jabłka - 25490 przepisów (strona:953/1700)

Barszcz czerwony 149

buraczków ćwikłowych 1 mały seler (korzeń) 1 mały por 1 duża marchew 1 duża pietruszka (korzeń) 2 liście laurowe kilka sztuk suszonych grzybów (około 6 grzybków) 1 duże kwaskowe jabłko 1 łyżka cukru kryształu 1,8 litra wody sok z 1/2 cytryny 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżki soli Jak przygotować barszcz z buraków ćwikłowych . Buraczki obrać(...)dodać liście laurowe i grzyby. Wstawić na ogień, zagotować po czym zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 1,5 godziny. Po 1,5 godziny dodać pokrojone w plastry jabłko (wraz ze skórką), sól, pieprz, cukier oraz kwas z buraków. Kontynuować gotowanie przez kolejną godzinę. Pod koniec gotowania dodać sok z połowy cytryny. Barszcz wystudzić. Kiedy zimy przelać przez gęste

mecooks
Tort czekoladowo makowy z bezami a także recenzja książki - Moje wypieki na 4 pory roku. 180

wszystkie. Wiosna obfituje w ciasta radosne, lekkie, W lecie kuchnia pachnie truskawkami, malinami ,poziomkami  aż w końcu jagodami. Jesienią nadal korzystamy z letnich owoców ale wprowadzamy już jabłka i dynię oraz śliwki. Zimą natomiast spiżarnie pełne są zapasów więc je wykorzystujemy. Dodajemy cynamon i przyprawy korzenne a ciasta podajemy z kubkiem kaka, mlekiem i miodem! Książka będzie towarzyszyć

Radość kipiąca uśmiechem.
Barszcz ukraiński 147

żeberek lub łopatki wieprzowej 1/4 małej główki białej kapusty 2 marchewki  pietruszka korzeń selera 4 średnie ziemniaki 5 ząbków czosnku 2 duże cebule 200 g drobnej fasoli białej jabłko winne  3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka cukru pieprz i sól do smaku Dodatkowo: mała wiązka natki pietruszki gęsta(...)łyżkami płynu z garnka i smażyć jeszcze około 5 minut. Podsmażone buraki wrzucić do zupy i gotować pod przykryciem na małej mocy palnika. Do zupy dodać pokrojone w kostkę jabłko i ocet jabłkowy, gotować około 10 minut. Do zupy wrzucić posiekaną natkę pietruszki, część pozostawić do dekoracji. Zupę przyprawić do smaku pieprzem i solą, sprawdzić, czy fasola i buraki

Kuchcik gotuje
Śledzie w śmietanie 151

zimnej wodzie przez około 2 godziny. Odlewam wodę i kroję je w poprzek na cienkie paski. Przekładam do miski.  Obieram cebulę i kroję ją w kostkę. Obieram też jabłko i ścieram na tarce. Dodaję wszystko do śledzi. Śmietanę mieszam z musztardą, cukrem i pieprzem. Zalewam nią śledzie z jabłkiem. Wszystko dokładnie mieszam, ewentualnie dodaję więcej cukru lub musztardy. Sałatkę

Kuchnia co dnia
Sałatka jarzynowa 98

znacznie skromniejszy niż dzisiaj. Jadało się głównie świeże lub kiszone ogórki, taką samą kapustę, marchew, czosnek i cebulę. Nie zapominajmy również o owocach. Na staropolskich stołach, podczas sezonu, królowały jabłka, wiśnie, czereśnie i śliwki. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Domowe rafaello (przepis) I o tym jak zorganizować zimową imprezę? 157

się domyślacie, organizacja w większości spadła na mnie. Postawiłam na prostotę. Wystarczy kilka domowych bułeczek, przekąsek i słodkości – u nas domowe rafaello ( przepis poniżej ), proste ciasto z jabłkami ( przepis ), beziki, bazyliowe bułeczki z frankfurterkami (przepis), drożdżowe rożki z kabanosem ( przepis ), owocowe sałatki, mieszanki orzechów, do tego napoje i kawa. Oczywiście wszystko w większych ilościach. Ale jak to wszystko

Słodkie okruszki
Koktajl z imbirem i szpinakiem 147

Koktajl z imbirem i szpiankiem jest doskonałem źródłem energii ! Czego chcieć więcej! Pysznie-smacznie-zdrowo i do tego baaardzo intensywnie zielono Składniki /1 porcja: – duża garść szpinaku – 1 jabłko – 1/2 pomarańczy – kawałek świeżego imbiru – 125 ml wody niegazowanej Przygotowanie: Wszystkie owoce i warzywa myjemy. Jabłko i pomarańczę obieramy, wrzucamy do blendera i wlewamy wodę. Następnie szpinak i imbir. Wszystko

I LOVE LIFE
Świąteczna karkówka 180

Przepis na pieczoną karkówkę doskonale wpisuje się w świąteczną serię. Już kiedyś zamieściłam karkówkę z jabłkami ( przepis tutaj ), a dziś daję drugą wersją pysznego mięsa. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Ciasto śledziowe 153

wafle tortowe - 1 szt     śledź solony - 3 szt.     jajka -3 szt.     cebula - 1 szt.     sól     pieprz     jabłko - 1 szt Warstwa 2     wafle tortowe - 1 szt.     marchewka - 250 g     ser śmietankowy topiony - 100 g     jajko - 1 szt     majonez(...)pieprz     wafel tortowy - 1 szt Przygotowanie: Warstwa 1 Śledzie wymoczyć w dwóch wodach, odlać, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Jabłko i cebulę obrać, pokroić, dodać jajka i cebulę, wszystko razem zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Warstwa 2 Marchewkę ugotować, pokroić, przełożyć do miksera, dodać jajko, serek śmietankowy

Kuchnia Danusi
Schab w sosie musztardowym z bulgurem i sałatką z kiszonych ogórków 118

ziarnami gorczycy) olej do smażenia mąka do obtoczenia sól, świeżo zmielony pieprz do podania: ugotowana kasza bulgur, natka pietruszki Sałatka z kiszonych ogórków: 12 kiszonych ogórków 1 duże, słodkie jabłko pół czerwonej cebuli 1 mała czerwona papryka 1 mała marchewka 2 łyżki posiekanego koperku 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu Schab w sosie musztardowym z bulgurem: Cebule(...)bulgurem (lub inną kaszą) posypany posiekaną natką pietruszki. Sałatka z kiszonych ogórków: Ogórki kiszone kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w małe paseczki, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Słodkie jabłko oraz marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy w misce. Dodajemy posiekany koperek, łyżkę oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku łyżeczką płynnego miodu oraz pieprzem. Odstawiamy

Poezja smaku
Czerwona kapusta z przyprawami po islandzku 181

obiadu. Gorąco polecam, ponieważ czerwona kapusta po islandzku jest po prostu pyszna! Czerwona kapusta z przyprawami po islandzku Składniki:  pół niedużej czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 zielone jabłko pół szklanki dżemu z żurawiny 1-2 łyżki octu z czerwonego wina 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,25 łyżeczki mielonego imbiru 2 goździki garść suszonej żurawiny szklanka soku żurawinowego(...)smażenia Przygotowanie:  Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać drobno poszatkowaną czerwoną kapustę. Chwilę smażyć często mieszając.  Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do smażącej się kapusty. Dodać ocet z czerwonego wina, dżem z żurawiny, przyprawy: cynamon, imbir, goździki, podlać niewielką ilością soku żurawinowego

Codzienne Gotowanie
Żeberka w kiszonej kapuście 115

Żeberka świetnie komponują się z kiszoną kapustą. Składniki 2 kg żeberek 3 łyżki oliwy 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty jabłko natka pietruszki 1 łyżeczka kminku Marynata : 1/4 szklanki sosu worcester 1 łyżka gorczycy pół łyżeczki papryki 2 cebule 1 łyżeczka soli 3 szklanki piwa Przygotowanie Marynata: połączyłem posiekane cebule, sos Worcester, piwo i przyprawy. Umyte żeberka podzieliłem na porcje(...)rumiano. Następnie przełożyłem je do brytfanny. Dolałem marynatę. Piekłem w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut, co pewien czas przewracałem mięso. Kapustę kiszoną wymieszałem z pokrojonym w plasterki jabłkiem oraz kminkiem. Upieczone żeberka wyjąłem z brytfanny. Na jej dnie rozłożyłem kapustę. Na niej ułożyłem żeberka, wciskając je w kapustę. Zalałem powstałym sosem. Piekłem bez przykrycia jeszcze 60 minut

R'n'G Kitchen
Sałatka śledziowa 488

jajkiem i zielonym groszkiem.  Składniki: 2 podwójne śledzie marynowane 1 puszka groszku konserwowego 0,5 puszki konserwowej kukurydzy pęczek rzodkiewki 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku 1 duże jabłko garść tartego sera żółtego majonez pieprz, sól Marynowane śledzie, cebulę, rzodkiewkę, jabłko, jaja  oraz czosnek należy pokroić w kostkę. Wrzucamy do miski. Dodajemy groszek, ser i kukurydzę. Całość doprawiamy

Słodki Zakątek
Surówka zdrowia z kiszonej kapusty 138

dobre przepisy , żeby się nie kurzyły w kąciku tylko służyły naszym domownikom i nam Składniki : dwie garści kiszonej kapusty z marchewką ( najlepiej własnej ) 1 czerwona cebulka 1 czerwone słodkie jabłko 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego lub lipowego pieprz do smaku Kapusta do tej surówki musi być naprawdę dobrej jakości , gdyż ona jest kręgosłupem dania Z kiepskiej , będzie(...)smakować kiepsko , cudu nie będzie . Kapustę kroimy na mniejsze części ,żeby się nie ciągnęła . Dodajemy do niej starte ze skórka jabłko , siekaną cebulkę , olej , pieprz do smaku . Osobiście lubię go sporo sypnąć (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Delikatnie wygniatamy , mieszając . Odstawiamy na jakieś 30 minut żeby się przegryzła i to tyle . Prawda że przyjemnie szybka , a do tego smakuje doskonale z każdym

Ogrodnik w podróży