herbatniki - 5808 przepisów (strona:241/388)

Krówka pod chmurką 4506

Krówka pod chmurką". Pamiętam, że miałam wtedy wielką ochotę na 3bita (ciasto) ale nie miałam herbatników w domu. Postanowiłam więc upiec blaty z ciasta kruchego, które zastąpiłoby herbatniki. Gdy blaty upiekły się, zdałam sobie sprawę, żewłaśnie zużyłam całe masło jakie miałam w lodówce i nie będę mogła zrobić masy budyniowej. W ten sposób powstał uboższa wersja 3bita

happycreatiff.blogspot.com
Blok kokosowo waniliowy 231

waniliowy jest. Przepis trochę zmodyfikowałam, a proporcje dopasowałam do własnych potrzeb.   Składniki: - 400g mleka pełnego w proszku - 100g cukru - 130g masła - 250ml mleka kokosowego - 200g wiórków kokosowych - 120g herbatników (petit beurre) - ekstrakt waniliowy - ½ laski wanilii   Do rondelka wkładamy masło, wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy cukier oraz dodajemy ziarenka z ½ laski wanilii. Gotujemy na średnim ogniu mieszając, do chwili(...)mieszając, aby się nie przypaliły, mają się tylko zezłocić. Gorace przesypujemy do pojemnika, aby ostygły (na patelni nie polecam zostawiać). Do dużej miski wsypujemy mleko w proszku, dodajemy pokruszone herbatniki (wkładam do woreczka i rozbijam je tłuczkiem – mają być kawałki, nie proszek) oraz przestudzone wiórki kokosowe. Wlewamy letnią masę maślaną z dodatkiem ekstraktu wanilowego. Dokładnie mieszamy do połączenia składników

mojewypiekiinietylko
Bajaderki kokosowe w białej czekoladzie 351

wyglądają bardzo efektownie, a przy tym wszystkim smakują wyśmienicie. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji orzechowej . Bajaderki kokosowe w białej czekoladzie Składniki: 350 g herbatników kokosowych typu „Łakotki” (mogą być oblane czekoladą) 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub ananasowego 50 g roztopionego masła 5 łyżek Malibu lub innego alkoholu kokosowego ½ szklanka wiórek kokosowych 3 łyżki(...)aromat kokosowy lub migdałowy Do dekoracji: 200 g białej czekolady wiórki kokosowe płatki migdałowe *krem znajdziecie w większych supermarketach na półce obok Nutelli i innych kremów do smarowania. Przygotowanie: Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski. Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje. Formujemy

Mania Gotowania
Bajaderki orzechowe z Nutellą 415

orzechów. Również polecam jako słodką przekąskę na imprezę sylwestrową. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji kokosowej . Bajaderki orzechowe z Nutellą Składniki: 350 g herbatników typu „digestive” (mogą być oblane czekoladą) 4 łyżki dżemu truskawkowego, marmolady lub powideł śliwkowych 50 g roztopionego masła 5 łyżek wódki lub alkoholu o smaku orzechowym ½ szklanki ulubionych bakalii (rodzynek(...)syropy dostępne są w większych supermarketach, czasami można je dostać również w lidlu. Są przeznaczone do kawy, ale ja używam ich również czasami jako dodatku smakowego do ciast. Przygotowanie: Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski. Jeśli używacie rodzynek, najlepiej namoczyć je wcześniej w ciepłej wodzie.  Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy

Mania Gotowania
Kremowy sernik cytrynowy (205 kcal / 100 g) 2408

Składniki: Spód: ok. 20 herbatników (mi wystarczyło 17 sztuk - 80 g) Masa serowa: 900 g sera mielonego sernikowego (tu: President) 250 g cukru pudru 50 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 1 żółtko 280 ml śmietany 18% 2 łyżeczki (5-8 g) startej skórki z cytryny 3 łyżeczki (6 g) soku z cytryny Polewa(...)ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. 2. Wszystkie składniki na masę serową łączymy, nie miksujemy zbyt długo, tylko tak aby składniki się połączyły. 3. Na spodzie formy układamy herbatniki. 4. Wylewamy na nie masę serową. Pieczenie: 5. Formę wstawiamy na środkowy poziom piekarnika, na poziomie o jeden niżej ustawiamy drugą, większą formę wypełnioną wrzącą wodą. 6. Wstawiamy

Malowane smakiem
Blok czekoladowy z suszoną żurawiną 236

ugasi każe pragnienie na słodkie :) Składniki: 25 gad margaryny pół szklanki wody 1/5 szklanki cukru 5 - 6 łyżek kakao 50 dag mleka w proszku (najlepsze te w niebieskim opakowaniu) herbatniki (u mnie około 6 małych paczuszek) 2 garści suszonej żurawiny (opcjonalnie(...)rodzynki) Wodę i cukier oraz margarynę zagotowujemy. Kakao i mleko w proszku razem mieszamy po czym ciągle mieszając wsypujemy do margaryny z cukrem. Mieszamy. Do tej masy dodajemy pokruszone herbatniki oraz suszoną żurawinę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wlewamy do wysmarowaną tłuszczem formy keksowej i wstawiamy do lodówki do wystygnięcia. Kroimy jak keks :)  blok czekoladowy  "Sprawdzone miejsce

Bon Appetit Małgorzaty
Deser truskawkowo-bananowy z kaszą manną 263

Składniki (na 4 porcje): 300 ml mleka 1 łyżka cukru 1 cukier waniliowy 50 g kaszy manny 2 banany 2 -3 garści truskawek (u mnie mrożone) ki lka herbatników s ok z cytryny cukier puder tarta czekolada Sposób przygotowania: 1. Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy kaszę i gotujemy(...)małym ogniu, mieszamy aż kasza zgęstnieje. 2. Truskawki i odrobinę cukru pudr u do smaku miks ujemy . W o sobnym naczyniu miksujemy banany z sokiem z c ytryny. 3. Herbatniki kruszymy. Wsypujemy na dno szkla neczek. Układamy warstwę kaszy, na to warstwa truskawek, p otem znów kasza i na koniec mus bananowy. Całość posypujemy tartą czekoladą. 4. Deser stawaimy

Kuchnia domowa Ani
Blok kawowy 350

herbatników (typu petitki) Sposób przygotowania: 1. Masło, cukier, kawę gotujemy ok 3 minut, zestawiamy z ognia, dodajemy mleko w proszku i bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać. 2. Dodać pokruszone herbatniki i dobrze wymieszać. 3. Masę wylać do żaroodpornej keksówki wyłożonej folią spożywczą, wyrównać i schłodzić przez kilka godzin. Smacznego!!! A blok czekoladowy można znaleźć tutaj (klikamy na zdjęcie poniżej

Kuchnia domowa Ani
Krem cytrynowy - Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 224

herbatnikami lub zjadamy bez dodatków. składniki: 300 ml śmietany kremówki (najbardziej tłustej jaką uda się kupić) 75 g cukru pudru sok z 1-2 cytryn herbatniki lub  biszkopty  jako dodatek  Przygotowanie: Wlać śmietanę do niedużego rondla, dodać cukier puder i zagotować, nieustannie mieszając, aby cukier się rozpuścił. Kiedy śmietana zacznie bulgotać gotować

Stare Gary
Sernik orzechowo- pomarańczowy i blender marki Sencor 364

sera na sernik 4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru wanilinowego Wierzch: 6 podłużnych biszkoptów 2 galaretki pomarańczowe (każda na 500ml wody) 4-5 herbatników lub korzennych ciastek Spód: 1. Orzechy i ciasteczka przełożyć do blendera i zemleć. Dodać do nich miękkie masło i dokładnie wymieszać (można rękoma). Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem(...)wylać na wierzch sernika i deser z powrotem odstawić w chłodne miejsce, aż galaretka stężeje (najlepiej na noc). 9. Sernik ostrożnie wyjąć z formy. Papier do pieczenia delikatnie usunąć. Herbatniki zemleć i ozdobić nimi brzeg sernika. Smacznego

Mała Cukierenka
TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI 3944

oszczędny we wszelkich komplementach na temat moich wypieków, stwierdził wyjątkowo, że jest "genialna":)) Zatem nie macie wyboru - MUSICIE  ją zrobić!:))) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SPÓD: 200 g herbatników (ja użyłam Petitki) 100 g czekolady (dałam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej) 50 g miękkiego masła SKŁADNIKI(...)KREM: 250 g mascarpone 200 g białej czekolady DODATKOWO: 250-300 g świeżych malin cukier puder do oprószenia WYKONANIE: SPÓD: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.  Do malaksera włóż herbatniki, przelej czekoladę i dodaj masło. Zmiksuj wszystko na gładko. Dno i boki formy do tarty wyłóż przygotowaną masą ciasteczkową, dobrze ugnieć i wsadź do lodówki

Słodko-Słony Świat Ilony
TARTA PANNA COTTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 2595

łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY: 200 g herbatników (użyłam Petitki) 150 g masła DODATKOWO: 50 g białej c zekolady  WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Herbatniki zmiel na piasek w malakserze, a następnie dodaj do nich rozpuszczone masło, wymieszaj całość dokładnie. Dno formy do tarty o średnicy 24 cm wyłóż porządnie masą ciasteczkową, dobrze

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik z kokosem 267

Składniki na spód: 1 i 1/2 szklanki pokruszonych herbatników 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1/3 szklanki rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 opakowanie twarogu aksamitnego dr. Oetkera 250 g miękkiej margaryny 8 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki cukru wanilinowego aromat pomarańczowy Sernix (dodatek ulepszający(...)sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste) 100 g rodzynek Masa kokosowa: 6 białek 1/2 szklanki cukru 100 gram wiórków kokosowych W misce wymieszać 1 i 1/2 szklanki pokruszonych herbatników, 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich i 1/3 szklanki rozpuszczonego masła. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać konsystencję wilgotnego piachu. Wylepiamy tym dno naszej formy (fot.1) . Pieczemy przez

Świat Ciasta
Kuleczki Rafaello 192

Składniki na około 70 sztuk: 20 dag masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 200 g wiórków kokosowych 100 g herbatników Petit Beurre 50 sztuk migdałów Masło utrzeć na puszystą masę. W trakcie ucierania dosypywać partiami cukier puder. Następnie dodać(...)jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórków odsypać, będą nam potrzebne do obtoczenia) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Herbatniki drobno pokruszyć (ja wykorzystuje z powodzeniem do tego celu sito do przecierania owoców), dodać do masy i wymieszać (fot.1) . Z tak przygotowanej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego

Świat Ciasta
Kulki Amaretto 179

Składniki na około 40 sztuk: 2 łyżki śmietany 30% 80 g masła 200 g białej czekolady 10 kruchych herbatników typu Petit Beurre 4 łyżki Amaretto 7 łyżek posiekanych migdałów Dodatkowo do obtoczenia: posiekane(...)migdały Śmietanę podgrzać w kąpieli wodnej. Dodać masło i białą czekoladę. Całość podgrzewać, aż do momentu kiedy wszystko dobrze się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia (fot.1) . Herbatniki drobno pokruszyć a następnie zalać 4 łyżkami rumu Amaretto. Dodać do rozpuszczonej czekolady, dosypać migdały i całość dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na około godzinę. Następnie z masy formować

Świat Ciasta