może być lepszego na takie upały jak pyszna zupka wiśniowa :)SKŁADNIKI: 500 g wiśni, 2 litry wody, 4-6 łyżek cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej (albo zamiast mąki - kisiel, np. truskawkowy), 200 g makaronu (u mnie małe kółeczka). Przygotowanie: Wiśnie dokładnie myjemy i drylujemy. Następnie zalewamy je 2 litrami zimnej wody i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy cukier
Aga w kuchni125g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka śmietany 18% 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 30 dag truskawek 1 łyżka kisielu truskawkowego-proszek 3 białka 3/4 szkl. cukru Wykonanie. Zagnieść mąkę z proszkiem, jajkami, masłem i cukrami. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i śmietanę i zagnieść
Kulinarny karnet Christopherakostkę.Składniki:Ciasto:1,5 szklanki cukru1 cukier waniliowy9 białek4 żółtka1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanki oleju1 łyżka kakao3 łyżki suchego maku1 kisiel czerwony (truskawkowy lub wiśniowy)Masa serowa:50 dag waniliowego serka homogenizowanego4 kolorowe galaretki + 1 szklanka wody na każdą galaretkę1 galaretka brzoskwiniowa + 1 szklanka wodySposób przygotowania:1. Białka ubijamy z cukrem(...)pieczenia oraz wlewamy olej. Ciasto dzielimy na 4 równe części: do jednej dodajemy żółtka i dwie łyżki mąki, do drugiej suchy mak, do trzeciej kakao, a do ostatniej suchy kisiel. 2. Blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek nakładamy trochę ciasta z makiem, na to ciasto z kakao, potem ciasto z kisielem, a na koniec z żółtkami
Kuchnia domowa AniKISIELU Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY. /źródło: PIERNIKOWA CHATA ; podaję przepis zmodyfikowany; / na 12 większych muffinek babeczki: kostka margaryny szklanka drobnego cukru 5 jajek szklanka mąki szklanka kisieli truskawkowych, bez cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 dużego aromatu śmietankowego posypka cukrowa Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Białka jaj ubijam na sztywną pianę. Margarynę ucieram z cukrem, dodaję
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 kostka margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza - 5 białek - 1 szklanka cukru - 1 kisiel truskawkowy oraz 3 kg jabłek Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wylepiamy blachę. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach
Zainspirowana w kuchniwszystkiego i uczciwie napisać o swoich wrażeniach. Panna Cottę oceniam zdecydowanie lepiej, a i wszystkim w domu smakowała. Mi panna cotta przypominała trochę w smaku budyń, a sos kisiel truskawkowy (który niewiele z truskawkami miał wspólnego), ale poza tym nie mam do niej większych zastrzeżeń. Może jeszcze to, że wystarcza tylko na 3 porcje w średnich filiżankach
Pasja Smakukisielu truskawkowego 1 op. cukru waniliowego ( 16g ) 2 łyżki kakao(...)Ciasto dzielimy na 4 części: - 1 częśc łączymy z makiem - 2 częśc z kisielem - 3 częśc z wiórkami - 4 częśc z kakao 7. Części po kolei wykładamy
Słodkości i nie tylkosprawdza się również siemię lniane. Składniki nadzienia: 1 szklanka wydrylowanych wiśni z sokiem (trochę więcej niż ½ szklanki soku) 3-4 łyżki cukru (brązowego lub ksylitolu ) 1 opakowanie czerwonego kisielu np. truskawkowego lub wiśniowego Kilka łyżek soku wiśniowego przelej do dużego kubka, dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i rozrób proszek kisielowy. Doprowadź do wrzenia wiśnie z sokiem. Wlej mieszankę kisielową
Qlinarnie i Qlinarnieminut gotować na bardzo małym ogniu. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę i mieszać aż do rozpuszczenia. Rozlać do filiżanek i odstawić do wystygnięcia. Sos do mojego deseru to kisiel. Truskawkowy oczywiście. Dobra alternatywa gdy nie mamy truskawek
Magiczne Życie Martyproszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 duży kisiel wiśniowy lub truskawkowy WYKONANIE Zagniatamy składniki na kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszkę wielkości (34x24 cm). Pozostałe owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda(...)kardamon i rodzynki. Jabłek przykrywamy i dusimy tak, by były miękkie, ale się nie rozpadły. Lekko ostudzamy i wykładamy na ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem, dodajemy kisiel i jeszcze chwilę ubijamy. Piane układamy na jabłka. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na cienki długi placek. Kroimy w paski i układamy na piance po skosie. Ciasto pieczemy
W kuchennym oknie Ewyłyżeczki cynamonu 50g skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej Masa kokosowa: 200g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać(...)mieszając przez około 3-5 minut (powstaną takie sypkie, ale wilgotne wiórki kokosowe). Beza: 7. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, a na końcu dodać kisiel i dokładnie wymieszać. 8. Na podpieczony spód wyłożyć gorącą masę jabłkową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wiórki kokosowe i przykryć je równomiernie bezą. 9. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć
Mała Cukierenkałyżeczki cynamonu 50g skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej Masa kokosowa: 200g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać(...)mieszając przez około 3-5 minut (powstaną takie sypkie, ale wilgotne wiórki kokosowe). Beza: 7. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, a na końcu dodać kisiel i dokładnie wymieszać. 8. Na podpieczony spód wyłożyć gorącą masę jabłkową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wiórki kokosowe i przykryć je równomiernie bezą. 9. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć
Mała Cukierenkaktórzy chętnie sięgają po sztuczne kisiele i do tych, którzy do tego momentu nie byli świadomi, że w domu można szybko i bez żadnych trudności przyrządzić domowy kisiel. Ja przedstawiam wersję truskawkową, ale można przygotować go także z innych owoców. Porównując do sklepowych kisieli z kawałkami owoców, nasz domowy jest o połowę mniej kaloryczny, nie zawiera w sobie cukru, soli
Be Fit Be Strongdelikatnie mieszając. Masę rozdzielamy na cztery równe części. Jedną pozostawiamy pustą (można do niej dodać kisiel cytrynowy), a do każdej z kolejnych porcji wsypujemy kolejno: kakao, mak, kisiel wiśniowy lub truskawkowy. Każdą z mas dokładnie mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji. Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (z kominkiem) kolejno dodajemy poszczególne masy w dowolnej kolejności (konsystencja jest gęsta
Słodka Strona