gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:221/391)

Kurczak z fetą i szparagami 112

prostotę jeśli chodzi o ich gotowanie bądź pieczenie. Wydawać by się mogło, iż szparagi nie mają bardzo charakterystycznego smaku jednak połączone z odpowiednimi dodatkami lub odpowiednio przyprawione mogą być absolutnym hitem. Najczęściej sięgam po szparagi kiedy chcę zrobić zupę lub zapiec je w piekarniku. Ich smak fajnie komponuje się z boczkiem, szynką parmeńska czy serem mozzarella . Tym razem skomponowałam

mecooks
Domowy pasztet, wykonanie w thermomix i nie tylko 188

zdjęłam powstały tłuszcz na górze wywaru. Szynkę pokroić na małe kawałki, to samo zrobić z boczkiem. Boczek być dosyć tłusty. Gdyby pasztet był bez tłuszczu to nie będzie nadawał się do smarowania a przecież nie o to chodzi w pasztecie. Do garnka włożyć kawałki mięsa, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz, sól. Gotować 1 godzinę i 15 minut. Gotować

Kuchnia Pokoleń
MAKARON Z PESTO Z BOBU I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 130

rozgrzany olej i podsmażamy do zeszklenia. Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Smażymy około 2 min. i dodajemy całe pesto z bobu. Podlewamy wodą, aby uzyskać konsystencję sosu. Na końcu dodajemy śmietankę i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według

Kuchnia MagdaLeny
Pasta jajeczna 119

Kolejna propozycja pasty,którą można owinąć w szynkę lub (zdrowiej) w liść sałaty. SKŁADNIKI:(2 porcje) 4 duże jajka 5-6 cm białej części pora Mały ząbek czosnku Łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżki majonezu (lub więcej-jak kto woli) Łyżka posiekanych ziół (szczypiorek, koperek, pietruszka) Sól Pieprz Czubrica zielona Curry PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę, dodajemy drobno

Kopystką po garach
Kartoflanka na wędzonej kiełbasie, z maślanką i chrzanem 197

mieszając jego zawartość. Chwilkę jeszcze razem gotujemy. Podajemy zupę gorącą, w głębokich miseczkach, dzięki czemu będzie długo trzymać temperaturę. Najlepiej smakuje z pieczywem na zakwasie, które jeszcze lepiej podkreśla jej charakterystyczny i zdecydowany smak. SKŁADNIKI 600g ziemniaków typu B lub C /waga po obraniu/ 3 wędzone, nietłuste kiełbasy wieprzowe (używam kiełbasy z szynki Morlin) 1 duża cebula, 150g

Karo in the Kitchen
Leczo z kurczakiem i ananasem 192

resztkowe, eksperymentalne gotowanie :) Leczo wyszło deliketniejsze niż zwykle w smaku za sprawą dodatku drobiu, ze słodkim posmakiem owocowym, ale przełamane pikanterią przypraw. Tradycjonalistom polecam inną wersję tej potrawy o bardziej zdecydowanym charakterze:  Leczo po węgiersku z kiełbasą jałowcową lub odmianę łagodniejszą i bogatą w warzywa: Leczo z kiełbasą, szynką i cukinią . Jakich składników by tu nie użyć, leczo wybitnie

Grunt to przepis!
Peklowanie mięsa do wędzenia 276

jest wędzona. Ja peklowałam karczek i szynkę, sama tego nie wędziłam bo zrobił to kolega a mięso wyszło idealne. Peklowanie mięsa do wędzenia Składniki: - mięso - 2 l wody - 3 listki laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - 8 ziaren pieprzu - 6 ząbków czosnku - 0,5 łyżeczki soli - 4 łyżki soli do peklowania Przygotowanie: Wodę gotujemy i studzimy. Dodajemy do niej wszystkie przyprawy

Kulinarne życie
Quiche z gruszkami i miodowym kozim serem 185

delikatnie zdejmujemy obciążenie wraz z folią. Szynkę dojrzewającą rozrywamy na małe kawałki i układamy na dnie quiche’u. Układamy gruszki i zalewamy masą serowo-jajeczną, Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut w 180ºC. W czasie gdy quiche się piecze, do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i miód. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż większość

Poezja smaku
Zupa Serowa z Szynką i Makaronem 166

dodajemy do zupy pokrojoną w kostkę szynkę, zaklepujemy śmietanką ( można zagęścić z dwiema łyżkami mąki lecz nie jest to konieczne) przyprawiamy pieprzem , solą, maggi, koperkiem, dodajemy na koniec również pokrojony w kostkę por do smaku i do dekoracji. Ja uwielbiam jak na zupie pływa pieprz :) dlatego jak widać nie jest go mało. Gotujemy makaron dodajemy do zupy no i życzmy

W Moim Magicznym Domu
Czosnkowa szynka wieprzowa z szynkowaru 569

Składniki: - około 750 gram mięsa wieprzowego (szynki lub łopatki) - 3-4 ząbki czosnku - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Mięso siekamy drobno i doprawiamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy, razem z solą. Umieszczamy w specjalistycznym woreczku w szynkowarze. Wstawiamy go do garnka wypełnionego wodą tak, by sięgała do wysokości poziomu mięsa. Gotujemy przez 1,5-2 godziny w temperaturze

Życie zamknięte w smaku
Odmienione zrazy z szynki 188

przyprawiamy solą i pieprzem. Na przygotowanej szynce układamy plaster boczku, kawałek ogórka i kawałek papryki konserwowej. Zwijamy w rulon i zabezpieczamy nitką aby się nie rozwinął. Przygotowane zrazy dodatkowo przyprawiamy słodką papryką. Następnie obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Warto na koniec gotowania zdjąć nitki aby nie było niespodzianek

Smaki Ewy
Pizza nr 2 140

piekarnika. Jeżeli mamy grube plasterki szynki parmeńskiej należy je położyć na mozzarelli na początku do zapieczenia. Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki  15 g czosnku 50 g cebuli 20 ml oleju sól pieprz oregano bazylia Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, delikatnie podsmażyć na oleju, dodać pomidory oraz przyprawy, gotować na wolnym ogniu ok 15 minut, następnie

The Sweet Damsel
Rillettes wieprzowe 239

Rillettes to smarowidło do chleba, przypominające pasztet, ale o bardziej rustykalnej konsystencji. Klasyczne są właśnie z wieprzowiny, ale można je przygotować z kaczki, gęsi, królika

NaKońcuJęzyka
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami 228

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami to orzeźwiająca, lekka propozycja na szybka przekąskę. Trzeba przyznać, że w takim towarzystwie szpinak smakuje wyśmienicie i nawet osoby, które za

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekane bataty z marchewką w koszulkach z sera i boczku. 140

apetytu i ilości osób. Proponuję użyć 2-3 plasterki boczku do jednej sztuki warzywa. Boczek w tym towarzystwie jest bardzo smakowity. Zamiast boczku można użyć dowolnej surowej, wędzonej szynki w plastrach. Zapiekane bataty z marchewką w koszulkach z sera i boczku. Zapiekanka na pomarańczowo Potrzebujemy 5 niedużych marchewek, 1 średni batat, 10 plasterków surowego wędzonego boczku, 10 plasterków żółtego pełnotłustego(...)części zbliżone wielkością do marchewki i wygładziłam boki ścinając je nożem. Do wrzącej, osolonej wody wrzuciłam najpierw pokrojonego batata i obgotowałam dosłownie przez minutę. Następnie wrzuciłam marchew i gotowałam do chwili aż była prawie miękka, ale jędrna. Do miski z batatem i marchewką wycisnęłam sok z pomarańczy, pokropiłam olejem doprawiłam solą, pieprzem, wrzuciłam pokrojony czosnek w plasterki, pokrojoną gałązkę rozmarynu

Leśny Zakątek
Sałatka z selera i jajek 217

Zbliżają się święta i czas pomyśleć o tym co podać na świąteczne stoły. Ponieważ wtedy królują jajka to proponuje zrobić sałatkę z selerem konserwowym i jajkami

Ala piecze i gotuje
Sałatka brokułowa z pieczonym kurczakiem, pestkami dyni i pistacjami 93

  Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu i naprawdę pysznie smakuje. Poza tym może okazać się inspiracją do wykorzystania kurczaka, który pozostał nam z obiadu. Mnóstwo

Di gotuje
Zapiekanka Makaronowa z Szynką i Serem 113

Czasem są takie dni kiedy chcemy zrobić coś szybkiego na obiad... albo po prostu lubimy zapiekanki makaronowe :) Ja uwielbiam różne wersje takich dań... choć nie zawsze

Dziś Ja gotuje
Krokiety z chleba 12862

Pomysł na krokiety z chleba tostowego znalazłam na stronie kobiece inspiracje. Zrobienie krokietów jest bardzo proste. Ale powiem Wam, że w smaku są pyszne. Tymi krokietami

Ala piecze i gotuje
Jak właściwie używać przypraw? 93

pełni możliwości przypraw. Idąc po omacku możemy trafić na połączenie idealne, ale także na totalną porażkę. Dlatego przygotowałam małe zestawienie zestawów idealnych. Mam nadzieję, że pomoże Wam w codziennym gotowaniu Co do czego pasuje? Pizza Bazylia – przyprawa, która jest najczęściej dodawana do pizzy. Świetnie komponuje się z pomidorami i mozzarelą, Bazylię wykorzystuje się nie tylko jako przyprawę do ciasta(...)trawienia. Tymianek: jego silny aromat powoduje, że smak ciasta jest niezwykle wyrazisty. Ostry i nieco korzenny posmak bardzo dobrze komponuje się z wszelkiego rodzaju dodatkami mięsnymi typu kiełbasa, czy szynka. Tymianek, podobnie jak bazylia, pomaga w procesie trawienia. Dzięki zawartości garbników poprawia np. trawienie białek. A poza tym: oregano, cebula, czosnek, natka pietruszki, rozmaryn, pieprz czarny Wieprzowina Szałwia – Lekko

365 dni dookoła kuchni
Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola 122

pieprzem i gałką muszkatołową i gotować około 10-15 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Całość zmiksować na gładki krem, w razie potrzeby podlewając wodą lub bulionem, jeśli zupa będzie zbyt gęsta.  Na koniec zabielić śmietaną. Zupę krem z białych warzyw z serem gorgonzola można podawać udekorowaną cieniutkimi plastrami podsmażonego na chrupiąco boczku, szynki lub innej wędliny, kawałkami sera gorgonzola

Cztery Fajery
Pulpety wieprzowe w koperkowym sosie 188

Składniki 500 g mielonej szynki cebula sól, pieprz 3-4 ząbki czosnku jajko 2,5 łyżki bułki tartej 2 pęczki koperku 3 łyżki śmietany 500 ml bulionu Przygotowanie Mięso przełożyć do miski wbić do niego jajko, dodać startą cebulę, bułkę tartą - przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Uformować kuleczki i włożyć do gotującego się bulionu. Gotować ok 25 min (obracając

Gaździnka warzy
Smaki Pszczyny 106

kuchni jest Marek Furczyk,  który gotuje według motta wypisanego na tablicy przed wejściem. Restauracja znajduje się przy małej, zamkniętej dla ruchu samochodowego uliczce, tuż przy rynku. Co znajdziemy w Punkcie „G”? prostotę, estetykę i smak. Dania piękne podane, bez tak zwanych bajerków. Bronią się smakiem. Tu mieliśmy przyjemnośc jeść: szparagi/ sos kremowy/ szynka/ parmigiano tatar/ łosoś/ pumpernikel/ jajko chłodnik

królestwo garów
Kolorowe naleśniki 141

smarujemy przecierem lub keczupem, kładziemy plaster szynki, trochę duszonego szpinaku (wg uznania ) oraz odrobinę startej mozzarelli. Zawijamy w kwadracik lub jak krokieta. Robimy sos: w rondelku rozpuścić masło, dokładnie zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem i dodać przyprawy. Zagotować. Żółtka roztrzepać, wlewać do nich stopniowo sos, cały czas mieszając. Podgrzewać, nie gotować, uważając, aby się nie zważył. Takim

Kulinarne przemyslenia
RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 257

Dodajemy ser ricotta oraz posiekaną szynkę parmeńską – wszystko razem dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Ciasto dzielimy na 2 części, cienko wałkujemy na kwadratowe płaty, na jednym układamy nadzienie w odstępach ok. 5 cm ( po łyżeczce ). Ciasto wokół farszu smarujemy wodą, przykrywamy drugim płatem, dociskamy wokół nadzienia i radełkiem bądź specjalnym wykrawaczem wycinamy kształt ravioli. Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy gorące posypane

Ostra na Słodko
Pulpety z szynki w sosie koperkowym 133

Składniki: 500 gram mięsa mielonego z szynki ( można zastąpić innym ) 2 jajka 100 ml mleka Ok. ½ szklanki bułki tartej Sól Pieprz 2 marchewki Kawałek pietruszki Kawałek selera 1 mała cebula Pęczek koperku 150 ml słodkiej śmietany 2 spore łyżeczki mąki Wykonanie: Do garnka wlewamy około 700 ml wody i dodajemy obrane warzywa. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie. W czasie

Smaki Ewy
Farma Dyń w Powsinie. Warsztaty z Kikkoman & Tabasco 153

okiem Kuby Mikołajczaka. Do gotowania używaliśmy produktów firmy Kikkoman i Tabasco. Mają one szerokie zastosowanie w kuchni. Można z nimi naprawdę wiele zdziałać W menu znalazły się: – sałatka z pieczonej dyni – rosti dyniowe, marynowany indyk z patelni i ostry sos czekoladowy – wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki – ryba w kruszonce

Moja pasja smaku
Piersi kurze nadziewane w sosie pomidorowym 190

oliwek i obsmażyć piersi kurze, aż szynka lekko się przypiecze. Zdjąć mięso z patelni, a na patelnię wrzucić pomidory, smażyć aż pomidory się rozgotują. Następnie przetrzeć pomidory przez sitko, czystą masę z pomidorów położyć znowu na patelnię, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i poszarpne zioła zioła suszone. Dodać mięso i na małym ogniu gotować około 10-15 minut. Mięso odwrócić

Kuchnia Pokoleń
Bogracz 884

wkładam do lodówki na noc. 2. Szynkę obsmażam na patelni, pod koniec dodaję pokrojoną w półtalarki cebulę i marchewkę. Duszę jeszcze chwilę. Mięso przekładam do większego garnka, zalewam gorącą wodą nieco ponad mięso i dodaję liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, puszkę pomidorów, 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Całość gotuję na wolnym w ogniu, w razie

Kuchnia domowa Ani
Ravioli z sosem grzybowym 171

popieprzyć. Kiedy się zrumienią dodać szynką i cebulę. Zrumienić. Dodać kurki. Zalać winem i poczekać aż prawie całe odparuje. Dolać śmietanę i wsypać ser. Dokładnie wymieszać i chwilkę podgotować. Zdjąć z ognia. Ravioli Ciasto na makaron pokroić w kwadraty o boku 7cm. Na każdym kwadracie ułożyć po łyżeczce farszu. Skleić w trójkąty. Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minut. Podawać

W kuchni wieczorem
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 232

całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować), odstawić na 30 minut.Połowę puree rozlać do kokilek na zieloną warstwę ze szpinaku i krwawnika, na wierzchu rozłożyć batatowe kulki, zalać pozostałym puree. Odstawić do lodówki na min. 4 godziny.Gęś dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem.  W rękawie foliowym do pieczenia rozłożyć plastry szynki, ząbki czosnku i macierzankę. Na wierzchu

SzczyptaSmaQ
Zapiekane cebule 124

Zapiekane cebule – składniki:4 cebuleok. 100 g szynki (ja dodałam parmeńskiej ale jakakolwiek inna też się sprawdzi)garść ciemnych oliwekmała bułka namoczona w mlekuzioła prowansalskie, sól, pieprz, paprykaok. 30 g parmezanu2 łyżki serka kremowego3-5 łyżek startego sera żółtego1 jajkorozmaryn suszony lub rozdrobniony świeży Cebule obieram i gotuję w osolonej wodzie ok. 20 min.Wyjmuję z wody

UgotujmyTo.pl
Jasny sos wieprzowy 116

zarumienienia się. W tym czasie szynkę płuczemy i kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1cm x 1cm. Tak pokrojone mięso dodajemy do cebuli, podsmażamy przez 5 minut ciągle mieszając i następnie zalewamy ok. 500 ml zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i doprowadzamy całość do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 20-30 minut, co jakiś

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania