moje ulubione śniadanie. Bułeczki są różne : zwykłe pszenne, z ziarenkami, pełnoziarniste a ostatnio upiekłam takie właśnie lekko słodkie bułeczki. Moim chłopcom tak posmakowały, że większość została zjedzona na kolację. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i zawsze się udają". Czytaj więcej
Wiem co jemLekka potrawa na drugie danie lub kolację z niecodziennym farszem z porów, pieczarek i pomidorów. Przepełniona aromatem smażonego czosnku, bogata w błonnik i witaminy . Czytaj więcej
Wiem co jemPomysł na tę zapiekankę podsunęła mi siostra. Jest doskonała na drugie danie lub ciepłą kolację. Bardzo sycąca. Doprawiona na ostro białym pieprzem. Pachnąca czosnkiem i cebulą. Kusi nie tylko smakiem i aromatem, ale także wyglądem." Czytaj więcej
Wiem co jemFaszerowane cukinie to doskonale danie na lekki obiad lub ciepłą kolację. Najlepiej nadają się do tego młode owoce, które nie mają jeszcze twardej skóry i mocno wykształconych pestek. Nadzienie może być różne. Ja zrobiłam z mięsem, bo było to danie obiadowe. Dodałam do farszu świeżej bazylii i białego wina, dzięki czemu zyskał on zarówno na smaku jak i aromacie
Wiem co jemSzybkie i smaczne danie na obiad lub kolację. Delikatna cukinia w cieście dobrze się komponuje ze słodko-pikantnym sosem jogurtowym. Wyglądają tak apetycznie, że nawet mój mąż, który nie jest miłośnikiem cukinii skusił się na nie. Ja natomiast zajadam się nimi ostatnio dość często. Przepis dodaję do akcji „Cukinia 2011”. " Czytaj więcej
Wiem co jemfareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} „Uwielbiam lekkie nieobciążające zanadto żołądka kolacje z mnóstwem świeżych warzyw. Doskonale się w nie wpisują wszelkiego rodzaju sałatki. Ich skład staram się zazwyczaj dopasować do tego na co akurat jest sezon. Taką sałatkę prezentowała w swoim programie
Wiem co jemOdkąd spróbowałam go po raz pierwszy, praktycznie się z nim nie rozstaję. Towarzyszy mi zazwyczaj przy śniadaniu, jako że kolacji nie jadam, i bardzo nam dobrze razem. Dziś trochę inna jego wersja. Głównym składnikiem jest mąka pszenna pełnoziarnista. Dodałam też suszone śliwki i trochę otrąb owsianych, których jestem tak sama z siebie ambasadorką i staram się kogo mogę zachęcać
Wiem co jemjagodami w syropie. Sporo też zamroziłam, aby móc z nich korzystać również zimą. Smak i zapach takich świeżych owoców i grzybów- bezcenny. To naprawdę smakuje zupełnie inaczej. Były smakowite kolacje z kurkami w roli głównej i butelką dobrego wina. Były jagodzianki, desery i lody. Ale wszystko co dobre szybko się kończy. Trzeba było wracać do domu. Za chwilę przyjadą chłopcy
Wiem co jemkruchy placek z wytrawnym nadzieniem, zalany jajeczno-śmietanową masą to doskonałe danie na obiad lub kolację. Można go jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie się sprawdza na piknik i daje niezliczoną możliwość kombinacji. Ponieważ u mnie wciąż trwa sezon kurkowy to oczywistym jest, że nie omieszkałam wykorzystać tych grzybków do nadzienie. Połączyłam je z szynką parmeńską, cebulą
Wiem co jemprzecięłam na pół aby łatwiej było mi przewracać medaliony na drugą stronę. Tak usmażone medaliony będą odpowiednie nie tylko na niedzielny obiad ale również na uroczystą kolację , a robi się je naprawdę szybko. Można je podać zarówno na grzance jak i z ziemniakami purée albo tak jak ja z ryżem. Dowolnie także można skomponować garnitur z warzyw i owoców
Wiem co jemmakaronem. Tak powstała tarta makaronowa z farszem z leśnych grzybów, cebuli, czosnku, papryki świeżych ziół i parmezanu. Wyszło z tego wspaniałe danie pasujące zarówno na obiad jak i kolację. Nam tak posmakowało, że jedliśmy ją na oba te posiłki.” Czytaj więcej
Wiem co jemwidzicie początek roku u mnie sałatkowy. Dziś kolejna propozycja, doskonała na kolację lub przekąskę. Sałatka z roszponki, awokado i wędzonego łososia jest nie tylko bardzo smaczna ale również szybka w przygotowaniu. No i oczywiście bardzo zdrowa." Czytaj więcej
Wiem co jemswojej potrawy wykorzystałam makaron spaghetti. Połączyłam go z sosem orzechowym, wiejskim twarogiem, pieczonymi burakami i natką pietruszki. Wyszło z tego bardzo smaczne i sycące danie. Doskonałe na obiad lub kolację. Czy wpisuje się ono w pojęcie kuchni fusion pozostawiam ocenie jury konkursowego i czytelników mojego bloga.” Czytaj więcej
Wiem co jemkremowej konsystencji i podałam z ugotowanym makaronem pene i chrupiącym kindziukiem. Słodka, mocno rozgrzewająca zupa, która tak nam posmakowała, że jedliśmy ją nie tylko na obiad ale również na kolację.” Czytaj więcej
Wiem co jemDoskonałe danie na obiad lub ciepłą kolację. Makaron z dużą ilością warzyw i prosciutto. Można je komponować wg własnego gustu lub tego co akurat znajdziemy w lodówce. U mnie to były: cebule dymki, brokuł, papryka, groszek cukrowy, kukurydza i prosciuto. Dobrze aby składniki były różnokolorowe, wtedy nasze danie będzie się znacznie ciekawiej i apetyczniej prezentować. Przepis bierze udział w konkursie
Wiem co jem