filet z - 500 przepisów (strona:4/34)

Roladki z ogórkiem i serem 155

podwójna ogórek zielony - 2 szt ser bałkański- 40 g sól i pieprz jajko -2 szt mąka -2 łyżki bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia  PRZYGOTOWANIE: Filety umyć, osączyć, rozbić tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Ogórki obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Ser pokroić na kwadraty. Na każdym filecie ułożyć kilka talarków zielonego ogórka(...)sera. Filety zwinąć w roladki. Następnie jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Roladki panierować w mące, jajku i tartej bułce. Usmażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Roladki podawać z ziemniakami

Kuchnia Danusi
Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 159

filet z kurczaka łyżka miodu dwie łyżki sosy sojowego sok z jednej cytryny 3 ząbki czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki słodkiej papryki olej Dzień przed obiadem właściwym filety lekko solimy i oprószamy pieprzem. W misce w której będziemy je marynować mieszamy wszystkie składniki marynaty. Ma być lekka emulsja. Nurzamy w niej kurczaka, starając się go bardzo dokładnie(...)pokryć marynatą. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki. Zostawiamy na minimum 12h. W dniu obiadu filety lekko smażymy po 2-3 min z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanka wody i łyżką oleju i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Temp 190 stopni, 40 min. Dodatek wody sprawi, że filet dojdzie i nie będzie suchy jak wiór

ladykitchen
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1276

mleko należy po 10-12 godzinach wymienić na nową. Zalewamy śledzie mlekiem z wodą, odkładamy na noc do lodówki. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Rano filety zamarynujemy – gotujemy wodę z łyżeczką ziaren gorczycy, potłuczonymi kulkami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, cukrem, pieprzem i octem pod przykryciem, na małym ogniu przez 5-8 minut. Zalewę całkowicie studzimy(...)zalewamy nią pokrojone na mniejsze kawałki śledzie. Wkładamy do lodówki i wieczorem kończymy przygotowanie. Po minimum 8-10 godzinach filety odsączamy z marynaty na sicie i pozbywamy się z nich przypraw. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni podgrzewamy 3-4 łyżki oleju, wkładamy cebulę i dusimy ją z goździkami, zielem angielskim i majerankiem. Łamiemy liście laurowe

Karo in the Kitchen
Kurczak pod pierzynką z mozzarelli 358

średniej wielkości filety z kurczaka 1op. mozzarelli bez zalewy 2 średnie pomidory oregano bazylia sól pieprz Przygotowanie: pomidory pokroić, zblendować. doprawić oregano i bazylią, podsmażyć. Przełożyć do miseczki. filety opłukać, osuszyć i okroić. Posypać oregano i bazylią oraz solą i pieprzem. podsmażyć, dolać pomidory, na wierzchu fileta położyć po plasterku mozzarelli. Można ugotować makaron i dołożyć

Luźna Kuchnia
Filety z kaczki w sosie jabłkowo- żurawinowym 177

Składniki: na 4 porcje 4 filety z kaczki 6 dużych jabłek 1 kubek suszonej żurawiny cynamon 1 kubek cydru lubelskiego przygotowanie: filety z kaczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z ewentualnych piórek,  nakłuwamy, układamy skórką do dołu na gorącej, suchej patelni, opiekamy z każdej strony przez około     15-20 minut, zdejmujemy z patelni patelnię(...)deglasujemy cydrem jabłka obieramy, kroimy w kosteczki, dorzucamy żurawinę oraz doprawiamy cynamonem wrzucamy na patelnię, podsmażamy, podlewamy tłuszczem z kaczki smażymy aż będą miękkie, na wierzchu układamy filety z kaczki, całość wstawiamy do piekarnika na około pół godziny jabłka z żurawiną blendujemy na sos, część owoców możemy zostawić do dekoracji podajemy z ziemniaczkami w mundurkach oraz sosem

Luźna Kuchnia
Karp nadziewany z pieczarkami. 138

Włoszczyznę obrać,opłukać,zalać około 2 litrami zimnej wody.Następnie dodać opłukane filety rybne i przyprawy. Wywar gotować przez 30 minut,a następnie wyjąć warzywa,rybę i przecedzić. Filety zemleć lub rozdrobnić w mikserze. Pieczarki opłukać,kilka pokroić w grube plastry,a resztę drobno posiekać. cebulę obrać,drobno posiekać,podsmażyć na maśle wraz z pieczarkami. wymieszać z ugotowanymi(...)zmielonymi filetami rybnymi. dodać jajko,kaszę sól i pieprz,wymieszać.  Karp : karpia sprawić,opłukać i pokroić w dzwonka.dzwonki karpia napełnić farszem,pozszywań końce dzwonka. Rybę złożyć w całość,zawinąć ciasno w folię aluminiową,nakłuć w kilku miejscach. Rybę włożyć do wywaru i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Ugotowane dzwonki ostudzić,osączyć,ułożyć na półmisku. Ozdobić plasterkami

Przepisy i porady kulinarne
Ryba w pieczarkach 305

pieczarkach...Złociste, opieczone w panierce z samej mąki, filety morskiej ryby.Oblane kremowym, śmietankowym sosem pieczarkowym.Zapieczone w piekarniku.Pyszna ryba nie tylko od święta.Polecam! Składniki:500 g filetów z ryby morskiej (świeżej lub mrożonej) - u mnie mrożone filety z dorsza;500 g pieczarek;250 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36 % (tzw. kremówki);Mąka pszenna do obtoczenia(...)Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Rybę (jeśli jest mrożona, odmrozić), odsączyć papierowymi ręcznikami z nadmiaru wody, przyprawić solą i pieprzem z każdej strony i dokładnie obtoczyć w mące.Tak przygotowane filety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor, z obu stron.Usmażone ryby układać w naczyniu żaroodpornym.Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.Pieczarki dokładnie umyć pod bieżącą

Gospodyni Miejska
Chicken burgery 201

Chicken burgery...Soczysty filet z kurczaka.Domowej roboty, puszysta bułka.Kremowy sos z dodatkiem ogórków i cebuli.Pomidor i sałata.Kto ma ochotę na jednego?Zapraszam! Składniki:Bułki:250 g mąki pszennej;150 ml letniego(...)mleka (u mnie 0,5%);8 g świeżych drożdży;25 g masła;1,5 łyżeczki białego cukru;0,5 łyżeczki soli;1 jajo;2 łyżki ziaren słonecznika.Mięso:2 filety z kurczaka;1 łyżeczka zmielonej, słodkiej papryki;1/2 łyżeczki czarnego pieprzu;1/2 łyżeczki soli;Przyprawa do kurczaka (u mnie firmy Prymat);50 g płatków kukurydzianych;150 ml mleka;Olej

Gospodyni Miejska
Dorsz z serem pleśniowym na szpinaku 153

dużo pisać… Rozpływający się ser pleśniowy na delikatnym filecie z dorsza i aromatyczny szpinak… Po prostu pycha!Składniki:500 g filetów z dorsza100 g niebieskiego sera pleśniowego2 łyżki oleju1 łyżka masłasólpieprzSzpinak:400 g świeżego szpinaku3 ząbki czosnku2 łyżki masła2 łyżki wodysólpieprzPrzygotowanie:Szpinak umyć, osuszyć i pokroić w większe kawałki. W garnku podgrzać masło, dodać drobno posiekany czosnek(...)dorsza opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, układać rybę i smażyć na średnim ogniu, z dwóch stron. Pod koniec smażenia na każdym filecie położyć pokrojony w plasterki ser pleśniowy i na chwilę przykryć pokrywką, aby ser się roztopił.Na talerz nałożyć porcję szpinaku, a na wierzch ułożyć rybę. Podawać z młodymi ziemniaczkami.Smacznego

Oryginalny smak
Filety rybne w płatkach migdałowych 193

cytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła (włoskie lub prowansalskie) 2-3 jajka mąka do obtoczenia 200 g płatków migdałowych klarowane masło lub ewentualnie olej do smażenia Filety z ryby(...)rozmrozić, jeśli nie używamy świeżych, pokroić na mniejsze kawałki, a rozmrożone dobrze odcisnąć. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Filety osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko dociskając do ryb. Filety obtaczać w mące, następnie w rozkłóconych jajkach i na końcu w płatkach migdałowych, dobrze dociskając. Smażyć na rozgrzanym maśle

Czerwień i błękit
Fląderka po bretońsku. 183

łyżki masła klarowanego 1/2  łyżeczki soli 2 łyżki mąki 100 ml wina białego hiszpańskiego Celebro [TUTAJ] 100 ml śmietany kremowej 2 łyżki pietruszki posiekanej Umyte i osuszone filety skropić cytryną ,przykryć i odstawić na 15min. Jasne części porów(...)seler pokroić na plasterki. Szalotki pokroić w kosteczkę. Warzywa smażyć na maśle , 5-10min ,na małym ogniu .Czas zależy od tego ,czy lubimy warzywa bardziej lub mniej chrupkie . Filety osuszyć ,posolić i oprószyć mąką. Warzywa przełożyć do żaroodpornej formy i obłożyć złożonymi na pół filetami. Ryby skropić winem Celebro ,przykryć folią i piec w temp.200stop

Kulinarny karnet Christophera
Miruna patagońska ...jedziemy nad Ocean! 212

się pod nosem i..przyznam się szczerze, że ja te filety wzięłam tylko dlatego, że miały nie mieć tego lodu właśnie, zachęciły mnie również inne napisy , że filety nie zawerają żadnych E-.....w ogóle to opakowanie było jasne jak słońce,klarownie opisane, zero tajemnic, wszystko się miło czytało... Zapragnęłam natychmiast znalezć się TAK DALEKO! Nad Oceanem! Mirunapoławiana jest(...)działo... Toscana -to żadna tajemnica , można o niej śmiało poczytać   BRYTFANNA TOSCANA-TUTAJ Ale do dzieła! A raczej jedziemy nad cudny Ocean tym razem ! Składniki -miruna patagońska, filet- u mnie Abramczyk -ziemniaki pokrojone w cząstki -marchewka poszatkowana -seler naciowy , bo ja mam słabość do selera naciowego- połączony z marchewka leczy skołatane nerwy podobno! Polecany osobom na diecie

Z Kuchni Do Kuchni
"Kurczakowe" muffinki nadziewane pieczarkami / Poultry muffins stuffed with mushrooms 388

Nietypowe podejście do tematu muffinek zaskakuje ciekawą formą oraz bogatym aromatem. Jest to również dobry sposób aby podejść małych niejadków stroniących od mięsa. Składniki - 3 filety z kurczaka - 30 dag pieczarek - 1 cebula - 10 dag startego żółtego sera - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz - słodka mielona papryka - pęczek natki pietruszki Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz(...)dziękuję. Wykonanie Cebulę drobno pokroić. Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki, podsmażyć z cebulą do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Dodać żółty ser i posiekaną natkę. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Filet umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy filet podzielić na trzy części, rozbić na cienkie plastry. Doprawić solą, pieprzem, papryką i przyprawą do kurczaka. Głębokie foremki do muf finek posmarować

Świat Smaku
"Staromiejskiej" klimat wiecznie żywy... 187

czas umiliła nam muzyka na żywo. Z dźwiękiem fortepianu w tle poczułam się jak na pierwszej randce :) Po kilkunastu minutach na naszych stołach pojawiły się spore porcje jedzenia - Smażony filet z pstrąga na postumencie z zielonego groszku z sosem szczypiorkowym i ziemniakami gratine (29zł) Prezentacja może nie jest do końca udana, ale zdecydowanie wygrał tu smak! Ziemniaczki gartine były(...)miękkie i delikatnie rozpływały się kęs po kęsie. Sos szczypiorkowy otulał w minimalnym stopniu fileta, zatem szybko uleciał mi jego smak. Wyjątkowo smaczny okazał się mus z zielonego groszku. Jego kremowa konsystencja optymalnie współgrała z filetem z pstrąga. Mogłabym chyba jeść go na samo ;)  Ryba nie wyróżniła się niczym szczególnym. Istotne było dla mnie to, że wszystko było

Sajkofanka smaku
śledzie matiasy na zakąskę... 143

filety śledziowe 10 sztuk, cebula biała 4 średnie, oliwki zielone, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, sok z cytryny 2 łyżki, olej rzepakowy 2 szklanki filety śledziowe "matiasy" wymoczyć w letniej wodzie z 3 razy zmieniając wodę co 30 minut, następnie wylac je na sito aby odciekły z wody cebulę białą drobno pokroić w kostkę(...)odlac z zalewy i każdą przekroić na "4" części do miski wsypać cebulę, oliwki, wsypać grubomielony pieprz, cukier, wlać sok z cytryny, zamieszać dodać pokrojone na 1 cm paski filety - ja kroję nożyczkami wprost do cebuli wlać olej, delikatnie zamieszać, łyżką przyklepać na wierzchu i schować do lodówki najlepiej na całą noc takie śledziki są pyszne na zakąskę

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania