całkiem szczerze. Połączenie wilgotnego makowca, z chrupiącymi orzechami z dodatkiem idealnego, puszystego sernika. Poezja smaku, ot po prostu. Polecam bardzo gorąco, u nas to nr jeden na tegoroczne Święta. Jedynie do świątecznego wypieku zwiększę minimalnie ilość sernika tak, by była troszkę grubsza warstwa, tak o 1/3, choć mój małżonek twierdzi, że nie ma takiej potrzeby, że proporcje(...)konsystencję kruszonki. Ciastem wykleić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wygnieść spód i odstawić blaszkę do lodówki. Masa makowa: - 250g suchego mielonego maku - 250g (ml) wrzącej wody - 2 jajka (osobno białka i zółtka) - 62g masła - 100g powideł - 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru - kilka kropli olejku migdałowego - 1 łyżka miodu - 80g mielonych orzechów i/lub migdałów - 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Smaczne Zdrowesię do powieszenia na choince, schrupania, ozdobienia lukrem czy zrobienia domku z piernika. Jak smakują te pierniczki? Hmm dość powiedzieć, że piekę je 3 raz w tym roku, a Świąt jeszcze nie było Dziwnym trafem znikają z naszej słoja z ciastkami. Hmmm… Nie ma to jak zimową porą pyszny, domowy pierniczek, do kawy. Zapraszam również na przepis(...)minut/y Składniki 140 g miodu gryczanego 200 g cukru demerara 200 g masła skórka otarta z jednej cytryny ok 5 łyżeczek przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody szczypta soli jajko 500 g mąki pszennej Sposób przygotowania W garnku rozpuszczamy masło, miód i cukier. Dodajemy przyprawę do piernika i skórkę cytryny. Jak mieszanina zawrze, dodajemy sodę. Masa zacznie się pienić. Odstawiamy
Mieszam w GarnkuPytacie mnie o przepis na doskonały biszkopt makowy. Wprawdzie święta już minęły, ale taki przepis zawsze się przyda, zwłaszcza że karnawał przed nami i pewnie jeszcze nie jeden tort makowy upieczecie. Zawsze coś ulepszam, modyfikuję i powstają nowe wersje w oparciu o te już sprawdzone. Dzisiaj mam dla Was wspaniały biszkopt makowy, który jest idealny(...)maku. Wystarczy mak zalać wrzącą wodą, gotować na małym gazie około 15 minut. Odstawić. Za chwilę odcedzić na gęstym sitku z nadmiaru wody. Dalej postępować jak w przepisie. Jajka rozbiłam. Żółtka wbiłam do misy miksera, wsypałam cukier i ubiłam na bardzo puszystą masę. Do masy jajecznej dodałam mak, bułkę tartą, proszek do pieczenia a na koniec ekstrakt migdałowy. Ponownie
Kuchnia u Krysiciemno bo amerykańskie i lepsze. W tym roku uśmiecham się na widok serduszek, sondaży i walentynkowych promocji. Bo w sumie dlaczego nie skorzystać choćby ciut ciut z tego pozytywnego święta? Dodatkowo cieszy mnie fakt, że Walentynki w tym roku wypadły w sobotę i możemy świętować w czwórkę już od rana. Znając życie, celebrowanie tego dnia zaczniemy już(...)Karolinka i nasza kochana ciocia Ewa, naleśniki zjadłyśmy w przemiłym przedwalentynkowym towarzystwie! naleśniki: ½ - ¾ szklanki rozdrobnionego szpinaku (rozmrożonego) * 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2 jajka ½ łyżeczki soli 50 g roztopionego masła W misie lub w dzbanku miksera umieszczamy szpinak, mleko, jajka, sól oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni
bistro mamaŚwięta bez kotletów grzybowych to nie Święta! W moim domu to pozycja obowiązkowa. Kotlety z tego przepisu są niezwykle smaczne i aromatyczne. A sos z gotowania suszonych grzybów to dopiero poezja - w połączeniu z kotlecikami tworzy pełnię smaków leśnych. Do moich kotletów dodałam świeżych ziół, które według mnie delikatnie wzbogacają(...)cebula, obierz i drobno posiekaj 1 - 2 bułki (ja użyłam ciabatty), namocz w wodzie i dobrze odciśnij 1 ząbek czosnku, obierz i rozgnieć sól, czarny pieprz 2 jajka, rozmąć świeża zielona pietruszka, tymianek lub inne zioła - wedle uznania suszona pietruszka bułka tarta, namocz w wodzie i dobrze odciśnij masło + oliwa do smażenia Przygotowanie wywar z suszonych grzybów
Szybko SzybkowarŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą się nam między innymi z rodzinnym przystrajaniem zielonych gałązek świątecznego drzewka. Zwyczaj ten znany był już w XVI wieku. Początkowo choinki przyozdabiało się papierowymi ozdobami, małymi jabłuszkami, orzechami, piernikami lub cukierkami. Bombki, które obecnie są najpopularniejszymi ozdobami choinkowymi, zawdzięczamy Hansowi Greinerowi. Piękne szklane wydmuszki powstały, ponieważ jadalne dekoracje były zbyt drogie i nie każdy(...)ozdobię ciasteczkami z kolorowymi, landrynkowymi witrażami.Składniki:300 g mąki100 g cukruszczypta soli1 płaska łyżka kakao1 jajko200 g zimnego masłaokoło 20 kolorowych landrynekPrzygotowanie:Z mąki, cukru, szczypty soli, kakao, jajka i masła szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut.Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Z pomocą foremki
Smakowity Blog Kulinarnyroku przed świętami nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na świąteczny torcik. Tym razem biszkopt z makiem przełożyłam masą śmietankową a także powidłami śliwkowymi i marcepanem. Całość ozdobiłam czekoladową obwódką udekorowaną gwiazdkami. Myślę, że wygląda ciekawie a jak smakuje? Przekonajcie się sami :)biszkopt:320 g mąki tortowej320 g cukru pudru10 łyżek oleju rzepakowego10 łyżek zimnej wody5 jaj1 łyżka proszku(...)tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki (wymieszanej z proszkiem, sodą, cynamonem i makiem) i tak w kółko do wyczerpania tych składników.Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy.Delikatnie mieszamy.Przelewamy masę do formy (użyłam formy o średnicy 18 cm) i pieczemy około 45 minut 180 stopniach ( do suchego patyczka).Przygotowujemy masę.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno
Mienta blogWczoraj przezylam chwile grozy.Dwie foremki wypelnione ciastem keksowym,przygotowane do pieczenia,wkladam do nagrzanego piekarnika,klik i ciemno.Piekarnik przestal grzac,wszystkie swiatelka pogasly,tylko zegar funkcjonuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przedwczoraj ciasto jogurtowe z truskawkami zniknęło tak szybko, że wczoraj musiałam piec kolejne ciacho. Tym razem padło na pyszną babkę makową (dobrze, że ta nie została
Zrób to smacznieUwielbiam małe babeczki (muffiny). Za ich prostotę, smak i… za to, że zawsze ich pieczenie daje tle radości mojej córeczce. To najpiękniejszy widok i niezapomniane
Słodkie okruszkiUwielbiam ciasta z dodatkiem maku, a już za takimi w całości wykonanymi z maku wręcz przepadam. Torcik po upieczeniu jest bardzo wilgotny, ciężki od maku, a
Kuchcik gotujeJedną z tradycyjnych potraw wigilijnych w naszym domu jest zupa grzybowa ze specjalnie robionymi na tą okazję łazankami. Konkurowała ona zawsze z nie mniej tradycyjnym czerwonym
Smaki Ewypiernik na choinkę, czy miękki i mocno nadziany dżemem, czy taki – piernik duży, wilgotny, idealny do krojenia w plastry… Wszystkie te pierniki łączy jedno – to skondensowany zapach i smak świąt. Ten piernik zrobicie nawet na ostatnią chwilę ale dobrze jest naszykować go 2-3 dni przed planowanym jedzeniem – ciasto dojrzeje i nabierze aromatu. Już przy okazji przepisu na pierniczki(...)anyż ucieramy na pył w moździerzu lub mielimy w elektrycznym młynku. Masło do ciasta powinno być miękkie i smarowne – naszykujcie wszystkie składniki odpowiednio wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej – jajka również. Masło wkładamy do misy miksera i ubijamy do momentu aż zjaśnieje. Do ubitego masła wsypujemy cukier i ubijamy razem przez 3-4 minuty na wysokich obrotach, do połączenia. Do masła
Karo in the KitchenGrudzień to szczególny czas. Wszędzie czuć atmosferę zbliżających się Świąt. Wszyscy cieszą się na nadchodzące Mikołajki. Jest to czas, kiedy dzieci najchętniej pomagają nam w kuchni. Czy to przy pieczeniu pierniczków, czy ciasteczek dla Mikołaja. A może by tak przygotować wytrawne przekąski mikołajkowe? Na przykład świetnie nadające się zarówno na śniadanie, kolację jak i „małe co nieco(...)rogi Rudolfa odrobina masła i bułki tartej do foremek Mąkę mieszamy z solą. Siekamy ją z masłem po czym rozcieramy palcami towrząc drobną kruszonkę. Dodajemy wodę, śmietanę i jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na 10 części. Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy
Mienta blogKolejnym daniem bez którego według mnie Święta Wielkanocne nie istnieją, to oczywiście pasztet mięsny. I oczywiście taki, który został upieczony w domu. Szczerze powiedziawszy do tych kupnych nie mam zaufania, wolę sama go przygotować. Wiem, wiem, zaraz będa głosy, że z takim domowym pasztetem jest dużo roboty 😉. Pracy faktycznie trochę jest, ale upieczony pasztet doskonale nadaje się(...)tłustej łaty wołowej 400 g wątróbki drobiowej 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka 4 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 jajka 2 bułki kajzerki 2 garści suszonej żurawiny Wykonanie: Boczek, łopatkę i łatę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak, aby mięso było przykryte. Dodajemy cebule, obraną marchewkę i pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie
Kulinarne przygody Gatity