Temat kaczki mam już z Wami dość mocno omówiony za sprawą wpisu KACZKA w jabłkach z pomarańczami. Jak dobrze wiecie, kaczka może na początku wydawać się Nam zbyt trudna w przygotowaniu, ale tak na prawdę, jest to bardzo wdzięczne mięso. Najważniejsze to skąd my tą kaczkę mamy, bo to będzie determinowało Wasz sposób obróbki tego mięsa. Kaczka "zwykła
SMYKWKUCHNIposiekanych orzechów włoskich 40 g rodzynek 3 białka 40 g roztopionego i przestudzonego masła 1 łyżka cukru pudru otarta skóra z 1 cytryny 4 łyżki miodu (płynnego) 1 jabłko winne kilka kropli aromatu migdałowego + mleko do pomalowania przed pieczeniem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Makowiec w kształcie kwiatu z ciasta drożdżowego Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto(...)podwoiło swoją objętość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję masę makową: Mak należy wcześniej sparzyć i zmielić, ja przygotowałam mak według tego przepisu: Przygotowanie maku Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Następnie białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do białek wszystkie składniki na masę makową, dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa. Foremkę
Uwaga Babcia GotujePestki dyni – 25 Wiśnie – 25 Gruszka – 30 Mleko sojowe – 30 Morele świeże – 30 Owoce cytrusowe – 30 Pomidory – 30 Twaróg odtłuszczony – 30 Brzoskwinie, nektarynki – 35 Fasola – 35 Groszek zielony – 35 Jabłka świeze, duszone, suszone – 35 Jogurt odtłuszczony – 35 Ryż dziki – 35 źródło: pixabay.com Te urządzenia mogą ci pomóc w walce o piękną sylwetkę! Sprzęt sportowy, który nie zajmie dużo miejsca
Dajetpowstało trochę z tęsknoty za rabarbarem i jego pięknym czerwonym kolorem w wypiekach, trochę z miłości do truskawek a trochę z zachwytu nad smakiem cynamonu w klasycznej szarlotce z jabłek . Gruszki przecież też mają wiele odmian do pieczenia i też dobrze smakują z cynamonem. Taka szarlotka z gruszek na pewno skradnie wasze serce, bo pod warstwą kruszonki i cynamonowych
Ugotowane pozamiatanejako dodatek do innego dania. Domowy bigos – składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg kapusty kiszone 20g grzybów suszonych 250g kiełbasy 1 cebula 2 łyżki powideł śliwkowych 1 jabłko olej do smażenia sól pieprz liść laurowy 1 łyżeczka kminku 2 -3 ziela angielskie 2 łyżeczki majeranku 500ml wody Domowy bigos – przepis Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju(...)wody, doprawiamy solą, pieprzem i po zagotowaniu dodajemy podzielone na mniejsze kawałki grzyby. Gotujemy całość przez ok. 50 minut. Następnie dodajemy powidła, kminek, majeranek, pokrojone w drobną kostkę jabłko i całość dusimy przez ok. 15 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy przez ok. 25 minut. Kiełbasę drobno kroimy i dodajemy do bigosu. Gotujemy przez kolejne 25 minut aż kapusta będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki : 1 szklanka pestek z jabłek 250 ml spirytusu 95 % 500 ml wody mineralnej niegazowanej 30 dkg cukru Sposób wykonania : W odę podgrzej ( jeśli dajesz wodę mineralną , nie musisz jej gotować, jeśli z kranu to przegotuj ją ), rozpuść w niej cukier. Wlej do słoja, dodaj pestki, zalej spirytusem, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na 2 miesiące
Przepisy i porady kulinarneProsta, smaczna, idealna. Jeśli lubicie sałatki z przeważającą ilością pora, ta na pewno wam posmakuje. Spróbujcie. Składniki: 2 jajka klasy M około 4 cm pora (biała część) 1 soczyste jabłko sól i pieprz do smaku 3 łyżki majonezu – u mnie bezglutenowy 100% naturalny do nabycia w Eko-Młociny Przygotowanie: Pora kroimy na cienkie półplasterki, przekładamy do miski i zalewamy(...)Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie odsączamy por z wody. Do pora dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajka. A następnie obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Całość doprawiamy solą i pieprze. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Sałatka najlepiej smakuje jak schłodzi się w lodówce i smaki dobrze się przegryzą. Smacznego Zachęcam do odwiedzin
Słodkie okruszkiłyżeczki soli 1 jajko Zasmażana czerwona kapusta: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 200 g konfitury truskawkowej 2 łyżki octu z jabłek 100 ml białego wina 50 g słoniny 1-2 łyżki mąki sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Pierś z kaczki Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę nakrój na krzyż
Food Squaretymianku i kruszonka z płatków kukurydzianych i migdałów ta kombinacja jest wg mnie najlepsza nawet nie sądziłam, że może być tak dobra! Składniki: Na 4 porcje: 3 winne jabłka 1 duża gruszka 1 banan 1 łyżeczka brązowego cukru Kilka gałązek świeżego tymianku Kruszonka: 1/2 szklanki mąki krupczatki ½ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych Corn Flakes Klasyczne
Wanilia i Kardamonnawet już jesieni. Przymierzając się do świątecznych przepisów pomyślałam, że to dobry czas na eksperymenty w kuchni. Chodzi za mną kaczka. Nie dosłownie, rzecz jasna:) Może nie klasycznie z jabłkami, ale połączenie mięsa i owoców zapowiada się w tym przypadku bardzo smakowicie. Póki natomiast upoluje tę swoja kaczkę, porwałam się na kolejne słodko-słone połączenie i przygotowałam królika
Obiad gotowykapusty, to koniecznie sprawdź jak ja szykuję taką własnie surówkę. Przepis został spisany już w 1937 roku w książce kucharskiej "Kuchnia domowa". Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i marchewki to najlepszy dodatek do pieczonej i smażonej ryby
AniaGotuje.plobojętna dla naszego podniebienia :) Przepis na sałatkę znalazłam w gazecie. Smaczna propozycja na weekendowe menu :) Składniki: - 3/4 szkl. zielonej soczewicy - 2 czerwone cebule - 4 ząbki czosnku - 3 ogórki konserwowe - jabłko - 1/2 szkl. sosu tatarskiego - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 3 jajka ( w przepisie jajek nie było , ja dodałam ) - pieprz i sól Umyte ziarna soczewicy ugotować , odcedzić(...)wystudzić. Jajka ugotować, obrać ze skorupek. Jabłko obrać i pokroić w kostkę,a ogórki w cienkie słupki. Cebule i czosnek posiekać. Soczewicę wymieszać z rozdrobnionymi składnikami i połową zieleniny. Doprawić solą , pieprzem. Posypać natką i szczypiorkiem . Dodać sos tatarski , wymieszać i jeść :) Najlepiej jednak jak sałatka" swoje" odstoi
Różne smaki w kuchnipuree, kluskami śląskimi, kopytkami, pyzami ziemniaczanymi i surówką lub buraczkami. Udka są tak pyszne, że nie potrzeba dodatków owoców czy żurawiny. Oczywiście jeśli chcecie to możecie upiec je z jabłkami, gruszkami, śliwkami, daktylami i zajadać z żurawiną lub borówką. Składniki: 4 kacze udka sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta olej rzepakowy Przygotowanie: Udka myjemy, osuszamy. Układamy
Zasmakuj Kuchnismaczną sałatkę śledziową. Autorem receptury jest nasz kochany Dziadek, który jednocześnie pozostaje niedoścignionym mistrzem w robieniu śledzi. :) SKŁADNIKI: 1 kg matiasów (filety śledziowe w solance) 1 duże słodkie jabłko 4 ogórki konserwowe 1 mały słoiczek grzybków w zalewie octowej (u nas maślaki) 2 cebule 100 ml oleju słonecznikowego 1 - 2 łyżeczki octu * 1 łyżka cukru 1 łyżka pieprzu * Ilość(...)jest od kwaśności grzybków. Jeśli są mocno kwaśne, możemy całkowicie zrezygnować z dodawania octu. Filety śledziowe moczymy 2 - 3 godziny w zimnej wodzie. Czas zależy od ich stopnia zasolenia. Jabłko i ogórki kroimy w jednakową kostkę. Cebulę kroimy wzdłuż i siekamy w pióra. Wymoczone i opłukane śledzie kroimy w dość grube, ok. 3 cm pasy. Wszystko wrzucamy do dużej miski
Kuchnia od dwojga