jabłecznik z bitą śmietaną - 95 przepisów (strona:5/7)

Domowa beza Pavlova 191

Domowa beza Pavlova to klasyczna beza, krem z bitej śmietany z dużą ilością owoców. Pięknie wygląda i smak to niczym rozkosz dla podniebienia. Nie jest to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sposoby na przetrwanie jesieni 145

dziecku na drugie śniadanie do szkoły. Mają w sobie sporą ilość orzechów włoskich, dzięki czemu są też sycące.  Jesień to też pora na wszelkie możliwe rodzaje szarlotek i jabłeczników. Tylko o tej porze roku mamy tyle wspaniałych odmian jabłek pod ręką, żal by było ich nie wykorzystać.  Jeśli jednak szarlotka to zbyt trudne ciasto dla Ciebie, to alternatywą(...)mąki pszennej, 3 łyżki cukru. Z ciasta usmaż naleśniki na wysmarowanej masłem patelni i przełóż gorącymi jabłkami. Całość oprósz cynamonem a jeśli miałaś na prawdę ciężki dzień dołóż łyżkę bitej śmietany albo gałkę lodów śmietankowych. Gwarantuje Ci że zaraz humor będzie lepszy! ;-) Zadbaj w prosty sposób o swoje zdrowie, dzień zaczynaj od szklanki letniej wody z cytryną i plasterkiem imbiru

SMYKWKUCHNI
Wykwintna tarta jabłkowa 147

Wykwintna tarta z jabłkami moczonymi w białym winie, z budyniem o smaku prawdziwej wanilii, tylko dla dorosłych, zachwyca smakiem i aromatem! Dziś 8 marca.... dla wszystkich

Wanilia i Kardamon
JABŁECZNIK KRÓLEWSKI 765

SKADNIKI: BISZKOPT: • 5 jajek, osobno białka i żółtka • 1/2 szklanki cukru • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej Białka ubić na

KUCHNIA POLSKA
Jabłecznik 160

jabłkami. Proponowany przeze mnie pachnący jabłecznik to świetna propozycja  do popołudniowej kawy.   Składniki:   Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju 125 ml wody Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe pół szklanki cukru  1,5 kg jabłek pół litra śmietany kremówki 250g serka mascarpone pół(...)ostygnięcia.  Upieczone ciasto kroimy na dwie części.  Na pierwszy placek nakładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem  i nakładamy pozostałą część masy jabłkowej. Wierzch ciasta ozdabiamy bitą śmietaną ubitą  z cukrem pudrem i połączoną z serkiem mascarpone. Następnie posypujemy startą czekoladą. Smacznego

Pyszności Słodkości
Dziecinnie prosta tarta z jabłkami. Krok po kroku. 116

Dziecinnie prosta tarta z jabłkami   Składniki:   Ciasto (spód tarty)   120 g zimnego masła 220 g mąki pszennej 40 g cukru pudru szczypta

kuron.com.pl
Przepisy na słodkości 2198

Na zdjęciu: Oczy CarycyCIASTA I TORTYApple bread Babka drożdżowaBabka kajmakowaBabka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt

Kuchnia domowa Ani
Ciasto jesieni (z jabłkami i gruszkami) 348

nadzieję  że oprócz papierów, które zabrałam ze sobą z biura do łóżka, nadrobię także blogowe życie :) Zaczynam od ciasta. Z początku miał to być tradycyjny jabłecznik, który znam dzięki kochanej Mamie.  Ale uszlachetniłam go gruszkami z działkami oraz suszonymi morelami. A do biszkoptu dodałam kakao i przyprawę do szarlotki. Wypróbujcie ten przepis. Nie tylko w Lidlu czuć(...)Dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pokrojone suszone morele. Zagotowujemy. Finał: Gorącą masę wylewamy na schłodzony biszkopt. Gdy ciasto ostygnie wkładamy je do lodówki. W tym czasie ubijamy bitą śmietanę z cukrem pudrem. Nakładamy na gotowe ciasto. Posypujemy tartą czekoladą. I ponownie wsadzamy do lodówki

Bon Appetit Małgorzaty
Jabłecznik z ajerkoniakiem 166

U mnie znowu jabłka:) Nie ma co się dziwić, przecież ciasta z jabłkami są niezwykle popularne i lubiane. A kiedy dodamy trochę ajerkoniaku... poezja powstaje w

In my kitchen
Jabłecznik z puree z dyni na kruchym spodzie - bezglutenowy 130

taka moja fantazja na temat jabłecznika. Ostatnie, jesienne wykorzystanie dyni.  Ciasto zrobiłam w wersji bezglutenowe ale można równie dobrze zrobić na spodzie z mąki pszennej.  Jabłecznika można upiec w zwykłej formie albo w formie do tarty.  Wyszedł kruchy i aromatyczny kawałek ciasta, szczególnie na drugi dzień kiedy ciasto skruszało. Składniki na kruchy spód: 300 ml mąki kukurydzianej(...)cukru waniliowego 100 ml cukru 2 całe jajka 1/2 kostki margaryny ewentualnie 100 ml gęstej śmietany Mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier wymieszać. Dodać margarynę, posiekać i rozgnieść jak na kruszonkę. Następnie dodać jajka i zagnieść. Jeśli będzie za gęste dodać śmietanę i zagnieść finalnie. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na ok. 30 minut.  Po tym czasie

Ze smakiem bez glutenu
Domowe tiramisu – prosty przepis 168

Tiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa szarlotka na cieście półkruchym 246

Witajcie! Dziś mamy małą rocznice. ;-) Dokładnie trzy lata temu rozpoczęliśmy naszą blogową działalność. A więc krótko i na temat: W kuchni Katie obchodzi dzisiaj swoje trzecie

W kuchni Katie
Wielka Brytania, czyli angielski Apple Cake 286

Coraz bliżej święta - renifery trenują ciągnięcie sań, Mikołaj przygotowuje ostatnie prezenty, wszyscy czekają... A ja postanowiłem przygotować swoje pierwsze w życiu ciasto. Taki prezent dla samego

Wyprawy kulinarne
Pomidory z mozzarellą i pesto 174

Pomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!