beszamelem na rukoli z parmezanem i grillowanymi pomidorkami - długa nazwa ale jest konieczna, by oddać pełen wymiar ten przepysznej potrawy :) W sam raz na śniadanie jak i na kolację. POEZJA :) Składniki na 2 porcje: 6 zielonych szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej 50 g parmezanu 2 garści młodej rukoli kilka pomidorków koktajlowych cukier do gotowania oliwa do pieczenia
Bon Appetit MałgorzatySuper propozycja na śniadanie, chociaż ja ją robiłam na kolację :P Składniki na 1 porcję: 1 placek tortilla (u mnie pełnoziarnista) 1 jajko 1 pomidor pół małej cukinii 50 g żółtego, tartego sera zioła prowansalskie szczypiorek lub świeża bazylia łyżka masła oliwa Pomidor kroimy w plastry. Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na grillowej patelni (na oliwie). Doprawiamy solą, pieprzem
Bon Appetit Małgorzatyniestety troszkę mi się rozgotowała bo w tym czasie robiłam zdjęcia innej potrawy :) Cukinia bardzo smaczna. Idealna na obiad jako dodatek do mięsa ale także świetnie smakuję solo na kolację. Składniki: 2 małe cukinie 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego tymianku sól, pieprz 4-5 łyżek śmietanki kremówki olej do smażenia Cebulę i cukinię kroimy w kostkę
Bon Appetit Małgorzatyromantyczną kolację polecam włoskie smaki, zresztą moje ulubione smaki :)... składniki: 1 op. makaronu Tagliatelle 150 g wędzonego łososia 2 garści czarnych oliwek ok. 10 suszonych pomidorów 1 mała i wąska cukinia ok. 10 pomidorków koktajlowych 150-200 g serka mascarpone 3 gałązki świeżego tymianku sól i pieprz oliwa do smażenia Łososia kroimy w paseczki i podsmażamy przez chwilkę
Bon Appetit MałgorzatyDary.... dary losu... ;) Czyli co sobie zrobiłam na kolację ze składników z działki? :) Ależ to była pyszotka :) Składniki na 1-2 porcje: 1 młoda cukinia 4 orzechy włoskie 1 ser pleśniowy z niebieską pleśnią 1 szklanka bobu pół szklanki gęstego jogurtu koperek sól i pieprz Bób gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki przy pomocy
Bon Appetit Małgorzatykolacja jaką przygotowałam dla rodziców na ich 28 rocznicę ślubu. Ja mam 27 lat, tak więc wszystko było po bożemu ;) :-P Składniki na 4 porcje: 4 całe pstrągi 4 ząbki czosnku wiązanka natki pietruszki 4 łodygi tymianku dużo świeżej bazylii (najlepiej cała doniczka) 2 gałązki rozmarynu 4 łodygi tymianku wiązanka koperku sól (u mnie morska jodowana) pieprz 2 łyżki
Bon Appetit Małgorzatyintensywny i aromatyczny. Burger wyszedł mega piętrowy czyli taki jak lubię. Były trudności z zjedzeniem go, więc rozbiłam na czynniki pierwsze :) Pycha! Już za nim tęsknie ... ;) Myślę, że taką kolacją można skraść nie jeden męski żółądek (czytaj serce) ;) Składniki na wołowego burgera (4 porcje): 0,5 kg mielonej wołowiny (u mnie z antrykotu) sól morska pieprz cayenne tutaj
Bon Appetit Małgorzatypołączenie gorącego sosu i jeszcze zamrożonych malin. Ciepłego, soczystego mięsa i świeżą i lekko cierpką rukolę. Myślę, że taka potrawa świetnie nada się także na walentynkową kolację :) Składniki na mięso i marynatę: 2 gęsie piersi ze skórą 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 kulki jałowca 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego
Bon Appetit MałgorzatyWodzionka czyli „suchy chlyb i wody szklonka”. Ma długą historię i określana była zupą biedoty, ponieważ w uboższych domach spożywano ją na śniadanie, obiad oraz kolację. Wodzionka to symbol śląskiej oszczędności i prostoty. Matki i żony dbały o to, aby w kuchni nic się nie zmarnowało, nawet czerstwy chleb, na który pracowało się bardzo ciężko. Poza tym wodzionka to prekursorka
Bon Appetit MałgorzatyFajna propozycja na lekki obiad lub kolację. Przepis znalazłam na stronie rondelek . Składniki: 1 sałata karbowana 1 opakowanie sera typu feta 1 puszka tuńczyka (najlepiej w sosie własnym) oliwki zielone lub czarne 1 mała cebula szczypta cukru szczypta soli odrobina soku z cytryny 2 łyżki oleju lub oliwy (jeśli używamy tuńczyka w oleju może być olej z puszki) Sposób przygotowania
Kuchnia domowa AniFajny dodatek do obiadu, a nawet na lekką kolację. Polecam - sałatka jest szybka i pyszna! Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 ogórki gruntowe siekany świeży koperek siekana zielona cebulka ulubiony dressing do sałaty (np. taki własnej roboty ) Sposób przygotowania: 1. Sałatę porwać na mniejsze kawałeczki. 2. Ogórki obrać, pokroić w półplasterki. 3. Dodać koperek i zieloną cebulkę. 4. Sałatkę polać
Kuchnia domowa AniCoś szybkiego na obiad lub kolację :) Składniki: 4 tortille 1 pierś z kurczaka przyprawa do drobiu surówka z czerwonej kapusty (z tego przepisu - KLIK ) olej Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w grubszą kostkę. Mięso posypujemy przyprawą do drobiu, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. 2. Odrobinkę oleju rozgrzewamy na patelni, dodajemy mięso
Kuchnia domowa Aniktoś nie ma tyle czasu w natłoku obowiazków, można świeżo zrobione poukładać w zamrażarce pojedynczo, żeby się nie stykały. Kiedy się zamrożą pochować do torebek foliowych i potem przed kolacją wigilijną wrzucać na wrzątek
upichcicobiadku zamiast surówki podaję często groszek z marchewką . Baaaardzo go lubię :-) Czasem też jem groszek z marchewką nie w porze obiadowej, ale tak po prostu między posiłkami, albo na kolację. Przepis jest banalnie prosty a efekt bardzo smaczny :-) Składniki: 6 marchwi 1 puszka groszku konserwowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól, pieprz Wykonanie: Marchew obieramy i gotujemy w całości
Anielska Kuchnia Ani