cukru 150 g landrynek miętowych 1/2 szklanki wody 200 g masła na piankę miętową: 330 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru 75 g czekolady deserowej 2 opakowania galaretki jabłko-mięta dodatkowo: opakowanie galaretki jabłko-mięta 100 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka Foremkę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą. Na dnie ułożyć biszkopty. Landrynki miętowe umieścić w rondelku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapoczątek trzy potrawy – jedną smażoną bez tłuszczu, drugą smażoną w głębokim tłuszczu i trzecią z niewielką ilością tłuszczu. Tym razem zaczęłyśmy z moją Przyjaciółką Lulu od usmażenia racuchów z jabłkami – przepis podam niebawem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabyć kolorową. Z żadnej strony nie przypomina specjału z Matrixa, serwowanego w puszce po sardynkach. Moje dziecko ją uwielbia i pożera w całości, nie ważne jakie zawiera dodatki (choć jabłko umiłowała sobie najbardziej). Wspólne owsiankowe śniadania to już swego rodzaju celebra, którą bardzo lubimy, zarówno emocjonalnie jak i smakowo. Na blogu pojawia się mnóstwo przepisów śniadaniowych, ostatnio zalałam Was wręcz(...)zmielone fistaszki bądź kupne 100% orzechów) dżem z czarnej porzeczki orzechy (nerkowiec i laskowe) ew. ziarna (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane) Owsianka owocowa baza owsiana j.w. duże jabłko 2 łyżki masła orzechowego j.w. żurawina nerkowiec/pestki słonecznika Obydwa zestawy są bardzo jesienne i rozgrzewające, stanowią prawdziwą bombę energetyczną i bez trudu zaspokajają potrzebę na coś pysznego i słodkiego. Czasem
Przepysznik - BLW i nie tylkoPolecam przepis na bardzo zdrową i łatwą w wykonaniu surówkę z surowej marchwi ,jabłka i chrzanu Produkty
Ugotujmy Cośkapustą i grzybami . Od czasu do czasu pojawiały się także pierogi z mięsem , lub pierogi z mięsem, kapustą i grzybami , latem z jagodami czy truskawkami, jesienią z jabłkami lub śliwkami (wszystkie opublikowane przepisy znajdziecie tutaj ). Nie będę ukrywać, że każdy rodzaj darzę wyjątkowym uczuciem i jak bym miała wybrać swoje ulubione to byłby to naprawdę trudny
Rozpustne gotowaniedoniesieniom. Żeby stosować go w celach leczniczych należy przyjmować 1 łyżkę octu jabłkowego podanego w szklance wody po posiłkach. I oczywiście najpierw lepiej skonsultować się z lekarzem. Duże ilości jabłek, z sadu czy nawet takich zdziczałych, warto przetworzyć. Miąższ można udusić i przyda się do zimowych szarlotek a skórki warto ususzyć bo jest z nich pyszna herbatka. ROZWIŃ
Smaczna Pyzaśledzi marynowanych 200 ml śmietany 18% 200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula 1 jabłko sól pieprz 1-2 pieczone lub gotowane buraczki 1 łyżka chrzanu 1 łyżka octu winnego 2 łyżeczki cuku 1 łyżka oliwy dodatkowo rzeżucha 1 jajko na tardo natka pietruszki Śmietanę wymieszać z jogurtem, cebulę i jabłko posiekać w drobną kosteczkę i dodać do śmietany, doprawić solą
Gotowanie jest łatwekwiatów cukinii podwójna pierś z kurczaka sól pieprz ziołowy szczypta oregano 50 g żółtego sera oliwa Cukinię pociąć na kawałki 5-6 cm Wydrążyć środki przyrządem do wydrążania jabłek. Wydrążone środki od razy włożyć do brytfanki. Wyciąć tyle kawałków mięsa by włożyć je do środka cukinii. Posypać solą i pieprzem, skropić oliwą i włożyć do wnętrza cukinii. Patisony również
Gotowanie jest łatweDzieciom napewno posmakują , wspaniałe małe co nieco do chrupania pełne witamin . Spory wybór smaków , dzis przetestowałam jabłkowe i truskawkowe. Jabłkowe to smak dzieciństwa , kiedy to podjadało się babci suszone jabłka. Truskawkowe zaś to wspaniałe pachnące latem i słoncem truskawki , które po otworzeniu torebki uderzają wręcz tym cudownym zapachem. Polecam
Gotowanie jest łatwepomarańczy 2 łyżki oliwy sól tymianek mąka do panierowania olej do smażenia ziemniaki sól pieprz papryczka słodka 1 łyżka surówka z kapusty 400 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 jabłko 1 marchewka 2-3 łyżeczki cukru szczypta soli szczypta pierzu ziołowego olej nie rafinowany Pstrągi umyć i oskrobać, naciąć ukośnie z obu stron, porządnie oblać sokiem z pomarańczy, oliwą , lekko(...)Ziemniaki obrać pokroić w talarki, posypać przyprawami, polać olejem i upiec we frytownicy (ja użyłam frytownicy ActiFry w której piecze się praktycznie bez tłuszczu) Kapustę dobrze odcisnąć z kwasu, Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w półtalarki i doprawić surówkę, solą, pieprzem i cukrem oraz olejem ciemnym nie rafinowanym. Pstrągi opanierować w mące i usmażyć tuż przed podaniem
Gotowanie jest łatwezsiadłego mleka 3/4 szkl mleka słodkiego 1/4 szkl cukru 2 jajka 1 jabłko 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia mąka cukier i cynamon do posypania Jajka rozbełtać z cukrem, dodać mleko jedno i drugie, następnie dodać sodę i proszek do pieczenia i mąki tyle by ciasto było dość gęste do nakładania łyżką. Na koniec dodać starte na tarce(...)jabłko. Wymieszać i smażyć niewielkie placuszki. Jeszcze gorące posypać cukrem i odrobiną cynamonu
Gotowanie jest łatwearanchini z pęczaku, cydrowym zabajone, smażonym jarmużem i powietrzem z wędzonki pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, galaretką z wędzonego jabłka i chałką *tymianek, pietruszka, liść laurowy zawinięte w liść pora Zdjęcia Joanna Matyjek i królestwo garów
królestwo garówOdstawić na 20 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Ciasto 550 g mąki 3/4 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 1 obrane i drobno starte jabłko (najlepiej szara reneta) 2 łyżki miękkiego masła + dodatkowo garść rodzynek (sparzonych i oszuszonych) Mąkę przesiać do misy, wymieszać z cukrem. Dodać zaczyn, jaja, żółtka i pozostałe mleko. Zacząć wyrabiać ciasto(...)najłatwiej mikserem z hakiem). Gdy składniki się połączą dodać jabłko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Będzie dość luźne i klejące, ale nie należy dodawać więcej niż 2-3 łyżki mąki. Pod koniec wyrabiania dodać masło i rodzynki. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić pod przykryciem w ciepłe do podwojenia objętości - na ok. godzinę. W tym czasie przygotować kruszonkę
Pełny talerzPolecam racuchy z jabłkami z syropem klonowym
Ugotujmy Coś