chrzanu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka majonezu 2 łyżki oleju np Ostropestowego SemCo 1 mała cebula czerwona odrobina pieprzu kolorowego posiekany koperek 1 mały jogurt 1 jabłko Przygotowanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Buraki ugotować ze skórką, gdy wystygną pokroić w kostkę. Wymoczone śledzie, ogórki, cebulę drobno kroimy w kostkę - łączymy razem z chrzanem, sokiem(...)cytryny i olejem. Do jogurtu dodajemy starte jabłko i odrobinę pokrojonej cebulki w kostkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W miseczce ułożyć pokrojone buraki, śledzie podzielić na 2 części, jedną wyłożyć równą warstwą na buraki, kolejno smarujemy majonezem, następnie wykładamy resztę śledzia.Na koniec dekorujemy jogurtem i posypujemy koperkiem
Garnkowe fanaberiezawsze wydawało mi się, że cynamon jest przyprawą zarezerwowaną wyłącznie do wypieków, i to głównie z jabłkami. Kiedy jednak kilka lat temu po raz pierwszy przygotowałam mussakę, gdzie dodatkiem do mięsa był właśnie cynamon, zachwyciłam się tym smakiem. To połączenie jak najbardziej trafione! Kto się jeszcze nie przekonał, zachęcam do wypróbowania:) Tym bardziej zimową porą;):) około 800g
Smaki Na TalerzuŚwięta. Kompot z suszu doskonale wpłynie na trawienie po obfitej kolacji. Ze względu na dodatek miodu, taki kompot możemy podać dzieciom, które skończyły rok. 300 g suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki, morele mniej więcej w równych proporcjach) 1 średnia pomarańcza 5 goździków łyżeczka cynamonu mielonego 2-centymetrowy kawałek imbiru 3 łyżki miodu Do garnka wlewamy 2,5 litra wody
Dieta bez mlekasmakuje nie tylko w Wigilię. Można ją podawać saute, ale także z dodatkami. Na moim talerzu znalazły się także pełnoziarnisty ryż i surówka ze 100g marchewki, 50g selera, 100g jabłka, łyżeczki majonezu i łyżki jogurtu naturalnego. 1 porcja samej ryby po grecku (bez ryżu i surówki) to ok. 215kcal , węglowodany: 11g, białko: 24g, tłuszcz: 8g Informacje dla diabetyków
Dietologwww.poezja-smaku.pl/ Piernikowe ciasto z mandarynkami https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/ Piernikowe kulki z daktyli http://mientablog.com/ Pomarańczowo-makowe ciasto http://wesolakuchnia.blogspot.com/ Piernikowe tiramisu http://iadorecinnamon.blogspot.com/ Pralinki z kaszy jaglanej http://anyzkowo.blogspot.com/ Pieczone jabłka http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/ Zobacz też moje przepisy: Pierogi ze szpinakiem i łososiem Carpaccio z wędzonego łososia Domowy pasztet z pieczarkami Sernik wiedeński z rodzynkami Keks mojej mamy – żurawina, rodzynki, orzechy
Kuchnia BazyliiSKŁADNIKI: 4 buraki marchew pietruszka zielona cześć pora 4 łodygi selera naciowego duże kwaśne jabłko 10 g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 2 suszone śliwki 5 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenka pieprzu czarnego 2 goździki 100 ml kwaśnego soku z porzeczki 2,5 l zimnej wody łyżka octu winnego łyżka octu balsamicznego(...)łyżki majeranku sól i pieprz WYKONANIE: 1. Marchew, pietruszkę, por i seler wyszorować, nie obierać i włożyć do dużego garnka. 2. Jabłko pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, dodać do garnka. 3. Buraki wyszorować i wraz ze skórką zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do garnka z warzywami. 4. Dodać suszone grzyby, czosnek, śliwki, ziele angielskie i pieprz
Atlas Smakówtrawienie świątecznych smakołyków. Do przepisu warto jest wykorzystać suszone owoce dobrej jakości (nie używajcie gotowych mieszanek, bo one są przesiąknięte zapachem "wędzonki). Składniki: - 1,5 l wody - 100g suszonych jabłek - 100g suszonych gruszek - 100g suszonych śliwek - 3-4 łyżky cukru - 1 laska cynamonu - 2-4 goździków Susz namoczyć w wodzie, następnie w tej samej wodzie ugotować z cukrem, cynamonem
CookYourselfKrólowa serników znów wkracza do akcji! Na blogu są już klasyczne , z orzechami , jabłkami , czekoladą , owocami a nawet bezą ! Dziś mam dla Was przepis na kolejną petardę – tym razem zapraszam na genialny Cytrynowy sernik z ricotty na chrupiącym orzechowym crumble, z paloną bezą włoską. Niesamowicie delikatny, wspaniale orzeźwiający, ale nie kwaśny, cudownie kremowy. Sernik, który mogłabym jeść nieustannie
Ostra na Słodkodżemem oraz kremem budyniowym 4. Słonecznikowiec – ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową, polane mlekiem skondensowanym lub masą krówkową MAKOWCE 5. Makowiec japoński – ciasto z dodatkiem masy makowej, startego jabłka polane roztopioną czekoladą 6. Makowa choinka – ciasto francuskie nadziane masą makową 7. Rolada makowa – ciasto drożdżowe nadziane dużą ilością masy makowej 8. Seromakowiec – kruche ciasto
Ugotowaćpieczenia ( nie spłaszczamy) pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC gotowe, przechowujemy w szczelnej puszce do 3 tygodni ( gdyby były twarde to do puszki można włożyć skórkę jabłka, kromkę chleba ). Źródło: http://www.addiopomidory.pl/kruidnoten-najszybsze-pierniczki-swiata/
Słodkie zapomnienieSKŁADNIKI: 200 g filetów śledziowych ( matijasy ) 2 buraki jabłko 3 łodygi selera naciowego łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki majonezu garść słonecznika WYKONANIE: 1. Filety pokroić w ukośne 1 cm paski. Przełożyc do dużej miski. 2. Buraki i jabłko pokroić w drobną kostkę. 3. Seler naciowy pokroić drobno
Atlas SmakówW Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jajko L 3 łyżki cukru szczypta soli Masa serowa: 250g mielonego twarogu 1 jajko 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki cukru Masa makowa: 400g masy makowej 1 jabłko 1 białko Dodatkowo: kandyzowane owoce do dekoracji 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy(...)widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Składniki na masę serową dokładnie miksujemy. Przygotowujemy masę makową: jabłko obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy makowej, mieszamy. 3. Obie masy na zmianę kleksami wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w 190 stopniach przez kolejne
Szefowa kuchniSkładniki: * 300 g filetów śledziowych a’la matias * 3-4 średnie ziemniaki * 3-4 jajka * 1 duża cebula * 1 puszka groszku konserwowego (użyłam groszku Jamar) * 1 jabłko * 4-5 ogórków konserwowych * 1-2 łyżki majonezu * sól i pieprz do smaku * garść posiekanej natki kopru Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, jajka na twardo. Wszystko obrać ze skórki(...)skorupek i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę, jabłko (bez skórki) i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Śledzie zalać wodą i odstawić na około godzinę. Po tym czasie osuszyć je ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.Groszek konserwowy odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki na sałatkę umieścić w misce. Dodać majonez, posiekaną natkę koperku, sól i pieprz, wymieszać. Odstawić do lodówki
Zrób to smacznie