galaretka - 14130 przepisów (strona:735/942)

Recenzja książki "Przetwory z pomysłem" 166

zimowe dni. Książka zawiera mnóstwo cennych porad nie tylko dla początkujących ale i bardziej doświadczonych przetwórców. Książka została podzielona na następujące rozdziały: Przetwory owocowe: Dżemy Konfitury Marmolady Powidła Galaretki Przeciery Frużeliny Syropy Kompoty Owoce w alkoholu Nalewki Sosy i przeciery warzywne Solonki Marynowanie Ocet Kiszonki Rok w spiżarni Owocowo-warzywne kalendarium Książka oprócz cennych rad i wskazówek od autorki, cytatów

Smakołyki Asi
Przetwory z pomysłem Patrycja Machałek 169

przygotowywać przetwory, by jak najdłużej nadawały się do spożycia. To nie tylko książka dla początkujących przetwarzaczy, Ci bardziej zaawansowani znajdą tutaj ponad 100 przepisów na dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny, syropy, kompoty, ale też i owoce w alkoholu czy nalewki. Są też przetwory warzywne: solonki, sosy i przeciery octy oraz kiszonki jednym słowem całe mnóstwo inspiracji, by zamknąć

Cynamonowe szczęście
PRZETWORY Z POMYSŁEM - recenzja książki 124

niejedną spiżarnię :) Książka bardzo ładnie wydana, opatrzona pięknymi zdjęciami, dokładnymi opisami wykonania. Doskonała zarówno dla poczatkujących jak i weteranów w przetwarzaniu. Zaczynamy od przetworów owocowych ( konfitury, dżemy, marmolady, powidła, galaretki itp ). Kolejno pojawiają się przepisy na nalewki, sosy i przeciery warzywne, solonki czy pikle i marynaty. Najbardziej zaintrygował mnie rozdział " OCET " . Są w nim przepisy na ciekawe octy smakowe

Kuchnia z widokiem na ogród
"Przetwory z pomysłem" 145

przetwory to skarby każdej spiżarni. W książce Pani Patrycji znajdziemy wiele cennych przepisów na przetwory owocowe i warzywne. Autorka książki pokazuje nam jak przygotować: domowe dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny, syropy, kompoty, nalewki, sosy i przeciery warzywne, solonki, marynowane warzywa, domowy ocet i kiszonki. Każdy rozdział książki poprzedzony jest wstępem przedstawiającym historię powstawania danej grupy przetworów. Przepisy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Przepisy z malinami 149

Makaron z malinami Szybki deser z malinami Malinowa delicja bez pieczenia (ciasto) Domowe gofry z bitą śmietaną i malinami Sernik straciatella z malinami bez pieczenia Gofry z malinami w galaretce Placki na maślance z malinami i borówkami

Lena Gotuje
Przetwory z pomysłem Patrycja Machałek – recenzja 143

przygotować coś co  nie ocieka chemią, co jest pozbawiona konserwantów, barwników itd. Domowe znaczy zdrowe A co ciekawego znajdziecie w książce? Przepisy na pyszne dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny, syropy, kompoty, ale też i owoce w alkoholu czy nalewki. Nie zabrakło również pomysłów na solonki, sosy i przeciery warzywne, octy, kiszonki itd. Mnie osobiście zainteresowały przepisy

Słodkie okruszki
Ciasto chałwowe z orzechami i brzoskwiniami 148

ciasto to prawdziwy majstersztyk, obłędne połączenie chałwy, orzechów, mascarpone, brzoskwini i galaretki. Ah miodzio! Na samą myśl ciekanie ślina. Robiłam w formie o wymiarach 35 cm x 23 cm. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Kwiaty z ciasta nadziewane wędzonym łososiem i ryżem 129

kwiaty wypłyną na wierzch. Następnie wyjąć na papierowy ręcznik, środek każdego kwiatka posypać rozgniecionym czerwonym pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Mus z koziego sera, galaretką z czerwonego wina i chipsami z buraczka → Mus z wędzonego łososia w sosie z rukoli → Mus z ryby w kremowym sosie z oscypka → Łosoś z czerwonym pieprzem, fenkułem i sosem

Oryginalny smak
XVI Warsztaty z Gwiazdą – finaliści Masterchef Polska i pyszne inspiracje (relacja) 178

liści sałaty rzymskiej, następnie sporą porcję ryżu z kukurydzą i fasolą, na to kładziemy nasze awokado, skrapiamy wszystko sosem tabasco i limonką, posypujemy świeżą kolendrą od Baziółka i zawijamy. GALARETKA PINACOLADA – 1 mleko kokosowe – cukier, kilka łyżeczek – sok świeży z ananasa od Kuvings – kilka łyżek pulpy z mango od Kuvings – agar (na każde

Słodkie okruszki
Panna cotta z truskawkami 117

Lekki pyszny deser-oczywiście z truskawkami,ale można użyć malin,borówek czy brzoskwiń,delikatna śmietanka z nutką wanilii i galaretką - polecam

Swojskie jedzonko
SERNIK Z MLEKIEM KOKOSOWYM 108

delikatnie się zezłoci - nie może jednak mieć zbyt intensywnej barwy. To, czy sernik się dopiekł można sprawdzić potrząsając tortownicą (uwaga na dłonie!) w piekarniku. Jeśli się nie rusza jak galaretka to oznacza, że jest gotów. Po upieczeniu studzę i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny (choć osobiście preferuję odczekać całą noc).  Czekoladę rozpuszczam ze śmietanką, wylewam na wierzch

W kuchni Karmel-itki
CIASTO WIŚNIOWE NA GOFRACH – bez pieczenia! 182

pieczenia , co sprawia, że jest błyskawiczne do zrobienia. Zamiast herbatników albo biszkoptów na spodzie tym razem są tam jednak gofry ! Zachwycają i zaskakują! Pokryte delikatną, śmietanową masą i gęstą galaretką z domowego dżemu wiśniowego tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) * gofry – ok. 15 szt * śmietana 30% – 650 ml * jogurt grecki

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowo - jabłkowe z delikatną pianką 99

Lekkie i delikatne w smaku. Czekoladowy spód, miękkie kawałki jabłek zanurzone w galaretce o smaku kiwi z puszystą pianką truskawkową. Całość oblana polewą czekoladową. Ktoś chętny

Z Hrabiną w kuchni
Wypieki, które musisz zrobić w czerwcu! 6 niezawodnych przepisów 100

Kruche z bezą  i owocami - to taki powrót do lat dzieciństwa, pyszne idealne kruche, kwaskowate owoce i słodka beza.  6. Sernik na zimno z owocami i galaretką - szybki, prosty i za szybko znika

SMYKWKUCHNI
Deser karmelowo-truskawkowy 131

rondelku gotujemy rabarbar z ksylitolem. Gdy rabarbar zmięknie dodajemy agar i gotujemy ok. 2 minuty. Do szklanek wykładamy masę jogurtową, na nią z twarożku, a na koniec wylewamy kokosową galaretkę. Odstawiamy do lodówki. Ja zrobiłam 4 porcje, które stanowiły posiłek. Wykonując mniejsze, dzieląc np. na 8 porcji, otrzymacie porcję w sam raz na deser. Porcja ma ok. 380 kcal

Kucharzyca