postanowiłam nie czekać do lepszych zdjęć, tylko już teraz opublikować przepis. Może akurat ktoś marzy o Świętach o smaku czekolady;) Składniki: 100g śliwek 50ml rumu (koniaku, whisky) 200g gorzkiej czekolady min 70% (dałam 150g 70% i 50g 90%) 200g masła 5 jajek 100g cukru trzcinowego 150g mielonych orzechów (dałam 100g laskowych i 50g włoskich Helio ) Polewa: 50ml śmietanki
Obiad gotowyCiasto 3 bit chyba każdy już jadł, ponieważ jest bardzo znane i lubiane. Na Święta postanowiłam zrobić trochę inną wersję i padło na kawową. Polecam, wychodzi duża blacha i jest czym dzielić. Składniki : (blacha 35x25 lub 25x40) Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao 2 łyżki mielonej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia
talerz przyjemnościgrudnia i przechowywać owinięty, np. papierem śniadaniowym w zamkniętym pojemniku, aż do świąt. Przed samymi świętami polecam włożyć do pojemnika kawałek jabłka, dzięki czemu piernik będzie mięciutki i wilgotniejszy. Składniki: Ciasto: 75 g miękkiego masła 150 g cukru trzcinowego 3 jajka 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika
Nastoletnie Wypiekaniebardzo smaczne i nadaje się na drugi dzień do spożycia, jest bardzo miękkie. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez miodownika, musi być obowiązkowo. Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 250 gram mąki krupczatki 250 gram masła 100 gram cukru 3 jajka 4 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody Masa: 1 litr mleka 250 gram masła 0,5 szklanki
Bajeczna Kuchniaświetnego cukiernika Pawła Małeckiego. Bułeczki są mięciutkie i aromatyczne :) Zapachniało w domu już prawie jak w Święta! SKŁADNIKI (na około 25 ślimaczków) Ciasto: 320 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 30 g cukru 125 ml podgrzanego mleka szczypta soli 1 jajko (żółtko oddzielone od białka) 40 g masła, roztopionego Masa: 1 l wody 200 ml mleka
Moje Kuchenne Rewelacjegrzybami, których nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. W naszym domu jadamy je nie tylko od święta, zresztą tak jak inne pierogi z różnymi farszami. Są pyszne i nikt nie może się im oprzeć! Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko około 0,5 szklanki ciepłej wody farsz: 500 g kiszonej kapusty 60 g suszonych grzybów
Zasmakuj Kuchniłatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…,SS SSSSSkładniki : 1/2 kg wieprzowiny, ( biodrówka, szynka,łopatka, itp. ) 1 cebula, 1 jajko, 1 czerstwa bułka, 1 ząbek czosnku, majeranek wg uznania, sól, pieprz, vegeta czerwona, olej do smażenia
Pysznosci Babci Basibloga źródło Sałatkę przygotowałam z majonezem kieleckim , który otrzymałam w prezencie na święta :) Sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem Składniki : filet z kurczaka - 1 podwójny przyprawa do gyrosa papryka konserwowa kolorowa - 1 słoik ogórki konserwowe - 3 szt jajka - 4 szt kapusta pekińska - 1/2 szt kukurydza konserwowa - 1 puszka sól i pieprz
Kuchnia Danusipozwoli Wam uniknąć pieczenia na ostatni moment, bo może być przygotowany na 2-3 dni przed świętami. Nie będziecie też musieli "męczyć się" z jego dekoracją, gdyż warstwa orzechowa jest wystarczająco strojna. Mazurek można przygotować w dowolnym kształcie, jednak w formie jajka na pewno będzie wyglądać efektownie na Waszych stołach. Mazurek orzechowy Składniki: CIASTO 280g mąki pszennej 160g masła
Smakołyki BerenikiJako jedyna Walentynka w Naszym domu, muszę zadbać o moich mężczyzn: męża i synów. Na jutrzejsze święto przygotowałam mały, słodki akcencik: torcik owocowy. Pyszne, świeże owoce i kremówka z mascarpone świetnie się uzupełniają tworząc idealną całość. Słodkich Walentynek Kochani! Składniki: 4 jajka 9 łyżek cukru 9 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2 szklanki śmietany kremówki
Z Majeczką w kuchniokazu małżonka . Zaś Pan Mąż dysponuje wtedy dobrem unikatowym w ramach oazy domowego ogniska - a mianowicie świętym spokojem ... ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany
Grunt to przepis!zdrowe. Wymagają też zwolnienia, bo najlepiej smakują maczane w kawie lub herbacie. Brzmi jak coś na święta, prawda? POLSKIE WŁOSKIE CANTUCCINI Składniki: - 250 gramów mąki - 100 gramów (+ 2-3 łyżki) słonecznika - 100 gramów cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2-3 jajka - szczypta soli - olejek migdałowy Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz dodatkowego słonecznika zagniatamy razem. Formujemy wałek o średnicy
Życie zamknięte w smakuZdrowych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy, przepełnionych radością, miłością i wiarą. Niech Wielkanoc przyniesie Wam spokój i radość. Pogody ducha i radości, z faktu Zmartwychwstania Pańskiego oraz smacznego jajka i mokrego dyngusa, w gronie najbliższej rodziny życzy Joanna
Smakołyki Asiwracając do świąt, przygotowałam dla Was kolejną propozycję, którą spokojnie możecie pochwalić się na Wielkanocnym stole. Dziś zapraszam na Babkę migdałową z kawałkami gorzkiej czekolady."Składniki:3 jajka100 g cukru1/2 szklanki mleka1/3 szklanki oleju1 łyżka ekstraktu waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia250 g mąki50 g migdałów50 g czekoladySposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 190`C.Do wysokiej miski wbijamy jajka i ubijamy
Słodkie PrzyjemnościPierniczki robione z przepisu na długo dojrzewający Piernik Staropolski. Ciasto do ich przygotowania dojrzewa w lodówce i dzięki temu nabiera cudownego korzennego aromatu. Należy je piec około tydzień przed Świętami, aby zdążyły zmięknąć. Składniki:1/2 kg mąki pszennej250 g miodu prawdziwego125 g masła3/4 szklanki cukru40 g przyprawy piernikowej1 duże jajko1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 szklanki mleka1/4 łyżeczki(...)mieszając aby cukier się rozpuścił. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.Mleko wymieszać z sodą oczyszczoną. Do wystudzonej masy dodawać stopniowo mąkę, następnie mleko z sodą, jajko, przyprawę do piernika i sól, ciągle wyrabiając ręcznie. Wyrobione ciasto bęzie dość lużne, ale po leżakowaniu w lodówce tężeje.Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, przełożyć je do szklanej misy
wyzwania kuchenne