jogurt - 6012 przepisów (strona:185/401)

Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 214

lokalną odmianę słodkich pomidorów, z których przygotowuje się równie słodkie przetwory. Dżem z pomidorów może i brzmi dziwnie, ale przecież pomidory to owoce. Takim dżemem polewa się np. grecki jogurt w celu przygotowania prostego deseru. Drugi produkt to małe pomidorki nadziewane migdałami, zanurzone w słodkim syropie . Są przykładem tradycyjnego greckiego deseru  γλυκό του κουταλιού,  po ang. spoon sweet(...)wyspie funkcjonują przetwórnie miodu, w których można obejrzeć proces produkcji (zdjęcia z fabryki miodu- klik ), organizowany jest festiwal miodu w Antimachii. Miodem tymiankowym polewa się grecki jogurt ( Yiaourti me Meli ) a także grillowane figi. Inne popularne greckie miody to miód piniowy oraz orzechy zatopione w miodzie . Miód tymiankowy możecie kupić również w czasie waszych wakacji na Krecie. Retsina

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb. 284

marchewki i kopru włoskiego. Przepis niedługo:) Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami przepis własny czas przygotowania: 10 min. + 30 min. chłodzenie w lodówce Składniki: 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku skórka z 1/4 kiszonej cytryny (lub skórka i sok z 1/2 cytryny) 1 łyżka kaparów garść posiekanego koperku sól Przygotowanie: Skórkę z kiszonej cytryny(...)drobno posiekaj. Kapary przesiekaj grubo nożem.  Jogurt przełóż do miseczki. Dodaj majonez, rozgnieciony w prasce ząbek czosnku, skórkę z kiszonej cytryny, koperek i kapary. Wymieszaj, dopraw solą do smaku. Odstaw do lodówki na 30 min., aby smaki się przegryzły

Chilli Czosnek i Oliwa
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 222

możesz zmniejszyć ilości o połowę) czas przygotowania: 15 min. plus czas pieczenia buraków 1-2 godz. Składniki: 6 średnich buraków 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 250 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki oliwy 1 1/2 łyżki syropu klonowego, u mnie melasa z winogron (możesz wykorzystać też np. miód) 2 łyżki za'ataru sól do przybrania: ok. 70 g orzechów(...)buraki zmiękły, dlatego polecam pokroić je na mniejsze kawałki. Upieczone buraki należy przestudzić, a następnie obrać. Pokrój buraki na kawałki, włóż do miski i dodaj czosnek, chilli oraz jogurt. Zmiksuj na pastę. Do pasty dodaj oliwę, syrop klonowy lub melasę oraz za'atar. Wymieszaj całość i dopraw solą do smaku.  Przełóż dip do miski i posyp po wierzchu orzechami

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielony pilaw ze szparagami i bobem 170

strączków kardamonu, lekko rozgniecionych 6 ziarenek pieprzu kawałek cynamonu szczypta nasion kminu rzymskiego kilka gałązek tymianku 4 cebulki dymki 4 gałązki natki pietruszki sól do podania: 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanych listków mięty 2 łyżki oliwy sól Przygotowanie: Dokładnie wypłucz ryż pod bieżącą, zimną wodą, przełóż do miski i zalej ciepłą wodą. Posól i odstaw na 1 godzinę(...)całą wodę (oczywiście w razie potrzeby możesz trochę wody dolać). Na koniec wyłącz ogień pod patelnią i zostaw pod przykryciem jeszcze na 2-3 minuty. W tym czasie wymieszaj jogurt z oliwą i miętą, dopraw solą.  Gotowy pilaw przemieszaj widelcem, aby wzruszyć ryż. Podawaj z sosem jogurtowo-miętowym. Smacznego! To kto zagra ze mną w zielone?:) Przepis dodaję

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 189

szpinakiem, fetą i ziołami na 14 szt. wzorowałam się na tym przepisie czas przygotowania: ok. 1,5 godz. Składniki: na ciasto: 7 g suszonych drożdży (1 opakowanie) 180 g jogurtu naturalnego 125 g masła, roztopionego i przestudzonego 125 ml oliwy 1 białko jaja (żółtka nie wyrzucać, wykorzystamy do smarowania bułeczek) 1/2 łyżeczka soli 500-600 g mąki (zależy od wilgotności(...)natki pietruszki, posiekanej 30 g natki kolendry, posiekanej dodatkowo: 1 żółtko jajka + 1 łyżka wody nasiona czarnuszki (sezamu, kminu rzymskiego, co tam chcecie) Przygotowanie: W misce wymieszaj jogurt i drożdże. Dodaj rozpuszczone masło, oliwę, sól i białko jaja, wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, jednocześnie wyrabiając ciasto (ja to robię łyżką), aż do uzyskania delikatnego, miękkiego ciasta. Pod koniec przełóż ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem 179

opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cynamonu na pieczony rabarbar: 400 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki 60 g cukru sok i skórka z 1 pomarańczy do podania: śmietana, jogurt naturalny Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W żaroodpornym naczyniu połącz sok i skórkę z cytryny z cukrem, dodaj rabarbar i wymieszaj. Piecz przez 15-20 minut. W miseczce(...)stron, aż bułka się zezłoci. Powtórz dla pozostałych kromek bułki, do wykończenia masy jajecznej.  Gotowe tosty francuskie podaj z pieczonym rabarbarem i opcjonalnie ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa P.s. A jutro zapraszam Was na francuskie ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
Kakaowo-jogurtowe ciasto ze śliwkami i jagodami 182

sobie lato z jesienią. Kawałek tego ciacha podany do kawy to prawdziwa przyjemność :) 300 g mąki pszennej 170 g masła 100 g cukru dar muscovado 4 jajka 130 g jogurtu naturalnego łyżka surowego kakao łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg śliwek węgierek 0/5 szklanki jagód kruszonka: 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki cukru łyżka surowego kakao łyżka startej(...)skórki z pomarańczy łyżeczka cynamonu 2 łyżki oleju Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na kilka minut do zamrażarki. Masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka i jogurt cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia po czym dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam 22 x 33 cm). Na wierzchu układamy

Mienta blog
Zatar halabi i pasta z fasoli jaś! 179

Dzisiaj troszeczkę idziemy w kierunku kuchni arabskiej. Przygotowałam pastę z białej fasoli jaś, jogurtu naturalnego i obłędnej przyprawy zatar halabi (do kupienia na stoiskach z kuchnia arabska, lub w dobrych delikatesach z kuchniami świata), przyprawa jest bogata w ziarna sezamu i zioła, nadaje bardzo charakterystyczny smak i aromat. SKŁADNIKI NA PASTĘ Z FASOLI JAŚ Z DODATKIEM ZATARU HALABI: - puszka fasoli(...)jaś  - 150 ml jogurtu naturalnego gęstego - 1,5 łyżki zataru halabi - 15 kropel oleju sezamowego -sól -sok z cytryny do smaku Wszystko miksujemy na gładką masę. Gotowe

SMYKWKUCHNI
Surówka z kalarepki i marchewki 209

suróweczka do obiadku. W przyszłym sezonie spróbuję sama ją wyhodować a jak się nie uda będę na pewno chetnie ją kupować. składniki: 2 duże kalarepki 4 marchewki 4 łyżki jogurtu 2 łyżki majonezu Kieleckiego świeżo mielony czarny pieprz Kamis Kalarepkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)Starte warzywa wymieszać. Następnie dodać jogurt i majonez, ponownie wymieszać. Surówkę do smaku doprawić świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na min. pół godzinki aby smaki się przegryzły. Pyszny dodatek do obiadku, mi najlepiej smakuje z rybką

Monia miesza i gotuje
Dietetyczne naleśniki na kefirze 517

ewentualnie dolać więcej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany szczypta soli szczypta sody - dosłownie na czubek łyżeczki oliwa - do smarowania patelni FARSZ SEROWO-BORÓWKOWY 100g twarogu chudego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3-4 łyżki borówek 2 łyżeczki miodu płynnego - opcjonalnie, tylko dla spragnionych słodyczy łasuchów Płatki owsiane zmiksować w młynku do kawy. Do wyższego naczynka wsypać płatki, mąkę, sól, sodę(...)grubsze naleśniki . Rozprowadzić ciasto po dnie patelni, podsmażyć na rumiano, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu.   W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt i ewentualnie płynny miód - wymieszać. Na końcu wmieszać owoce.   Naleśniki smarować farszem i zawijać w rulon. Włożyć na 1 min do mikrofali - wyłącznie dla równomiernego podgrzania . Zajadać ze smakiem

Grunt to przepis!
Pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami 284

książeczce kucharskiej dołączonej do "Świata kobiety " Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 45 - 55 minut   Składniki: 150 g masła 150 g jogurtu naturalnego 150 g orzechów laskowych 2 łyżki " przyprawy do pierników " firmy Skworcu 3/4 szkl. szklanki cukru 3 jajka 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia firmy Skworcu 500 g śliwek(...)ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.  Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie do pierników , następnie układamy na cieście. Wkładamy foremkę do nagrzanego

Słodkości i nie tylko
Ucierane ciasto jogurtowe 197

się takimi właśnie smakami. Ciasto to jest lekkie i po brzegi wypełnione  świeżymi owocami. Składniki: - 6 jajek - 150 g masła - 1 i 1/2 szklanka jogurtu naturalnego - 1 cukier waniliowy - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia - 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu - 500 g jeżyn - 4 brzoskwinie   Przygotowanie(...)Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt i miksujemy. Ciągle mieszając powoli dolewamy przestudzone masło. Do masy dosypujemy oba cukry oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy mąkę. Do ciasta dodajemy jeżyny oraz cieniutko obrane i pokrojone w plasterki brzoskwinie i całość już delikatnie mieszamy. Tortownicę o wymiarach

Zainspirowana w kuchni
Sałatka z kalafiorem 250

ugotowanego kalafiora z malinowym pomidorem oraz zielonym ogórkiem. Ktoś robi podobną? Składniki : * 5-6 różyczek ugotowanego al dente kalafiora * pomidor malinowy * 2 ogórki gruntowe * 2 łyżki majonezu * 2 łyżki jogurtu greckiego * pęczek koperku * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Warzywa pokroić w małą kostkę. Koperek posiekać. Majonez połączyć z jogurtem, przyprawić. Składniki sałatki wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki

Magiczne Życie Marty
Z dalekich wypraw... #8 Teraz Polska. Przepis Ślązaków na polewkę z raków 185

jest nie dla mnie.  raki 10 sztuk (dokładnie mięso i skorupki z odwłoków) litr bulionu warzywnego (z kostki) żółtko szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu 2 łyżki masła 3 łyżki jogurtu maturalnego mini bagietki (do podania) Raki ugotowałam w bulionie. Wyjęłam. Wystudziłam. Wyskubałam mięso z odwłoków. O szczypcach nawet nie myślałam, od razu je wyrzuciłam. Skorupki rozdrobniłam na tyle(...)rozpuszczone masło. Podsmażyłam do uzyskania lekko pomarańczowej barwy. Zalałam bulionem. Wymieszałam i przelałam całość przez sitko. Tak oczyszczony bulionu zaprawiłam żółtkiem, przyprawiłam gałką i pieprzem, lekko pogotowałam. Ostatecznie dodałam jogurt, wrzuciłam mięso z odwłoków. Podałam z minibagietką.   Szczerze powiem, zupa w ogóle mi nie smakowała. Nigdy więcej raków! Nawet w restauracji

bastalena
Mizeria 162

Składniki : Jeden długi ogórek lub kilka gruntowych sól, pieprz śmietana lub jogurt koperek lub szczypiorek Ogórka myjemy, cienko obieramy i kroimy w plasterki. Można ogórka poszatkować na tarce do warzyw.  Dodajemy sól i pieprz.  Jeśli nie stosujemy diety bezmlecznej dodajemy 2 łyżki dobrej śmietany. Przy nietolerancji laktozy można pozwolić sobie na łyżkę naturalnego jogurtu ale można też

prawdziwe jedzenie

Proponowane wyszukiwania