potrawę Produkty: 1 pierś/wychodzą cztery kotlety/ 2 pieczarki średniej wielkości 1 łyżka oleju 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy gyros pieprz ,papryka słodka i ostra
Ugotujmy Cośmoże coś z kuchni greckiej? Pyszny gyros z baraniny z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami na pewno przypadnie Wam do gustu
Milion SmakówNiewiele jest dań, zwłaszcza obiadowych, które można przygotować z dwóch składników. Gyros z karkówki wieprzowej jest prostym i smacznym daniem, dobrze komponującym się z szeroką gamą dodatków. Tutaj propozycja podania z pieczonym ziemniakiem z mozzarellą - przepis już wkrótce. W porównaniu do gyrosa z baraniny mięso jest bardziej soczyste. Przyprawa - koniecznie firmy Galeo
Milion SmakówNiezawodny i prosty przepis na kolorową, letnią sałatkę - mieszanina świeżych warzyw z delikatnym mięsem z piersi indyka a'la gyros. Świetna propozycja na letni lunch
Milion SmakówShawarma to danie pochodzenia arabskiego. Oryginalnie robi się je na pionowym obrotowym rożnie wolno opiekając mięso ogniem. Odpowiednik tego dania można znaleźć również w innych krajach np w Grecji gyros. Sam sposób przyrządzania ma na pewno wpływ na smak dania, ale niewątpliwie najważniejsza w shoarmie jest unikatowa mieszanka aż 11 przypraw, która właśnie sprawia że to danie jest tak wyjątkowe
Milion SmakówPołączenie dwóch rewelacyjnych sosów - czosnkowego i koperkowego. Ten sos pochodzi z kuchni bliskiego wschodu i jest idealny do dań pochodzących z tego rejonu jak kebap, gyros, shoarma. Świetnie sprawdza się też w mojej kuchni
Milion Smakówbazie ketchupu z wyczuwalną nutą curry i chilli. Idealny jako dip do przekąsek i dań takich jak shoarma, gyros, kebap czy chrupiący panierowany kurczak. Jeśli nie lubicie ostrych sosów wystarczy dodać mniej sosu sambal oelek niż w przepisie
Milion Smakówmożna dowolnie modyfikować wedle własnych upodobań. Składniki 1 główka kapusty pekińskiej 1 słoik ogórków konserwowych 2- 3 cebule 1 puszka kukurydzy 1 duża podwójna pierś z kurczaka przyprawa Gyros keczup majonez Sposób Kapustę pekińską, ogórki, cebulę drobno kroimy (wielkość przybliżona do wielkości kukurydzy). Następnie kroimy mięso, przyprawiamy wedle upodobania przyprawą do gyrosa, smażymy na patelni, aż do nabrania
Kuchenne aromatytkną absolutnie, zresztą musiałabym się nasłuchać długich wywodów czym to można było zastąpić ową kukurydzę. Wolałam uniknąć wybierania na bok ziaren kukurydzy, jak to zazwyczaj ma miejsce w gyrosie kiedy ja jem ze smakiem wszystkie warstwy od a do z, a cała reszta rodziny dłubie w sałatce odrzucając możliwie wszystką kukurydzę. Składniki: 1,5 l. wywaru z 2 kostek rosołowych
Kuchenne aromatySkładniki 1 podwójna pierś z kurczaka ser feta przyprawa typu kebab, gyros Sposób Fileta pokroić na małe kawałki, obtoczyć delikatnie z obu stron w przyprawie. Na wierzchniej stronie każdego fileta ułożyć po plasterku sera typu feta. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron, ostrożnie przekładać na stronę, po której znajduje się ser. W roli głównej pioseneczka Juleczki, czyli
Kuchenne aromatyMargarytki ). Byłam akurat w posiadaniu sporego kawałka schabu, na tradycyjne kotlety schabowe nie mieliśmy ochoty, a u Asi wpadł mi w oko przepis na schab a'la gyros . Pomyślałam, że będzie całkiem smaczny obiad i ... nie myliłam się wcale! Schab mięciutki, aromatyczny w lekkim cebulowym sosiku ... Obiadek wyszedł 1 klasa! Składniki: 1 k g schabu
Walijskie Pichceniewystarczy nam nawet na kilogram. ;-) 1kg mięsa mielonego 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 dużego selera 1 pęczek zielonej pietruszki 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę przyprawy: sól, pieprz, gyros, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra 1. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Zieloną pietruszkę siekamy. 2. Starte warzywa łączymy z mięsem mielonym, czosnkiem
Szefowa kuchnizachwyca. Trzeba jednak pamiętać o warstwach. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 puszka kukurydzy 1 słoik ogórków konserwowych 3 piersi z kurczaka 1 duży majonez (ja zużyłam pół) przyprawa gyros kurkuma imbir Przygotowanie: Sałatę pokroić na drobne kawałki i wrzucić na dno dużej miski. Posmarować majonezem. Kurczaka pokroić na małe kawałki. Wrzucamy na patelnie i smażymy z przyprawami. Następnie przekładamy
Panda i jej światpieczarek 25 dag sera żółtego 2-3 łyżki sosu sweet chilli (można zastąpić pikantnym keczupem) 1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić (u mnie przyprawa kebab-gyros), usmażyć. 2. Por pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na maśle. 3. Pieczarki przekroić na pół. Dodać do pora i razem udusić do miękkości. Posolić do smaku. Jeśli warzywa puściły za dużo
Kto ugości moich gości?