jabłka - 25490 przepisów (strona:1202/1700)

Quinoa z migdałami, pieczonymi kasztanami i musem jabłkowym 172

teraz w Andaluzji jest sezon na nie, kasztany sama nazbierałam, a migdały kupiłam w górskiej wiosce, gdzie wynajmowaliśmy domek wśród migdałowych sadów i winnic. Było bajkowo.  Słoiczek z jabłkami z przedwojennej jabłonki dostałam podczas wrześniowego weekendu spędzonego w Kotlinie Kłodzkiej. Był to prezent na powitanie od właścicieli apartamentu, w którym się zatrzymaliśmy. Bardzo Wam polecam to miejsce, bo jest

Quinoa Raz!
Jesienny koktajl mandarynkowy 181

kojarzą się ze świętami, ale już teraz warto je jeść żeby zdążyć się nimi nacieszyć. Moja dzisiejsza propozycja to koktajl/smoothie mandarynkowe z nutką cynamonową. YUMMY! Składniki: 5 mandarynek 1/2 jabłka 1/2 banana Szczypta cynamonu Woda Przygotowanie: Owoce obieramy, kroimy i blendujemy z cynamonem i wodą

Czarnawisienka
Recenzja książki i KONKURS „Moje wypieki na 4 pory roku” 138

Przez całe LATO kuchnia pachnie za zmianę truskawkowo, malinowo, poziomkowo, jagodowo… JESIENIĄ wypieki nabierają całkiem nowego smaku. Nadal sięgamy po letnie owoce, ale wprowadzamy też do menu świeże śliwki, jabłka, dynię, zbieramy pierwsze orzechy. ZIMĄ spiżarnia jest pełna zapasów, a my nie przestajemy korzystać z dóbr przygotowanych latem. Do wypieków włączamy cynamon i przyprawy korzenne, ciasta podajemy z kubkiem kakao

Be Fit Be Strong
Sałatka z awokado i tuńczykiem 143

naszej sałatki. Na koniec do sałatki dodajemy oliwę, pieprz i sól według smaku. Całość dokładnie mieszamy. To wszystko, gotowe! Sałatkę możecie podać z krakersami, tacos, czy na płatkach jabłek. Sałatkę traktujcie jako przystawkę. Koszt: 17 zł Przygotowanie: mniej niż 30 minut Przygotowanie sałatki zajmie wam mniej niż 30 minut Połączenie tuńczyka i awokado jest wyśmienite Podajcie sałatkę z krakersami Sałatka

Kuchennyviral.pl
Pieczony łosoś z salsą z awokado i pomidorów 146

przygotowany. Do pieczonego łososia świetnie pasuje białe wytrawne wino Home Run Chardonnay z Regionu Lodi w Kalifornii. Wino ma przyjemny owocowy zapach, a w smaku wyczuwalna jest nuta zielonego jabłka i cytryny. Smak jak na wytrawne wino jest bardzo przyjemny bez intensywnego wytrawnego posmaku. Wino podane do łososia delikatnie odświeża kubki smakowe i chętniej sięgamy po następną porcję dania

Kuchcik gotuje
Bułki jak kajzerki 170

uzyskać. Uformowane bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i nożem nadać im kształt kajzerki nacinając je poprzecznie po środku. Ja zrobiłam to gilotynką do krojenia jabłek ( może nieco za mocno przyciskając i średnio przypominają kajzerkę ale zapewniam, że smak jest super). Uformowane już bułeczki znów odstawić na 40 minut do ponownego napuszenia. Piec około 15 minut

W garach u Gosi
Drożdżówki zawijane 153

Lubicie domowe drożdżówki, ja uwielbiam, o niebo lepsze od kupnych i nie są takie trudne w przygotowaniu, można zrobić z czekoladą, budyniem, jabłkami lub dżemem, ja zrobiłem swoje ulubione,czyli z twarożkiem. SKŁADNIKI : CIASTO: • 600 g mąki pszennej • 80 g margaryny • 250 ml mleka • 1/3 szkl. cukru • szczypta soli • 40 g świeżych drożdży MASA SEROWA: • 1/5 kostki twarogu • 1 żółtko

KUCHNIA POLSKA
Najlepsze przepisy z dynią w roli głownej 194

sałatki można wtedy jeść na ciepło. Większość składników tej sałatki rośnie na mojej działce, wystarczy dodać sos i sałatę. Składniki na sałatkę z dynią: garść roszponki lub miksu sałat jabłko sok z całej cytryny pół małej dyni ze skórką (hokkaido) duża łyżka sezamowej tahini 3 orzechy włoskie do dekoracji pieprz Zobacz pełny przepis tutaj. 6. Grzanki z dyni i żółtego

Ugotowane pozamiatane
Alergia pokarmowa co jeść – 100 przepisów – rodzinny survival 172

zainteresowały. Dla osób, które kiedykolwiek usłyszały od lekarza: NIE WOLNO glutenu, NIE WOLNO mleka ani żadnych jego przetworów, NIE WOLNO cukru pod żadną postacią. NIE WOLNO czosnku, wiśni, i jabłek ( przynajmniej przez kilka miesięcy) ……. aby nie wpadły w kołomyje odsyłam do omawianej przeze mnie książki. Dowiedziałam się sporo na temat ekoprzekąsek, różnicy pomiędzy -bio, -eko, a słowem

W Kawiarence
Jesienny budyń jaglany z porzeczkami i musli 175

gotowych mieszanek, i ja tak właśnie zrobiłam i wybrałam musli Złocista Jesień. W skład tej mieszanki wchodzą pieczone płatki, błonnik, wiórki czekoladowe mleczne, orzechy laskowe prażone, morele, nasiona słonecznika, jabłka suszone i pestki dyni. Warto podkreślić, że nie zawierają oleju palmowego. Takie gotowe musli to bardzo fajna opcja, pozwalająca oszczędzić nam nieco czasu. Marka dodatkowo oferuje zdrowe batoniki bez glutenu

Kulinarne przygody Gatity
Melchmus z wetami 137

tego jak gęsty ma być deser sok z 2 limonek 100 - 150 ml miodu  50 g pistacji łuskanych  50 g migdałów płatków  cynamon  3 jabłka lub gruszki Jak zrobić melchmus z wetami Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim skrobię ziemniaczaną. Żółtka mieszamy bardzo dokładnie po czym dodajemy do pozostałego mleka, całość przelewamy do garnka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jesienne dyniowe ciasteczka, żurawinowo-owsiane 155

Jesień rządzi się swoimi prawami. Jesień to również piękna, kolorowa pora roku, która po cudownym, gorącym lecie stara się ofiarować nam swoje złociste zbiory w postaci pysznych jabłek, słodkich gruszek, wspaniałych śliwek a przede wszystkim okazałych zbiorów dyni. Z dyni można zrobić wiele pysznych dań obiadowych i deserów. Ja zawsze zaczynam od przygotowania puree z dyni , zamrażam małe i większe

Kuchnia u Krysi
Pieczona owsianka z masłem orzechowym, figami i bananem 145

śniadanie zamiast sałatek przygotowuję posiłki, które rozgrzewają i wzmacniają  odporność mojego organizmu. Kasza jaglana często gości w moim menu śniadaniowym. Używam jej do czekoladowego budyniu czy zapiekam z jabłkami. Już niedługo nowe, rozgrzewające przepisy na jesienne wieczory i poranki!  Jesienią znacznie częściej mamy ochotę na ciepłe śniadania, dlatego pomyślałam, że przygotuję dla Was przepis idealny na tę porę

Moja smaczna kuchnia
Mostek cielęcy z agrestem lub porzeczkami 175

porzeczki. W czasie warsztatów, oprócz mostka przygotowaliśmy także (oryginalna pisownia): zupę rakową na sposób francuski potrawkę baranią z świeżymi ogórkami ozór wołowy z sosem polskim auflauf z pary z jabłkami budeń z wątróbki jesiotra z sosem rumianym ostrygi faszerowane żabki w frykasie placuszki karlsbadzkie do herbaty makaroniki migdałowe I jak to zwykle bywa w doborowym towarzystwie, to była bardzo twórcza

Kulinarne przygody Gatity