Kwiaty forsycji należą do kwiatów jadalnych. Możemy ich używać do przygotowywania surówek, koktajli i dekoracji ciast, tortów oraz deserów. Znakomicie nadają się do zaparzenia zdrowej herbatki. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnepotasu, żelaza i wapnia oraz przeciwutleniacza sulforafanu. Zawiera błonnik i ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe a także przeciwdziała chorobom serca. Idealnie jest spożywać go na surowo, czyli w koktajlach lub właśnie sałatkach a w przypadku obróbki termicznej zaleca się max 4 minuty aby nie stracił wartości odżywczych. Składniki na 1 porcję (wielkość porcji, makro i ilość tłuszczu zależy od etapu
Ola la LCHFDziś piękna pogoda , chce się czegoś innego, coś co ruszy nasze ciałka do mobilizacji. Ten koktajl was ożywi :) Składniki: kiwi 10 szt banany 4 szt Woda zmrożona 300ml sok z cytryny Wykonanie: Kiwi obieramy,myjemy ,kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do blendera kielichowego. Banany obieramy,kroimy i dodajemy do kiwi. Wyciskamy sok z cytryny dodajemy do owoców i wlewamy
Różowa kuchniajest jednym z najzdrowszych owoców, zawiera mnóstwo dobrych tłuszczów i błonnika. Podobno najwięksi zapaleńcy zjadają również pestkę. Po przekrojeniu na 4 części można ją zmiksować i dodać np. do koktajlu. Ja jeszcze nie próbowałam ;) Składniki potrzebne do przygotowania guacamole: 2 miękki awokado, sok z połowy cytryny, 2 duże ząbki czosnku, 1 pomidor, sól do smaku. Sposób przygotowania guacamole: Awokado przekrajam
Gotuj Się Kto Możewiśnie i to był strzał w dziesiątkę, smak smoothie z wiśniami jest fenomenalny! Warto zamrozić też jeżyny, które nie tylko będą pięknie zdobić wasze smoothie, ale nadają smak lata koktajlom. Moje smoothie to: zmiksowana szklanka zamrożonych borówek, kilku jeżyn, kilku wiśni i trochę mleka prosto z lodówki. Owoce przed miksowaniem wyciągam z zamrażalnika pół godziny wcześniej, bo inaczej otrzymacie bardziej
SMYKWKUCHNIZdrowe smoothie z gruszką, szpinakiem i ziołomiodem z czarnego bzu. Wiosna, to czas powrotu do formy, do zdrowia. Dlatego na blogu coraz częściej będziecie mogli znaleźć
Słodkie okruszkiSKŁADNIKI jogurt grecki mleczko kokosowe maliny nasiona chia
Między kuchnią a pokojemskładniki: 1 mango 200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego 100 ml wody 1 łyżeczka miodu lub do smaku wykonanie: Miąższ mango przekładamy do kielich blendera lub
Domowy Smak JedzeniaMango lassi jest najpopularniejszym napojem indyjskim. Najważniejszymi składnikami jest oczywiście pulpa z mango oraz jogurt naturalny i mleko lub woda. To jeden z lepszych i pyszniejszych koktajli na upały. Mój przepis na mango lassi nie zawiera dodatku cukru. Uważam, że dojrzałe mango jest wystarczająco słodkie. Jeśli jednak masz ochotę na więcej słodyczy, to polecam użyć gotowej pulpy z mango
AniaGotuje.pltylko pomaga w siekaniu, krojeniu na plastry, ale również w miksowaniu, ubijaniu, przygotowywaniu zup, piure, warzywnych tagliatelle, ciast, a nawet wyciskaniu soków i przygotowywaniu moich ulubionych smoothie czy koktajli. Urządzenie jest niezwykle proste i intuicyjne w obsłudze. Poradzi sobie z nim każdy. Moja mama jest nim zachwycona. Śmieje się, że jakby za jej czasów były takie urządzenia, to o wiele
Słodkie okruszkijakiś czas aktywuję grzybka tybetańskiego . O jego zdrowotnych właściwościach już pisałam , a w internecie też można przeczytać wiele. Sam kefir daje wiele możliwości podania. Koktajl, z dodatkiem ulubionych owoców, to najszybsza forma (oprócz samego kefiru). Kolejnym sposobem na jego wykorzystanie są placki z jabłkami na kefirze z grzybka tybetańskiego. Składniki: - 3 szklanki kefiru z grzybka tybetańskiego * - 2 jajka
mojewypiekiinietylkoKolega rowerzysta przyszedł kiedy do pracy i zaczął opowiadać mi i wspaniałym koktajlu, idealnym na śniadanie, który znalazł w "Bike&Cook". Książkę mam, więc i ja postanowiłam go wypróbować. Bardzo prosty w przygotowaniu, pachnący i smakowity. Nawet Córcia chciała go spróbować bo jej "pachniał" ale w smaku banan był zdecydowanie wyczuwalny i napoju nie wypiła. Po świątecznych obżarstwach takie
Dzieje kuchennej Wiewióryposiłków – po pierwsze stanowią skondensowane źródło energii, które syci na bardzo krótko i dodatkowo napędza apetyt, po drugie zawierają mniej błonnika, witamin i składników mineralnych w porównaniu z koktajlami czy całymi owocami. Dla mnie to produkt z kategorii „do czasu do czasu”, dla urozmaicenia. Artykuł Zakupy dietetyka – oceniamy produkty #1 pochodzi z serwisu powiedz dietom
Powiedz dietom nieZaczęliśmy więc kombinować co by tu zmienić, bo sama idea lekkiego śniadania z mango, które uwielbiamy, była baaardzo kusząca. Najpierw zrezygnowaliśmy z bananów, ale wtedy pudding zamienił się w koktajl, bo mrożone banany nadawały owocom kremowej konsystencji. Żeby danie było bardziej śniadaniowe, a nie deserowe, jako bazę użyliśmy ugotowaniej, zmiksowanej kaszy jaglanej. Problem w tym, że jagły nawet długo miksowane
Niedzielny kucharzłyżeczek cukru. Oczywiście nie wyjadał ich tak po prostu z cukiernicy. Najciekawsze jest właśnie to, że jadł tylko pozornie zdrowe produkty takie jak płatki musli, jogurty, soki owocowe, koktajle. I co więcej liczba kalorii jaką spożywał pozostała dokładnie taka sama jak przed rozpoczęciem eksperymentu. Mimo to w ciągu zaledwie dwóch miesięcy przytył około 8kg, a jego wyniki badań dramatycznie się
HealthyCreations