gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:221/391)

Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 248

całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować), odstawić na 30 minut.Połowę puree rozlać do kokilek na zieloną warstwę ze szpinaku i krwawnika, na wierzchu rozłożyć batatowe kulki, zalać pozostałym puree. Odstawić do lodówki na min. 4 godziny.Gęś dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem.  W rękawie foliowym do pieczenia rozłożyć plastry szynki, ząbki czosnku i macierzankę. Na wierzchu

SzczyptaSmaQ
Zapiekane cebule 137

Zapiekane cebule – składniki:4 cebuleok. 100 g szynki (ja dodałam parmeńskiej ale jakakolwiek inna też się sprawdzi)garść ciemnych oliwekmała bułka namoczona w mlekuzioła prowansalskie, sól, pieprz, paprykaok. 30 g parmezanu2 łyżki serka kremowego3-5 łyżek startego sera żółtego1 jajkorozmaryn suszony lub rozdrobniony świeży Cebule obieram i gotuję w osolonej wodzie ok. 20 min.Wyjmuję z wody

UgotujmyTo.pl
Jasny sos wieprzowy 129

zarumienienia się. W tym czasie szynkę płuczemy i kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1cm x 1cm. Tak pokrojone mięso dodajemy do cebuli, podsmażamy przez 5 minut ciągle mieszając i następnie zalewamy ok. 500 ml zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i doprowadzamy całość do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 20-30 minut, co jakiś

Emcia Pichci
Szybki ryż z kurczakiem i papryką 162

Szybki ryż z kurczakiem i papryką to danie, które wykonanie dosłownie w kilkanaście minut. Najlepiej smakuje podany zaraz po przygotowaniu, jednak możecie je podgrzać następnego dnia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem (z patelni) 160

Zapiekanka ziemniaczana Ten przepis na szybką zapiekankę ziemniaczaną z naszym rodzimym oscypkiem inspirowany jest… kuchnią hiszpańską! Zapiekankę można przygotować dosłownie w 20 minut i wystarczy do

Gotujemy i jemy
Calzone 136

Gdy mam tak zwane czyszczenie lodówki, to przygotowuje calzone, czyli drożdżowego pieroga. Nadzienie możemy komponować za każdym razem inne. Zależy od składników, które mamy w domu

Na moim talerzu
Kanapki z awokado, figą i polędwicą łososiową 120

S k ł a d n i k i:   - 3 kromki pieczywa - 3 łyżeczki masła (opcjonalnie) - 3 plasterki polędwicy łososiowej - 0,5 awokado - 1 figa

Gocha gotuje!
Bułkowe beczułki 141

Dziś mam dwie sprawy do załatwienia :D Pierwszą z nich, jest przepis na pyszne śniadanie, a mianowicie bułkowe beczułki. Śniadanie można zrobić inaczej niż tylko kanapki

Gotuję Testuję
Pizza z patelni 163

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Prosty sposób na smaczną pizzę, która zawsze jest udana i świetnie smakuje. Jej wielkość oraz dodatki zależą od preferencji każdego

Di gotuje
Calzone 157

Gdy mam tak zwane czyszczenie lodówki, to przygotowuje calzone, czyli drożdżowego pieroga. Nadzienie możemy komponować za każdym razem inne. Zależy od składników, które mamy w domu

NA MOIM TALERZU
Rolady po grecku 181

Jeśli lubicie rolady i szukacie alternatywy dla tych klasycznych to zapraszam to wypróbowania tego przepisu. Roladki można zrobić w sposób tradycyjny bez użycia piekarnika, możemy do

Mania Gotowania
Szegediner (gulasz segedyński) – test garnka próżniowego Vacuum Pot Happycall 116

stosować na wszystkich rodzajach kuchenek, włącznie z płytą indukcyjną. Cała konstrukcja sprawia, że garnek jest odporny na zarysowania, korozję, przetarcia i jest wyjątkowo łatwy w utrzymaniu w czystości. Podsumowując, gotowanie gulaszu w tym garnku było przyjemnością. Jest estetyczny, solidnie wykonany i wart jest swojej ceny. Dzięki temu, że garnek jest hermetyczny mięso było kruche i mięciutkie wcześniej niż w tradycyjnym(...)dosłownie chwilę. Uważam, że będzie idealnym pomysłem na prezent dla najbliższych lub… dla siebie Zainteresowanych zapraszam do sklepu puregreen.pl Szegediner (gulasz segedyński) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej (lub szynki) 800 g kapusty kiszonej 100 g boczku parzonego 2,5 – 3 szklanki bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 płaskie łyżeczki kminku 3 łyżki słodkiej

Oryginalny smak
Pizza z kalafiora 253

cukru    sól i pieprz do smaku     łyżka oliwy z oliwek do smażenia   Dodatki do pizzy:    czerwona cebula  camembert   parmezan szynka prowansalska Sos Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie ,następnie dodać posiekany lub przeciśnięty czosnek chwilę podsmażyć i dodać całą puszkę pomidorów.    Doprawić i wymieszać całość(...)drobnego, sypkiego, ziarnistego ryżu.      W garnku zagotować wodę (na ok. 5 cm) i na wrzątek wrzucić rozdrobniony kalafior - kiedy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.  Po tym czasie odcedzić na durszlaku wyłożyć gazę i wsypać na nią kalafior, nadmiar wody odsączyć i odstawić do przestygnięcia. Gdy już ostygnie, należy zwinąć ściereczkę

Cukier&Puder
Co by było gdybym został w wojsku dłużej, czyli wojskowy wikt 158

codziennie był kotlet mielony, zwany kurczakiem po sapersku (saper jak zabija kurczaka, to wysadza kurnik, dlatego w tym kotlecie są również części kurnika) lub tzw. sztuka mięsa, czyli gotowany plaster schabu, jak i od kolegów, którzy w wojsku byli kucharzami, z czego jeden był nawet puzonistą, w orkiestrze MW, nie umiejąc grać na puzonie (miał tylko machać do rytmu). Aaaa(...)Ostatnio odkryłem bardzo dużo portali opisujących jedzenie wojskowe, gdzie podpatrzyłem sporo patentów, przy okazji ucząc się nazewnictwa. Moje ulubione. kula mocy - kotlet mielony kawior, żużel - kaszanka ropa - kawa szynka z przeszkodami, lastryko - salceson Dla odmiany jak coś już jest nazwane jak jedzenie np. żółty ser , to będzie dalekie od jedzenia, w tym wypadku trotyl, którym podobno bardzo dobrze rozpala się

Kryzysowa Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania