Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło.Mmmm... Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki:Farsz:nieduża główka kapusty(...)suszonych grzybów (najlepiej borowików)3 nieduże cebulęmasło do smażenia (ok. 50 g)sól pieprzCiasto:600 g mąki pszennej250 ml mleka100 g masła2 żółtkacałe jajko łyżeczka cukru25 g drożdżypół łyżeczki solijajko + odrobina mlekakminek lub czarnuszkaDrożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy
Słodka Stronaoraz cytryną to moje ulubione połączenie, jednak w czasie Świąt w swojej herbacie wyczuwam również nutę cynamonu wraz z anyżem. Zapach ten roznosi się też po wszystkich zakątkach domu, bo zapomniałam dodać,że korzenne pierniczki właśnie są w piekarniku." ~Konkurs SmakSwiat na blogu www.relishforlife.com~Ostatni weekend przed Świętami dla wielu z nas oznacza wielkie sprzątanie całego domu(...)cukier rozpuszczamy w rondelku z łyżką wody . Dodajemy przyprawę korzenną do pierników. Całość musimy zagotować i przestudzić . Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko i masę z rondelka . Masę zagniatamy na elastyczne ciasto, posypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą . Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka dni,aby dojrzało
Chocolate Stop TemptingSkładniki na piernikowy spód:2 jajka140 g cukru1 opakowanie cukru wanilinowego130 g mąki pszennej70 g zmielonych orzechów włoskich1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia70 g masła50 ml
Świat Ciastawcale nie za słodka. Możecie dodatkowo podać ją z porcją lodów waniliowych albo odrobiną śmietany.P.s. Zajrzyjcie do Chantel, Gin i Mirabelki, które również przygotowały korzenne wypieki na Święta. Greckie ciasto orzechoweKarithopitana podstawie przepisu z MyGreekDish, proporcje syropu zmniejszyłam o połowę, bo było go za dużona 1 blachę 36 x 25 cmczas przygotowania: 1 godz(...)posiekanych180 g rozdrobnionego czerstwego chleba (w robocie kuchennym) lub bułki tartej4 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonych goździków200 g miękkiego masła170 g cukru7 jajek (oddzielone białka od żółtek)skórka z 1 pomarańczyszczypta soliopcjonalnie: 75 ml koniaku (czy innego alkoholu, np. amaretto)na syrop: 250 ml wody, 1 szklanka cukru, sok z 1/2 pomarańczyPrzygotowanie:Przy pomocy
Chilli Czosnek i OliwaMimo że jest już po świętach Wielkanocnych , ja zapraszam każdego z Was na cytrynową babeczkę :) Wcześniej nie miałam chwili by zajrzeć na bloga, więc przepis będzie z delikatnym opóźnieniem. Babka jest na prawdę bardzo pyszna i można ją również zrobić jako zwykłe ciacho w keksówce, wtedy nie będzie miała świątecznego nastroju :) Za kilka dni pokażę Wam jeszcze jedną babkę(...)się dowiecie niedługo ;) Składniki :5 jajek1 szkl cukru1 szkl mąki pszennej2 kisiele cytrynowe + mąka ziemniaczana do dopełnienia szklanki1 szkl oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo :lukier lub cukier puderPrzygotowanie :Jajka ucieramy na puszystą masę ze szklanką cukru.Do szklanki wsypujemy 2 kisiele i dopełniamy mąką ziemniaczaną tak, aby wyszła nam razem pełna szklanka.Dodajemy do ubitych jajek mąkę pszenną, olej, proszek
charlotte gotujeroku na Święta piekę mój najulubieńszy keks na świecie. Uwielbiam jego smak i chwilami łapie się na tym, że mogłabym zjeść nie jeden kawałek. W tym roku jednak zrezygnowałam z mojego zwyczaju i zamiast sprawdzonego już przepisu wypróbowałam coś nowego.Keks mniejszy, skromniejszy i zupełnie inny niż zwykle. Mimo to smaczny, z dodatkiem żurawiny i z pięknie wyglądającym różowym(...)lukrem. Keks z żurawiną składniki 200 g świeżej żurawiny lub 100 g mrożonej 150 g mąki 3 jajka 100 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości , możemy użyć miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło i dobrze mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
Przysmaki KarolkiMuszę przyznać , że torty nie są moją mocną stroną , ale "zmuszona" świętem urodzinowym mojego męża postanowiłam spróbować :) No cóż, przyznaję , że ciasto samo w sobie jest pyszne. Biszkopt niezwykle delikatny i wilgotny, nie potrzebny był poncz, ale ja lekko skropiłam oba biszkopty rumem, co podkreślam nie jest konieczne. Krem chałwowy, wręcz rozpływa się w ustach, nie jest tłusty, co zdarza(...)się w niektórych tortach. Czy mi się udało ? nie skromnie przyznam, że chyba tak , ale oceńcie sami :)Tortownica : średnica 26 cm Składniki: Jasny biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 op. cukru waniliowego ( 8g) 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciemny biszkopt: 6 jajek 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki kakao
Słodkości i nie tylkodokładnie folią aluminiową – sernik będziemy piekli w kąpieli wodnej, ważne, żeby do formy nie dostała się woda z blaszki pod spodem. Gotujemy wodę, żeby gorącą móc wlać do blaszki. Jajka rozbijamy, oddzielamy dokładnie żółtka od białek. Serek mieszamy z przyprawą do sernika. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy ją do metalowej miski. Miskę stawiamy na rondelku z gotującą się wodą(...)sernika Delecty – drobniutko pocięta skórka z cytryny, aromatyczna wanilia i mielony kardamon japońskiemu, lekkiemu jak chmurka sernikowi dodają głębi i kolejnego wymiaru. Lekko, szybko, elegancko – nie tylko od święta. Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej lub ćwiczycie, staracie się ograniczyć węglowodany, macie wśród bliskich kogoś, kto próbuje zgubić parę kilogramów – to deser dla Was. Mało cukru, naturalne tłuszcze
Karo in the KitchenDCzyż nie cudownie? Kocham ten czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko białego puchu za oknem!;-)Dzisiaj pierniczyłam w kuchni przez pół dnia, hmmm dodam w mojej nowej kuchni ;-).Kochani ostatnimi tygodniami, troszkę było mnie TU mniej, wreszcie udało mi się zrealizować moje marzenie i mam własne cztery kąty. Jestem szczęśliwa i zmęczona(...)cukru brązowego- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 250 g margaryny- 2 jajka- 650 g mąki pszennej- 2 łyżki syropu piernikowego- opakowanie przyprawy do pierniczkówW rondelku stop margarynę, dodaj cukier i przyprawy. Wystudź masę. W misce zmieszaj mąkę i proszek do pieczenia.Dodaj masę z rondelka i jajka, wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Ciasto schodź w lodówce przez godzinę. Rozwałkuj
SMYKWKUCHNINa naszych stołach zagoszczą mazurki, serniki, paschy no i oczywiście babki wielkanocne. Jedną z odmian tradycyjnych babek wielkanocnych jest babka gotowana. Moja będzie miała zapach i
Tylko pysznieTradycyjny smak Wielkanocy to oprócz żurku także barszcz biały. Różnica polega na tym, że żurek robi się na zakwasie żytnim, a barszcz na zakwasie pszennym. Samo
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚwięta szybko się skończyły, ale przed nami sylwestrowa noc i karnawał, więc przepisy na zimowe słodkości jeszcze się przydadzą :) Jeśli tylko planujecie mieć gości, bądź wybieracie się do bliskich, proponuję upiec tartę, która z powodzeniem wystarczy dla dużej ilości osób. Kruche ciasto wypełnione słodkim marcepanem, śmietankowym serkiem z nutą pomarańczy, a całość posypana chrupiącymi orzechami w miodzie cynamonowym(...)Smakuje obłędnie! ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru szczypta soli jajko 2 łyżki jogurtu lub śmietany nadzienie: 200 g marcepanu 500 g mascarpone łyżka konfitury pomarańczowej dodatkowo: 50 g orzeszków piniowych 200 g nerkowców łyżka miodu cynamonowego (lub dowolnego plus spora 1/4 łyżeczki cynamonu) Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem
Mienta blogślinka cieknie na samą myśl o nadchodzących świętach i tych wszystkich potrawach, na które czekamy przez cały rok. Czas coraz szybciej ucieka, w sklepach już zapanowała świąteczna atmosfera, dlatego warto się zastanowić co w tym roku podać. Przy okazji planowania i robienia świątecznych zakupów warto zabezpieczyć się przed przykrymi skutkami przejedzenia i kupić Espumisan Max -wyrób medyczny CE, który(...)skutecznie zmniejsza uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej. ŚLEDZIE PO CHŁOPSKU Składniki: 4-5 płatów śledzi marynowanych w occie 4 ziemniaki 2 jajka 1/3 pora 3-4 ogórki kiszone 1/4 pęczka koperku 1/4 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy gotujemy w osolonej wodzie. W oddzielnym garnku gotujemy na twardo jajka
Bon appetit mon amietworzenia w kuchni. Obiad ogarnęłam dość szybko i szybko poszedł, tak to ujmę. Jednak dziś napiszę o boczku, który ostatnio zdarzało mi się często robić. A to były święta a to dla męża a to tamto... Taki właśnie boczek robię już od X lat. Przepis...podpatrzone u mamy :D Robię z tymi składnikami jak mama i chyba(...)cebula a nawet dwie cebule * czosnek * marynata: woda i sól, ziele angielskie, czosnek i liść laurowy Na początku robię marynaty tyle, by cały boczek się zanurzył. Solę dotąd aż jajko zwyczajnie stanie na sztorc w zalewie. Zdarza mi się ostatnio robić na oko. Dodaję rozgnieciony czosnek w łupinkach, kilka ziarenek ziela i kilka liści laurowych Najlepiej jak mięso będzie leżakowało
Pieprzyć z Fantazjątworzenia w kuchni. Obiad ogarnęłam dość szybko i szybko poszedł, tak to ujmę. Jednak dziś napiszę o boczku, który ostatnio zdarzało mi się często robić. A to były święta a to dla męża a to tamto... Taki właśnie boczek robię już od X lat. Przepis...podpatrzone u mamy :D Robię z tymi składnikami jak mama i chyba(...)cebula a nawet dwie cebule * czosnek * marynata: woda i sól, ziele angielskie, czosnek i liść laurowy Na początku robię marynaty tyle, by cały boczek się zanurzył. Solę dotąd aż jajko zwyczajnie stanie na sztorc w zalewie. Zdarza mi się ostatnio robić na oko. Dodaję rozgnieciony czosnek w łupinkach, kilka ziarenek ziela i kilka liści laurowych Najlepiej jak mięso będzie leżakowało
Pieprzyć z Fantazją