jabłka - 25490 przepisów (strona:1282/1700)

Kompot rabarbarowo - jabłkowo - miętowy 186

dlaczego by z tego nie korzystać maksymalnie. Odżywiamy się zdrowo, pijmy więc swoje soki i kompoty. Do obiadu proponuję przygotować kompot z rabarbaru: 0,5 kg rabarbaru 5 dużych jabłek ok 25 listków mięty 0,5 szklanki cukru 4l wody

Niezły Młynek
Surówka z pora 183

Idealnie pasuje do obiadu, na przykład do kotletów z piersi kurczaka, choć można ją także przygotować jako samodzielną przekąskę. Składniki: jasna część dużego pora, pokrojona na cieniutkie półplasterki duże jabłko starte na tarce dwa duże ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę 2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz łyżeczka cukru 6 łyżek jogurtu greckiego Przygotowanie: Pora, jabłko i ogórki wrzuciłam

Kulinarny Pamiętnik
Racuchy drożdżowe z owocami 205

Składniki - 1,5 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - czubata łyżka drożdży - 2 jajka - cukier puder - 2 łyżki cukru - cukier waniliowy - duże jabłko - olej - 3 brzoskwinie z puszki Wykonanie Drożdże rozetrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i ciepłym mlekiem. Gdy się rozpuszczą, dodać rozkłócone jajka, a następnie mąkę. Zmiksować na gładkie ciasto. Jabłko umyć i obrać. Wraz z brzoskwiniami pokroić w kostkę

Świat Smaku
Chleb watykański 184

poniedziałku Niedziela Do czwartej części dodać 250ml oleju, 250g mąki, 3 całe jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, trochę soli, 1 cukier waniliowy, szczyptę cynamonu, rodzynki, 2 starte jabłka, ½ startej czekolady. Wymieszać. Piec 45 minut w 180 o C Jak widzicie trochę zabawy jest. Pod całym przepisem był jeszcze dopisek który pewnie zdenerwuje nie jednego przeciwnika wszelkich łańcuszków: „Chleb

Świat Smaku
Golonka po Bawarsku... 256

moim domu podstawą jest kuchnia bawarska... Zdziwiłam się, bo gotowałam w stylu "domowej, maminej kuchni.."  Otóż okazało się, że bardzo lubiana przez moich domowników "wątróbka w duszonych jabłkach i cebuli", " Pieczona biała kiełbasa z cebulą". " roladki z boczku, z wędzoną śliwką" okazały się Bawarskim specjałem i wręcz rarytasem tamtejszej kuchni. Tak więc będąc na moim ukochanym pobliskim bazarku

Zainspiruj się kuchnią
Sok marchewkowy 191

Chyba nie ma dziecka , które nie znałoby smaku Kubusia. Tak to napój dzieciństwa , wszyscy znali i uwielbiali :) . Dlatego warto powracać do tego co daje tyle wspomnień :) ***Sok Marchewkowy*** 1kg jabłek 1kg marchwi ( karotka ) 1. Wycisnąć sok przy pomocy sokowirówki

ciemna strona patelni
Galaretka z papierówek 192

kruche. Na przetwory najlepsze są papierówki dojrzałe, bardzo jasne, prawie białe, zerwane prosto z drzewa. Uwielbiam kompoty z papierówek. Galaretkę z papierówek robi się ze świeżo wyciśniętego soku z jabłek. Papierówki ( ok. 2 kg) myjemy, nie obieramy. Kroimy w ćwiartki wraz pestkami i wyciskamy przez sokowirówkę. Świeżo wyciśnięty sok z 2 kg papierówek, otrzymałam 750 ml zagotowujemy, dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Masło jabłkowe 201

Nowy pomysł. W założeniu będę stosować do smażonego drobiu i ryb. Ponieważ jabłka dodaję do wielu potraw i wiem , że doskonale się sprawdzają jako ,, wzmaczniacz ,,smaku. Do sznycli często podaję krążki masła ( cytrynowe, czosnkowe lub ziołowe).Dziś zrobiłam coś nowego - polecam. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sznycel drobiowy z masłem jabłkowym 229

wiele zyskać jeśli podamy je gorące z dodatkiem masła smakowego. Do tej pory robiłam do sznycli z reguły masło czosnkowe, cytrynowe, pomarańczowe lub ziołowe. Dziś postawiłam na eksperyment - użyłam jabłka ( przepis - Masło jabłkowe ). Moim zdaniem eksperyment zupełnie udany- masło jabłkowe wchodzi na stałe do domowego menu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zupa rzodkiewkowa - krem z rzodkiewki z grzankami 217

Zupa rzodkiewkowa  Kulinarne odkrycie tego roku. Zupa - krem z rzodkiewki jest przepyszny! Piękny różowy kolor i ten ostrawy smaczek... niebo!  Składniki: - duży pęczek rzodkiewek - 2 ziemniaki - 1 jabłko - 2  cebule - 2 łyżki serka topionego (u mnie gouda) - 1/2 szklanki śmietany - 1 litr bulionu (u mnie drobiowy)  - 2 łyżki oleju - 1/4 kostki masła - 3-4 kromki białego(...)chleba - sól, pieprz, chili  Przygotowanie: Gotujemy bulion (jaki kto woli - byle był czysty). Cebule lekko podsmażamy na oleju, dodajemy na patelnie jabłko, ziemniaki i rzodkiewkę - wszystko pokrojone w kostkę. Podsmażamy 3 minuty. Wrzucamy warzywa do gotującego się bulionu. Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy na patelni masło i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki

Słodka sielanka
Chutney śliwkowy z czosnkiem i chili 253

świeżo startej gałki muszkatołowej  - łyżeczka cynamonu - pół łyżeczki chili w proszku - 1 duża łyżka miodu - 50 g cukru białego kryształu - sól, pieprz - 400 ml octu winnego z  jabłek - 2 łyżki octu balsamicznego  - 100 ml czerwonego wytrawnego wina - odrobina wody (2-3 łyżki maksymalnie)   PRZYGOTOWANIE:  Kilogram śliwek węgierek myjemy...      .... po czym

Sajkofanka smaku
Warsztaty z Kurtem Schellerem 135

papryka Deser przygotowywał Chef z pomocnikami, rozpoczął od rozwałkowania kruchego ciasta  Do masy makowej, z bakaliami, Chef dodaje miód Chef do masy jabłkowej - obrane, starte na dużych oczkach jabłka granny smith - dodał cynamon oraz odrobinę rumu, najlepszy cynamon pochodzi ze Sri Lanki Uczeń słucha Mistrza  Sprzęt Kitchen Aid Dorady zamarynowane, gotowe do pieca

Moja smaczna kuchnia
Rolada z indyka z żurawiną i morelami 205

www.mgotuje.pl Filet z indyka z nadzieniem z suszoną żurawiną, morelami, kandyzowaną skórką pomarańczową i migdałami. Podana z kuskusem oraz sosem z jabłek, pora i soku z pod pieczenia mięsa, który wymyśliłam na szybko. Wszystko się ze sobą świetnie komponuje i smakuje. Mięso wyszło soczyste

Marta Gotuje
Krzysiek Jarzyna ze Szczecina 282

Wigilię. Dziś moje skromne wykonanie, bo do ideału i tak nie mam szans się zbliżyć. Sałatka jarzynowa 3 średnie ziemniaki 2 marchewki 2 jajka 2- 3 ogórki konserwowe 1 jabłko puszka groszku konserwowego mała puszka kukurydzy 1 cebula sól, pieprz 4 łyżki majonezu (+ do posmarowania) 2 łyżki musztardy Ziemniaki, marchew ugotowałam w całości w osolonej wodzie. Wystudzone, obrałam ze skóry(...)pokroiłam w kostkę. Jajka ugotowałam na twardo. Także pokroiłam w kostkę. Cebulę, jabłko i ogórki potraktowałam tak samo. Groszek i kukurydzę odcedziłam.  Wszystkie składniki połączyłam w misce. Doprawiłam solą i pieprzem. W osobnej miseczce wymieszałam majonez (i śmietanę) z musztardą, które następnie dodałam do warzyw. Dokładnie wymieszałam. Całość przełożyłam do salaterki, wierzch posmarowałam majonezem i do czasu spożycia przechowywałam

bastalena
Z kuchni jąćwenedzkiej 219

stronkę . Ciekawe potrawy. Ja podkradłam przepis na surówkę. Ale coś mi się wydaje, że na tym się nie skończy. Surówka z brukwi  1/2 brukwi 1 marchew 1 jabłko rodzynki 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z cytryny Brukiew, marchew i jabłko obrałam i starłam na fasolkowych oczkach tarki. Dodałam rodzynki i całość skropiłam sokiem z cytryny. Jogurt połączyłam z surówką

bastalena