jajka wielkanocne - 3103 przepisów (strona:113/207)

Mazurek czekoladowy 182

zapraszam na mazurek czekoladowy. Biszkopt piekłam z 3 jajek na dużej blaszce o wymiarach 32×22 cm i przekroiłam na pół, w ten sposób otrzymałam dwa cienkie spody. Nieco bardziej tradycyjne mazurki – czyli takie na kruchym spodzie, możecie zobaczyć w wersji czekoladowej i z kajmakiem . A po inne wielkanocne wypieki zapraszam Was serdecznie do odwiedzenia kategorii WIELKANOC . Składniki

Ciastkozercy
Babka mocno czekoladowa na jogurcie 113

Wielkanocnym stole musi być babka i już! Ja proponuję tym razem mocno czekoladową- pyszna! Co nam trzeba? 400 g mąki pszennej 200 g cukru 150 g 100 % kakao 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 200 g jogurtu naturalnego 200ml oleju 200ml wrzątku dodatkowo: 2 łyżki stołowe posiekanej drobno ciemnej czekolady polewa: 100ml kremówki

Latosiowydom
Mazurek jajo 202

Święta Wielkanocne ostatnio piekę babkę cytrynową oraz jakiś mazurek na cieście kruchym. Tym razem skorzystałam z dobrze znanego mi już przepisu i stworzyłam łatwy Mazurek jajo .  Składniki: ciasto: -180 g mąki pszennej (u mnie tortowa 450) - 50 g cukru pudru - 1 jajko - 50 g masła dekoracja mazurka: - twarda marmolada różana - lukier cytrynowy (sok z cytryny, cukier puder) - migdały

Kuchnia co dnia
Babka tulipan 225

kawy, wieczornej filiżanki zbożowej Inki czy jako ozdoba wielkanocnego stołu. Tulipan w przekroju ciasta za każdym razem wychodzi nieco inaczej – najładniejszy zazwyczaj jest na środku. Masa makowa jest najlżejsza – dlatego, jeśli wszystko dobrze pójdzie, pięknie zapadnie się w środek ciasta i utworzy serce kwiatu. Babka tulipan: 6 dużych jajek 1 kostka miękkiego masła (200 g) 1 szklanka drobnego

Poezja smaku
Tarta z kremem czekoladowym/ Fit mazurek czekoladowy 221

przygotować bez okazji jako weekendowe ciasto, lub jako wersję wielkanocnego czekoladowego mazurka. Jeżeli nie masz formy do tarty, możesz ją przygotować w tortownicy.   Składniki na foremkę ok. 20 cm Spód: 120g mąki owsianej lub zmielonych na mąkę płatków owsianych* 70g mąki orzechowej lub zmielonych na mąkę orzeszków ziemnych 1 jajko 2 łyżki masła lub oleju kokosowego

Fabryka pomysłów
Babka czekoladowo-orzechowa 190

dodatkiem orzechów. Tym bardziej, że w tym roku króliczek wielkanocny przyniósł nam od HELIO pyszne dodatki do ciast a w tym orzechy włoskie, które po zblendowaniu stały się podstawą mojej babki:) 2 h średnica ok. 20 cm 100 g mąki pszennej 250 g cukru 200 g masła 4 duże jajka 5 g proszku do pieczenia 3 łyżki kakao pół szklanki

Ania i Marcin gotują
Babeczki keksowe 200

święconką.będą także piękną ozdobą na stole wielkanocnym, a i dodatkowo proste i szybkie do zrobienia i co najważniejsze smaczne..Do tych babeczek wykorzystałam mieszankę keksową Helio .. 150 g mąki  100 g cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 80 ml mleka 80 ml oleju  2 jajka  dodatkowo mieszanka keksowa Helio   [ dałam 2 garście

Moje domowe kucharzenie
Czekoladowe muffiny z budyniem 233

pysznie kakaowe muffiny. Idealne na zbliżające się święta Wielkanocne, ale także jako szybki pomysł na deser do codziennej kawy. Składniki 1,5 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 3/4 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka 1 […] Artykuł Czekoladowe muffiny z budyniem pochodzi z serwisu Blog

PysiaGotuje.pl
Cykl wielkanocny: Bananowa babka z orzechami i rodzynkami (Torta di banane, noci e uvetta) 161

komentarze, przesłane pomysły i opinie dot. cyklu wielkanocnego, jak i całego bloga. Smacznego! SKŁADNIKI  225 g m ą ki pszennej  150 g cukru brązowego muscovado 110 g masła  80 g rodzynek 40 g orzechów włoskich  40 g orzech ó w brazylijskich 2 banany 1 laska wanilii 1 jajko 2  ł y ż ki mleka

La grande e la piccola cuoca
Babka orzechowo żurawinowa z białą polewą 140

smaczna babka. Sprawdzi się, nie tylko w Święta Wielkanocne. Suszona żurawina nadaje ciastu dodatkowej słodkości. 250 g masła 0,5 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżki aromatu waniliowego  SKWORCU 1 szklanka mąki pszennej tortowej  MŁNOMAG 100 g orzechów włoskich  HELIO 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 0,5 szklanki suszonej żurawiny  SKWORCU

VioletoweKucharzenie
,,Mazurek kajmakowy z bakaliami’’ 139

może zabraknąć na polskim wielkanocnym stole. Rodzinne spotkania przy Wielkanocnym stole to czas kiedy potrawy nabierają wyjątkowego znaczenia. Smak i zapach domowych specjałów potrafi pozostać w pamięci na całe życie. Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej, tortowej 50 g cukru pudru 50 g mąki migdałowej 1 żółtko jajka, 100 g masła szczypta soli Kajmak 200 ml śmietanki

Podróż w kulinaria
Pomarańczowe babeczki 157

Małe pomarańczowe babeczki idealnie sprawdzą się do wielkanocnego koszyczka. Składniki: - 75 g masła - 250 g mąki pszennej - 25 g mielonych migdałów - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 75 g cukru - skórka z 1 pomarańczy - 100 ml świeżego soku pomarańczowego - 100 ml mleka - 1 jajko Przygotowanie: Masło rozpuszczamy. W jednym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki

Zainspirowana w kuchni
Chleb do żurku. Chlebowe miski. 240

zabezpieczyć, a jak to napiszę poniżej! Jak samemu upiec wielkanocny chleb do żurku, barszczu białego? A może do flaków? Chleb na żurek – składniki na 4 bochenki: 1 kg mąki pszennej 2 opakowania suszonych drożdży 600 ml wody 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Dodatki: 2 jajka (osobno żółtka i osobno białka) 1 łyżka mleka Przygotowanie: Mąkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klops z jajkiem i szpinakiem 185

Przypominam ulubione przeze mnie wielkanocne danie. Klops według tego przepisu jest przepyszny i co roku nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Jakby było mało, to oprócz tego, że super smakuje to rewelacyjnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 7 jajek, 25 dag szpinaku, 2 ząbki czosnku, 10 dag fety, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki tartej

Pobite gary Barbary
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 183

piekła taki chlebek na Śniadanie Wielkanocne. Polecam!!! Składniki na wielkanocny chlebek maślany (puszystą chałkę, siedmioraczki):   na formę o wymiarach 12 x 32-35 cm ZACZYN: 250 g mąki tortowej 12 g świeżych drożdży 50 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 50 g cukru szczypta soli 1 małe jajko w temperaturze pokojowej 50-70 ml ciepłego mleka

Rozpustne gotowanie