opakowania. Po kolei każdy chlebek smarujemy za pomocą pędzelka kulinarnego oliwą. Następnie kroimy chlebki na kawałki np w trójkąty czy rąby. Teraz układamy je na suchej patelni lub na grillu elektrycznym i podpiekamy aż się zezłocą i staną się chrupiące. Artykuł Chipsy z chlebka lawasz pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota SmakujePyszne, inne w smaku niż tradycyjne. Mięso przygotowane w ten sposób kruszeje i jest mocno cebulowe. mniam... Polecam na grilla... Zobacz przepis
Swojskie jedzonkoKurki na grzance z bagietki czosnkowej – bardzo prosta a jednocześnie smaczna i efektowna przekąska. Można je podać na przyjęci w ogrodzie, na grilla, na imieniny czy urodziny. Mogą stanowić również obiad czy kolację. Dla wszystkich fanów grzybowych smaków oraz grzanek. Sos kurkowy beszamelowy, który tu nakładamy na grzanki można przygotować wcześniej. Świetnie się przechowuje a po schłodzeniu jest gęsty
Dorota Smakujekomponuje się z sałatkami, kanapkami, a także pasuje do wielu dań głównych. Dziś mam dla Was przepis na lekką i smaczną sałatkę z fetą , która doskonale sprawdzi się na grilla lub kolację. Bardzo łatwa w przygotowaniu i świetna w smaku! SAŁATKA Z FETĄ PRZEPIS Składniki 170 g sera feta 1 opakowanie mixu sałat 1 mała cebula czerwona 3-4 łyżki
Alle Dobre!Salsa pomidorowa to kolejne cudo z ostatniego grilla. Miliony tryliardów witamin i taaaki smak! Z salsą miałam już styczność, będąc z Moną na warsztatach z kuchni meksykańskiej, więc nie była mi jakoś szczególnie obca (salsa znaczy). Nie dość, że uwielbiam tego typu smaki, to jeszcze mogę stać godzinami przy krojeniu produktów w kostkę. Taka bania. Korzystajcie z sezonu na warzywa
KardamonovyKolejna propozycja jako dodatek do grilla. Szybka, zdrowa i przeprzyjemna w smaku. Sezon na najlepsze pomidory i ogórki na świecie przed nami, nic tylko kroić i wchłaniać. A co do burego zdjęcia, dosłownie minutę później była burza i ściana deszczu. Składniki: 2 opakowania serków wiejskich 15 pomidorków koktajlowych 4 ogórki gruntowe 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz
KardamonovySpałaszowana w weekend, przy okazji grilla. Kombinujemy z różnymi sałatkami i surówkami przy okazji tego typu spędów, ale chyba taka właśnie zielenina sprawdza się najlepiej. Róbcie i jedzcie na zdrowie. Składniki: 1 mała sałata lodowa 4 większe ogórki gruntowe pęczek rzodkiewek pęczek grubego szczypiorku 4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz
KardamonovyKorzystania z dobrodziejstw lata ciąg dalszy. Sałatka powstała przy okazji urodzinowego grilla. Wchłonięta do końca. Raczyliśmy się jeszcze jedną – z pomidorkami i rukolą, ale zdjęcia wyszły przeokrutne, więc będę musiała ją powtórzyć. Składniki: 10 średnich młodych ziemniaków 5 ogórków małosolnych pęczek koperku pęczek szczypiorku pęczek natki 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 czubata
Kardamonovypowietrzu, a co za tym idzie kolejne wpisy na bloga. Sezon rozpoczynam od surówki, która co prawda została wchłonięta w pieleszach domowych, ale jestem przekonana, że będzie idealna na grilla. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini (lub 1 lodowa) 4 ogórki konserwowe 2 marchewki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy
Kardamonovyjest dokładnie to co lubię. Dokładnie to. Tabbouleh to kasza, świeże warzywa, tona ziół i oliwa z pierwszego tłoczenia z sokiem z cytryny. Ta sałatka to świetny dodatek do grilla, a także (jak dla mnie) świetny zamiennik dla np. ziemniaków. Dla przykładu – dziś będziemy ją jedli z paluszkami rybnymi. Róbcie i jedzcie na zdrowie. I pamiętajcie, że najlepsza będzie
KardamonovyMiały być chyba na ognisko. Ognisko skończyło się grillem, ale to przecież nic nie szkodzi. Wyszły super. Musztarda francuska spasowała tam idealnie. I nie oszczędzajcie na ziołach, one też robią tam sporą robotę. Składniki: 1,5 kg średnich ziemniaków (ja użyłam młodych) 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego
Kardamonovyniby czemu nie? Właśnie je wchłaniam z plackami z cukinii, ale tak sobie myślę, że jako dodatek do potraw z grilla, do jakiejś wieprzowiny… no wiecie. Koperek też pięknie uzupełnił całość (normalnie nie dodaję go do tzatzików). Składniki: 2 ogórki gruntowe mały kubek gęstego jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka chrzanu (jeżeli używacie świeżego, zmniejszcie ilość) 2 ząbki czosnku pół
KardamonovySzybka i smaczna. Zrobiłam ją przy okazji ogniska. Bardzo pięknie uzupełniła kiełby na talerzu. Do grilla na pewno też będzie pasować. I do zwykłego obiadu. Tego bez mięsa także. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 5 ogórków konserwowych 1 cebula pół pęczka koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy i wrzucamy
Kardamonovybyło w niej innych podobnych smaków, bo to byłoby już za dużo. Sałaty i ogórki są delikatne, więc bardzo fajnie uzupełniają braki subtelności. Taka sałatka świetnie sprawdzi się na grilla lub do lekkiego obiadu, np. krewetek. Ja klasycznie zjadłam ją bez niczego, zaraz po zrobieniu zdjęcia, bo lubię i już. Na samą myśl o niej teraz, mam ślinotok po łokcie
Kardamonovy