Każdemu może się zdarzyć gotowanie obiadu w ostatniej chwili dla niespodziewanych gości lub zwyczajnie z braku czasu. To mój ulubiony przepis na super ekspresowy pyszny filet z kurczaka lub indyka, po którym zostaje tylko ... zapach unoszącey się w powietrzu :)SKŁADNIKIPokrojony w plastry filet z piersi drobiowejoliwy z oliwekduża cebulasól SPOSÓB PRZYGOTOWANIANa dużej patelni wlać 4 łyżki oliwy
zielonacukinkazupa o cudownych właściwościach kojąco-rozgrzewających. I wcale nie smakuje jak sos pomidorowy z kapustą - w czasie krótkiego gotowania pomidory przejmują warzywny smak i danie smakuje jak należy. Spróbujecie?Ekspresowa zupa na jesień z kapustą i fasoląna 4 porcjeczas przygotowania: 25 min.Składniki:2 x 400 g puszki krojonych pomidorów lub 800 g domowej passaty pomidorowej250 g włoskiej kapusty
Chilli Czosnek i OliwaDzisiejsza propozycja to pyszna, ekspresowa pizza wykonana na plackach z tortilli. Pomysł na danie został podpatrzony w programie „Pyszne 25” wypróbowany kilkakrotnie i zakwalifikowany jako rewelacja. Pizzę ta robi się znacznie szybciej niż przyjechałaby zamówiona przez telefon, a w smaku czysta poezja ;) Jeśli raz ją zrobicie na pewno będziecie wracać do tego przepisu. Gwarantujemy! Ilość porcji: 2 małe pizzę Czas
Kolizje Smakówdekoracyjnie wokół brzegu pucharka. Następnie wsypać po 1 łyżce drażetek czekoladowych. Ubić śmietanę i wymieszać z serkiem waniliowym. Nałożyć do pucharków. Wierzch posypać płatkami czekoladowymi i przybrać truskawką. Smaczny, ekspresowy, ładny deserek
Kulinarny karnet ChristopheraBardzo prosta dwukolorowa babka - może być ozdobą Wielkanocnego stołu. Robi się ją szybko i jest naprawdę smaczna :) Tak bardzo, że znika również ekspresowo :)SKŁADNIKI 5 jajek1 szklanka cukru200 g masła 2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego1 łyżka ciemnego
Moje Kuchenne Rewelacjegotowy. Jeśli nie, podpieczcie go jeszcze z 10 minut. 10. PODANIE: sernik musi wystygnąć, a najlepiej jeść go schłodzonego z lodówki. Uwaga – jest bardzo syty! OM NOM NOM! Post EKSPRESOWY SERNIK czyli sernik azjaty – 1,50 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchennarodowym, ale ze względu na wykorzystanie w nim tuńczyka, anchois, czarnych oliwek i natki pietruszki, danie to kojarzy mi się z kuchnią prowansalską, więc dodaję przepis do działu Francja. Ekspresowy sos z tuńczyka i anchois ze spaghetti i czarnymi oliwkami inspirowany przepisem z książki Potrawy z makaronu Tom Bridge na 4 porcje Składniki: na sos z tuńczyka i anchois
Chilli Czosnek i OliwaLubię takie ciasta, których nie trzeba długo zagniatać i czekać aż urośnie,,i te rogaliki właśnie są robione w ekspresowym tempie...wystarczy zagnieść ciasto i już można formować rogaliki i od razu piec.. 2 szkl. mąki 1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 4 dkg świeżych drożdży 1/2 kostki margaryny 1 płaska łyżeczka cukru nadzienie: dżem, owoce, krem czekoladowy
Moje domowe kucharzenieEkspresowa sałatka...zalewamy makaron wrzącą wodą, w między czasie odsączamy sałatkę ze słoika [ takie sałatki warto zrobić i mieć w zapasie], dodajemy majonez...i gotowe.. 2 zupki wietnamskie Vifon słoik sałatki dowolna mieszanka sałat np.z rukolą, z roszponką lub sałatą rzymską majonez Kluski -makaron przygotować według wskazówek znajdujących się na opakowaniu [ pokruszyć , zalać wrzącą wodą
Moje domowe kucharzenieOstatnio córki zażyczyły sobie hot dogów...ale nie chciały za długo czekać...a wiadomo ciasto drożdżowe musi troszkę wyrosnąć.. ja czasem robię takie ekspresowe hot dogi..wszystkie składniki [ oprócz parówek oczywiście] wrzucam do miski robota...i on zagniata ciasto..a ja w między czasie szykuję parówki...Ciasta nie musimy zostawiać do wyrastania..i tak pięknie wyrośnie podczas pieczenia
Moje domowe kucharzeniePrzepis na takie ekspresowe bułeczki znalazłam tutaj... 240 ml mleka 120 ml ciepłej wody 1 łyżeczka miodu (w oryginale 1 łyżka) 55 g masła 1 jajko 670 g mąki pszennej 7 g drożdży suszonych 1 ,5 łyżeczki soli Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut.Do garnuszka wlać mleko , dodać miód i masło i podgrzewać
Moje domowe kucharzenieEkspresowe bułeczki po raz kolejny , tym razem przepis podpatrzony tutaj..Są na prawdę bardzo szybkie i proste w wykonaniu..polecam. 450 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 4-5 łyżek oliwy Włączyć piekarnik i ustawić go na 190 stopni. Drożdże zasypać cukrem
Moje domowe kucharzeniemyślę, że bardzo trudno było by je zepsuć. Wystarczy przyłożyć się do ubicia piany z białek. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste. Możecie użyć do niego dowolnych, sezonowych owoców. Ekspresowe ciasto zowocami Składniki: 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego 100 g masła 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ½ laski wanilii lub kilka
Mania GotowaniaKochani, ekspresowe ciasteczka - szybko, pysznie I efektownie. Gdy dzwoni telefon I okazuje się że goście w drodze, warto mieć gotowe ciasto francuskie. Ciasteczka gotowe w 20 min. Polecam .Zaczynamy: Składniki:2 płaty ciasta francuskiego gotowego1 puszka brzoskwiń2 puszki gruszek2 łyżki masłacukier puder200 ml smietany do ubicia Wykonanie:Z płatów wykrawamy kółka. Układamy na blaszce. Rozpuszczamy masło. Wszystkie ciastka smarujemy masłaem
Smaki EdytyPomysł na ekspresową kolacje. Pewnie nie jedno z was ma gdzieś w szafce ukryte nieużywane naczynie do fondue, bo zawsze nam się wydaje że przygotowanie serowe, czy mięsnego fondue to "kupa roboty", więc po co je wyciągać, a tymczasem mi przygotowanie tego fondue na niedzielną kolacje zajęło 5 minut, zjedliśmy je 3, a film trwał
Bernika - moj kulinarny pamietnik