jabłka - 25490 przepisów (strona:1280/1700)

Zupa krem z dyni 191

Już niewątpliwie nastała jesień. Wieczory są chłodniejsze, na drzewach pojawiają się żółte liście, a pod nogami znajdujemy kasztany. To ten czas, kiedy na straganach królują dojrzewające przez całe lato jabłka, gruszki. To właśnie teraz kupimy najsłodsze śliwki i soczyste pomidory. Pośród wymienionych składników jednak króluje jeszcze jeden produkt - dynia. Nie tylko swoim rozmiarem (w końcu dynie bywają ogromne

Pora coś zjeść
Sałatka jarzynowa 235

Moja ulubiona. Wśród wielu wersji sałatek warzywnych ta smakuje wszystkim. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki (korzeń) seler jabłko 3 jajka 2 ogórki gruntowe 2 ogórki kwaszone kawałek pora ewentualnie kilka łyżek kukurydzy lub groszku z puszki 3 łyżki majonezu sól, pieprz Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo(...)minut na wrzątku) i studzimy w zimnej wodzie. Jabłko i ogórki obieramy ze skórki.  Wszystko kroimy w kostkę. Kawałek pora (zieloną część ok. 2 cm) kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy kilka łyżek kukurydzy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z majonezem. Sałatkę najlepiej odstawić do lodówki na godzinę aż smaki się przegryzą

prawdziwe jedzenie
Batoniki pełnoziarniste czyli coś prostego na ząb 169

smacznego:) Wróciłam pod kocyk zadowolona z siebie spałaszowałam kilka batoników i wróciłam do lektury. Byle do wiosny :) Składniki: płatki owsiane otręby płatki kukurydziane żurawina pokrojone suszone morele, śliwki, banany, jabłka  puszka mleka zagęszczonego słodzonego  pokrojone orzechy czekolada opcjonalnie Wykonanie: Siekamy, kroimy i szatkujemy suszone owoce i orzechy, a następnie dodajemy płatki, jakie mamy w domu. W wersji

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sałatka owocowa 176

głównie cytrusy takie jak pomarańcze, czy mandarynki. Jednak jak tylko zrobi się (wreszcie!) ciepło można dodawać dowolne owoce sezonowe. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: Grejpfrut Pomarańcze Jabłko 2 banany 2 mandarynki 2 brzoskwinie z puszki 3 plasterki ananasa Pół cytryny 2 łyżki rodzynek Rodzynki wkładamy do ciepłej wody i zostawiamy by zmiękły. Grejpfrut nacinamy nożem w zygzak(...)którą wyrzucamy. Nadaje one bardzo gorzki smak, całkowicie zbędny w sałatce. Banany obieramy i kroimy w pół talarki. Mandarynki i pomarańcze sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na małe kawałki. Jabłko myjemy i kroimy w kostkę. Ananasa i brzoskwinie również kroimy w mniejsze części. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Odsączamy rodzynki i dorzucamy do owoców. Z cytryny wyciskamy

Kolizje Smaków
Taratelki z owocami 183

pokojowej 1 jajko Opakowanie cukru wniliowego Nadzienie : 300g ricotty 150g serka waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Powidła lub dżem 2 łyżki likieru pomarańczowego 1 pomarańcze 1 brzoskiwnia 1 kiwi 1 jabłko Kiść winogron Pół tabliczki mlecznej czekolady Mąkę, cukier puder i jajko mieszamy. Do tego dodajemy masło i połowę opakowania cukru waniliowy. Intensywnie, krótko wyrabiamy, zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy(...)ciepłej wodzie i dodajemy do serków. Całość mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Kiwi obieramy i kroimy w pół talarki. Winogrona kroimy w ćwiartki i wyciągamy pestki. Brzoskiwnie i jabłko również kroimy w małe kawałki. My użyłyśmy kiwi, pomarańcza i winogron, ale można użyć jakichkolwiek dostępnych owoców. Z lodówki wyciągamy ciasto, wałkujemy i wkładamy do foremek. Wstawiamy z obciążeniem

Kolizje Smaków
Racuchy z jabłkiem i brzoskwinią 173

chęcią i zapałem wracamy do tego dania. Nie tylko z powodu wzruszających wspomnień, ale też dla fantastycznego smaku!  :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 15 sztuk Składniki: 2 jabłka 2 brzoskwinie szklanka maślanki 1 jajko łyżka cukru 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie tego pysznego dania rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę miksujemy

Kolizje Smaków
Jogurt z owocami 237

polepszaczy smaku. Zdecydowanie  zdrowszy jest jogurt naturalny, a jeśli do tego dorzucimy pełno świeżych, ulubionych owoców, czego chcieć więcej ? :) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji:2 Składniki: 1 jabłko 1 banan 1 brzoskwinia z puszki 1 kiwi Kilka ciemnych winogron Małe opakowanie jogurtu naturalnego Garść rodzynek Wszystkie owoce myjemy i kroimy w kostkę.  Następnie w szklance lub plastikowym(...)kubeczku* układamy warstwami zaczynając od jogurtu: brzoskwinie, kiwi, jogurt, banan, winogrona, jabłko, jogurt. Z wierzchu posypujemy rodzynkami i ozdabiamy listkiem mięty. Kolejność warstw jest oczywiście dowolna podobnie jak rodzaje owoców jakie użyjemy. Smacznego! *plastikowy kubeczek jest idealnym rozwiązaniem jeśli szykujemy śniadanie do szkoły lub pracy. Wówczas szykujemy sobie idealna dla nas kompozycje zamykamy od góry pokrywką lub po prostu

Kolizje Smaków
Racuchy z bananami 191

Tradycyjne racuchy przygotowuje się z jabłkami. Jednak doskonale smakują również z innymi owocami takimi jak gruszka czy brzoskwinia. Dzisiaj proponujemy wykonać je w towarzystwie banana. Efektem są pyszne, delikatnie i niezwykle smaczne placuszki. Idealne zwłaszcza dla dzieci. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2-3 osoby Składniki

Kolizje Smaków
Granola 213

porcji: około litra granoli (dwa słoiki widoczne na zdjęciach) Składniki: Szklanka otrębów pszennych Szklanka otrębów owsianych 4 łyżki miodu 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki migdałów w całości 1 jabłko 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki soli ½ szklanki rodzynek ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki suszonych moreli* *skład i proporcje granoli można dowolnie zmieniać według indywidualnych(...)upodobań. Można dodać np. pestki słonecznika, wiórki kokosowe, kandyzowaną skórkę pomarańczową, a zamiast otrębów użyć płatków pszennych, owsianych, jęczmiennych. Wszystkie składniki za wyjątkiem suszonych owoców mieszamy w misce. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach, dorzucamy do zbóż i mieszamy składniki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy mieszankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na około

Kolizje Smaków
Relacja z Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu, 2013 203

producentów świetnych polskich alkoholi. Do wyboru były wina (o czym dalej), piwa z Browaru PINTA, cydry, nalewki i miody pitne... Na festiwalu kupiłam butelkę świetnego cydru z mieszanki różnych jabłek starych odmian od Pana Hieronima, specjalizującego się dotąd w nalewkach. ... były też chleby, wędliny, przyprawy itd. Ale mi z tych "nieserowych" stoisk najbardziej do gustu przypadło stoisko z przetworami

Chilli Czosnek i Oliwa
Galette pomidorowo - bazyliowe 195

wytrawnej, choć słodkie wersje są bardziej tradycyjne. Najczęściej spotykam się z galette z nadzieniem migdałowym i brzoskwiniami ( przepis - klik ), ale można do tego wypieku wykorzystać dowolne sezonowe owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki, rabarbar. Warstwa nadzienia migdałowego (typu frangipane ) wchłania sok z owoców i zabezpiecza kruche ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pomidorów i brzoskwiń z grillowanym kurczakiem 210

kolejność nieprzypadkowa), zaś owoce jem, albo w deserach, albo świeże na śniadanie. Dotąd udało mi się przekonać jedynie do kurczaka z ananasem (sławny kurczak po hawajsku) i kaczki z jabłkami (pycha mojej Mamy :)), ale wołowina z truskawkami lub wieprzowina z sosem porzeczkowym - w życiu! Jednak od czasu do czasu staram się przełamywać moje uprzedzenia kulinarne i spróbować czegoś nowego

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy ketchup warzywno-owocowy 161

ketchupy - orientalny ketchup z mango oraz mój ulubiony ketchup pomidorowo-śliwkowy , tym razem postanowiłam spróbować coś nieco innego. Sięgnęłam po przepis Kasi , która w swoim ketchupie wykorzystała warzywa i jabłka. Delikatnie zmodyfikowałam przepis, dodałam pomarańcze, usunęłam seler (jego smak mimo małego dodatku mógł dominować), smak jest całkiem zadowalający, jednak zdecydowanie odbiega od smaku tradycyjnego sklepowego ketchupu. Smak warzyw jest

Pora coś zjeść
Ciasto z gruszkami 282

Szybkie ciasto z gruszkami, budyniem i migdałami. Nie do końca byłem przekonany do tego połączenia, ale jednak okazało się trafione. Ciasto bardzo szybko się wykonuje a gruszki można zastąpić jabłkami.   Składniki na foremkę do tarty Ciasto: 150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70g cukru 1 jajka 70g margaryny 1 cukier waniliowy Nadzienie: 1kg gruszek 400ml mleka

zjem to blog kulinarny
Pomidorowo-paprykowy relish 176

dogów, czy hamburgerów. My również w Polsce mamy swoją odmianę relishu i jest to ćwikła. A dzisiaj proponuje wam pyszny słodko-kwaśny relish, czyli sos z papryki, pomidorów i jabłek. Gęsty, pyszny, aromatyczny, idealny na zimę. Przepis z "Poradnika domowego". Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik