przed nadzianiem do podpieczenie patisona. Na ok. 10 minut wkładamy warzywo pozbawione gniazda nasiennego, lekko nasmarowane tłuszczem, np. olejem kokosowym. Potem nadziewamy, czym mamy :) Może to być puree z kalafiora i brokuła. Nic innego jak miks ugotowanych: kalafiora i brokuła, doprawionych mieloną kolendrą, z dodatkiem tartego sera, np. parmezanu i jajka. Ugotowane warzywa miksujemy, doprawiamy, dodajemy ser i surowe jajko
Kucharzycapiekarniku. Danie wybitnie jednogarnkowe , bez potrzeby używania nadmiaru naczyń do jego przygotowywania i konieczności zmywania licznych "skorup" po jedzeniu. Mięsiowo zapo da ł am z ugotowanym na półtwardo kalafiorem. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 4 plastry karkówki 1 i 1/2 kg młodych ziemniaczków - małych, o średnicy 3 cm MARYNATA DO MIĘSA ziołowo-czosnkowa : 1/2 łyżeczki soli(...)niesamowicie miękka, krucha i pysznie rozpadająca się na widelcu . Po upieczeniu ostrożnie rozerwać rękaw nożem - uwaga na uchodzące, gorące powietrze, można łatwo się oparzyć! Serwować z ugotowanym na półtwardo kalafiorem
Grunt to przepis!wyboru a teraz dla odmiany coś z kalaforem. Sałatka jest bardzo pyszna i sycąca. Można zajdać samą ale można też podać ją jako dodatek go grilla. składniki: 1 duży kalafior 2-3 średnie pomidory 5-6 jajek 2 łyżki posiekanego koperku domowy sos czosnkowy Sos czosnkowy przygotować wcześniej z dodatkiem koperku i odstawić aby smaki się przegryzły. Kalafiora podzielić
Monia miesza i gotujesól • pieprz • 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej (przepis w mojej kolekcji ) • 1 łyżeczka czubrycy łagodnej • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka mąki • pęczek ziół lubczyk,liście selera,pietruszki, • kilka różyczek kalafiora Sposób przygotowania 1. Cebulę pokroić w paski wraz z szczypiorem dodać olej i pokrojoną w grubsze kawałki kiełbasę razem wszystko przesmażyć 2. Do cebuli dodać pokrojoną na grube kawałki(...)kapustę, pokrojone plasterki marchewki i ziemniaki, różyczki kalafiora i groch. Wlać 1/2 szklanki wody dusić pod przykryciem ok 25 minut do odparowania wody. Dodać posiekane zioła, przyprawy, doprawić solą i pieprzem posypać wszystko 1 łyżką mąki zamiesza Rady Mąkę można pominąć jak i dodanie kiełbasy danie w wersji wegetariańskie też jest bardzo dobre
W królestwie smaków BeatyPRZEPIS 400 g mrożonego kalafiora miarka odżywki o dowolnym smaku owoce Kalafiora blendujemy z odżywką i wykładamy do miseczki. Podajemy z ulubionymi owocami lub syropami np. zero kalorii. Smacznego :) Zachęcam do obserwowania mojego profilu na ♥︎ ♥︎ Instagramie ♥︎ ♥︎ Facebooku
Tetiisheriwspaniała zupa krem, lekka i kremowa z dodatkiem młodego groszku ja jestem zakochana w tej zupie :) Może i wam zasmakuje? Składniki: 2 l domowego bulionu mięsnego 1,5 kg kalafiora ( waga po obraniu) 25 dag młodego groszku (waga po obraniu) 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej pietruszki sól,pieprz Do gotującego bulionu wrzucić kalafiora. Możecie użyć np. Rosołu
Delicious TitbitsSkładniki na spód pizzy: średni kalafior szklanka sera żółtego, opcjonalnie można użyć płatków owsianych 2 jajka zioła (oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz) Składniki na pizzę: sos pomidorowy ser mozzarella pomidorki koktajlowe cukinia tuńczyk pieczarki przyprawy ( oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi) Wykonanie: Kalafior i ser żółty zetrzyj na tarce, dodaj jajka i przyprawy. Konsystencja musi być zwarta. Rozgrzej piekarnik. Formę wysmaruj
Bike By LifeSkładniki: 1,5 l wody 2 marchewki połowa selera 1 pietruszka 1 cebula 250 g mniejszych kwiatów kalafiora mały pęczek szczypioru i koperku łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18% przyprawy: sól, pieprz, vegeta natur, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka Wykonanie: Wszystkie warzywa obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do wody razem z liściem laurowym i zielem i gotuj(...)miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodaj kwiaty kalafiora, przypraw do smaku, gotuj na małym ogniu. Na końcu dodaj drobno posiekany szczypiorek i koperek, zabiel jogurtem naturalnym lub śmietaną 18%. Smacznego
Zasmakuj Kuchnismak. Bardzo dobrze smakuje w towarzystwie grillowanego mięsa. Sałatka jest godna polecenia ze względu na jej smak, chrupkość i to, że bardzo szybko można ją przygotować. 1/2 dużego kalafiora 1/2 puszki kukurydzy 2/3 puszki groszku konserwowego 4 ząbki czosnku 6 rzodkiewek 1/2 pęczka koperku sól pieprz 2 łyżki majonezu Kalafiora dzielimy na różyczki, płuczemy i ścieramy na tarce
Smakołyki Asikaszą jęczmienną - przepis: Na patelni podsmażamy pokrojoną kostkę cebulę i pokrojonego w cienkie półplasterki pora. W międzyczasie gotujemy kaszę jęczmienną wg. przepisu na opakowaniu. W osolonej wodzie gotujemy kalafiora , aż będzie miękki. Jak cebula troszkę zmięknie dodajemy pokrojony w kostkę filet z indyka i całość podsmażamy. W międzyczasie doprawiamy wszystko solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy do indyka startą(...)marchewka zmięknie, a następnie dodajemy odsączony zielony groszek. Dusimy wszystko jeszcze przez ok. 5 minut i dodajemy kaszę jęczmienną. Wszystko razem mieszamy. Indyka z kaszą jęczmienną podajemy razem z kalafiorem... i mamy pyszne, zdrowe i sycące danie. Post Indyk z kaszą jęczmienną pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Najczęściej do obiadu jako dodatek podaje się sałatkę lub gotowane warzywa albo w zimowe dni sałatki ze słoika. O tej porze roku można gotować kalafior albo fasolkę szparagową i polać je bułką tartą z masłem. A przyrządzaliście w ten sposób kalarepę? Ja właśnie tak zrobiłam i delektowałam się pysznym smakiem kalarepki z masłem, bułką tartą i posiekanym czosnkiem. To bardzo(...)ciekawa alternatywa do kalafiora i fasolki szparagowej. Przepis podałam z większą ilości masła i bułki tartej, ja lubię tylko delikatnie polaną. Polecam serdecznie! KALAREPKA Z BUŁKĄ TARTĄ I CZOSNKIEM. Składniki: 3 - 4 kalarepki 5 łyżek masła 3 łyżki tartej bułki 1 ząbek czosnku Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychtrzema dipami czas przygotowania: 30 minut składniki: WARZYWNE PRZEKĄSKI - papryka słodka czerwona papryka słodka żółta ogórki świeże gruntowe lub węże seler naciowy marchewki brokuł albo/i kalafior DIP CZOSNKOWY - 250 ml jogurtu typu greckiego albo serka homogenizowanego naturalnego 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku - sól, pieprz mielony DIP ZIOŁOWY - 250 ml jogurtu(...)dobrze osączyłam. Marchewkę oskrobałam. Ogórki obrałam ze skórki. Z selera usunęłam podłużne, łykowate włókna. Papryki pozbawiłam gniazd nasiennych. Te wszystkie warzywa pokroiłam w paski i słupki. Brokuła (albo kalafiora) podzieliłam na nieduże różyczki. Można je zostawić surowe albo zblanszować wrzucając na kilka chwil do wrzącej wody a następnie odcedzić, zahartować w zimnej wodzie i dobrze osuszyć. Sosy przygotowane według przepisu
Smaczna Pyzamożesz dodać koperek (świeży lub suszony) lub ulubione zioła ,u mnie tymianek. Wszystko razem zmiksować ,doprawić ,sola i pieprzem. Warzywa blanszowane Składniki 2 marchewki młode 1 pietruszka kilka różyczek kalafiora 25 dag fasolki szparagowej Wykonanie Zagotować wodę w garnku i wrzucić do niej obrane i czyste ,pokrojone marchewki, kalafior - różyczki ,pietruszkę ,oraz w całości fasolkę szparagową na około
w mojej kuchnikaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką i ogórkiem konserwowym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej(...)rukolą i serami Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z brzoskwinią
Moja smaczna kuchniaSkładniki: woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek/młoda, kalafior 1 mniejszy, kalarepka młoda 1 duża, warzywa mrożone 1 opakowanie/wiosenna zupa, ziemniaki 4 duże/młode, groszek konserwowy 1 puszka, kostka rosolowa 2 sztuki/drobiowe, masło 3 łyżki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, koperek 1 pęczek, natka pietruszki(...)pęczka, liście selera - kilka sztuk młodą włoszczyznę: łodygi selera, por, marchew, pietruszkę, korzeń selera w rozdrabniaczu zmiksować, wsypać do garnka wsypać pokrojony drobniej kalafior, pokrojoną kalarepkę z ziemniakami, opakowanie zupy wiosennej, wlać wodę i gotować z 20 minut dodać kostkę rosołową, masło, przyprawy, groszek z puszki razem z zalewą, gotować z 10 minut dodać drobno posiekany koperek, natkę pietruszki
W Mojej Kuchni Lubię