się bałam tego maleńkiego słoiczka z zieloną, cudownie zaskakującą zawartością... Tak więc zabiorę was w krainę bazylii, czosnku i zielonych oliwek. Ruszajmy... Makaron z zielonym pesto i grillowanym kurczakiem... SKŁADNIKI: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 słoiczek zielonego pesto - 3-4 łyżki śmietany 18% - 1 opakowanie zielonych oliwek - 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie - 1 cebula(...)paski i zielone oliwki przekrojone na pół lub w plasterki. Następnie dodajemy śmietanę i zioła. Gdy mamy już gotowe pesto czas na grillowanie kurczaka i gotowanie makaronu. Najlepiej podawać z sałatką grecką (przepis w następnym poście). A jako dodatek do powyższego proponuje "Greckie Wakacje" czyli OUZO ze sprite
Zainspiruj się kuchniązachęcam Was do eksperymentowania z marynatami do mięs, które dzięki aromatycznym przyprawom mogą zaskoczyć smakiem. Polecam też dodatki, takie jak hummus, tabbouleh czy chlebki pita. Udanego grillowania kochani! Składniki: 2 piersi kurczaka 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 ząbek czosnku, rozgnieciony sól pieprz(...)składników przygotowujemy marynatę, do której wkładamy kawałki kurczaka. Wszystko razem mieszamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc. Kawałki z kurczaka wyjmujemy z marynaty i nadziewamy na patyki do szaszłyków. Szaszłyki grillujemy obracając co jakiś czas, aby się ładnie przyrumieniły. Podajemy z hummusem, tabbouleh i chlebkami pita
Smakowity Blog KulinarnyGrillowany kurczak. Składniki: -2 pojedyncze piersi z kurczaka -4 łyżki oleju słonecznikowego -3 łyżki soku z cytryny -2 łyżki miodu -2 ząbki czosnku -pieprz Sposób przygotowania: Obieramy czosnek i przeciskamy przez prasę. Następnie mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią mięso. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smażymy na patelni do grillowania na średnim ogniu. Sałatka. Składniki: -czerwona papryka -czerwona
Magia jedzenia.Pyszna sałatka pełna warzyw. Świetnie smakuje sama ale również może być dodatkiem do obiadu czy do grilla. Można też do sałatki dodać grillowaną lub smażoną pierś z kurczaka czy indyka. Z podanych składników wychodzi duża micha sałatki. składniki: 2 papryki 2 cebule 2 średnie cukinie po ok 500 g 1 duży bakłażan ok 700 g 300 g pomidorków koktajlowych
Monia miesza i gotujeSłodko - paprykowo - ketchupowy kurczak, do tego warzywa i obowiązkowo sos Tatarski Winiary. To mój tegoroczny faworyt w grillowaniu! Składniki: 500 g piersi z kurczaka, pół dużej papryki czerwonej, pół dużej papryki żółtej, sredniej wielkości cukinia, 2 cebule, 5-6 dużych pieczarek, marynata: 6 łyżek oleju, 2 łyżki ketchupu, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, szczypta ostrej papryki, szczypta czarnego mielonego pieprzu, łyżeczka(...)czasie cukinię kroimy w 1 cm plastry, cebulę w 0,5 cm plastry, paprykę w większą kostkę, pieczarki na ćwiartki. Nabijamy warzywa i kurczaka na patyczki, tak, aby zaczynało i kończyło się na cukini. Grillujemy przez około 10-12 minut z dwóch stron, aż mięso będzie gotowe. Podajemy z sosem Tatarskim WINIARY. Przepis bierze udział w Konkursie na przepis
Lena Gotujetego soczyste gruszki i chrupiące orzeszki, a na koniec ciepły grillowany Ser. Sałatka jest zaskakująca i naprawdę pyszna! SKŁADNIKI: (2-3 porcje) 1 pierś z kurczaka ze skórką 1 gruszka 100 gram sera podpuszczkowego do grillowania ( można pominąć albo zastąpić mozarellą, ale jej nie podgrzewać) garść orzeszków pini + 1 łyżeczka cukru+ 1 łyżeczka masła + szczypta doli listki świeżej mięty(...)łyżeczki oliwy z oliwek sok z 1/4 cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Cytrynę dokładnie wyszorować i zetrzeć skórkę. Bazylię i czosnek posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie natrzeć pierś z kurczaka. Pod skórkę wsunąć jak najwięcej cytryny,bazylii i czosnku, kurczak będzie wtedy bardzo aromatyczny. Odstawić na co najmniej 30 min. 2. Orzeszki pinii delikatnie podprażyć na suchej patelni
DefinicjaSmakufajna w smaku sałatka nie tylko na kolację, ale też na imprezę. U mnie się sprawdziła, bo gościom przypadła do gustu:) Składniki: dwie średniej wielkości części z kurczaka (u mnie piersi) usmażone, grillowane lub upieczone; jedna mała lub pół dużej główki kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej; pół puszki przepłukanej, czerwonej fasoli; trzy duże ogórki konserwowe; trzy jajka ugotowane na twardo; pół(...)przekrojonych na połówki cebulek konserwowych; szczypiorek; Dressing: 2 czubate łyżki majonezu; 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego; 2 czubate łyżki ketchupu; sól, pieprz, ostra mielona papryka, szczypta cukru, curry; Ogórki, kurczaka i jajka pokroić w drobną kostkę, pora pokroić w tzw. piórka. Przygotowane składniki dodać do pokrojonej kapusty, Do tego dołożyć czerwoną fasolę i cebulki oraz posiekany szczypiorek, wymieszać. Składniki
In my kitchenGrillowany kurczak caprese 9. Gumbo z kurczakiem 10. Sałatka gyros 11. Kanapka souvlaki 12. R osół z serowo-mięsnymi pulpecikami 13. Pierogi z kurczakiem, fetą i szpinakiem 14. Zapiekane bułki z wątróbka drobiową 15. Roladki z kurczaka z pieczarkami i mozzarellą 16. Kurczak w cieście z sosem słodko-kwaśnym 17. Enchiladas z kurczakiem i fasolą 18. Kurczak w papirusie, wersja(...)domowa 19. Roladki ze szparagami i mozzarellą 20. Piersi z kurczaka w parmezanowej panierce podane z sosem marinara
Przepisy AleksandryTaka sałatka zawiera wszystko mięso, warzywa gotowane i surowe oraz ryż. Sałatka jest pyszna. Przygotowanie sosu – ząbki czosnku posiekać drobno, wrzucić do moździerza i utrzeć
Kuchnia Pokoleńinnego bezglutenowego 100 gram sera feta garść orzechów włoskich sól pieprz chili w płatkach Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze 8-10 minut. Pierś kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, chili w płatkach i grillujemy po 5-6 minut z każdej strony. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. W misce lub na talerzu układamy warstwami
Mango PapajaSezon grillowy jest pomału się rozpoczyna. Najwyższa pora na parę przepisów na dania z grilla. Dziś będzie to czosnkowa marynata do karkówki. Nie bójcie się czosnku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Grillowanie trwa na całego. Na moim małym osiedlu w sobotnie popołudnie dymi się z co drugiego ogrodu. My również grillujemy i co tydzień wymyślamy coś zupełnie nowego. Nie może być nudno. Tym razem yakitori czyli szaszłyki z piersi kurczaka w sosie teriyaki. SKŁADNIKI (na 4 szaszłyki) podwójna pierś z kurczaka 1 papryczka chilli z pestkami 200 ml sosu teriyaki (gotowy(...)cukru) łyżeczka oleju rzepakowego biały sezam do posypania WYKONANIE Pierś kroimy w równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni – nie za długo
OstryKęsskropione łyżka soku z cytryny, żeby nie ściemniało tarty żółty ser lub pokruszony ser pleśniowy bleu pomidor pokrojony w kostkę kawałek papryki pokrojony w kostkę – opcjonalnie pierś z kurczaka, smażona lub grillowana i pokrojona w kostkę czerwona cebula 2 jajka na twardo – pokrojone w kostkę 3 plastry bekonu usmażone i pokrojone sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki
Ugotowane pozamiataneJaglane muffiny ze szparagami i szynką Kremowa zupa szparagowa z białych i zielonych Białe szparagi polecam zaś podawać z sosem holenderskim Pizza ze szparagami tarta ze szparagami grillowane szparagi do Faszerowane piersi kurczaka Zupa szparagowa ekspresowa z zielonych szparagów The post Najlepsze przepisy ze szparagami. TOP 10 przepisów na szparagi appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatki możemy komponować na różne sposoby. Dziś sałatka ze szparagami. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pyszniedzisiaj były grillowane polędwiczki, kukurydza, pieczone ziemniaki, pomidory, sosy….I jeszcze chlebek naan! Było przepysznie! Jutro będzie powtórka, oczywiście jak dopisze pogoda! Uwielbiam grillować! Grillowane polędwiczki podobnie jak filety z piersi kurczaka potrzebują dosłownie kilkunastu minut. Mięso jest soczyste, w środku lekko różowe. Grillowane mięso świetnie smakuje ze świeżą czerwoną cebulą i miętą. Moja mięta wreszcie poszła w górę
codojedzeniaGRYCZANĄ 120 g piersi z kurczaka pół woreczka kaszy gryczanej 3 pieczarki 1/3 średniej cukinii przyprawy - sól, pieprz, oregano, papryka oliwa do smażenia Kaszę gryczaną gotujemy. Pierś z kurczaka doprawiamy i grillujemy lub smażymy na łyżce oliwy. Warzywa kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, przyprawiamy i dusimy ok 10 minut pod przykryciem. Ugotowaną kaszę mieszamy z zawartością patelni
BezglutenowaIzabelaObiecałam pokombinować z domową mieszanką przypraw, a że w planach miałam grillowane mięso z piersi z kurczaka, więc wreszcie się za nią wzięłam, by przy okazji móc ją przetestować. Korzystając z domowych mieszanek macie pewność, że ma taki skład jaki właśnie chcecie, a niestety w gotowych tego typu produktach potrafią być ukryte różne niespodzianki, o których nawet często nie pomyślimy
Fabryka pomysłówniektórzy z Was chcieli zobaczyć jak to wyglądało więc proszę bardzo, może coś kogoś zainspiruje :) Zaczynam od menu :) W myśl zasady dla każdego coś dobrego do grillowania przygotowałam kiełbasę, piersi z kurczaka i indyka, pstrąga oraz sery – camembert i oscypki. To wszystko podane w towarzystwie surówek, hummusu, żurawiny i jak ktoś miał ochotę oczywiście ketchupu i musztardy ;) Przepis
Mienta blogktóra będzie prosta i szybka w wykonaniu no i będzie pasowała do dań z grilla. Taka, która będzie się komponować zarówno z zwyczajną kiełbasą, marynowaną karkówką, czy piersią z kurczaka a nawet grillowanym bakłażanem. Zadanie nie okazało się o dziwno trudne, bo wystarczył dobór kilku prostych składników, takich jak dodaje się do wrapów z gyrosem czy kebabem
Milion Smakówcharakterystyczną mineralną nutą. Wspaniałe wino z przyjemnym długim finiszem. Bardzo dobre już dziś, ale zyska jeszcze podczas kilku kolejnych lat starzenia. Wspaniale połączy się z sałatką z grillowanym kalmarem, duszoną piersią z kurczaka, pstrągiem w ziołach lub też z małżami w sosie cytrynowym. Herdade de Esporao Verdelho 2006 Średni wiek winorośli to 10 lat rosną na glebach kredowych i łupkowych
królestwo garówJedna z nich związana była z pieczenią nadziewaną morelami- a gdyby to były mirabelki, pomyślałam. I kiedy tylko znalazłam wolną chwilę poczyniłam eksperyment- kurczaka nadziewanego mirabelkami. Efekty? GRILLOWANY KURCZAK NADZIEWANY MIRABELKAMI podwójna pierś z kurczaka ok. 10 mirabelek kilka gałązek tymianku cytrynowego pieprz cytrynowa sól Do podania sałata masłowa kilka listków buraka kwiaty begonii odrobina oliwy sól i pieprz
les mirabellesZaułek 1. Pan Paweł (jeden z właścicieli) zadbał o to, abyśmy bawiły się rewelacyjnie. Pan Arkadiusz przygotował dla nas wspaniałe potrawy: pyszne sałatki z opiekanymi bagietkami, grillowany schab i piersi z kurczaka. Mnie zachwycił smak zapiekanych w śmietanie ziemniaczków :) Do naszej dyspozycji był bufet z aromatyczną kawą, herbatą i wspaniałym ciastem. Soki, chłodne napoje i wino również znikały
Codzienna kuchnia niecodziennaponiżej podaję przepis na własnoręcznie lepione (uprzedzam, że po ich przygotowaniu cała kuchnia jest w kawałkach ciasta ;)) No to zaczynamy! CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Grillowany kurczak (2 porcje): 2 piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki przyprawy złocisty kurczak 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki oregano sól, pieprz Przygotowanie: Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, wrzucamy masło. Kurczaka
My Culinary Art