świateczny stół. Albo na lekki, postny obiad. Wesołych i smacznych Świat! :) Składniki na 10-12 porcji: 5 sporych zmieniaków 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych 300 g śledzi marynowanych z cebulą (używam samych śledzi, zalewę z cebulą zostawiam, wolę użyć surowej cebuli) 1 cebula 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu świeży koperek sól, pieprz, papryka ostra świeży
Zawsze głodna!Święta…..śledzie…..sałatka….. :)Składniki:4 filety śledziowe np. korzenne,4 jajka,2 ogórki kiszone,2 łyżki groszku konserwowego,1 łyżka majonezu,2 łyżki śmietany jogurtowej,1 łyżeczka musztardy francuskiej,sól do smaku,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,kiełki rzodkiewki do dekoracji,świeża rukola,ziarna kapary.Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na gruba kostkę. Jedno(...)zostawiamy niepokrojone. Ogórek i śledzie kroimy w kostkę. Dwa filety zostawiamy w całości. Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą jajka, ogórki, śledzie, groszek, dodajemy sos śmietanowo - majonezowy i całość ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz., aby smaki
Moniki SmakołykiPolecam na bardziej odświętny obiad np. w niedzielę. SKŁADNIKI: 1 kg. ładnej szynki wieprzowej może być schab pasta z suszonych pomidorów 20 dag. sera typu chedder plastry wędliny ogórek kiszony Na marynatę: Zioła typu: majeranek rozmaryn, 2 łyżki sosu sojowego , 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki WYKONANIE: Mięso pokroić na plastry, rozbić
W kuchennym oknie Ewypieczonego w kawałku (może być też wędzony lub szynka) 2 puszki tuńczyka – dokładnie odsączone z zalewy 3 czubate łyżki majonezu lub jogurtu greckiego świeżo zmielony pieprz 7 ogórków kiszonych pokrojonych w drobną kostkę garść kaparów ze słoika – dokładnie odsączonych z zalewy i kilka do dekoracji cebula – drobno pokrojona pęczek natki pietruszki drobno pokrojonej (zostawiamy trochę
Ugotowane pozamiatanepietruszki (przed obraniem) 150g korzenia selera (przed obraniem) lub mały słoiczek selera konserwowego 3 średniej wielkości ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 duże jabłko 4 jajka 1 puszka groszku konserwowego 3 łyżki majonezu +2 na wierzch 1 łyżka musztardy sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki
Kuchnia w czekoladzieRobiłam ją już kilka razy i na pewno do niej będę powracać. Składniki: 2 małe cukinie (ja użyłam 1/2 dużej, pozbawionej nasion) 2 marchewki 1 jabłko 2 ogórki kiszone 1 por (biała część) 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz, cukier do smaku Cukinię umyć, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać solą, a jak puści
talerz przyjemnościoleju rzepakowym... palce lizać ;) Składniki: 250 gram filetów ze śledzia lekko solone a'la Matjas w oleju rzekapowym SEKO 200 ml gęstej, kwaśnej, zimnej śmietany cebula czerwona 4 ogórki kiszone pół obranego jabłka łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru pieprz Przygotowanie: Śledzie kroimy na 2- 3 cm kawałki, układamy na półmisku. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka ew.takie
Życie zaczyna się w kuchnijednogarnkowe. Jeśli przygotowujemy trochę wcześniej, to polecamy kaszę wrzucić tuż przed podaniem. Składniki 500-600 g karkówki wieprzowej 1 duża cebula 1 łyżka smalcu 1 marchew 3-4 ogórki kiszone 2 ziemniaki średniej wielkości 1 l bulionu wołowego 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 kawałki papryki konserwowej 50 g kaszy orkiszowej Przygotowanie Normal
R'n'G Kitchenziemniaki 5 szt · ogórek kiszony 2 szt · tłuszcz · cebula · koncentrat pomidorowy 1 łyżka · śmietana 18 proc 1/2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · parówki cienkie 2-3 szt · natka pietruszki · koperek · sól · czarny pieprz mielony · imbir mielony · przyprawa do zup Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem, dodać obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotować. Ogórki obrać, pokrajać
Camilla w kuchniMamy :) Składniki: - 250 g łososia wędzonego - 1 mała cebula - 2 małe ogórki kiszone - 1 jajko - magii - przyprawy: pieprz ziołowy, prawdziwy, słodka papryka Przygotowanie: Łososia kroimy na drobne kawałeczki. Łączymy z przyprawami, także z MAGII i wyrabiamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Bierzemy odpowiednią ilość ryby i formujemy w "okrągły pulpecik", w którym robimy w środku wgłębienie na żółtko
Zdrowie na języku :Pdlatego sałatka jest obowiązkowa na wszelkich uroczystościach:) Składniki: 6 dużych ziemniaków,2 marchewki,4 jajka,2 grube parówki,1/2 pora, puszka groszku,6 ogórków kiszonych,4 łyżki majonezu,sól, pieprz. Przygotowanie Ziemniaki i marchew umyć, ugotować w łupinach do miękkości, następnie ostudzić. Obrać ze skóry i pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować
Z miłości do słodkościgotowanymi w mundurkach. W sumie wszystkie warzywa możecie tak ugotować. Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 3 średnie ziemniaki 1 mały seler 4 jajka 3 ogórki kiszone 3 małe kiełbasy 1 duże jabłko 1 mała cebula 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Marchewki, pietruszki i seler obieramy i gotujemy prawie
Kardamonovyryżu) 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 zielonej papryki 3 ogórki kiszone 1 garść grzybów mun 3-4 łyżki sosu czosnkowego od Folwark sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Grzyby przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu
R'n'G Kitchenwiem czy przepis przypadnie Wam kochani do gustu ,bo robię go troszkę inaczej niż wszyscy.Uzywam bowiem korzenia pietruszki i gorącej wody oraz ziela angielskiego i gorczycy.Ten rodzaj szybkich ogórków kiszonych mi bardzo smakuje ,dajcie znać czy i Wam posmakowały.Zapraszam po przepis. 2 kg.ogórków gruntowych Ok.3 litrów gorącej wody wymieszanej z 2 łyżkami soli 4 cm.korze
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidorsza 20 dag Ogórek kiszony 2 szt. Cebula szarlotka ½ szt. Sól i pieprz do smaku ½ łyżki oleju Maggi do smaku Papryka słodka mielona do dekoracji Sok z cytryny Jajka ugotowane na twardo 4 szt. szczypiorek Wykonanie: Filet z dorsza pokroić, skropić sokiem z cytryny, pokropić maggi, wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny. Cebulę, ogórki drobno posiekać, wymieszać
Tradycyjna Kuchnia