gulasz z łopatki - 641 przepisów (strona:19/43)

Kapusta z miesem z wolnowaru 153

To danie gości w naszym menu na stole od kilku lat. Robię je zazwyczaj jesienią, kiedy jest chłodniej, bo syci i rozgrzewa. Tym razem gdy upały

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jesienny gulasz z dynią 136

Pyszny, rozgrzewający słodko-ostry gulasz z wieprzowiną i warzywami. Składniki: 200 g boczku wędzonego 400 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 2 cebule mała dynia hokkaido 2 marchewki papryka czerwona 180 ml koncentratu pomidorowego sól, pieprz, pieprz cayenne czosnek niedźwiedzi Przygotowanie Boczek i mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy wszystkie składniki

e-PrzepisyKulinarne
Gulasz z ciecierzycą 194

Pyszny i bardzo sycący gulasz z ciecierzycą. Moja pierwsza (!)  - bardzo udana - przygoda z ciecierzycą :) SKŁADNIKI 700g szynki lub łopatki wieprzowej 250g ciecierzycy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 1 puszka pomidorów (krojonych) 100ml białego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka cukru 2 listki laurowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Gulasz z segedyński z plackami rösti 191

Dzisiaj połączenie kuchni węgierskiej i szwajcarskiej. Połączenie gulaszu i placków, to idealny obiad. Wykorzystałam do gulaszu domową kapustę kiszoną, dzięki temu mój gulasz był kwaśny, a

Bernika - moj kulinarny pamietnik
GULASZ WIEPRZOWY Z GRZYBAMI 211

najuboższą wersję tylko z grzybami - najbardziej. I właśnie z wieprzowiny, a nie z wołowiny, co może niektórym wydać się ... profanacją, bo prawdziwy gulasz podobno powinien być z wołowiny. Składniki:1.5kg mięsa wieprzowego (u mnie 1kg łopatki i 1/2kg szynki)garść suszonych grzybów2 cebule3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiegosólpieprzmielona papryka słodka i ostramajeranek2 ząbki czosnkuolej2 łyżeczki mąkiWykonanie:Mięso myjemy

Walijskie Pichcenie
Gulasz wieprzowy z pieczarkami, papryką i ogórkiem 237

SKŁADNIKI: 700 g łopatki wieprzowej,3 ogórki konserwowe Orzech,2 czerwone papryki,8 pieczarek, 1 cebula,2 łyżki mąki, 1 łyżeczka miodu miody Wileńskich,1

Aga w kuchni
Gulasz wieprzowy z marchewką. 81

się wyśmienicie. Dobry gulasz jest gęsty, aromatyczny, a mięso jest tak miękkie, aż rozpływa się w ustach. Zrób gulasz zgodnie z moim przepisem, a nie będziesz używać dodatków  smakowych ani zagęstników.  Największym grzechem popełnianym wobec gulaszu jest zagęszczanie potrawy mąką i śmietaną!!! Gulasz zagęszcza rozgotowana cebula i ona sprawia, że jego smak to petarda. Gulasz wieprzowy podaje się(...)kaszą, kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, ziemniakami lub bagietką. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 2 duże cebule 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 szkl. bulionu (warzywny lub wołowy) 2 łyżki oleju  5 listków laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku ½ łyżki słodkiej wędzonej papryki 1/3 łyżeczki chili (u mnie w płatkach

Codziennik Kuchenny
Prosty gulasz wołowy 89

przepis nie został jeszcze oceniony) Prosty gulasz wołowy zawsze smakuje doskonale, niezależnie od dodatków z jakimi go podacie. Możecie serwować go z kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą gryczaną, ziemniakami czy w końcu plackami ziemniaczanymi. Moim sekretem idealnego gulaszu jest dodanie do bulionu ziaren jałowca – wtedy mięso nabiera zupełnie innego wymiaru. Poza tym używam standardowych przypraw, jak papryka, majeranek, ziele angielskie(...)duszony w sosie własnym Gołąbki bez zawijania Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną Karkówka z pieczarkami Przepis na prosty gulasz wołowy Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 1 kg wołowiny, np. łopatki majeranek papryka słodka papryka ostra majeranek sól i pieprz pół szklanki mąki olej do smażenia 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku

Kuchnia Bazylii
Gulasz wieprzowy z marchewką i groszkiem 187

Zimowa aura za oknem sprzyja gotowaniu rozgrzewających, sycących dań. Gulasze pojawiają się u nas często:). Dziś z dodatkiem marchewki i groszku. Zapraszam! 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 3 cebule 300g mrożonego groszku 3 marchewki 1 pietruszka 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki mąki liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz olej 1. Mięso(...)natkę oraz przyprawy. Dusimy przez kolejną godzinę, w międzyczasie uzupełniając kolejnym litrem wody. Na koniec mąkę rozprowadzamy w niedużej ilości zimnej wody, wlewamy do garnka i gotujemy aż gulasz zgęstnieje

Szefowa kuchni
Węgierski gulasz z kluseczkami 104

Węgierski gulasz wieprzowy z pieczarkami - smażony na smalcu z dużą ilością czerwonej papryki. Danie w sam raz na zimę- rozgrzewające i pożywne. Do gulaszu przygotowałam kluseczki, które można wykorzystać też do innych mięs i sosów albo mogą też stanowić samodzielne danie - podane z podsmażoną cebulką i białym serem albo na słodko z masłem, cukrem i cynamonem. 0 false(...)Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Węgierski gulasz wieprzowy z pieczarkami 2 cebule 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1,5 kg wieprzowiny (np. łopatka) 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki soli olej do smażenia 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie

Smaczny zeszyt
Gulaszowy kociołek z białą kapustą 100

danie można zaliczyć do typu jednogarnkowych. Wszystko pichcimy w jednym garnku. Klasyczny gulasz z dodatkiem białej kapusty i ziemniaków to mega pyszne i sycące danie ok.600/700 gramów łopatki wieprzowej ok. 300/400 gramów ziemniaków połowa małej główki kapusty białej (młodej kapusty dodajemy trochę więcej) 250 gramów cebuli Łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej Pół łyżeczki kminku duży ząbek czosnku Sól

Andzia Pichci
Zapiekanka angielska 359

shepherd's pie. Wzorując się a nich zrobiłam tak zapiekanek, jednak nie użyłam do niej mięsa mielonego ale mięso gulaszowe z łopatki. Danie zapiekłam w małych naczyniach dzięki czemu każdy mógł swobodnie zjeść swoją porcję. Taki gulasz zapieczony pod ziemniakami wzbogaconymi o dodatek kremowego serka jest niebanalnym, aczkolwiek kalorycznym daniem. Porcja dla 4-5 osób. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gulasz wieprzowy z cydrem 52

gulaszu. My, będąc ostatnio obiektem drwin w naszej ekipie, doczekał się znowu solidnej porcji świni. Drwiny oczywiście dotyczą nadwyżki soczewic, warzyw i kasz, z jednoczesnym niedoborem mięsa. Nie miałam nawet sumienia dziś, proponować mu kaszę do gulaszu… Jest więc gulasz wieprzowy z cydrem, upieczony na śmierć. Pyszny. Z ziemniakami i surówką z pora. Składniki: 500 g łopatki wieprzowej(...)patelnię wlewamy wodę i zbieramy wszystkie dobroci po smażeniu, wlewamy do mięsa i warzyw. Dokładamy resztę składników. Pieczemy pod przykryciem, około godziny w 180 stopniach – do miękkości. Artykuł Gulasz wieprzowy z cydrem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
musztardowy gulasz z łopatki 146

Bardzo pożywne danie, idealne na zimę. Dodatek musztardy to niewielka zmiana ale gulasz nabrał nowego, wyrazistego smaku. Można go podać z kaszą lub ziemniakami i obowiązkowo z surówką.  Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 cebula 200 g pieczarek 1 duża marchewka 3-4 łyżki zielonego groszku 2 łyżki musztardy ząbek czosnku ziele angielskie liście laurowe sól pieprz 1 łyżka(...)Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem. Po około pół godziny dodać plasterki pieczarek, marchewkę pokrojoną w kostkę i groszek. Kiedy warzywa będą miękkie gulasz przyprawić, dodać musztardę. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody i zagęścić sos, zagotować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Coś na zimowe wieczory... Rozgrzewający gulasz 257

mimo, że pogoda za oknem bardziej przypomina wczesną jesień lub nawet wiosnę, to przepis z tych raczej zimowych. Pyszny i rozgrzewający... Gulasz wołowy z karmelizowaną marchewką i miodem pitnym (4 duże porcje) Będziemy potrzebować: 700 g wołowiny (łopatka lub antrykot) 500 g cebuli 300 g pieczarek 2 marchewki (moje były spore i mogły ważyć(...)solimy. Marchew powinna lekko, ale nie całkowicie zmięknąć. Jeśli będzie zbyt miękka, później straci swój kształt i wyrazistość. Pieczarki możemy podsmażyć najpierw na odrobinie tłuszczu lub dodać surowe go gulaszu i w nim je ugotować. Ja jednak wolę usmażyć je osobno i osobno posolić. Inaczej w gulaszu mogą być lekko mdłe.Mięsa oczywiście pilnujemy, co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy

Ratunku obiad
Gulasz otoczony fasolkami 144

fasolnika chińskiego 500 g wieprzowiny z łopatki 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka pieprzu staropolskiego szczypta chili w płatkach Fasolnik umyć, oczyścić i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Mięso pokroić w kostkę, przysmażyć z cebulą i czosnkiem, podlać wodą, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić ok 40 min z przyprawami(...)razie potrzeby dolać odrobinę wody.  Gotowy gulasz układać w gniazdku z długich fasolek , podawać z surówką i ziemniakami z wody

Gotowanie jest łatwe
Gulasz wieprzowy z fasolką i ziemniakami 144

Magda Gulasz wieprzowy z dwoma rodzajami fasoli oraz ziemniakami to pomysł na jednogarnkowy i sycący obiad. Wszystko dusimy razem, składniki przechodzą wszystkimi smakami. Nie potrzeba też żadnych dodatków, już nie mówiąc że gotując duży garnek takiego gulaszu, możemy wykarmić masę ludzi albo mieć obiad na kilka dni. Składniki (na 3-4 porcje): 700g łopatki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku(...)przykrywamy i dusimy jeszcze 10 minut. Po tym czasie rozprowadzamy w sosie koncentrat pomidorowy, dodajemy odsączoną białą fasolę. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy od smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany gulasz jest gotowy do podania.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Barszcz ukraiński. Przepis krok po kroku. 114

stanie, zależy od osobistych preferencji. Mięso powinno być poprzerastane tłuszczykiem (wiadomo tłuszcz jest nośnikiem smaku), dlatego wybrałem łopatkę. Możesz sięgnąć po chudszy kawałek mięsa, też będzie OK.   Wieprzowinę pokrój w kostkę, jak do gulaszu, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na oleju roślinnym z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, mięso nabierze

kuron.com.pl
gulasz z maślakami ... 156

łyżki, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, kucharek 1/2 łyżeczki, czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka, grzyby leśne 250 ml/słoik, śmietana 12% 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki łopatkę pokroić w kostkę grubszą i obsypać mąką na gorącym smalcu dobrze zrumienić mięso, do zrumienionego dodać drobniutko pokrojoną cebulę i maślaki w zalewie solnej i wszystko podsmażać z 10 minut(...)dodaniu maślaków w zalewie solnej, gdy się wszystko połączy po dodaniu z wodą wtedy próbujemy smak słoności śmietanę wymieszać z mąką z ciut wodą i mieszając zagęścić sos gulasz smakuje z kaszami, ryżem, ziemniakami........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię