gulasz po węgiersku - 371 przepisów (strona:17/25)

Węgry: Leczo oraz recenzja Długiego Weekendu 141

paprykę, które to warzywko jest niemalże podstawą kuchni tego kraju. Obok papryki na węgierskich stołach króluje także mięso wieprzowe, a wraz z nim cebula. Najsłynniejszą potrawą jest natomiast leczo, określane często jako gęsta zupa i tak też ja je postrzegam, czasem natomiast leczo określa się mianem gulaszu, choć nie wiem do końca z jakich powodów. Tradycyjnie bowiem do lecza

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kopytka - pomysł na tani obiad 193

Tradycyjne domowe kopytka - banalnie proste do przygotowania, tanie i smaczne. Można je podawać do gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa 119

Pyszna, wyraźna w smaku zupa, a w zasadzie gulasz na mięsie wołowym z dodatkiem papryki i pomidorów. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!   Składniki: 600

My Culinary Art
Leczo z cukinią 726

Dziś u mnie znowu coś prostego – leczo z cukinią i kabanosami według mojej mamy. Leczo to potrawa węgierska, której podstawę stanowi papryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często

Poezja smaku
Placek po węgiersku 1002

Placek po węgiersku to jedno z moich ulubionych dań. Treściwe, idealnie pikantne i po prostu smaczne. Podane ilości są na 3 porcje Składniki na placki: 1 kg ziemniaków 1 cebula ok 3 łyżek mąki 2 jajka sól, pieprz olej  Składniki na nadzienie: 0,5 kg karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe 5 większych pieczarek pół czerwonej(...)patelni) smażę z obu stron na ładny rumiano-złoty kolor. Placek układam na talerzu, na jego połowę nakładam gulaszu i składam placek wpół. Na górę kładę łyżeczkę śmietany i listek pietruszki. Rada: Śmietanę warto dołożyć by złagodzić pikantność gdyby placek po węgiersku wyszedł za ostry :) Raz w tygodniu każdy powinien zjeść coś pikantniejszego aby wszystkie podzespoły :) w organizmie działały prawidłowo

Mechanik w kuchni
Bogracz z boczkiem, ziemniakami i papryką 153

Bogracz to pyszna zupa gulaszowa, będąca jedną z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej. Potrawę można przyrządzić na świeżym powietrzu w żeliwnym kociołku nad ogniskiem. Można ją również przygotować w domowych warunkach na kuchence. Bogracz doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 700g łopatki wieprzowej, 200g boczku wędzonego, 1 cebula, 2 papryki czerwone, 2 pomidory, 3 duże ziemniaki, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej(...)godziny. 2. Paprykę oraz ziemniaki kroję w kostkę. Pomidory obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa. Gotuję około 20 minut. Na końcu do gulaszu dodaję koncentrat pomidorowy. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Gotuję jeszcze przez 5 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Hasło tygodnia - placki. 174

cieście drożdże "zapracowały". W mojej rodzince szczególne miejsce zajmują placki ziemniaczane, lubiane przez wszystkich. Mąż przepada za ich węgierską wersją, która notabene niewiele ma wspólnego z Węgrami. Pewnie elementem kojarzącym to danie rodem z Podhala z krajem bratanków jest dodatek gulaszu. Dzieciaki, poza racuchami, upodobały sobie placuszki z serka waniliowego. Uwielbiam je przygotowywać, bo zapach unoszący się podczas pieczenia jest

zadanie-gotowanie
Gulasz z sojowych kotletów z papryką :) 140

puszka pomidorów w soku 2 ząbki czosnku 1 duża cebula słodka papryka, pieprz, pieprz cayenne, estragon, sos sojowy oliwa z oliwek 1 szklanka kuskus 4 razowe bułki z otrębami Gulasz sojowy namaczamy na ok 8 min. w bulionie warzywnym lub w wodzie zakropionej sosem sojowym. Warzywa kroimy w grubą kostkę, a czosnek w płatki. Oliwę z oliwek (ok. 2 łyżek(...)zalać sokiem pomidorowym. Teraz dodajemy sporo słodkiej papryki w proszku. Najlepsza byłaby węgierska wędzona, ale nie łatwo ją u nas kupić, więc ważne, aby była jak najlepszej jakości. Wszystko razem dusimy. W miedzy czasie odsączamy kotlety sojowe i kroimy również w grubą kostkę, i odstawiamy. Do gulaszu dodajemy cukinię i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, cayenne oraz sporą ilością roztartego

vegetanie
Gulasz paprykowy z lopatki i chorizo 123

widać. Mimo to postanowiłam przygotować rozgrzewający gulasz, bo pogoda niestabilna, wszyscy dookoła chorują, warto wiec się dobrze pożywić. Gulasz postał z tego co akurat było w lodówce, ale tematem przewodnim była kiełbasa paprykowa chorizo. To ona nadała daniu smak, do tego węgierska wędzona papryka i powstał całkiem solidny, pyszny, jednogarnkowy posiłek. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chowder kukurydziany 116

Chowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej,  to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Węgierski bogracz z ziemniakami 95

Dzisiaj zapraszamy Was na jednodaniowy, sycący posiłek, który doskonale rozgrzeje w chłodne dni. Węgierski bogracz to doskonała kompozycja mięsa wraz z warzywami. Całości doskonale dopełnia wędzona papryka, która wydobywa sam warzyw. Jest to idealne danie na zimowy obiad, a przy tym oszczędza nam sporo pracy przy zmywaniu ;) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut + 2h gotowania Składniki: Ok. 500g mięsa(...)gotujemy około 1,5h w razie konieczności podlewając bulionem. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki, paprykę drylujemy i kroimy w kostkę. Dodajemy ziemniaki i pomidory w puszcze do gulaszu, gotujemy następne pół godziny. Dorzucamy paprykę i po około 5 minutach zdejmujemy z ognia. Podajemy na ciepło obsypane natką pietruszki. Smacznego

Kolizje Smaków
Dawno temu... czyli pachnący wędzoną papryką gulasz zapiekany z ziemniakami :) 152

Niedawno brałam udział w konkursie na stronie MniamMniam.pl. Pierwszym etapem było wybranie kategorii dotyczącej rejonu skąd pochodzą przyprawy. Portal dostarczał dwie z nich. Do uczestnika należało

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piernik z automatu do chleba 127

Leniwi się robimy, oj leniwi - nawet piernik pieczemy w automacie. Jeśli Małżonka Ma Aleksandra zrobi jeszcze w tej maszynie gulasz to też nie będę specjalnie zdziwiony

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos staropolski 150

Kolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki  2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PLACEK PO WĘGIERSKU 111

natomiast z natury mięsożerny woli je z dodatkiem jakiegoś sosu. Dzisiejsza propozycja to PLACKEK PO WĘGIERSKU.  SKŁADNIKI: na  placki 5-6 dużych ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 ząbek czosnku sól, pieprz olej do smażenia na gulasz 1 kg mięsa ( w moim przypadku szynka wieprzowa ) 2 cebule 1 czerwona papryka 20 dag pieczarek

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania