soczysty i oleisty, użyjcie tylko pół ząbka. Doprawiamy sos pieprzem do smaku. Sałatki nie solimy – ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, słone są już i same śledzie, i majonez, i kiszone ogórki. Sos wlewamy do miski z pokrojonymi wcześniej składnikami i wszystko razem delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przekładamy gotową sałatkę do szczelnego pojemnika i chowamy w lodówce – zapominamy o niej(...)długo leżące gotowane ziemniaki robią się po prostu niesmaczne. SKŁADNIKI składniki 4 średnie porcje 350-450g filetów śledziowych w oleju (4-5 średniej wielkości filetów) 140g ogórków kiszonych (3-4 średnie) 300g ziemniaków (3-4 średnie) 3 jajka M lub L z wolnego wybiegu 1 cebulka ze szczypiorem 5-6 gałązek koperku 75g czerwonej cebuli (1 średnia
Karo in the Kitchendużo kotletów (przynajmniej z kg mięsa). Gdy nie mam pomysłu na obiad, one są dużym wybawieniem, wystarczy do nich ugotować kartofle i dodać jakąś surówkę, mizerię, czy zwykłe kiszone ogórki, jak w tym przypadku i wszyscy mlaskają z zadowoleniem. Gdy kotlety są zimne, lubimy je potraktować jak wędlinę i pokrojone w plastry jeść na kanapkach Albo często przygotowuję(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 25 minut w ok. 170 stopniach w piekarniku, odwracamy i pieczemy kolejne 25 minut. Podajemy kotlety z ugotowanymi ziemniakami i np. kiszonym ogórkiem pokrojonym w grube plastry. A następnego dnia możemy do kotletów przygotować pyszny słodko-pikantny sos w orientalnym stylu jak na zdjęciu poniżej. Smacznego! The post Pieczone kotlety mielone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięząbki świeżego) pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki kuminu Składniki na sos: 2 puszki pomidorów 4-6 papryk w zależności od ich wielkości 1 cebula 3-5 ogórków kiszonych kostka wędzonego tofu łyżeczka pieprzu łyżeczka wędzonej papryki łyżeczka suszonego czosnku lub 1-2 ząbki świeżego łyżeczka ziaren ziela angielskiego (zmielić lub utrzeć w moździerzu) 2 łyżki gęstego mleka kokosowego(...)głębokiej patelni lub garnku, po czym dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj i dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż razem 5 minut. Dodaj pomidory z puszki, pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone i duś wszystko razem kolejne 5 minut. Kolejno dodaj gęste mleko kokosowe i w tym momencie możesz dodać 2 łyżki mąki kukurydzianej, co zagęści sos, ale równie dobrze możesz
greenscarfpizzy Skworcu mała szczypta soli ketchup do posmarowania pizzy 1 większa polędwiczka z kurczaka ( z tego przepisu ) około 125 g pieczarek prażona cebulka Skworcu 1/2 żółtej papryki 2 ogórki kiszone żółty ser Przygotowanie: W szklance z ciepłą wodą i łyżeczką cukru rozrabiamy drożdże (mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, przyprawę(...)minut, potem wyciągamy podpieczone ciasto wykładamy farsz i znów wkładamy na 5-7 minut. Po tym czasie wyciągamy jeszcze raz naszą pizze. Na farsz wykładamy pokrojone drobno ogórki kiszone, całość posypujemy startym żółtym serem (dość obficie) i wkładamy na 2-3 minuty do piekarnika do roztopienia sera. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkiszaleństwie spróbowałam tym razem czegoś innego. Zamiast klasycznego gulaszu z serc drobiowych, wybrałam uduszenie połówek tych wieprzowych w sosie z czerwonym winem. Wyszło przepysznie i delikatnie, a dodatek ogórków kiszonych polecam i Wam, naprawdę świetnie pasują. :) 3 duże serca wieprzowe ok. 50g wędzonego boczku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 700ml bulionu warzywnego 2 duże ząbki czosnku 1 spora czerwona(...)ugotowaniu wykładamy mięso i kroimy w plasterki, układamy na nich boczek i polewamy sosem, który można zagęścić zasmażką z mąki i masła. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej pasował mi ogórek kiszony, ale może być to również kwaśna surówka z kapusty
Kuchenna KontrrewolucyaTradycyjny gulasz z marchewką, cebulką i pomidorami. Stosunkowo szybki do wykonania i idealny do kaszy gryczanej i ogórka kiszonego. Składniki: ok. 500 g mięsa wieprzowego - u mnie było ok. 300 g szynki i ok. 200 g schabu 1 duża cebula 1 duża marchewka albo 2 mniejsze 1 puszka pomidorów pelati lub 2 duże pomidory ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)się i stworzą gęsty sosik. Przed podaniem należy doprawić solą. Zostawiam to na koniec bo zwykle używam swoich pomidorów pelati, które są lekko słone. Podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem - kiszonym lub konserwowym. Smacznego
Ze smakiem bez glutenubardziej sycąca z boczkiem, cebulką oraz rozmarynem nasi panowie będą zadowoleni z takiej opcji :) choć ja też chętnie zajadą tą wersje a boczek i cebulka aż się prosi o ogórek kiszony to towarzystwa tego dania :) Danie cudownie pachnie słodka cebula i chrupiący boczek rozpływają się w ustach. Kluski z wierzchu chrupiące a w środku mięciutkie. Warto czasem nie liczyć kalorii(...)startym parmezanem- wkładam do nagrzanego piekarnika na ok 20 minut do zrumienienia się skladników- gotowe posypuję jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i można zajadać świetnie do tego pasują nasze ogórki kiszone :)Smacznego
Basia w kuchniSkworcu odrobina czarnego mielonego pieprzu Skworcu * Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki Farsz: 1 żółta papryka 6 większych pieczarek 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 kiszony ogórek kukurydza z puszki kilka kabanosów mały kawałek kiełbasy krakowskiej suszona bazylia Skworcu sól ziołowa Skworcu pieprz czarny mielony Skworcu olej do podsmażenia składników Dodatkowo: starty żółty ser ketchup(...)dół). Pieczemy ją około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy na chwilę ciasto, lekko posypujemy startym żółtym serem i nakładamy przygotowany farsz. Na wierzch dodajemy jeszcze pociętego na plasterki kiszonego ogórka i kukurydzę. Całość posypujemy obficie startym żółtym serem. Pizze wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy aż pizza ładnie się zarumieni (u mnie około 18 minut). Smacznego
Słodkie okruszkirazy w miesiącu pojawia się u nas taki obiad i jest on prawie zawsze w niedziele. roladki podaje zazwyczaj z ziemniakami, sosem i kiszonym ogórkiem ;) Składniki dla dwóch osób: 2 duże plastry schabu 3 łyżki pokrojonej w kostkę kiełbaski 1/3 główki cebuli pokrojonej w grubsze piórka ewentualnie parę paseczków sera żółtego łyżeczka musztardy sól, pieprz 1/3 główki cebuli 2 łyżki(...)sosem gotujemy około 1 i 1/2 godziny. Pod koniec gotowania, dodajemy śmietankę i pozwalamy odparować i zagęścić się sosowi. Gotowe roladki podajemy z kaszą, ryżem, kluskami, lub ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Smacznego !!! #myAmbition
Gotowanie...to proste !masło – 2 łyżki (40g) 1 zł śmietana 30% – 200g 3 zł musztarda – 1 łyżeczka 0,10 zł wódka – 1 kieliszek 2 zł ogórki kiszone – kilka sztuk 2 zł ziemniaki – 2 szt. 0,50 zł Razem 21 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. SMAŻENIE GRZYBÓW (10 min) Boczniaki myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem(...)musztardę oraz nieco soli. Dusimy całość przez około 15-20 min, co jakiś czas mieszając. PODANIE Wieprzowinę podajemy z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami (z dodatkiem masła i śmietany) oraz ogórkami kiszonymi. Tylko niech Wasza kolacja nie skończy się jak ta u Artema * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości
Nerds KitchenSmalec czy wakacje mogą się bez niego obejść. Czy wyjedziemy nad morze czy w góry zawsze się znajdzie stoisko ze smalcem do tego nierówno ucięta pajda chleba i oczywiście ogórek kiszony. Taki wakacyjny zestaw a jak smakuję ! Robi się go szybko a co damy do naszego smalcu pozostaję już naszą wyobraźnią smakową. Bardzo lubi towarzystwo papryki, cebulki, jabłka, śliwki, ziół(...)daje słodycz a śliwka lekką kwasowość i ten bajeczny kolor. Jak zobaczyłam śliwki na straganie nie mogłam się oprzeć, aby tego w taki sposób nie połączyć :)Idealnie smakuję z ogórkiem kiszonym i na upieczonym chlebie na zakwasie <3Smalec robiony od lat wielu a tak nadal nam smakuję
Basia w kuchniBarszcz czerwony czysty na zakwasie...Intensywnie czerwony, mocno buraczany.Na domowym zakwasie, bez octu czy kwasku cytrynowego.W smaku przypominający nieco sok z kiszonych ogórków.Pełen aromatu czosnku i majeranku.Niezbędny na wigilijnym stole.Składniki:1 kg buraków;1,5 litra domowego zakwasu na barszcz czerwony;2,5 litra zimnej wody;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała(...)wypełnienia garnka, wówczas wyjdzie go około 5 litrów.Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na barszcz czerwony.Barszcz czerwony na zakwasie na specyficzny smak, nieco przypominający sok z kiszonych ogórków i nie wymaga dodawania octu czy kwasku cytrynowego.Zakwas jest dość słony, więc należy uważać, aby nie przesolić zupy.Ugotowanego, przecedzonego barszczu nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może starcić
Gospodyni Miejskanigdy nie wiem co złowię łyżką, a cokolwiek to będzie, na pewno będzie pyszne. Składniki (na 3-4 porcje): 700g wołowiny 250g małych pieczarek 2 średnie cebule 4 ogórki kiszone 700ml bulionu wołowego 100ml białego wina – opcjonalnie pół szklanki śmietanki kremówki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka ostrej musztadry 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku(...)śmietanki dodajemy trochę gulaszu, aby zapobiec jej zważeniu, po czym wlewamy ją do gulaszu i dokładnie mieszamy. Po tym dodajemy pokrojone w plasterki, a te duże w półplasterki, ogórki kiszone. Zagotowujemy. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorący, z ulubionymi dodatkami – chlebem, ugotowanym ryżem lub nawet z plackami ziemniaczanymi. Powrót na górę
Smaczna Stronamąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna typ 1850 80g cukru szczypta soli 1 żółtko 9 parówek - długich i cienkich kilka plastrów żółtego sera - wąskie, grubo krojone półplastry 2 ogórki kiszone - średnie, pokrojone w plasterki prażona cebulka - sklepowa :) ketchup bez dodatku cukru dla dzieci BIO od PRIMAVIKA 1 białko - roztrzepane, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem czarny sezam - do posypania bułeczek(...)odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, owalny placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki . Po kolei nakładać farsz, czyli: żółty ser, ogórek kiszony, musztarda, ketchup, cebulka prażona i parówka - ilość poszczególnych składników dostosować do preferowanego smaku i stopnia nadziania bułeczek. Kolejność nadziewania pokazuje fotorelacja poniżej. Placki zawijać, tak aby objęły całą parówkę
Grunt to przepis!