suszonych co i wędzonych owoców. Wiem, wiem, że już długo po Świętach ale w okresie zimowym nie raz robię ten pyszny kompot. W niedzielę znalazłam zamrożone śliwki, jabłka i gruszki, pachnące wędzonką i postanowiłam ugotować go znowu, tym razem na deser. Lubicie??? Kompot z suszonych i wędzonych owoców na garnek 2 litry: dwie garści suszonych jabłek solidna garść wędzonych śliwek(...)dwie wędzone gruszki laska cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego Do garnka wkładamy owoce i cynamon, zalewamy woda i gotujemy ok 40 minut na malutkim ogniu, pod przykryciem. Następnie odcedzamy, słodzimy, ew. rozcieńczamy do smaku większą ilością wody
Dzieje kuchennej Wiewióryodrobiną mąki, usmaż na złoty kolor z dwóch stron (tuż przed podaniem). Przedostatni etap to odrobina zieleniny na talerzu czyli sałatką z rukolą . Przygotuj suszone pomidory pokrojone w paski, gruszkę pokrojoną w plastry i pokrusz na drobno ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz, nałóż kilka plastrów gruszki, pomidory suszone, posyp serem
Gotuj z Natkąkilka godzin w lodówce. Pijcie na zdrowie ! Koktajl ananasowo-gruszkowo-jabłkowy Proporcje na 2 szklanki Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 szklanka pokrojonego świeżego ananasa 1 duże jabłko 1 gruszka 3/4 szklanki wody mineralnej Wykonanie: Jabłko i gruszkę dokładnie myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, a następnie kroimy w dużą kostkę. Wszystkie składniki koktajlu wrzucamy do blendera
Kulinarne przygody Gatityjest dla 4 osób ;) Zapiekane jabłkaSkładniki:6 dużych jabłekgruszkaorzechy włoskiepłatki owsianerodzynki4 łyżeczki lipowego miodu Przygotowanie:Przygotować 4 kokilki.Jabłka należy obrać i pokroić je na małe kawałki. Gruszkę również obieramy i kroimy na małe kawałki. Jabłka układamy w kokilkach, na nich układamy gruszkę, posypujemy płatkami owsianymi, posiekanymi orzechami włoskimi i rodzynkami. Całość polewamy łyżką miodu.Całość zapiekamy
Lawendowe Nieboużyłem:-200 g mąki TYP405 przesiana-100 g masła-garść cukru trzcinowego-garść płatków owsianych-kakao-łyżka migdałów-garść mixu orzechów zgniecionych w moździerzu-4 duże jabłka-2 duże gruszki-mało dojrzały, twardy bananMąkę zagniatamy z masłem i połową przygotowanego cukru. Rozdzielamy na pół. Do pierwszej dodajemy kakao i płatki migdałów, do drugiej płatki owsiane i orzechy. Mieszamy i zagniatamy(...)osobno, by utrzymać konsystencję kruszonki.Obrane jabłka i gruszki wrzucamy na cukier, który uprzednio karmelizujemy na patelni. Podsmażamy kilka minut.Na naczynie do tarty wykładamy owoce, dodajemy pokrojonego na połówki świeżego banana i przykrywamy wg uznania kruszonką.Pieczemy w 200 stopniach przez ok 25 minut. Podajemy z lodami na ciepło
BaRepasjesień. Wieczory są na tyle zimne, że krótki rękawek nie wchodzi nawet w grę, liście na drzewach się złocą, a targowiska zasypane są pomarańczą, fioletem i zielenią. Dynie, śliwki, gruszki i jabłka, to zdecydowanie to co najczęściej spotykamy we wrześniu na bazarkach. Co z tego lubię najbardziej? Hmm.. wszystkiego po trochu? Jabłka i gruszki jedynie przetworzone, na surowo
Słodkie Przyjemnościdary, które nam daje. Wrzesień to okres przejściowy - jeszcze lato, choć już jesień. Dlatego warto to wykorzystać - letnie maliny, już bardzo słodkie i dojrzałe z drugiej strony gruszki i żurawina pełna jesiennego smaku i zapachu. Dziś wykorzystałam wszystkie te trzy składniki, tworząc pyszne ciasto z ich dodatkiem. Wyszedł majstersztyk! Koniecznie do ciągłego powtarzania w tej czy innej kombinacji. Polecam(...)miksujemy.W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki dosypujemy stopniowo do masy jajecznej.Ciasto przelewamy do okrągłej blaszki, na wierzchu układamy maliny i pokrojone w cienkie paski gruszki. Całość posypujemy suszoną żurawiną i polewamy miodem.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut - do suchego patyczka.Smacznego
Słodkie Przyjemnościsuszonych moreli / 100 g of dried apricots sok z cytryny / lemon juiceskórka z cytryny / lemon peel 300 g suszonych jabłek / 300 g of dried apples 300 g suszonych gruszek / 300 g of dried pears 3 łyżki cukru brązowego / 3 tablespoons brown sugarSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: ok. 10Owoce płuczemy szybko w wodzie(...)śliwek dodajemy łyżkę cukru i tylko je zagotowujemy. Do fig i moreli dodajemy łyżkę cukru, sok z cytryny, skórkę z cytryny i gotujemy przez 5 minut. Do jabłek i gruszek dodajemy łyżkę cukru i gotujemy około 15 minut. Oddzielnie ugotowane składniki kompotu łączymy (usuwamy skórkę z cytryny) i odstawiamy do schłodzenia. Kompot można przecedzić. Podajemy go w temperaturze pokojowej
Projekty ze smakiemmożna zaczepić je o ucho szklanki odkryłam już po zrobieniu zdjęć... ;-) Wszystko jest tu doskonale przemyślane.Oto efekty testowania i smakowania. 1. Herbata Raspberry Pear - "owocowa kompozycja łącząca słodycz gruszki z leśnym aromatem" To od niej zaczęłam testowanie. I właśnie przy niej przeżyłam pierwszy szok i zachwyt, że herbata może być tak pyszna! Po zalaniu torebki wodą, owocowy zapach rozszedł(...)się po całym mieszkaniu. Z każdym łykiem odkrywałam w niej coś nowego - smak gruszki, maliny, jabłka. Jest słodka, wyczuwalny jest również kwaskowy smak, który dopełniał całości. To owocowa mieszanka, która totalnie zawrócił mi w głowie i do której na pewno chciałabym wrócić w przyszłości. 2. Herbata Black Chili Chocolate - "połączenie doskonałych czarnych herbat z głębokim akcentem czekolady i chili
Szefowa kuchniBlues Koktajl 2. Żurawinowa czekolada 3. Cynamonowy słonecznik Gizmolove też ma swój wypas. Czasem zamieniam tylko cytrynę na jabłko. Albo miód na gruszkę. Co by monotematycznie nie było. A i dwójka częściej światło dzienne ujrzała.Dużo tego nie jest. Ale zamierzam nadrobić braki czym prędzej. Na ten przykład proponuję hicior ostatnich dwóch śniadań(...)słonecznika)1/2 szklanki amarantusałyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka cynamonugarść rodzynekgarść suszonego bananaszklanka mleka1/2 szklanki mleka owsianegobanangruszkapersymonałyżka miodurozbełtane jajkomasło do wysmarowania foremkiSuche składniki wymieszałam w misce. Banana pocięłam w plastry. Gruszkę pokroiłam w kostkę. Persymonę zmiksowałam na mus.W misce połączyłam mokre składniki. Do nich sypnęłam miks suchych. Wymieszałam. Odstawiłam na 15 min. do napęcznienia. Piekarnik rozgrzałam do 150 st. (maks
bastalenaselerowo -gruszkowaSkładniki.4 kawałki selera naciowego1 gruszkaMarynata.2 łyżki octu ryżowego4 łyżki oleju sezamowegorozmaryn, melisasólpieprzWykonanieSkładniki marynaty wymieszać.10 cm kawałki selera naciowego, jeżeli są grube, to przekroić wzdłuż, oraz ćwiartki gruszek marynować 1 h. Wyjąć i grillować na lekko natłuszczonej patelni grillowej.Na każdym kawałku selera ułożyć ćwiartkę gruszki i przebić wykałaczką z listkiem melisy. Osobno podać krem cytrynowy aceto balsamico.Niezbędnym
Kulinarny karnet Christopherapołączyć to wszystko w jedną niebiańsko pyszną i aromatyczną całośc... Zachęcam Was do zrobienia sobie i dzieciakom, Waszym gościom takiego deseru . To będzie strzał w dziesiątkę. Składniki -jabłka -kiwi -gruszka -miód -banan -sok z cytryny -masło orzechowe od Primavika-Doskonały i oryginalny w smaku, słodki krem świetnie pasujący do kanapek czy ciasteczek z miodem, konfiturami lub owocami. Wiórki kokosowe nadają(...)Ziarenkowo. Wymieszaj dokladnie. Dodaj soku z cytryny. Dno naczynia do zapiekania bądz kokilek wyłóż połową przygotowanej mieszanki delikatnie dociskając. Na wiechrzu poukładaj plasterki kiwi. Następnie dodaj banana i gruszkę. I resztę mieszanki jabłka z ziarenkami. Wyrównaj i lekko docisnij. Na wierzch dodaj masło orzechowe z kokosem Primavika. Podczas zapiekania wytworzy się z niego taka chrupiąca skorupka, która będzie spodem naszego
Z Kuchni Do Kuchniudany :) Jak wiadomo podczas nauki człowiek robi się głody i czasem musi zrobić sobie przerwę na małe co nieco. A oto moja mała przekąska: ~ Sałatka owocowa z cynamonem ~ Składniki: gruszka duża śliwka świeża żurawina +cynamon, miód Gruszkę oraz śliwkę kroimy w kosteczkę i mieszamy z żurawiną cynamonem i (jeśli owoce są kwaśne) miodem
Kuchenny Skrawek Niebamoim blogu nie znajdziecie "strasznego przepisu" z okazji Halloween (tego "święta" nie obchodzę), ale zajmiemy się pysznym, trochę zapomnianym w Polsce owocem - pigwą.Ten jasnożółty, przypominający jabłko (lub niekiedy gruszkę) owoc rośnie w przydomowych ogródkach i miejskich skrawkach zieleni. Można go także jesienią spotkać na niektórych straganach. W sprzedaży znajdują się również owoce pigwowca, które różnią się od pigwy swym(...)herbaty o zapachu cytryny pomocny w czasie przeziębień, czy też nalewkę - pigwówkę. Owoce pigwy zawierają bardzo dużo pektyn, dlatego świetnie nadają się go zagęszczania owocowych konfitur (np. z gruszek), przygotowywania marmolad i galaretek. Hiszpanie przygotowują z pigwy specjał o nazwie dulce de membrillo, nazywany u nas galaretką z pigwy lub serkiem pigwowym. Owoce gotuje się z wodą
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 1/4 szklanki olej rzepakowy, 1 sztuka jajka, 3/4 szklanki maślanka, 1/4 szklanki cukier, 1,5 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki soda, 2 duże gruszki, 1/2 szklanki śmietana tortowa, - ile potrzeba posypka kolorowa jajko, olej, maślankę, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać mąkę, proszek sodę i byle jak wymieszać na dość gęste ciasto - wyszło 8 sztuk(...)koniec dodać pokrojone w kostkę i bez skórki gruszki, delikatnie łyżką wymieszać ciasto nałożyć do pełna do silikonowych foremek piec w 200C około 25 minut - do suchego patyczka babeczki wyjąć ostudzone śmietanę 30% zimną ubić na bitą śmietanę wystudzone babeczki ozdobić szprycką z bitą śmietaną i posypać posypką kolorową........SMACZNEGO!!! silikon jest bardzo dobrej jakości, wymiary: całość
W Mojej Kuchni Lubię