jedzenie bez szkodliwych dodatków i chemii? Jeżeli tak to musisz koniecznie sprawdzić przepis na domową szynkę, którą zrobisz bez żadnego problemu. Nie potrzeba wielkich umiejętności, a szczerych chęci. Szynkę wystarczy gotować przez 9 minut, wystudzić, ponownie gotować przez 9 minut i wystudzić. Jednak potrzeba trochę czasu na wystudzenie, ponieważ za każdym razem ten proces powinien trwać minimum 6 godzin. Polecam(...)wieczorem i zostawić do wystygnięcia na całą noc. Dzięki temu wstając rano szyneczka już na nas czeka i możemy od razu pokroić ją na kanapki. Przygotowana w ten sposób szynka gotowana jest soczysta, miękka i nie zawiera żadnej chemii. Składniki Szynka wieprzowa (kulka) ważąca około 1 – 1,3 kg 6 łyżek soli 1 duża cebula 5 ząbków czosnku
Programista w kuchnijedzenie bez szkodliwych dodatków i chemii? Jeżeli tak to musisz koniecznie sprawdzić przepis na domową szynkę, którą zrobisz bez żadnego problemu. Nie potrzeba wielkich umiejętności, a szczerych chęci. Szynkę wystarczy gotować przez 9 minut, wystudzić, ponownie gotować przez 9 minut i wystudzić. Jednak potrzeba trochę czasu na wystudzenie, ponieważ za każdym razem ten proces powinien trwać minimum 6 godzin. Polecam(...)wieczorem i zostawić do wystygnięcia na całą noc. Dzięki temu wstając rano szyneczka już na nas czeka i możemy od razu pokroić ją na kanapki. Przygotowana w ten sposób szynka gotowana jest soczysta, miękka i nie zawiera żadnej chemii. Składniki Szynka wieprzowa (kulka) ważąca około 1 – 1,3 kg 6 łyżek soli 1 duża cebula 5 ząbków czosnku
Programista w kuchnisałatka będzie przygotowana wcześniej, a podana dopiero w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia pomijam cebulę, gdyż sałatka może się popsuć (tzn. skisnąć) , dodałam do tej świątecznej sałatki dobrej jakości gotowaną szynkę. Szynkę do sałatki jarzynowej dodawała zawsze moja mama. Świąteczna sałatka jarzynowa z szynką jest idealną sałatką świąteczną. składniki: 5 ziemniaki 3 marchewki 1/2 selera 1 pietruszka korzeń + natka(...)plastrów gotowanej szynki 3 łyżki groszku konserwowego 3 szt. ogórek kiszony 4 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary 5 jajek ugotowanych na twardo sól i pieprz do smaku Gotujemy warzywa w łupinkach, nie możemy ich rozgotować, mają być sprężyste. Warzywa obieramy i drobno kroimy w kostkę. Domowe kiszone ogórki obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Jajka na twardo kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępeklującej 20 g soli kuchennej 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 3 listki laurowe 3 czubate łyżeczki majeranku Składniki zalewy do gotowania szynki: 2 litry zimnej wody 4 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 4 ząbki czosnku, drobno krojone 3 liście laurowe 3 czubate łyżeczki majeranku 3 płaskie łyżeczki soli(...)lodówki i peklujemy przez 6 dni, codziennie ją odwracamy. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z zalewy i wkładamy do garnka. Zalewę wylewamy. Przygotowujemy nową zalewę, tym razem do gotowania szynki. W tym celu mieszamy wszystkie jej składniki. Szynkę zalewamy przygotowaną zalewą. Powinna być cała zanurzona. Szynkę włączamy i od momentu zagotowania gotujemy 10 minut. Po tym czasie szynkę wyłączamy
Smak mojego domuciepło lub zimno, do której zamiast masła, czy sosu wykorzystałam pastę ze zmiksowanych domowych suszonych pomidorów . Ja podałam ją na gorąca, ciabatta jest obłożona miękkim serem mozzarella, domową gotowaną szynką , pomidorkami koktajlowymi oraz fioletową i zieloną bazylią. Do tej kanapki można też użyć wędzonej szynki, gotowany schab, normalnej wielkości pomidory oraz inny typ sera np. ser kozi. Polecam też pozostałe(...)przepisy na kanapki: Grillowane kanapki (Grilled Panini Sandwiches) Kanapki Caprese Kanapka Ciabatta jest doskonała w smaku Składniki: 1 ciabatta 2 plastry domowej szynki gotowanej listki bazylii 2 pomidorki koktajlowe 4 suszone pomidory z oliwą 1 łyżeczka majonezu delikatnego Winiary ser mini mozzarella pieprz kolorowy do smaku Przygotowanie: Suszone pomidory wraz z oliwą z zalewy miksujemy blenderem na puree. Ciabattę podgrzewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmak i jakość zdecydowanie wynagradzają czekanie :-) Kiedyś już proponowałam Wam szynkę suszoną i gotowaną - takie dwa w jednym. Innym znowu razem polecałam schab w 5 minut . A dziś mam szynkę gotowaną... w 5 minut, a wcześniej jest marynowana przez kilka dni, tak jak w przypadku wędlin dojrzewających... Wyszło - mówiąc nieskromnie - genialnie :-) Ale to sprawdźcie sami... SKŁADNIKI 1 szynka(...)sznurkiem i nacieramy mielonymi paprykami; odstawiamy ponownie na 36 godzin do lodówki (oczywiście okryte folią). Po tym czasie zagotowujemy wodę z przyprawami i do wrzącej wkładamy szynkę. Gotujemy 5 minut, a następnie wyłączamy palnik i całość zostawiamy do wystygnięcia (najlepiej na całą noc). Gdy woda będzie zimna ponownie ja zagotowujemy (tym razem z szynką w środku) i znów
Czary - gary w kuchniprzygotowana szynka w galarecie jest bardzo smaczna, a dodatkowo będzie ozdobą Wielkanocnego stołu. Taka szynka w galarecie jako przystawka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wykorzystałam jako farsz jedynie posiekaną gotowaną szynkę i gotowane warzywa, ale możemy sobie modyfikować składniki dodając np. gotowane ćwiartki jajek czy oliwki. Przygotowałam 6 porcji, gdy chcemy przygotować więcej porcji odpowiednio zwiększamy ilość składników. Polecam również(...)Kurczak w galarecie z papryką (galat) Kurczak w galarecie (galat) Kurczak w galarecie (galat) Jak przygotować Szynkę w galarecie? Składniki: 7 dużych plastrów szynki gotowanej mieszanka warzywna:ugotowana marchewka, groszek, kukurydza, natka pietruszki, 1 kostka bulionu warzywnego Winiary 4-5 łyżeczek żelatyny (na 1/2 litra bulionu) 6 plastrów szynki kroimy na pół, każdą połówkę wkładamy do silikonowej formy na muffiny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubiący, a mamy nadzieję , że nie tylko, pokochają ten przepis na cykorię. Składniki 6 cykorii 6 plasterków szynki gotowanej 6 plasterków szynki prosciutto 3 łyżki masła starty ementaler 2 łyżki mąki 20 ml mleka 1 żółtko sól pieprz 1 gałązka tymianku 2 ząbki czosnku Przygotowanie Z cykorii wyciąłem gorzkie środki. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki masła, na którym podsmażyłem cykorie(...)Przyprawiłem je, dodałem czosnek i tymianek. Zmniejszyłem ogień, przykryłem patelnię i dusiłem pół godziny. Po ostudzeniu owinąłem cykorie plastrami szynki gotowanej, a następnie szynką prosciutto. Z sosu wyjąłem tymianek i czosnek. Starłem ser, część odłożyłem. N zimną patelnię włożyłem masło, żółtko, mąkę i resztę sera. Wlałem mleko, przyprawiłem, podgrzewałem, stale mieszając. Po tym jak sos zgęstniał, połączyłem z sosem
R'n'G Kitchenchcę Wam podać przepis na szynkę, którą nie trzeba peklować i jest również pyszna. Super szynka z sosem tatarskim, chrzanowym oraz na kanapki. Polecam. Jeśli kupicie mniejszą szynkę to zmniejszyć czas gotowania i pieczenia oraz składniki. Szynkę umyć, u góry tam gdzie jest skóra naciąć tworząc szachownicę. Włożyć szynkę do dużego garnka, zalać wodą. Zagotować i zdjąć szumy, zmniejszyć(...)zagotowania się wody. Po wyłączeniu zostawić szynkę w wodzie na 2 godziny. Wyjąć szynkę z wody, położyć na na raszki umieszczone w dużej blaszce. Do blaszki wlać wodę od gotowania szynki, około 1 cm wysokości. Obsypać majerankiem i papryką słodką i ostrą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec godzinę. Ciepłą szynkę zawinąć w folię spożywczą i położyć
Kuchnia Pokoleńszynkę do garnka w którym będziemy ją gotować – gotowanie najlepiej zaplanować sobie na wieczór, przez noc szynka w wywarze wystygnie. Na każdy kilogram mięsa potrzebujemy 50 minut gotowania – jeśli gotujemy szynkę o wadze 1,5 kg łatwo policzyć, że potrzebny czas obróbki cieplnej to 75 minut. Wkładamy do garnka wszystkie składniki – cebulę obieramy i kroimy na pół, ząbki czosnku obieramy(...)zawrze, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy mięso 8 minut. Wyłączamy gaz. Zostawiamy mięso w zalewie do całkowitego ostygnięcia, można przez noc. W tej samej zalewie, po ostygnięciu, szynkę zagotowujemy ponownie i gotujemy ją kolejne 8 minut pod przykryciem. Znowu wyłączamy gaz, szynkę zostawiamy w zalewie aż kompletnie wystygnie. Osuszamy i wkładamy do lodówki. SKŁADNIKI 1,20-1,60kg szynki wieprzowej
Karo in the Kitchenmało pracochłonne danie: galaretka wielkanocna, czy też inaczej Terrina wielkanocna, będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. Jajko, które jest synonimem Wielkanocy jest obowiązkowym składnikiem terriny, do tego kolorowe warzywa, gotowana szynka i dobrze doprawiona masa śmietanowo-majonezowa. Wyglądem przypomina trochę deser: Jogurtowiec z galaretkami (lubicie?). Taka galaretka wielkanocna jest gotowa w 30 minut, czasu wymaga jedynie tężenie galaretki w lodówce. Terrina(...)wielkanocna, czyli galaretka wielkanocna jest godna polecenia, zapraszam po przepis. Składniki: 250 g mieszanki mrożonej marchwi i zielonego groszku, 3 łyżki kukurydzy z puszki, 4 grube plastry gotowanej szynki, 4 Jaja 6 łyżek sosu ziołowego z nutą czosnku, 10 łyżek śmietanki 30%, 150 ml rosołu, 6 łyżeczek żelatyny, sól i czarny pieprz, Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Groszek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędużo wcześniej, ale w sobotę trzeba je upiec lub ugotować, dzięki temu do niedzieli zdążą ostygnąć, by łatwiej było je potem kroić. Do zimnej płyty proponuję przygotować: – domową szynkę gotowaną – schab peklowany parzony – Schab ze śliwką – Schab w galarecie – Boczek faszerowany Jako dodatek do mięsa, wędlin czy gotowanych jajek proponuję przygotować Sos tatarski , sos też(...)użyjcie warzyw ze słoika tylko je dobrze odsączcie z zalewy, muszą też być dobre gatunkowo. Na wielkanocnym stole sałatka jarzynowa będzie się pięknie prezentowała, jeśli zawiniecie ją w plasterki szynki gotowanej jak tutaj: Szynka faszerowana sałatką jarzynową . Takie ruloniki z szynki obwiązuję dla ozdoby szczypiorkiem, ale można je również zalać galaretą jak w przepisie na schab w galarecie. Gotując jajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchleb razowy na zakwasie. Pierwsze kilka godzin w piątek Panom zajęło rozbieranie półtusz i wstępna obróbka niektórych elementów, m.in zapeklowanie szynki, ja w tym czasie przygotowałam pierwszy etap gotowania szynki metodą 2 x 5 minut , zmniejszyłam tym razem ilość majonezu, którego brak wyrównałam musztardą francuską, dodałam również ocet balsamiczny i przygotowałam również żeberka, czyli pokroiłam je w paski, ugotowałam(...)wykonał świetną robotę, której efekt możecie podziwiać na zdjęciach poniżej: Piotr i Piotr- San Jacinto podczas pracy: – kiełbasa biała wołowo-wieprzowa (we flaku i słoikach) – szynka gotowana 2 x 5 minut (mój przepis) i szynka peklowana parzona(wg przepis San Jacinto) – wyroby szynkowarowe: szynkowa i golonkowa (od San Jacinto) , schab faszerowany pieczony w całości
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiele wartości odżywczych idealnych dla naszego organizmu. Polecam na szybki i lekki obiad :) Kaszotto ze szpinakiem i szynką SKŁADNIKI : 150 g kaszy jęczmien nej 150 g kurczaka gotowanego - szynka 100 g szpinaku świeżego 5 gałązek natki pietruszki czosnku granulowany sól i pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE : Kaszę gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie. Przekładamy ugotowaną kaszę(...)miski. Szynkę - gotowanego kurczaka kroimy w kosteczkę, przekładamy do kaszy - mieszamy. Świeży szpinak płuczemy, podduszamy przez kilka minut na oliwie z wodą - doprawiając solą i granulowanym czosnkiem, przekładamy do kaszy, mieszamy. Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy do kaszy doprawiamy pieprzem - mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKurczak w galarecie z papryką (galat) Kurczak w galarecie (galat) Kurczak w galarecie (galat) Ja przygotować Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie? Składniki: 4 wydmuszki z jajek 2 plastry gotowanej szynki mieszanka warzywna:ugotowana marchewka, groszek, kukurydza, natka pietruszki, 1 kostka bulionu warzywnego Winiary 4-5 łyżeczek żelatyny (na 1/2 litra bulionu) Pamiętajcie, że otwór w wydmuszkach robimy po szerszej(...)stronie jajka, to będzie podstawa naszej galarety w kształcie jajka. Wydmuszki z jajek wyparzamy, odlewamy wodę i zostawiamy odwrócone do wysuszenia. Gotowaną szynkę kroimy w paseczki i zachowując ostrożność naprzemiennie wkładamy szynkę do wydmuszek wraz z warzywami i pietruszką. Przygotowujemy bulion warzywny z kostki, lub gotujemy wywar na wywarze warzywnym. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie rozpuszczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejne dzieło dwojga blogerów. Tym razem postanowiliśmy zrobić leczo z wykorzystaniem szynki (surowej) zamiast kiełbasy. Jakoś tak nie przemawiała do nas kiełbasa, którą można było kupić
Gotuj z Misiem