herbatnik - 3836 przepisów (strona:211/256)

393. Jednoporcjowe cudo. 116

albo jutro, ale nigdy dzisiaj. Nie może być dzisiaj, ponieważ jest jedynie złudzeniem, a złudzenia wydają się rzeczywiste wyłącznie z oddali.” budyniowy waniliowy serniczek z sosem malinowo-jeżynowym na herbatnikach z pokruszonym herbatnikiemTo śniadanie było idealne. Ten serniczek taki był. Jeżeli byście chcieli mogę wstawić przepis.Ps. przepis podlinkowany. Pierwsze jeżyny, od... bardzo dawna. Kiedyś ich chyba nie lubiłam

More food, love and dreams
ROLADA WAFLOWA 5505

wiórek kokosowych4 łyzki kandyzowanej skórki pomarańczowejpół szklanki rodzynek3 łyzki kakao3/4 szklanki cukruWykonanie:W garnuszku rozpuszczamy margarynę,kiedy sie rozpuści dodajemy cukier,kakao.Mieszamy,dodajemy galaretkę rozpuszczoną w szklance wody.2 wafle,herbatniki kruszymy,dodajemy do masy.Wsypujemy rownież wiórki,rodzynki i skórkę pomarańczową.Dokładnie mieszamy.Moczymy 2 ściereczki.Kładziemy na jednej 2 wafle-jeden na drugim,przykrywamy druga sciereczką.Wafle muszą dobrze zmięknąć zeby

Z Majeczką w kuchni
BISZKOPTOWY ŚMIETANOWIEC 181

lekko dociskamy drugim plackiem.wstawiamy na 5 minut do lodówki.Po tym czasie górny biszkopt smarujemy bita śmietaną,mozemy również starkowac na wierzch mleczną czekoladę.Na boki ciasta:tarkujemy drobno herbatniki,smarujemy boki bita msietana,obsypujemy pyłem herbatnikowymWierzch ciasta mozemy dowolnie ozdobić też pisakami lub perełkami cukrowymi

Z Majeczką w kuchni
Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty 132

Dzisiaj coś szybkiego i słodkiego - Tantallon cakes. Szkockie biskwity, choć bliżej im jest do shortbreadów, niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż w pół godziny od rozpoczęcia otrzymujemy małe conieco do kawy lub herbaty, o delikatnym cytrynowym aromacie.Swoją nazwę zawdzięczają ruinom zamku Tantallon w hrabstwie East Lothian w Szkocji. Składniki: 115 g mąki pszennej

Grahamka, weka i kajzerka
Kruche roladki z czekoladą 162

maślane roladki z dodatkiem czekolady. Proste w przygotowaniu i nie wymagają dużej ilość składników, a są przepyszne. Wspaniałe do popołudniowej herbaty, chrupiące, pachnące i przypominają mi trochę w smaku herbatniki posypane cukrem. Bardzo polecam… (inspiracja z książki „Słodki Świat Kasi).  Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .  Składniki na około 35 roladek:Ciasto:250g

Mała Cukierenka
Cytrynowiec 145

dodać margarynę pociętą na mniejsze kawałki i wymieszać dokładnie mikserem na jednolitą masę. Gorące wylać na biszkopt.Na wystudzoną masę cytrynową położyć ubitą masę śmietanową.Na wierzch ułożyć obok siebie herbatniki i polać czekoladą.* Przepis znaleziony na smakerzeSmacznego

charlotte gotuje
Bajaderki 141

wiśniowego (użyłam truskawkowego)100 ml mleka100 g masła100 g cukru4 czubate łyżeczki kakaokilka kropli aromatu rumowego (nie miałam akurat w domu więc dodałam migdałowy)wiórki kokosowe do obtoczeniaPrzygotowanie :Herbatniki pokruszyć. Ja robię tak, że wrzucam je do reklamówki i gniotę dokładnie wałkiem.Rodzynki sparzyć i pokroić. Orzechy posiekać.Masło, cukier, mleko, kakao rozpuścić. Dodać resztę składników (oprócz wiórek) i dokładnie

charlotte gotuje
Tort bananowy z masą Milky Way 369

aromat i mieszamy.Wykonanie :1 część ciasta --> nasączamy --> większa część masy bananowej i w nią wciskamy małe kawałki bananów2 część ciasta --> nasączamy --> masa Milky Way --> herbatniki --> pozostała część masy bananowej i w nią też wciskamy kawałeczki banana3 część ciasta --> nasączamy i cały tort smarujemy bitą śmietaną (zostawiamy trochę do ozdoby)Boki obsypałam startą

charlotte gotuje
Ciasto balowe 340

upiec w temp. 180 st do suchego patyczka. 3. Budyń ugotować na litrze mleka. 4. Kremy ubić w 2 szklankach mleka. 5. Warstwy ciasta; 1. biszkopt 2 . budyń 3 . herbatniki 4. karmel 5 . krakersy 6. wierzch i boki ciasta posmarować kremem toffi i udekorować według własnego pomysłu

Sama słodycz i szczypta chili
Pralinki 190

weekend pralinki , czekoladki zagoszczą w domu w ramach wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę..ja z braku czasu i nadmiaru pokruszonych herbatników zrobiłam ekspresowe pralinki -bajaderki...mam w planach zrobić czekoladki...foremki czekają przyszykowane..tylko czasu i chęci brak..ale do poniedziałku się wyrobię...i Was też zapraszam.. okruchy różnych ciast, herbatnikówdżem1 łyżeczka cynamonuwiórki kokosoweCiasto pokruszyć za pomocą blendera, dodać

Moje domowe kucharzenie
Moje rogale marcińskie 263

zmielone bakalie z makiem. Wymieszać i smażyć przez ok. 8 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Gdy farsz będzie chłodniejszy, dodać do niego drobno zmielone herbatniki (ja użyłam woreczka i wałka) oraz jajka. Dobrze wszystko razem wymieszać i odstawić.Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 65x40 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na pół. Następnie każdy

Pasja Smaku
Rogale świętomarcińskie 348

makiem mielimy bakalie (migdały, orzechy, rodzynki lub daktyle, oraz skórkę pomarańczową). Do masy makowej dodajemy cukier, marcepan, rozpuszczone masło oraz jajka. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zmiksowane na pył herbatniki i biszkopty. Najlepiej chwilę wyrobić wszystko ręką. Gotową masę wstawiamy do lodówki.Ciasto francuskie: Z dwóch łyżek mąki, kilku łyżek ciepłego mleka i drożdży tworzymy rozczyn. Gdy podwoi swoją objętość

Poezja smaku
SERNIK NA ZIMNO I 209

sumie nie żałuję, bo wyszedł bardzo smaczny, nie mocno słodki, orzeźwiający od zimnej galaretki i truskawek (polskich! - zdobycie graniczyło z ... cudem)Serniczek można przygotować na biszkopcie, na herbatnikach, albo bez spodu - jeśli tak lubimySkładniki:1kg białego sera 3 galaretki o dowolnym smaku150 g masła 5 łyżek cukruNa wierz:1 galaretka truskawkowatruskawki

Walijskie Pichcenie
BLOK CZEKOLADOWY 169

półki sklepowe świeciły pustkami a o słodyczach można było pomarzyć :) Moja dzisiejsza wersja wzbogacona jest tylko o posiekane orzechy, ale do tradycyjnego bloku dodawało się obowiązkowo pokruszone herbatniki i rodzynki. Jest kaloryczny, ale nie sposób zjeść więcej niż mały kawałek, bo blok jest bardzo słodki.Składniki :250 g mleka w proszku 3/4 szkl. cukrucukier waniliowy

Walijskie Pichcenie
PUSZYSTY SERNIK NA HERBATNIKOWYM SPODZIE 337

jajek 100g skórki pomarańczowej 50g rodzynek 1 łyżka  budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 100g rozpuszczonego masła Na spód: 2op.herbatników (po 65g każde) 60g roztopionego masła Wykonanie: Herbatniki mielimy (można włożyć je do woreczka foliowego i ugnieść wałkiem lub rozdrobnić tłuczkiem), dodajemy do nich rozpuszczone masło. Masą wyklejamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia  (moja miała

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania