francuskie - 7160 przepisów (strona:391/478)

Eklerki z kawowym budyniem 248

Pyszny kawowy budyń w delikatnym ptysiowym cieście. Pyszności! Ptysiowe ciasto możecie wykorzystać również do wytrawnych dań, na przykład jako dodatek do fileta z tuńczyka.  Zapraszam

My Culinary Art
Tapenada z czarnych oliwek 228

Szukacie pomysłów na ciekawe przekąski? Grzanki z różnymi pastami sprawdzają się doskonale! Tym razem przedstawiam Wam przepis na tapenadę, czyli pastę z czarnych oliwek. Robi się

Pasja Smaku
Crème brûlée 185

Uznawany za jeden z najlepszych deserów świata. Elegancki, szlachetny, a jednocześnie składający się z zaledwie kilku prostych składników. To przecież nic innego jak wzbogacony o dodatek

bistro mama
Bourguignon z kurczaka 396

Straszną rzecz uczyniłam i co wrażliwsi, konserwatywni adepci sztuki kulinarnej powinni opuścić tą stronę natychmiast. Sama czuję się zmieszana i nie jestem z siebie dumna, ale

W kuchni wieczorem
Tarta z cebulą i kiełbasą wg Julii Child 235

 Wreszcie i ja jako organizatorka akcji 100 lat Julio! mogę dodać swój wpis z wypróbowanym przepisem Julii Child. Przyznam się, że w pierwszej kolejności na

W kuchni wieczorem
Kurczak po baskijsku 273

Pierwszy raz jadłam chorizo właśnie w kurczaku po baskijsku. Rzadko zdarzają się smaki, które możemy uznać za nowe, a tak było w przypadku tej kiełbasy. Jeśli

W kuchni wieczorem
Francuska zupa cebulowa na piwie 236

Witam w Nowym Roku! Jeśli cierpicie na syndrom dnia wczorajszego, to zdecydowanie polecam Wam tę zupę :) Poniżej podaję również przepis na wywar, na którym ją przygotowałam

My Culinary Art
Ryż Kondeuszów 286

Bardziej, jako deser, ale może też być na drugie danie. Ryż Kondeuszów. Bardzo dawno go nie robiłam, więc skorzystałam z „przypominacza”, z jedną różnicą

mojewypiekiinietylko
Confit z kaczki 198

Robiąc confit korzystałam z przepisu z Kuchnia nad Atlantykiem i książki Jamie Oliver'a - "Kulinarne wyprawy Jamiego"składniki6 dużych kaczych nóg (Ilość zależy od

Stare Gary
Confit z kaczki z soczewicą 174

Przepis z książki Jamie Oliver "Kulinarne wyprawy Jamiego"składniki2 marchewki, obrane i drobno pokrojone2 łodygi selera naciowego,obrane i pokrojone2 cebule obrane i pokrojone w kostkę

Stare Gary
Zupa cebulowa 192

Zupa cebulowa na podstawie przepisu z książki Carole Clements  "Z kuchennej półeczki Zupy" Bardzo smaczna i sycąca. składniki: (na 6 osób)1 łyżka masła

Stare Gary
Cykoria duszona w piekarniku 211

Cykoria duszona w piekarniku, z dobrym maślanym sosem. Przepis z książki C.Clements & E.Wolf - Cohen "FRENCH delicious classic cuisine made easy". Smaczny, delikatny dodatek do mięs

Stare Gary
Zupa czosnkowa IV 228

Kolejny przepis na zupę czosnkową. Tym razem zupa czosnkowa z południa Francji, bardzo pożywna,  z dodatkiem cebuli. Przepis znalazłam na blogu Mimi Thorisson

Stare Gary
Schab w sosie cebulowym z pieczonymi ziemniakami 272

Dzisiaj propozycja w sam raz na obiad. Plastry schabu duszone w sosie z cebulą, podane z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Zapewniam Was, że to idealne połączanie! Do

Pasja Smaku
Tarta bananowo wiśniowa 217

Dla odmiany coś słodkiego. Nie miałem zbyt wiele czasu, więc przygotowałem tartę o rewelacyjnym zestawieniu smaków słodkiego banana, aromatycznej wanilii i kwaskowych wiśni. W sam raz

Wyprawy kulinarne