ugotowany na ząb i obrany bób około 350 gram -tymianek świeży, posiekany, mała garść -wino półsłodkie, białe, około szklanki -cebula posiekana -łyżka oliwy -dwie łyżki masła -parmezan starty -filet z kurczaka nierozbity, pokrojony jak do carpaccia -przyprawy do kurczaka utarte w moździerzu, po szczypcie: gorczycy, kolendry, pieprzu cayenne, cząbru oraz dwie szczypty soli i ząbek czosnku wymieszane z łyżką
BaRepasnasza ulubiona wersja szaszłyków. :-) Po ich zrobieniu doszłam do wniosku, że filety z kurczaka, które najczęściej spotyka się w domowych szaszłykach nie zastąpią wieprzowiny. Najsmaczniejsze są z polędwiczkami, tak jak tutaj, bo mięso jest miękkie, kruche i nie wymaga długiego pieczenia czy grillowania. Aromat białego wina niewątpliwie dodaje im wyjątkowości i smaku. Polecam spróbować. :-) 400g polędwiczek wieprzowych 12 pieczarek
Szefowa kuchnimój obiad - kasza gryczana, kotlety fasolowo-soczewicowe, mizeria ze "śmietaną" słonecznikową, kiełki... i stwierdziłam, że to rzeczywiście może dziwić. No bo dlaczego tak, a nie standardowo panierowany filet z kurczaka, ziemniaki i surówka? Kiedyś mi to przecież smakowało. Chcę więc stopniowo wyjaśniać dlaczego zaczęłam jeść tak, a nie inaczej (teraz tak jem głównie dla tego, że mi to smakuje
pyszne zdrowościwybór przyprawy pozostawiam jednak w Wam, każdy bowiem ma swój gust, osobiście razem z M. lubimy bardzo pikantne mięso, więc nie szczędzimy na przyprawie. KEBAB Składniki 2 podwójne filety z kurczaka przyprawa kebab/gyros tłuszcz do smażenia Sposób Mięso myjemy, usuwamy z niego wszelakie przekrwienia itp. Kroimy w kostkę, bądź cienkie paseczki, wrzucamy do miski. Do mięsa dodajemy przyprawy
Kuchenne aromatyZazwyczaj podaję ją do filetów z kurczaka. Jakoś tak dobrze mi się z nimi komponuje. Lekko słodka z ananasową nutą. Odrobinę pikanterii dodaje jej szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu." Surówka z białej kapusty i ananasa (przepis autorski) Składniki : porcja dla 4 osób 1/4 średniej wielkości główki białej kapusty 4 plastry ananasa z puszki 1 cebula 1 łyżka majonezu 1 łyżka
Wiem co jemNiecodzienny sposób na mięsny zawijaniec. U mnie w domu robi furorę, wszyscy go uwielbiają :) Składniki: 1 duży filet z kurczaka 1 parówka wędzona 1 por 4 plastry sera żółtego Pęczek świeżej mięty ½ szklanki rosołu z kostki 2 łyżki mąki Sól Pieprz Tłuszcz do smażenia Wykonanie: Mięso delikatnie rozbić z solą i pieprzem z jednej strony. Następnie rozłożyć umyte wysuszone
Tradycyjna Kuchniasmak tej zupy tkwi przede wszystkim w typowo wschodnich składnikach tj. mleczko kokosowe i w curry. Wyjątkowo delikatny smak na pewno przekona niejednego przeciwnika kuchni wschodniej. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 cebule 1 ostra papryczka 1 limonka 25 dag szpinaku 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka curry ½ szklanki bulionu drobiowego sól do smaku Wykonanie: Mięso pokroić na kawałki
Tradycyjna Kuchniacordon bleu - tylko z jednym plasterkiem sera i dodatkowo z szynką. Na smakoszy serowych polecam włożyć dużo większy kawałek ok. 1,5 cm plastra sera. Składniki: 2 szt filet z kurczaka szynka wędzona 4 plastry ser żółty 4 plastry 1 szt jajka 5 łyżek bułka tarta 2 łyżki mąka 4 łyżki masło 1 łyżka śmietana kremówka sól do smaku
Tradycyjna Kuchniakostki 1 szklanka śmietanki 1 filet drobiowy sól do smaku pieprz do smaku snack do smażenia Wykonanie: Kukurydzę zmiksować, dodać do bulionu z pokrojonym w kostkę filetem z kurczaka i gotować około 25 minut. Następnie wlać śmietankę przyprawić do smaku i podawać z usmażonymi według opisu na opakowaniu „przysmakiem snack” (okienka) lub grzankami
Tradycyjna Kuchniaskładniki: 2 piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku 3 cm świeżego korzenia imbiru 1 łyżeczka suszonego imbiru sok z 1/2 cytryny 1/2 szkl. oleju 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzeniaponiżej charakteryzuje się jednak dość dużą uniwersalnością – można go zastosować jako dodatek do szerokiego wachlarza potraw. Ja np. używam go do gołąbków, niektórych rodzajów mielonych kotletów czy fileta z kurczaka faszerowanego boczkiem i serem . W dodatku bardzo łatwo wprowadzać w nim modyfikacje dopasowujące go do jeszcze większej ilości dań – stosownie do potrzeb sos może być łagodny lub pikantny, gęsty
Kulinarna Pokusaszynką i serem szwajcarskim. Nazwa w języku francuskim znaczy "błękitna wstążka" - jest to nagroda przyznawana najbardziej utalentowanym kucharzom. Poniżej przepis na moją interpretację tego wyśmienitego dania - filet z kurczaka bez panierki, zawijany z plasterkiem szynki i żółtego sera, duszony w bulionie i białym wytrawnym winie. Zapewniam Was, że ten nieco lżejszy wariant jest równie smaczny jak jego
Milion SmakówProdukty:na jedna osobę 1 filet z kurczaka 1 plaster dobrej szynki 2 plastry sera żółtego sól,pieprz,czosnek granulowany,papryka ostra odrobina oregano jajko bułka tarta olej do smażenia+ łyżka masła Wykonanie
Ugotujmy Cośdaniem jest proste, kolorowe, pikantne i każdy może po swojemu je komponować na talerzu. Na 8 szt. tortilli Potrzebujemy: 1 czerwoną paprykę 1 zieloną paprykę ( lub żółtą) 2 filety z kurczaka 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 limetki 8 pszennych tortilli olej (do smażenia) oliwa z oliwek S&P Dodatki: 150ml jogurtu naturalnego ( lub kwaśnej śmietany) guacamole
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/skomplikowane dodatki. Czas marynowania to min. 1 godzina ale można przygotować mieszankę na szaszłyki dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Na 6 szaszłyków Potrzebujemy: 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka ( można wykorzystać 2 w różnych kolorach) 250g pieczarek Można wzbogacić szaszłyki o: cukinie, cebule, bakłażana, pomidorki koktajlowe Marynata: olej ryżowy sos sojowy ciemny wędzona papryka chili
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/