czoraj zrobiłem 15 słoików powidła z dyni, jabłek i pomarańcza. Ja bardzo lubię to powidło, doskonale nadaje się jako nadzienie do ciepłych naleśników. Jeśli chcesz wypróbować ten przepis to znajdziesz go tutaj : Powidło z dyni Polecam, bo jest naprawdę pyszne i zdrowe
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 4-5 udek z kurczaka (albo skrzydełek) Marynata: łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy) 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu z jabłek ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) pół łyżeczki imbiru sól, pieprz Przygotowanie Wszystkie składniki na marynatę łączymy w rondelku, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Marynatę zagotowujemy i dusimy przez
e-PrzepisyKulinarnejeszcze na swoim blogu nie miałam.Urozmaiciłam go troszkę botwinką i jajem sadzonym , które nadały jakby całości daniu.Bardzo polecam ten przepis. 0.5 kg.ziemniaków 2 łyżki mąki 1 jabłko 1 duża marchewka Kawałek selera 1 jajko sól Pieprz 1 łyżeczka majeranku papryka sypka czerwona szczypta gałki muszkatołowej Dodatki : **************************** 2 cebule 2 pęczki botwinki Pomidorki koktajlowe Jajka w zależności(...)wyjdzie placków masełko oliwa ******************************* Ziemniaki obrać , opłukać ,osuszyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Dodać przyprawy, jajko ,mąkę , startą marchewkę , jabłko obrane i starte oraz seler starty na tarce o dużych oczkach.Wymieszać masę ziemniaczaną dokładnie.Patelnię wraz z oliwą rozgrzać i smażyć placki na złoty kolor.Po usmażeniu trzymamy w ciepłe. Botwinkę opłukać , pokroić grubo.Cebulę posiekać w pióra
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijuż ostatni dzwonek, żeby upiec ciasto ze świeżymi jagodami. Już wkrótce zostaną one zastąpione śliwkami i jabłkami. U mnie co najmniej raz w sezonie musi być drożdżowe z borówkami. W tym roku było kiepsko z tymi owocami ale udało się trochę zdobyć i upiekłam ciasto a dwie małe porcje zamroziłam. Taki placek z kruszonką to wypiek dla nas raczej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniachrupiące danie. Składniki: 1 niewielka wędzona ryba - ok 300 g 2 średnie ziemniaki 1 puszka kukurydzy 2 szalotki lub średnia cebula czerwona/ cukrowa 3 spore ogórki konserwowe 1 duże jabłko - najlepiej champion lub inne, podobnie kruche i słodkie mały pęczek szczypiorku majonez gęsty jogurt musztarda kremska ewentualnie sól i pieprz Ziemniaki ugotować z mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niewielką(...)kostkę. Rybę obrać ze skóry, wyciągnąć wszystkie ości i porwać na niewielkie kawałki. Ogórki, jabłko i cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać odsączoną kukurydzę i posiekany szczypiorek. Przygotować sos: wymieszać ze sobą 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu i 1 łyżkę musztardy. Zalać sałatkę sosem i wymieszać całość. Można ewentualnie doprawić pieprzem i solą
Ze smakiem bez glutenuszarlotkę, bez ucierania, zagniatania i ubijania, stary jak świat i sprawdzony milion razy. Bez jajek. Miesza się mąkę z kaszą manną i cukrem, i wysypuje pod i na jabłka. Kasza manna skleja składniki podczas pieczenia i jest przepyszna. Kto lubi – dodaje cynamon albo rodzynki czy siekane orzechy
Ugotujmy Cośczasie.. To po prostu trzeba zobaczyć, bo widok ten daje porządnie do myślenia! Wracając do jedzenia.. świeżość owoców morza i soczystość owoców (nawet tych naszych jak śliwki, jabłka, czy gruszki), sprawiała wrażenie, jakby miało się do czynienia z zupełnie innym wymiarem ich smaku. Ich spożywanie to prawdziwa rozkosz… Jednakże, jesteśmy tu w Polsce i grzech
Be Fit Be Strongdokładnym umyciu nie odsączać kwiatostanów. Mokre wrzucić do dużego garnka. Ja mam taki specjalny garnek do gotowania dżemów. Bardzo przydatny i pomocny. Dodać obrane i pokrojone drobno kwaśne jabłka. Gotować owoce przez 30-40 minut, co chwilkę mieszając. Jak już owoce są rozgotowane zdjąć z ognia i poczekać aż lekko przestygnią. Można owoce przetrzeć przez gęste sitko lub przecisnąć
Kuchnia Pokoleńpropozycji z wykorzystaniem ciasta francuskiego, nie tylko w wersji na słodko: Makowe ciastka francuskie Chałwowe bułeczki francuskie Kokosowe bułeczki francuskie z chia Bułeczki francuskie z migdałami Ciastka francuskie z jabłkami Ciastka francuskie z marmoladą Ciastka francuskie z serem Ciastka francuskie z truskawkami Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Łosoś w cieście francuskim Kurczak
mojewypiekiinietylkorządzą u nas ciasta z owocami. I w sumie dobrze, bo kiedy je piec jak nie teraz. Co tam, mamy już sierpień, zaraz przyjdzie wrzesień, kiedy to królować będą jabłka i piec będziemy szarlotki pod różnymi postaciami. Jak tu nie piec ciast z owocami lata? Padło dzisiaj na ciasto drożdżowe. Jeśli baliście się, że ciasto Wam nie wyrośnie, albo
Mieszam w Garnkuszukacie przepisu na jeszcze bardziej odchudzone pączki, to specjalnie dla serwisu Apteline przygotowałam taki oto przepis: KLIK W tym przepisie ograniczyłam ilość tłuszczu (masła), a zamiast dżemu użyłam tartego jabłka, no i tradycyjnie już zamiast smażyć, je upiekłam. Polecam
Dietologpyszne Buraczki umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie zlać wodę z buraczków i ostudzić buraczki. Zdjąć skórę i zetrzeć buraczki na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać i zetrzeć również na tarce o dużych oczkach. Imbir oskrobać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać sok z cytryny, dodać cukier, wymieszać. Doprawić do smaku solą
Kuchnia PokoleńRolada biszkoptowa z bananami i jabłkami. Pyszna i szybka propozycja. Piekłam ją podczas wyjazdu do rodzinki. Bardzo im smakowała i mam nadzieję, że będą z przepisu korzystać. Może i wy się skusicie ? Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidżem przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. D żem z aronii ma nieco cierpkawy smak, jeśli chcesz go nieco zniwelować dodaj do gotującej się aronii 2-3 obrane jabłka lub gruszki. J eśli chcesz, aby Twój dżem miał gęściejszą konsystencję możesz pod koniec gotowania dodać 1 opakowanie pektyny wymieszane z niedużą ilością cukru przeznaczonego
Przepisy i porady kulinarneniewielką ilością robionych w tym roku przetworów. Tak naprawdę robię je wyłącznie z warzyw i pewnie za chwilę przetworzę aronię (może w konfiturę , jednak w tym roku z kupnymi jabłkami, bo swoich zwyczajnie nie mam). Nie wyobrażam sobie zimy i niedzielnych śniadań bez dżemów, więc postanowiłam kupić trochę brzoskwiń i zrobić dwuskładnikowy dżem. Dwuskładnikowy, bo są w nim wyłącznie
Weekendy w domu i ogrodzie