celu.... jak zawsze.... przegryzienia się smaków :) Taka sałatka fajnie pasuje prawie do wszystkiego... do wędlin w karnawale, do mięs pieczonych w sezonie grillowym, a nawet do pomidora na kanapce :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródRewelacyjne połączenie naturalnego antybiotyku - czosnku oraz rozgrzewającego imbiru. Mięso jest kruche, delikatne i bardzo aromatyczne. Idealne również na kanapki. 800 g filetu z piersi kurczaka 3 ząbki czosnku Przyprawa do kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki lubczyku
VioletoweKucharzeniepokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Gotowe :) Podajemy je do wszystkiego. Świetnie będą pasować z ryżem basmati i surówkami. Mogą również być kotletem w kanapce typu hamburger albo zrobione jak pulpety i podane z jakimś fajnym sosem. Sami wymyślajcie z czym je sobie zaserwujecie. Jak widać na zdjęciach my podaliśmy do tego klasyczną sałatkę z pomidorów
vegetanieząbek czosnku, wlewamy oliwę, dodajemy orzechy, oliwki i miksujemy blenderem na gładką pastę. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, oraz solą jeśli jest taka potrzeba. Tapenada można podawać z kanapkami, grzankami i krakersami. Dobrym dodatkiem będą pomidory, jajka oraz kiszone ogórki
Apetyczna babeczkaPasta z awokado... Zielona, kremowa, pyszna. Z dodatkiem jajek i cebuli. O czosnkowym aromacie. Idealna do kanapek. Smacznego! Składniki: 1 średnie, dojrzałe awokado; 2 jaja ugotowane na twardo; 1/2 małej cebuli; 2 ząbki czosnku; Sok wyciśnięty z 1/2 limonki; 2 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Awokado umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowy nacinając je do pestki. Połówki awokado
Gospodyni MiejskaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bajgle z grillowanym kurczakiem, sałatą i sosem kaparowym to pyszna i sycąca kanapka, która może stanowić nasz obiad lub kolację. Delikatny kurczak w bułce z wyrazistym sosem kaparowym świetnie smakuje. Przepis znalazłam w książce Beaty Śmiechowskiej zwyciężczyni drugiej edycji programu Master Chef. Post Bajgle z kurczakiem i sosem
Marta GotujeWczoraj były cebularze , tajemnica żadna. Zostało mi sporo nadzienia, którego nie mogłem przecież wyrzucić i zużyłem je do kanapek. Tak sobie pomyślałem, że warto tej paście, którą śmiało mogę nazwać czatnejem, poświęcić osobnego posta. Do nadzienia: -8 cebul -sok pomidorowy z przetartych pomidorów -100ml śmietany 12% -dwie łyżki masła klarowanego -sól, pieprz -oregano -sos sojowy Masło topimy, pokrojone
BaRepasopakowania cukru grubego, ale musiałam go trochę zmienić. Wyszło mi 34 ciasteczka. Składniki: 350-400 g mąki jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia 150g masła (ja dałam margarynę do kanapek ;p) 70g cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego mleko do posmarowania cukier kryształ gruby do dekoracji Mąkę i masło posiekać nożem, dodać cukry, proszek do pieczenia i jajko. Szybko zagnieść
W kuchni bez szafekMoim problemem było to, że samotne wyjadanie sałaty na kanapkach jest długotrwałe, a taka sałata więdnie dość szybko. Przypomniał mi się sposób który widziałam gdzieś na internecie, co prawda z kapustą pekińską, albo włoską chyba lub jakąś taką podłużną sałatowatą (nie znam się niestety). Jeśli już część liści wyrwaliśmy pojawi nam się taki mały pieniek, wtedy do jakiejś miseczki nalewamy
W kuchni bez szafekPyszna mleczna kanapka, choć bardzo słodka... w smaku krem przypomina smak mleka skondensowanego :) Duża ilość masła spowodowała, że krem jest dość twardy po schłodzeniu i bardzo ładnie się kroi. Przepis znalazłam na to ciasto na stronie Moje Wypieki . Składniki: kakaowy biszkopt: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 6 jajek, 4 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku
Aga w kuchniSmalcu nie robię często,może tak raz na dwa miesiące, kiedy Tacie się zamarzy kanapka z tym specjałem do zimnego piwa :) Trzeba przyznać, że smakuje wybornie. Szkoda tylko, że jest taki niezdrowy i kaloryczny :( Ten zrobiony był na ostatki. SKŁADNIKI: 25 dkg słoniny 25 dkg surowego boczku 1 nieduże jabłko 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól
Gosia gotujetysiące innych przepisów, w każdym domu smakuje inaczej. Polecam dzisiaj swoją, wielokrotnie wypróbowaną wersję. Świetnie pasuje jako dodatek praktycznie do każdego obiadu mięsnego, rybnego, jajek, wędlin czy kanapek. Składniki: 4 szklanki startej na szatkownicy kapusty 1 duża marchewka 1 mała cebula Sos: 2-3 łyżki majonezu 1 ł yżka kwaśnej śmietany 1 łyżka octu
Gosia gotujeJajka goszczą u mnie na śniadanie bardzo często. Na kanapkach, z majonezem, sadzone, na miękko, w postaci omletów, zapiekanek, jajęcznicy, a czasem nawet w koszulkach. Można je robić na bardzoooooooo dużo sposobów i stąd to moje zamiłowanie do nich. Dzisiaj przy sobocie proponuję t ojásrántottę, czyli węgierską jajęcznicę z kiełbasą Gyulaii, pomidorami i papryką. Koleżanka wróciła
Gosia gotujeprzyprawę do piernika, sól i pieprz. Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut, Podawać do obiadu, u mnie było to filet z kurczaka lub jako dodatek do kanapek. Smacznego
Gosia gotujeczasie osusz delikatnie folię, zetnij nożem po bokach, następnie pozbądź się jej pozostaw roladę do całkowitego schłodzenia, następnie włóż do lodówki Roladę serwuj jako zimną przekąskę, dodatek do kanapek lub zamiennik wędlin. Rozłóż plastry suszonej szynki na folii plastikowej. Na plastry wyłóż farsz z indyka i... ...rozsmaruj. Na farszu z indyka rozprowadź cienką warstwę sosu pomidorowego. Całość
Szybko Szybkowar