solą, pieprzem oraz słodką papryką. Odstawiamy do lodówki. 3. JAJKA (8 min): gotujemy je tak jak lubicie – u nas są na twardo, ponieważ lubimy sypką konsystencję żółtka. Ogólnie przy gotowaniu jajek trzeba pamiętać, aby wrzucać je do zimnej wody z dużą ilość soli i dopiero wstawić na gaz – wtedy nie popękają. Jeśli chcecie płynne czy półtwarde żółtka, musicie pilnować czasu(...)powinna zacząć stopniowo odchodzić, więc pociągamy za nią i ściągamy ją z całości pomidora. 6. CHLEB (1 min): tostujemy lub obsmażamy na patelni bez tłuszczu i kroimy w kostkę. Ew. możecie polać grzanki odrobiną oliwy z oliwek. 7. NAKŁADANIE SAŁATKI (3 min): spód talerza smarujemy 1/3 sosu (wtedy sałatka od dołu nie będzie sucha) . Następnie nakładamy całą rukolę i naprzemiennie
Nerds KitchenZimno nie odpuszcza. Ja też nie odpuszczam. Rozgrzewam się od środka niezwykle pożywnymi, aromatycznymi, gorącymi zupami. Można jeść je na śniadanie, na obiad i na kolację
Naturalna Kuchniatłuszczowych (pochodzących spoza ustroju) sztuczne dodatki do żywności, pestycydy, występujące w żywności nieorganicznej, przetworzonej alkohol osłabiający układ odpornościwy margaryna, sztuczne (z torebki, kostki) sosy sałatkowe, pieczeniowe, zupy, oleje do gotowania ( z wyjątkiem oliwy extra vergine, olejów tłoczonych na zimno, lnianego , konopnego , rzepakowego) azotany zawarte w sklepowych wędlinach, boczkach, kiełbasach, które w organizmie ulegają przekształceniu w kancerogenne związki alergeny, takie(...)szkl. jeżyn, 1/2 szkl. jagód, 1/2 szkl. malin, 1 garść natki pietruszki, 1 szkl. nananasa ZIELONY: 1 szkl. zielonej pietruszki, 1 szkl. świeżych liści szpinaku, 1 szkl. jarmużu (ew. rukwii wodnej), 1 jabłko POMARAŃCZOWY (sok świetny zaraz po przebudzeniu) (koniecznie należy dodać do niego łyżeczkę dobrego oleju tłoczonego na zimno, ze względu na witaminy rozpuszczalne w olejach oraz karoteny
Naturalna Kuchniaprodukcja mleka w domu to rzecz banalnie prosta:) I rzeczywiście już pierwsze podejście zakończyło się pełnym sukcesem i jedynym minusem była zalana kipiącym mlekiem kuchenka, bo nie wiedziałam, że gotujące mleko sojowe zachowuje się dokładnie jak zwykłe, czyli kipi i to błyskawicznie;) Przepis dostałam od Sylwii z fb (dziękuję!), zmniejszyłam tylko ilość składników, bo przepis był(...)się na już wielokrotnie przeze mnie robionych ciasteczkach owsianych. Nie wiedziałam tylko jaką konsystencję nada im ta okara, dlatego kolejność ustaliłam taką, żeby dodać ją na końcu, a potem ew. podsypać jeszcze mąką gdyby masa wyszła za mokra. Składniki na 18 ciasteczek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g płatków orkiszowych 150 g okary 2 spore łyżeczki kakao garść rodzynek
Zdrowa Kuchnia SowyZupa krem z pieczonych warzyw, o mocno orientalnym smaku, z dodatkiem również pieczonej dyni piżmowej podbiła moje kubki smakowe i moje serce. Zupa ta jest
Naturalna Kuchnia... i Wam również to polecam? Od około 4 miesięcy wsiąkam w blogosferę coraz bardziej. Na tyle, że przegapiłam zmianę layoutu na portalu gazeta.pl i dopiero wpis
W kuchni wieczoremBigos z wielką ilością kiszonej kapusty, z niewielkim dodatkiem białej kapusty, z sezonowymi warzywami okopowymi oraz z jabłkami. Wyśmienity, kwaśny, bardzo aromatyczny. Jest to bigos bez
Naturalna Kuchniabył mój największy problem), pierwszą czynnością, zaraz po umyciu rąk, było otwarcie lodówki albo tzw. "słodkiej" szafki. I tak leciało: pasek czekolady, plasterek sera pleśniowego, tu plaster salami... Zaczynałam gotować obiad, a kiedy obiad był już gotowy, ja byłam pełna, bo zdążyłam się zapchać śmieciami. Ale jak? Obiadu ciepłego nie zjeść? Jadłam więc obiad, robiłam później sobie kawę i węszyłam(...)RUCHU NUDY! Ruszenie czterech liter z kanapy to moja największa pięta Achillesowa... Czego to ja nie próbowałam. Kiedy prawie rok temu podjęłam moje wyzwanie, zaczęłam ćwiczyć w domu. Była Ewa Chodakowska i jakaś inna pani. Dwa razy. Była próba z zumbą, ale coś nie podeszło. I wtedy w pracy stał się cud :) Okazało się, że musimy się przenieść w inne
bistro mama