sztuka Cukier – 4 łyżki Whisky – 100ml Kawa – 100 ml Chałwa – 1 łyżka Świeża żurawina – 1 garść Tahini z siemienia lnianego – 1 łyżka Solone pestki dyni – 1 łyżeczka + lody jogurtowe Wykonanie: Gruszkę obrać, przekroić na pół i wydrążyć z niej gniazda nasienne. Na patelni roztopić cukier robiąc karmel. Do karmelu dodać whisky i zaparzoną kawę. Całość zagotować razem z gruszką
Kuchnia Bon AppetitKURCZAK TIKKA MASALA to marynowane w ostrych, rozgrzewających przyprawach kawałki mięsa w jogurtowym sosie. Danie pochodzi z kuchni indyjskiej, ale podbiło serca mieszkańców Wielkiej Brytanii! Artykuł Kurczak tikka masala pochodzi z serwisu MenMagazine
Menmagazineczyli stripsy w łagodnej panierce a'la KFC. Stripsy smażone w głębokim tłuszczu podaję z frytkami z piekarnika lub ziemniaczkami z piekarnika oraz sałatką colesław . I obowiązkowo z jogurtowym sosem czosnkowym . Czasami trzeba zgrzeszyć :) Składniki marynaty do mięsa: duża pierś z kurczaka (moja ważyła 450 g) 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki papryki
Smak mojego domuszperać w internecie, by znaleźć szalenie dziwne produkty. Sięgnij po to co masz pod ręką, pomyśl i na pewno uda Ci się stworzyć coś pysznego i zdrowego zarazem. Placuszki jogurtowe robi się szybko i tylko z kilku składników. Można je podać ze świeżymi owocami, musami lub orzechami. Doskonałe na śniadanie, podwieczorek, czy słodkie "co nieco". Składniki: 150 g jogurtu naturalnego
kolorowotorcikowonaczynie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 - 35 minut. Podawać ze świeżym pieczywem i dodatkową porcją posiekanej pietruszki lub kolendry. Można podać również w towarzystwie jogurtowego sosu
zadanie-gotowanieplacuszki z dodatkiem proszku budyniowego, który sprawia, że mają delikatnie chrupiącą skórkę, a smakiem i konsystencją przypominają nieco biszkopty. Są dość zwarte, nie tak lekkie i puszyste jak placuszki jogurtowe czy dyniowe , ale uwierzcie - z odpowiednimi dodatkami smakują naprawdę nieźle. Dziś jedliśmy je z cukrem pudrem i malinami, lubimy też z miodem, konfiturą i najnowszym odkryciem - syropem z mniszka. Polecam
babka w formiecukinii jest już na blogu kilka, choć każda wersja czymś się różni, to sos do nich jest niezmienny. Placki z cukinii (niezależnie od wersji) z dodatkiem sosu czosnkowo-jogurtowego są bajeczne, to połączenie wręcz idealne. Te dzisiejsze placki są dość szybkie i mega pyszne (ostatnio to nasze ulubione), to chyba najlepsze z dotychczas przygotowanych, choć i pozostałym
Smaczne Zdrowebędzie już gorący wykładamy po ok. 2-3 krokiety naraz. Smażymy z każdej strony po 2-3 minuty, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Gotowe! Krokiety podaję z sosem jogurtowym oraz ketchupem - pikantne pyszności
Cooking MonsterTakie obiady to ja lubię. Pyszne placki z cukinią i marchewką, chrupiące z sosem czosnkowym czy jogurtowym albo z sosem chili. Uwielbiam takie jedzonko i wszystkim polecam. Placki z cukinii i marchewki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePiec pod przykryciem 30 minut w temperaturze 180 stopni. Zdjąć przykrycie i piec jeszcze 10 minut przenosząc bliżej górnej grzałki piekarnika. Zapiekankę podawać samą lub z ulubionym prostym sosem jogurtowym
zadanie-gotowanienachodzi mnie ochota na zdrową słodycz, a tak jak dziś nie mam siły na jakieś bardziej zaawansowane wypieki serwuję sobie taki o to dziecinnie prosty deserek jogurtowy. Składniki: 2 łyżki płatków żytnich Lubella 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka ulubionego dżemu pół kiwi pół pomarańczy Na dno pucharka wsypuję łyżkę płatków, na nią 2 łyżki jogurtu, ulubiony dżem, łyżka płatków
Cynamonowe szczęścienakładamy warstwę jogurtu naturalnego (około 3 łyżki, jeśli lubimy słodsze desery można jogurt wcześniej wymieszać np. z miodem), następnie wykładamy kostkę jabłkową (suszoną lub świeże pokrojone jabłko), znów warstwę jogurtową (około 2 łyżki), płatki orkiszowe i resztę jogurtu. Na wierzch układamy pokrojoną mandarynkę (słodką) i odrobinę kostki jabłkowej. Pojemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkigrube, w kształcie burgerów – wyszło 12 sztuk. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Podajemy z sałatą lub surówką. Do kotlecików można przygotować także dowolny sos – np. jogurtowy, ale są tak wilgotne, że sos nie jest konieczny. Co jeszcze można dodać do kotlecików, aby zupełnie zmienić ich oblicze? Super smakują z dodatkiem fety, a zamiast marchewki czy cukinii
Poezja smakuzostawiamy do napęcznienia na kilkanaście minut. Przekładamy do małych pojemniczków do połowy ich wysokości. Mango myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy na mus, który nakładamy na warstwę jogurtową. Wierzch dekorujemy cząstkami owoców
Pyry na Gaz