nazw. Taki oszukany podobno wege “smalec”. Spotkałam się z nazwą wegański smalec choć prawdziwy smalec każdy chyba dobrze zna.. A więc pasta z fasoli, smarowidło na kanapki, ważne że smaczne i nieco podobne w smaku do oryginału. Z suszonymi śliwkami czy kaszą mówią, że pycha, wierzę, bo lubię takie pasty-smarowidła, ale jeszcze przede mną(...)czasie dodaję te składniki do zmiksowanej fasoli, miksuję krótko tak aby jakieś nieduże grudki jeszcze zostały. Wkładam pastę do słoika i do lodówki. Najlepsza jest następnego dnia, na kanapki, szczególnie z dodatkiem kiszonek
Zasmakuj Kuchniwygląda domowy chleb, grzaniec z tarniny, tarta na ziemniaczanym spodzie, różyczki kalafiora w glazurze, sałatka ziemniaczana z rzeżuchą i granatem, skańska brązowa kapusta w wersji wege i oczywiście skandynawskie kanapki na bogato. Zielone Boże Narodzenie Autorka: Karoline Jonsson Wydawnictwo Marginesy 5. Jajko. Zofia i Katarzyna Pilitowskie Ranny ptaszek to pięknie prowadzony kanał na Instagramie i krakowski bar śniadaniowy prowadzony przez(...)kuchni a przepisy Malki dają nam okazję, żeby świętować. Przepisy są wegańskie, bez cukru, proste i przygotowane z łatwo dostępnych składników wysokiej jakości. Znajdziemy tu pasty do smarowania, pieczywo, kanapki czy burgery. Sporo jest inspiracji kuchnią orientu – żydowską i marokańską. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. God Food. Boska kuchnia Malki Kafki Autorka: Malka Kafka Wydawnictwo: Znak
Ugotowane pozamiataneMasło czekoladowe to idealny dodatek do kanapek. Uwielbiają je wszyscy niezależnie od wieku. Niestety to ze sklepowych półek nie jest najzdrowsze, dlatego dużo lepiej jest przygotować krem samodzielnie w domu. Co jest potrzebne? Lista zakupów nie jest zbyt długa. Do przygotowania domowego masła czekoladowego potrzebna będzie gorzka czekolada, orzechy laskowe, sól, mleko oraz miód i olej. Orzechy możemy zastąpić migdałami(...)płyn dodajemy do kremu orzechowego, solimy i dokładnie mieszamy. Wszystko przekładamy do słoiczka. Jak przechowywać masło czekoladowe? W związku z tym, że wolimy, gdy krem szybko rozsmarowuje się na kanapkach przechowujemy go w temperaturze pokojowej. Niestety jest to błąd. Masło, które przygotowujemy sami powinno być trzymane w lodówce. Dzięki temu długo zachowa swoją świeżość. Zadbać o jakość Na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl
Kuchcik gotujeSolony koperek w słoiku Solony koperek w słoiku jest idealnym składnikiem na zupę koperkową lub sos. Oczywiście można kupić taki koperek w sklepie jednak wystarczy dosłownie
KorniszonkiTradycyjny jabłecznik Ten przepis na tradycyjną szarlotkę z okolic Dukli znalazłam z folderze z przepisami z Beskidu Dukielskiego i lekko go zmodyfikowałam. Ciasto jest pyszne i
KorniszonkiDomowy ocet jabłkowy ze skórek Do przygotowania domowego octu owocowego można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone
KorniszonkiMurzynek, polska konkurencja dla amerykańskiego brownie Murzynek to ciasto czekoladowe, które gościło na polskich stołach zanim pojawiło się amerykańskie brownie. Murzynek może z powodzeniem konkurować z
Korniszonkibyło normą, gdy byłam dzieckiem. Pamiętam sery mojej babci… coś wspaniałego. Na szczęście i teraz można je w prosty sposób przygotować. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam kanapki posmarowane serkiem z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewek i ogórka. Coś wspaniałego. Do tego, to samo zdrowie. Biały ser jest bogaty m.in. w wapń, magnez, witaminę A, E, potas, cynk, żelazo, sód(...)czasie ser będzie gotowy do spożycia. Do produkcji sera można również użyć świeżego jogurtu, ale gotowy ser będzie wówczas mniej zwięzły i rzadszy (sprawdzi się idealnie do smarowania kanapek). Gotowy ser należy spożyć w ciągu 3-5 dni. Jak wygląda proces przygotowania jogurtu i sera przy użyciu YogurBerry możecie zobaczyć również tutaj: Zalety posiadania zestawu do produkcji jogurtu i sera
Słodkie okruszkiDziś u nas na śniadanie twarożek w wersji na słodko, zdrowo, miodowo, smacznie na kanapce. Taki twaróg z dodatkiem banana i cynamonu traktuję jako zdrowy deser. Zapraszam na porcję nabiału w wersji na słodko nie tylko śniadaniowo. Składniki: 250 g półtłustego twarogu garść suszonej żurawiny, opcja: suszone rodzynki, posiekane śliwki, jagody goi łyżeczka cukru waniliowego 1,5 – 2 łyżki(...)miodu lub wg smaku opcjonalnie: rozgnieciony mały banan i szczypta cynamonu Przygotowanie: W misce ugniatam widelcem twarożek, dodaję resztę składników i mieszam. Gotowym twarożkiem smarujemy kanapki. Szybka pasta z twarogu na słodko gotowa
Zasmakuj Kuchnicodziennie mamy czas na długie, leniwe śniadania, to zaczęła się wkradać nuda. Oczywiście ta nuda doskwiera bardziej mi niż R, no ale ile czasu można jeść te same kanapki, jajka, ewentualnie jakieś naleśniki. Jak już chyba pisałam, zaczęłam włączać do naszego menu kuchnię roślinną. Ta pasta to właśnie taki fajny, wegański pomysł na urozmaicenie zwykłych kanapek. Co więcej, jest
Ale Pyszka!lato w słoiczku i połączenie jednych z moich ulubionych owoców, czyli bananów i truskawek właśnie. Nieprzesadnie słodki, o cudownym aromacie, pięknym kolorze i konsystencji smarowidła - polecam do naleśników, kanapek, deserów! :) Dżem truskawkowo-bananowy: ok. 2,7 kg truskawek ok. 1,3 kg bananów 3 opakowania cukru żelującego na dżem niskosłodzony np. Konfitur-fix, Żel-fix sok wyciśnięty(...)dżem do momentu aż zniknie piana. Do dżemu można dodać mniej cukru żelującego, by był on bardziej płynny. Moja wersja jest dość "zwarta" i swobodnie można nią smarować kanapki. :) Dżem możecie przygotować też bez dodatku cukru żelującego sposobem tradycyjnym. Wystarczy dodać nieco więcej cukru, który zakonserwuje owoce i gotować dżem codziennie przez ok. 1h przez co najmniej
Cooking Monstermini bagietki. Górę bagietki naciąć delikatnie i posmarować delikatnie oliwą z oliwek. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 240 st. C. Z upieczonych i ostudzonych bagietek przygotowujemy kanapki w stylu włoskim. Na sam spód układamy pokrojony w plastry ser mozarella. Przyprawiamy bazylią. Dodajemy na każdą kanapkę odrobinę rukoli i przyprawiamy solą i pieprzem
Kuchnia w oparachcałkiem inne danie. Zostało mi trochę łopatki, którą dzień wcześniej podałam na obiad jako wieprzowinę szarpaną ( tu przepis ). Nie lubię wyrzucać jedzenia, to mięso podałam w kanapkach, ale zostało tak na oko 1/3 tej porcji, a żeby na kanapki nikt nie miał ochoty, a ja nie miałam pomysłu na kolejny obiad. Wystarczył szybkie sprawdzenie zawartości zamrażarki
Kuchnia na wzgórzu