śniadanku i kawie. Dzisiaj raczyłam się pyszną kaszką z dodatkiem kurkumy. Dużo pracy mnie dzisiaj czeka , więc zaraz uciekam… A po południu mam dla Was nowy przepis na dynię. Miłego dnia
codojedzeniaSkładniki: 350 g kapusty kiszonej 1 mała marchewka 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki kminku pieprz 2-3 łyżki oleju z pestek dyni Kapustę odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać olej. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiWartość kaloryczna: 120 kcal Składniki: · 1 szklanka puree z dyni · 2 jajka · ½ szklanki syropu z agawy lub klonowego lub nieco mniej miodu · 150-200 g bakalii
Bazując na smakupracy podczas codziennego spaceru po kawę przynoszę sobie piękne, żółte i pomarańczowe liście – nieubłagane oznaki zbliżającej się zimy. Ale jesień to nie tylko liście, to również dynie, jarzębina, wrzosy czy miechunek. Do jesiennych dekoracji znakomicie nadają się zasuszone liście, kwiaty, owoce dzikiej Czytaj dalej... Artykuł Jesienne dekoracje – inspiracje pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuGotując całość do miękkości. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Podawać z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną. --------- Podobne: Szafranowa potrawka z kasztanami Kurczak po portugalsku Penne z dynią i toy choi
Weekendy w domu i ogrodzieHalloweenowy wieczór ponosi nas wyobraźnia. Przebieramy się za straszydła, wycinamy dynie i świętujemy całą noc. Jemy wówczas straszne palce wiedźmy, przerażające oczy, czy muffinki ociekające krwią :) Czemu by nie zjeść fragmentu „cmentarza”? :) W tym roku proponujemy Wam bardzo ciekawie wyglądające ciasto o niebagatelnym smaku brownie. Gwarantujemy piorunujące wrażenie na wszystkich uczestnikach Hallowenowej imprezy :) Inspiracje na to ciasto zaczerpnęłyśmy
Kolizje Smakówtakie „smakołyki” kusza się przede wszystkim dorośli, ale jeśli podać je w fajnej formie może i dzieciom przypadną do gustu. Specjalnie na Halloween proponujemy mandarynki przerobić na dynie, a banany na straszne duszki. U moich dzieci zadziałało i szybko „duszków” zabrakło. Może i Wasze przekonacie tym sposobem do porzucenia lizaków i cukierków na rzecz kilku owoców :) Czas przygotowania: 10 minut
Kolizje SmakówSkładniki: 1 l mleka 500 gram ugotowanej przetartej dyni 1-2 łyżki miodu cynamon cukier waniliowy 1 łyżka masła ponadto 1 jajko mąka - tyle aby ciasto było gęste odrobina mleka sól Wykonanie: W garnku gotujemy mleko razem z pozostałymi składnikami. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Jajko wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem. Dodajemy przesianą mąkę oraz
kgwjanczewołyżek cukru (u mnie był to w połowie dark muscovado) 50 g masła kokosowego rafinowanego (lub innego roślinnego) pół banana lub jeden mały 250 g puree z upieczonej dyni (puree z marchewki też się nada) płaska łyżeczka soli 20 g drożdży łyżka przypraw do pierników 1 l oleju roślinnego do smażenia pączków Farsz: 250 g daktyli (namoczyć w ciepłej wodzie
greenscarfpyszna sałatka z tuńczykiem ,jajkami,groszkiem....zrobiłam ją z makaronem kolorowym w kształcie dyni,nietoperzy i pająków,bo będę ją podawać na Halloween,ale oczywiście może być to jakikolwiek inny makaron Składniki: makaron(np.kokardki) tuńczyk w oleju 4-5 jajek zielony groszek(lub z puszki) kukurydza, czerwona cebula zielony ogórek 2 łyżki majonezu sól,pieprz Przygotowanie: makaron gotujemy,,przelewamy zimną
Swojskie jedzonkoSkładniki: 200 g dyni, obranej i pokrojonej na kawałki miąższ z 1 owocu mango bez skórki 1-2 łyżki cukru pudru skórka starta z 1 pomarańczy i miąższ z jednego owocu 2 łyżki nasion chia Wszystkie składniki, oprócz chia umieścić w wysokim naczyniu i zblendować na mus, dodać nasiona chia i pozostawić do napęcznienia. Mus można potraktować jako deser
Czerwień i błękitwiórków kokosowych (ja nie dawałam) Wg mnie tych składników dajemy wg upodobania ale w przepisie jest tak: * 100 g suszonej żurawiny * 125 g mieszanki nasion (pestki słonecznika, dyni,siemie) * 125 g niesolonych fistaszków (ja w ogóle nie dawałam fistaszków tylko delikatnie uprażone na patelni orzechy włoskie i laskowe) Dodatkowo 4 łyżki miodu (mój dodatek) Do dzieła!!! Mleko skondensowane podgrzać
sierotka maRysia w kuchnicukinia 3 ziemniaki duża cebula 2 l wywaru z kurczaka (można zastąpić kostką) ząbek czosnku sól, pieprz ulubione zioła - u mnie garść swieżego majeranku i tymianek uprażony słonecznik lub dynia grzanki można posypać ją startym cheddarem Do dzieła!!! Cukinię i ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy klika minut na rozgrzanej oliwie następnie wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy
sierotka maRysia w kuchni