grillowane pieczarki - 506 przepisów (strona:25/34)

Filet faszerowany ruculą, suszonymi pomidorami i suszoną gruszką 156

niedzielny kaprys: faszerowana pierś kurczaka i duże faszerowane pieczarki ( przepis tutaj ). Zbędne są inne dodatki. Jest syto, zdrowo i zielono Składniki na 2 (solidne) porcje: 2 duże piersi kurczaka 25 g świeżej rucoli 30 g drobno startego parmezanu 5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie 1 mała szalotka opcjonalnie: 1 suszona gruszka, bądź zamiennie 2-3 suszone/wędzone śliwki lub mała(...)słodka papryka mielona do posmarowania filetów (po pół łyżeczki, jeśli nie lubicie ostrego posmaku, proponuję dać mniej ostrej papryki)) ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek. wykałaczki patelnia do grillowania Wykonanie: Piersi kurczaka naciąć wzdłuż, (nie przekrawając całkowicie). Doprawić z jednej i drugiej strony solą i pieprzem. Rucolę umyć i osuszyć. Pociąć/porwać na mniejsze kawałki. Suszone pomidory pokroić

gutfut
Dietetyczna lasagne z grillowaną cukinią 165

sól, pieprz do smaku, bazylia, papryka słodka, ostra, oregano, szczypta cukru - olej rzepakowy do smażenia Cebulę, pieczarki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i pieczarki. Po 4 minutach dodaj czosnek, po chwili dodaj mięso. Podsmażaj wszystko kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i innymi przyprawami. Zalej przecierem i dokładnie wymieszaj. Cukinię pokrój(...)Wyłóż kolejną warstwę cukinii (dopraw solą i pieprzem), farszu i parmezanu. Przykryj ostatnią warstwą cukinii. Dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Piecz ok. 20 minut w 200°C. Jeśli nie grillujesz cukinii, piecz o 15 minut dłużej. * Zamiast parmezanu można użyć sera żółtego light, są nawet takie o 2% tłuszczu. Po upieczeniu nie czuć większej różnicy w smaku. ** Najlepiej na mandolinie

Corner With Recipes
Polędwiczki w sosie marsala 236

Dlatego czułam się bardzo bezpiecznie aby przyrządzić sos na bazie marsala. Czasami trzeba zaufać wewnętrznym uczuciom i tylko go for it! Polędwiczki w sosie marsala, potrawa nieplanowa…Planowałam grillowane polędwiczki wieprzowe ale ogarnęło mnie wieczorne lenistwo. Nie chciało mi się ich marynować…Asch, wymyślę coś jutro, pomyślałam i poszłam spać. Nie śniłam, że wojuję w kuchni ale jakimś(...)dojrzeć jak wino. Polędwiczki marsala Składniki: 600 g polędwiczki wieprzowej 3 szalotki 1 mały czosnek solo 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżka masła 250 g pieczarek 125 ml marsala 200 ml mięsnego bulionu 100 ml śmietanki sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego Mięso oczyść z błon i podziel na plastry o grubości

codojedzenia
Szaszłyki z białej kiełbasy, pieczarek, cukinii i cebuli 137

Bardzo smaczne szaszłyki, z białej kiełbasy, pieczarek, cukinii i cebuli, całość posmarowana olejem z suszonymi pomidorami i bazylią, poezja smaku! Polecam!  *przepis powstał specjalnie na akcję na Durszlaku: Akcja kulinarna: Szaszłykowa Wielkanoc 2018 - "Szaszłykowy zawrót głowy" 2-3 kiełbasy białe parzone  12-14 plastrów boczku wędzonego parzonego  12-14 sztuk śliwek suszonych kalifornijskch  Marynata:  Olej(...)owiniętą boczkiem znowu kiełbasa, dociskam nią boczek ze śliwką, i tak na przemian.  Każdego szaszłyka smaruję olejem czosnkowym.  Piekę w piekarniku 25 minut w 200 st.C, można grillować

Takie tam pichcenie
Szaszłyki biała kiełbasa, pieczarka, cukinia 139

Bardzo smaczne szaszłyki, z białej kiełbasy, pieczarek, cukinii i cebuli, całość posmarowana olejem z suszonymi pomidorami i bazylią, poezja smaku! Polecam!  *przepis powstał specjalnie na akcję na Durszlaku: Akcja kulinarna: Szaszłykowa Wielkanoc 2018 - "Szaszłykowy zawrót głowy" 2-3 kiełbasy białe parzone  12-14 plastrów boczku wędzonego parzonego  12-14 sztuk śliwek suszonych kalifornijskch  Marynata:  Olej(...)owiniętą boczkiem znowu kiełbasa, dociskam nią boczek ze śliwką, i tak na przemian.  Każdego szaszłyka smaruję olejem czosnkowym.  Piekę w piekarniku 25 minut w 200 st.C, można grillować

Takie tam pichcenie
Bezglutenowa bułka do burgera! (paleo) 138

ostrym sosem bbq – jest to zawsze mój pierwszy wybór jeśli chodzi o cheat meal. Próbowałem go robić w różnych wersjach np. jak w tym przepisie , gdzie bułkę zastąpiłem pieczarką albo z cukinią. Przygotowałem też wersję z dwoma mięsami zamiast buły, pojawiały się bułki z różnych mieszanek mąk. Ciągle jednak nie byłem w pełni zadowolony z efektu. Coś(...)środku, do tego jest mega prosta i szybka w wykonaniu. Nie jest tylko taka gruba jak zwykła bułka. A smak? WOW! Delikatnie przebijająca się słodycz sezamu idealnie pasuje do grillowanego mięsa i perfekcyjnie komponuje się z warzywami i sosem BBQ. Moja podróż w poszukiwaniu idealnej bułki dobiegła do końca – przynajmniej do jakiegoś czasu Składniki: tahini 1 jajko szczypta soli

PaleoLife
Wołowina po chińsku 156

TaoTao- Czarny sos powstał z miłości do chili, wyrazistego ostro-słodkiego smaku i niezapomnianych impresji kulinarnych podczas dalekomorskiej podróży. Idealny do marynowania wołowiny i wieprzowiny, wspaniały jako dip do grillowanej piersi z kurczaka, do kanapek i zapiekanek z serem, także z tym pleśniowym oraz do przekąsek typu nachos. 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao- Sos sojowo-grzybowy TaoTao to tradycyjny(...)papryczek chilli - rozkruszyć 3 papryczki pepperoni świeże - pokroić na krążki SKŁADNIKI: 500 g mięsa wołowego (gulaszowe) 1 opakowanie mrożonych warzyw (chińska mieszanka) 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g pieczarek 100 g grzybów mun TaoTao- Grzyby MUN TaoTao to suszone, pokarbowane grzyby o charakterystycznym szaro-czarnym kolorze. Są powszechnie używane w kuchni chińskiej, zwłaszcza w potrawach wegetariańskich. Są nazywane grzybami

ClauditteMissCooking
Bakłażany zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami i mozzarellą 177

Trafiły mi się bakłażany więc znowu nakupiłam ich jak głupia. Większe nafaszerowałam soczewicą i pieczarkami a małe wykorzystałam do tej zapiekanki. Jedzonko choć nie fotogeniczne to przepyszne. Zapiekankę bakłażanową można podać samą lub z dodatkiem ryżu bo zawiera sporo sosu. składniki: 3 bakłażany, moje były małe miały po ok 250 g 2 kulki mozzarelli 1 słoik pomidorów krojonych  (słoik(...)plastry i oprószyć lekko solą. Odstawić na ok 30 minut aby bakłażany puściły sok a potem osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie skropić olejem i oprószyć ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane plastry grillować na patelni grillowej. Aby było szybciej można też plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i zapiec w piekarniku, kilka minut aby bakłażan po prostu zmiękł. Pomidory krojone zmiksować blenderem ( jeśli

Monia miesza i gotuje
RATATOUILLE Z GRILLA 168

powietrzu. Dodatek warzyw jest dowolny. Każdy daje to, co lubi najbardziej. U mnie dzisiaj wersja z cukinii żółtej i zielonej, papryki i cebuli. Bywa również z bakłażanem, pieczarkami... Składniki: - 1 mała cukinia żółta - 1 mała cukinia zielona - papryka (u mnie czerwona) - 2 duże cebule - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżka ziół prowansalskich - 3-4 łyżki oliwy z oliwek - sól(...)warzywa przekładamy do miski. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, oprószamy solą, dodajemy zioła prowansalskie, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy całość. Najlepiej przygotować trochę wcześniej (ok.1h) i kilkakrotnie przemieszać przed grillowaniem. Warzywa przekładamy albo do korytka do grillowania warzyw albo wyłożyć na specjalną patelnię grillową do warzyw i umieścić na grillu. Smażymy mieszając co jakiś czas przez kilka minut (u mnie

Smaczne Zdrowe
BABKA RÓŻANA 195

INDYJSKI KURCZAK W SOSIE CURRY Z CHLEBKIEM NAAN FILECIKI Z KURCZAKA Z NUTĄ INDII LEKKIE CIASTO JOGURTOWO-CYTRYNOWE BRUKSELKA W SEZAMIE PIETRUSZKOWE KOPYTKA JOGURT NATURALNY GOŁĄBKI Z KASZĄ I PIECZARKAMI PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ ZIEMNIAKI FASZEROWANE JABŁKA POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ SAŁATKA NA CIEPŁO Z TOPINAMBURU ZAWIJANIEC Z KAPUSTĄ I MIĘSEM BROWNIE PIEROGI Z MIĘSEM SERNIK WIEDEŃSKI SKRZYDEŁKA W ZIOŁACH ROLADA(...)OKRĄGŁY CHLEBEK ORKISZOWY BUŁECZKI Z DŻEMEM SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI ŚNIADANIOWE BUŁECZKI Z SEREM CHACZAPURI Z SEREM KOZIM NALEWKA Z DZIKIEJ RÓŻY PAVLOVA Z SOSEM WIŚNIOWYM TIRAMISU GRILLOWANY FILET Z KASZĄ JAGLANĄ MUFFINKI KAKAOWE Z KREMEM GRILLOWANA CUKINIA W ZIOŁACH MARCHEWKA W MIODZIE Z SEZAMEM

harrisa
Szaszłyki drobiowe z morelami 163

szaszłykach zachowają jędrność i jasną barwę). Ugotowane odcedzamy na sitku. Papryki pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kostkę, cebule w talarki, boczek w plasterki (dałam pancettę w plasterkach). Przestudzone pieczarki przekrajamy na połówki.  Na patyczki nadziewamy składniki. W zasadzie kolejność jest dowolna,  jedynie na początek i koniec, zawsze daję paprykę. Szaszłyki układamy na ruszcie, pod którym jest blaszka (będzie na nią(...)wszystkiego było po trochu, i w sam raz.  Morele złagodziły ostrość marynaty i jednocześnie nadały szaszłykom wspaniałego smaku. Szaszłyki drobiowe z morelami podałam z dodatkiem ryżu jaśminowego. Zanim zaczniecie grillowanie spróbujcie pieczonych w piekarniku. Na obiad, czy kolację  są prze-pysz-ne. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Szaszłyki drobiowe z morelami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Kolorowe szaszłyki z patelni i piekarnika 193

Jeżeli chodzi o grillowanie, to niestety pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza. Nam udało się grillować tylko raz. Był boczek oraz karkówka i kiełbasa:) Miałam jeszcze straszną chęć na szaszłyki, ale… nie ma kiedy ich zrobić. Na szczęście „jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma”;) Pogoda mi planów nie popsuje(...)kawałek cienkiej kiełbasy 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cienka cukinia kilka małych pieczarek 2 małe cebule boczek parzony w plastrach Umyte i oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Do naczynia, w którym będziemy marynować mięso wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz dodajemy przeciśnięty przez

Smaki Na Talerzu
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 190

sałatce, czyli kolorowa sałatka z pieczonych jarzyn autorka: ania7roz z bloga fabryka czasu ulotna Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Zupa pomidorowa z pęczakiem autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Jesienny krem z pieczonej(...)zapiski   Tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej autorka: Wyraczynka z bloga Kuchnia z wyrakiem Krupnik z grzybami wg Aleex autorka: Aleex z bloga W mojej kuchni Lekki krem z pieczarek autorka: izzy z bloga Take it Izzy Zalewajka z grzybami - jesienny żurek               autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Weekendy w domu i ogrodzie
Niedziela: Shish kebab z kurczaka i warzywne szaszłyki 108

patyku. Z kolei doner kebab pochodzi z Turcji, jest daniem znacznie młodszym, wymyślonym w XIX w. Nazwa pochodzi od słowa „obracać”, „kręcić”, co opisuje technikę przyrządzania mięsa, czyli powolne grillowanie z każdej strony na obracającym się ruszcie. Uff, tyle z historii kebaba… Wspominamy o niej dlatego, że dyskutowaliśmy (eufemizm) z Agnieszką, czy danie, które Wam proponujemy to kebab(...)trzymajcie w niej kurczaka dłużej niż pół godziny, żeby kwasek nie ściął zanadto białka w mięsie. Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe 8 dużych pieczarek 1 cukinia Kilka małych ziemniaków Garść pomidorków koktajlowych 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku Marynata 2 łyżki oliwy 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu Szczypta szafranu 2 starte

Niedzielny kucharz
Szaszłyk to też kebab – shish kebab z kurczaka 154

patyku. Z kolei doner kebab pochodzi z Turcji, jest daniem znacznie młodszym, wymyślonym w XIX w. Nazwa pochodzi od słowa „obracać”, „kręcić”, co opisuje technikę przyrządzania mięsa, czyli powolne grillowanie z każdej strony na obracającym się ruszcie. Uff, tyle z historii kebaba… Wspominamy o niej dlatego, że dyskutowaliśmy (eufemizm) z Agnieszką, czy danie, które Wam proponujemy to kebab(...)trzymajcie w niej kurczaka dłużej niż pół godziny, żeby kwasek nie ściął zanadto białka w mięsie.   Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe 8 dużych pieczarek 1 cukinia Kilka małych ziemniaków Garść pomidorków koktajlowych 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku Marynata 2 łyżki oliwy 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu Szczypta szafranu

Niedzielny kucharz