grill - 12274 przepisów (strona:214/819)

Sałatka z ziemniakami, ziołami i musztardą francuską 38

Miały być chyba na ognisko. Ognisko skończyło się grillem, ale to przecież nic nie szkodzi. Wyszły super. Musztarda francuska spasowała tam idealnie. I nie oszczędzajcie na ziołach, one też robią tam sporą robotę. Składniki: 1,5 kg średnich ziemniaków (ja użyłam młodych) 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego

Kardamonovy
Tzatziki z chrzanem 25

niby czemu nie? Właśnie je wchłaniam z plackami z cukinii, ale tak sobie myślę, że jako dodatek do potraw z grilla, do jakiejś wieprzowiny… no wiecie. Koperek też pięknie uzupełnił całość (normalnie nie dodaję go do tzatzików). Składniki: 2 ogórki gruntowe mały kubek gęstego jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka chrzanu (jeżeli używacie świeżego, zmniejszcie ilość) 2 ząbki czosnku pół

Kardamonovy
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych 35

Szybka i smaczna. Zrobiłam ją przy okazji ogniska. Bardzo pięknie uzupełniła kiełby na talerzu. Do grilla na pewno też będzie pasować. I do zwykłego obiadu. Tego bez mięsa także. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 5 ogórków konserwowych 1 cebula pół pęczka koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy i wrzucamy

Kardamonovy
Sałatka z ogórkiem, suszonymi pomidorami i kaparami 29

było w niej innych podobnych smaków, bo to byłoby już za dużo. Sałaty i ogórki są delikatne, więc bardzo fajnie uzupełniają braki subtelności. Taka sałatka świetnie sprawdzi się na grilla lub do lekkiego obiadu, np. krewetek. Ja klasycznie zjadłam ją bez niczego, zaraz po zrobieniu zdjęcia, bo lubię i już. Na samą myśl o niej teraz, mam ślinotok po łokcie

Kardamonovy
Surówka z kapusty pekińskiej i pora 33

powstał obiad niemal idealny. Przepis na pulpety macie tutaj → pulpety gotowane w ajvarze . Jak sobie teraz tak myślę, to takie surówki dobrze sprawdzą się także przy okazji grillów czy kanapek z szarpaną, zastosowań macie pierdyliard. Jedzcie do czego chcecie, na zdrowie. Składniki: główka małej kapusty pekińskiej (ja użyłam młodej) mały por (biała część) pęczek koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżki

Kardamonovy
Sałatka ziemniaczana z ogórkami i rzodkiewkami 24

rzodkiewkami to chyba najlepsza sałatka grillowa, jaką ostatnio zrobiłam. Pierwszy raz zrobiłam ją dwa tygodnie temu, drugi – tydzień temu. I za każdym razem idealnie uzupełniała potrawy z grilla. Póki sezon grillowy w pełni, póki sezonowe warzywa można bez problemu wszędzie dostać, róbcie na potęgę. Zdjęcie sałatki może jakoś super nie zachęca, ale było robione po 12 godzinach jej leżakowania

Kardamonovy
Sałatka ziemniaczana z ziołami i sosem tatarskim 24

Sałatka ziemniaczana z ziołami i sosem tatarskim poleca się na grilla. Parę dni temu wpadłam na pomysł połączenia ziemniaków z sosem tatarskim i ziołami. Wyszło naprawdę fajnie. W głowie mam jeszcze jeden pomysł na tego typu sałatkę, ale za nią wezmę się za jakiś czas. Ps. Zuzik, dzięki za pomoc. Składniki: 10 średnich młodych ziemniaków mały pęczek koperku mały pęczek

Kardamonovy
Sos z awokado i fety 30

odczekał już swoje w kolejce. Miałam go zapisanego dawno temu, ale jakoś nie było dobrej okazji do publikacji. Końcówka kwietnia idealnie się na to nadaje. Dip do mięs z grilla, warzyw, do pieczywa i właściwie do czego tylko chcecie. My potraktowaliśmy go jako mazidło do kanapek. Mam od jakiegoś czasu jednak problem z awokado. Kupuję w sklepie lekko miękkie

Kardamonovy
Sałatka z pomidorami, fetą i sosem bazyliowym 31

właśnie, przy okazji jakiej imprezy powstała sałatka z pomidorami, fetą i sosem bazyliowym. Nie pamiętam. I to zupełnie, totalnie bez znaczenia. Wiecie czemu? Bo zagra dobrze z potrawami z grilla, z kiełbasą z ogniska, zagra na drugie śniadanie i na kolację. Tak, my dość często jemy takie rzeczy na kolację, głównie w postaci sałatki greckiej (nawet na dziś mamy takie

Kardamonovy
Turecka sałatka Gavurdağı 27

powiedzieć, że sałatka jest bardzo smaczna. Turecka sałatka Gavurdağı jest trochę słodka, trochę kwaśna, ciut cierpka. Jest chrupiąca, wilgotna, naprawdę ciekawa. Jak tylko będziemy się umawiać na jakiegoś ekipowego grilla, na pewno zaserwuję ją reszcie, na spróbowanie. We wrześniu będzie okazja, czuję to w kościach. I teraz tak… w oryginalnym przepisie jest sumak. Ja go nie dodałam

Kardamonovy
Shatta 29

sałatki i jako dodatek do kebaba. Myślę jednak, że znajdzie dużo więcej zastosowań. Ryby, mięsa, warzywa. Wpadł mi w oko np. przepis na oliwki z shattą. No na grilla idealny, zrobię niedługo. Składniki: 250 g czerwonych chili bez szypułek 1 łyżka soli 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka soku z cytryny oliwa extra virgin do zalania (u mnie jakieś

Kardamonovy
Koreczki z pomidorami i mozzarellą 28

achów i ochów, że koreczki z pomidorami i mozzarellą wyszły pierwsza klasa, że będę sylwestrowo do nich wracać. No nie, nie będę. Z przyjemnością natomiast zrobię je na letniego grilla. Są jednak dwie dodatkowe rzeczy, które je trochę ratują. Dobrej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia i pyszny sok z cytryny. Bo sól i świeżo mielony pieprz to podstawa, jeśli chodzi

Kardamonovy
Tzatziki z rzodkiewkami 25

Pyszny sos, który jeszcze pyszniejszy będzie za parę godzin. Łapcie przepis. Przed nami weekend, więc może ktoś z Was zrobi sobie tzatziki z rzodkiewkami jako dodatek do potraw z grilla? Zróbcie. Na zdrowie. Składniki: 1 duży ogórek lub 4 gruntowe pęczek rzodkiewek 2 ząbki czosnku duży kubek gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki) pół łyżeczki suszonego oregano 2 gałązki koperku

Kardamonovy
Sos jogurtowo-czosnkowy z suszonymi pomidorami 26

trzeba. Czuć w nim czosnek, jest odrobina smaku umami, który jest w suszonych pomidorach. Dla mnie bomba. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do frytek, placków właśnie, do potraw z grilla. Jest naprawdę bardzo uniwersalny. Bardzo Wam go polecam. Tym bardziej teraz, gdy sezon grillowy ma się całkiem nieźle. Róbcie i raczcie się nim ze swoimi towarzyszami. Jeżeli ktoś

Kardamonovy
Salsa z pomidorów z puszki 28

nachosów lub innych przekąsek. Ja od razu wiedziałam, że moje pierwsze podejście będzie na ciepło, zastanawiając się jednocześnie do czego można jeszcze jej użyć. Myślałam o rybach, o grillu i w sumie tyle. Wydaje mi się jednak, że znajdzie zastosowanie w większym zakresie. Za jakiś tydzień będziemy grillować wakacyjnie, zrobię ten sos i zapytam ekipę z czym go jeszcze widzą

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania