Sałatka z ziemniakami, ziołami i musztardą francuską 143Miały być chyba na ognisko. Ognisko skończyło się grillem, ale to przecież nic nie szkodzi. Wyszły super. Musztarda francuska spasowała tam idealnie. I nie oszczędzajcie na ziołach, one też robią tam sporą robotę. Składniki: 1,5 kg średnich ziemniaków (ja użyłam młodych) 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego
Kardamonovy
Tzatziki z chrzanem 125niby czemu nie? Właśnie je wchłaniam z plackami z cukinii, ale tak sobie myślę, że jako dodatek do potraw z grilla, do jakiejś wieprzowiny… no wiecie. Koperek też pięknie uzupełnił całość (normalnie nie dodaję go do tzatzików). Składniki: 2 ogórki gruntowe mały kubek gęstego jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka chrzanu (jeżeli używacie świeżego, zmniejszcie ilość) 2 ząbki czosnku pół
Kardamonovy
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych 123Szybka i smaczna. Zrobiłam ją przy okazji ogniska. Bardzo pięknie uzupełniła kiełby na talerzu. Do grilla na pewno też będzie pasować. I do zwykłego obiadu. Tego bez mięsa także. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 5 ogórków konserwowych 1 cebula pół pęczka koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy i wrzucamy
Kardamonovy
Sałatka z ogórkiem, suszonymi pomidorami i kaparami 143było w niej innych podobnych smaków, bo to byłoby już za dużo. Sałaty i ogórki są delikatne, więc bardzo fajnie uzupełniają braki subtelności. Taka sałatka świetnie sprawdzi się na grilla lub do lekkiego obiadu, np. krewetek. Ja klasycznie zjadłam ją bez niczego, zaraz po zrobieniu zdjęcia, bo lubię i już. Na samą myśl o niej teraz, mam ślinotok po łokcie
Kardamonovy
Surówka z kapusty pekińskiej i pora 117powstał obiad niemal idealny. Przepis na pulpety macie tutaj → pulpety gotowane w ajvarze . Jak sobie teraz tak myślę, to takie surówki dobrze sprawdzą się także przy okazji grillów czy kanapek z szarpaną, zastosowań macie pierdyliard. Jedzcie do czego chcecie, na zdrowie. Składniki: główka małej kapusty pekińskiej (ja użyłam młodej) mały por (biała część) pęczek koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżki
Kardamonovy
Sałatka ziemniaczana z ogórkami i rzodkiewkami 119rzodkiewkami to chyba najlepsza sałatka grillowa, jaką ostatnio zrobiłam. Pierwszy raz zrobiłam ją dwa tygodnie temu, drugi – tydzień temu. I za każdym razem idealnie uzupełniała potrawy z grilla. Póki sezon grillowy w pełni, póki sezonowe warzywa można bez problemu wszędzie dostać, róbcie na potęgę. Zdjęcie sałatki może jakoś super nie zachęca, ale było robione po 12 godzinach jej leżakowania
Kardamonovy
Sałatka ziemniaczana z ziołami i sosem tatarskim 155Sałatka ziemniaczana z ziołami i sosem tatarskim poleca się na grilla. Parę dni temu wpadłam na pomysł połączenia ziemniaków z sosem tatarskim i ziołami. Wyszło naprawdę fajnie. W głowie mam jeszcze jeden pomysł na tego typu sałatkę, ale za nią wezmę się za jakiś czas. Ps. Zuzik, dzięki za pomoc. Składniki: 10 średnich młodych ziemniaków mały pęczek koperku mały pęczek
Kardamonovy
Sałatka z selerem marynowanym 155Sałatka z selerem marynowanym to moja propozycja przystawki na imprezy, na grilla, na świąteczny stół. Lubicie seler korzeniowy? A seler naciowy? Osobiście kilka lat temu nie lubiłam żadnego z nich. Najpierw przekonałam się do selera naciowego, szczególnie do wizji ujemnych kalorii podobno chrupiąc selera palimy na to więcej kalorii niż te, które on posiada i nam dostarcza. Do selera korzeniowego
Dorota Smakuje
Grillowane szaszłyki z łososiem, oscypkiem i ziemniaczkami 136Dzień dobry, śmiało można powiedzieć, że dziś zaczynamy weekend. A co za nim idzie, mały relaks i wypoczynek. To może grill? My już się zabieramy za marynowanie łososia i ruszamy na działkę. To, żeby korzystać z pogody i za długo nie spędzać czasu w kuchni podsyłam Wam super szybki przepis na szaszłyki z marynowanym łososiem w sosach
Niezły Młynek
Szaszłyki z piersią kurczaka, dynią i papryką 123która sprawdzi się na co dzień i podczas jakiejś imprezy. Są takie jesienne, więc często przygotowuję je w piekarniku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby szaszłyki wrzucić na grilla. Połączenie kurczaka, dyni i papryki pomimo swojej prostoty jest naprawdę fenomenalne. Od siebie możecie dodać ulubione przyprawy (świetnie pasuje tu curry), lecz ja wszystko doprawiam delikatnie ze względu
Di gotuje
Burgery z indyjską nutą 147hamburgerowe, pomidor, rukola musztarda, ketchup łagodny Przygotowanie: Do mięsa dodajemy jajko, bułkę oraz pastę Tikka Masala. Wszystko razem mieszamy. Formujemy 6 kotletów. Grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym po około 2-3 minuty z każdej strony. Bułki kroimy na pół, smarujemy musztardą, ketchupem, układamy roszponkę, pomidora oraz mięso burgerowe. Patak's to brytyjska marka past curry, sosów
Lena Gotuje
Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka w sosie czosnkowym 166sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, suszonymi pomidorami, papryką, ogórkiem i serem feta podana z pysznym sosem czosnkowym. Idealnie sprawdzi się jako lekka przekąska jak i sałatka na imprezę lub grilla. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2-4osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI : 1/2 małej kapusty pekińskiej 400 g fileta z piersi kurczaka
karolgotuje
Szisz taouk - kebab w Oriencie 144Przepis na danie pochodzi z książki Victorii Twead "Nasz Rok w Oriencie". Jak pisze autorka danie jest przepyszne i najlepsze z grilla węglowego, jednak na ruszcie w kuchnie też jest znakomite. Kebab w domowym zaciszu. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Domowa Lutenica – sos z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami 133musiała się obowiązkowo w tej spiżarni co roku odradzać 🙂 Lutenica jest przepyszna! Już sama świetnie smakuje na kromce świeżego chleba. A może być stosowana jako dodatek do dań z grilla, mięs czy serów. Można dzięki niej wyczarować wiele wyjątkowych dań. Mojej Drugiej Połówce Lutenica najbardziej zasmakowała z chrupiącymi chipsami z tortilli i pomimo, że z poniższego przepisu wychodzi sporo słoiczków
Moja Delicja
Sałatka z grillowanego sera Halloumi, brzoskwiń i szpinaku 130brzoskwiń ze szpinakiem i pomidorami . Ser Halloumi kroimy w plastry i grillujemy razem z kawałkami brzoskwiń polanymi miodem. Ja korzystam z patelni grillowej, ale składniki można przygotować również na grillu. Sałatkę polewamy cytrynowym dressingiem i posypujemy świeżą miętą, która fajnie przełamuje słodycz sałatki. Ser Halloumi to cypryjski ser produkowany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego
Moja Delicja