jableczniki - 1381 przepisów (strona:27/93)

Jabłecznik z migdałową skorupką 140

Słodki, kuszący jabłecznik z migdałową skorupką. Kruche, bardzo smaczne ciasto, warstwa jabłek i chrupiące, przyrumienione płatki migdałów. Jabłuszka kroimy na grube plastry. Wypróbowałam też wersję z połówkami jabłek, pięknie naciętymi i ułożonymi pękatą stroną do góry. Pomiędzy jabłkami pozostaje jednak dużo wolnej przestrzeni. Trzeba ją wypełnić, więc pokroiłam jeszcze jabłka

dolcevitainmykitchen
Prosty jabłecznik na kruchym cieście + filmik 527

Proponuję dziś kolejny prosty przepis na ciasto na niedzielę - to jest jabłecznik , wg przepisu mojej mamy , czyli z PRL'u - pyszności sprzed lat. Na moim blogu funkcjonuje wersja bezglutenowa tego przepisu , wykonanie której znacznie się różni -  klik . Wersja z mąką pszenną jest na kruchym cieście i niestety nie można ciastem oddzielić jabłek od bezy, próbowałam i ciasto się

Kawa z mlekiem
Szarlotka babci 124

Szarlotka z bitą śmietaną Szarlotka, czyli jabłecznik, to obowiązkowa pozycja deserowa jesienią. Smak ciasta z jabłkami chyba wszystkim kojarzy się z dzieciństwem i podwieczorkiem u babci. Oto sprawdzony przepis na szarlotkę babci. Składniki na ciasto:     2 jajka     1/3 szklanki cukru     3 niepełne szklanki mąki     2 łyżeczki proszku

Gotujemy i jemy
Jabłecznik z Podkarpacia 108

Tradycyjny jabłecznik Ten przepis na tradycyjną szarlotkę z okolic Dukli znalazłam z folderze z przepisami z Beskidu Dukielskiego i lekko go zmodyfikowałam. Ciasto jest pyszne i łatwe w przygotowaniu. Najlepiej smakuje z jabłkami starych odmian na przykład antonówkami, zebranymi z dziko rosnącej starej jabłoni. Ta porcja będzie idealna na blachę o wymiarach

Gotujemy i jemy
Szarlotka z pianką i kruszonką 96

Szarlotka z pianką i kruszonką Ciasta z jabłkami można piec praktycznie przez cały rok, ale jesień to czas, kiedy wśród wypieków naprawdę królują szarlotki i jabłeczniki. Tym razem proponuję szarlotkę na kruchym cieście z pianą oraz kruszonką na wierzchu. To ciasto jest naprawdę doskonałe – idealnie nadaje się do podania jako elegancki deser

Gotujemy i jemy
Szarlotka super krucha 136

Szarlotka super krucha na ciepło z cukrem pudrem Sezon na jabłka trwa cały rok, ale późnym latem szarlotki i jabłeczniki królują na stołach miłośników słodkości. Upieczone z młodymi jabłkami mają wyjątkowy smak i zapach dojrzałego lata. Moja ulubiona szarlotka, to taka pieczona na bardzo kruchym, maślanym cieście. Jest przepyszna na ciepło i znika z blachy zanim zdąży do końca wystygnąć

Gotujemy i jemy
Szarlotka super krucha 181

Szarlotka super krucha na ciepło z cukrem pudrem Sezon na jabłka trwa cały rok, ale późnym latem szarlotki i jabłeczniki królują na stołach miłośników słodkości. Upieczone z młodymi jabłkami mają wyjątkowy smak i zapach dojrzałego lata. Moja ulubiona szarlotka, to taka pieczona na bardzo kruchym, maślanym cieście. Jest przepyszna na ciepło i znika z blachy zanim zdąży do końca wystygnąć

Korniszonki
Puszyste ciasto z rabarbarem 216

Puszyste ciasto z rabarbarem to szybkie sezonowe ciasto, które przygotujecie w niecałą godzinę. Ciasto będzie puszyste, delikatnie słodkie… Rabarbar ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jabłecznik cappuccino 136

Oczywiście niska cena skłoniła mnie do nabycia słusznej ilości i zrobienia z nich czegoś pysznego. Bo ciasta z jabłkami w naszej rodzinie są lubiane bardzo. Tym razem postanowiłam klasyczny jabłecznik na biszkopcie połączyć z masą o smaku kawy cappuccino. Przygotowałam prostą kawowo śmietanową masę, która podbiła podniebienia wszystkich.  Biszkopt:  6 jajek 6 łyżek gorącej wody 18 dag cukru

Cynamonowe szczęście
Tartaletki jabłkowe z bezą 114

Tartaletki z duszonymi jabłkami i słodką, rumianą bezą polecają się na deser. Myślę, że nikt nie odmówi skosztowania takiego mini jabłecznika, bo przecież wszyscy kochają szarlotkę . Ktoś zaprzeczy? Czy taka tartaletki nie wyglądają apetycznie? Aż chce się zjeść! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Jabłecznik z cynamonem 120

Zapraszam na jabłecznik z cynamonem, do zrobienia którego użyłam oleju kokosowego .  Składniki ciasta: 250 g mąki (typ 500) płaska łyżeczka cukru z wanilią 80 g cukru 8 g proszku do pieczenia 65 g nierafinowanego oleju kokosowego (polecam Skworcu ) 4 czubate łyżki śmietany 12% 1 jajko Składniki na warstwę z jabłek: 1 kg jabłek 2 czubate łyżeczki cynamonu

Smak mojego domu
Jabłecznik 121

d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1&appId=395202813876688"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); Artykuł Jabłecznik pochodzi z serwisu CityTaste - Przepisy

CityTaste - Przepisy
Superprzekładaniec z jabłkami 140

dodatku do poradnika domowego. Mam kilka takich zeszycików, zbieranych jeszcze przez Babcię i czasem sięgam do nich w poszukiwaniu inspiracji.  Myślę, że może stanowić świetną alternatywę dla tradycyjnego jabłecznika. Spróbujcie sami, bo robi się je naprawdę szybko. Ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 szklanka cukru 25 dag masła lub margaryny 2 jaja 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cynamonowe szczęście
Jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną 743

właśnie w sezonie smakują najlepiej. Oprócz klasycznej szarlotki na kruchym cieście, doskonale smakuje także delikatny, puszysty biszkopt z galaretką, jabłkami i bitą śmietaną. Weekend umilił nam właśnie taki jabłecznik. Przepis zdecydowanie do powtórzenia przy najbliższej wizycie gości ;) Składniki na formę o średnicy 26 cm biszkopt: 3 jajka L 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 3 łyżki cukru masa

Ze smakiem i z pasją
Puszyste, maślane ciasto z jabłkami 169

Maślany, puszysty jabłecznik Pulchna, delikatna i wspaniale maślana szarlotka dziś u mnie zagościła. Jest prosta i dość szybka w przygotowaniu, a w smaku tak pyszna, że trudno się jej oprzeć. Polecam wypróbować! Tortownica, w której piekłam ciasto ma średnicę 22 centymetry.     Składniki: ok. 600g jabłek sok z połowy cytryny 160g masła 130g cukru 4 jajka szczypta soli 100g

Blog z Apetytem