Dziś krótka notatka o jedzeniu w pracy :) Owoc kaki (w tesco jest promocja na nie teraz), owsianka na mleku ryżowym z rodzynkami, pestkami dyni, migdałami, mango - wystarczy wieczorem wsypać do słoiczka płatki owsiane, dodać rodzynki, pestki, owoce, zalać mlekiem i rano mamy gotową owsiankę. Oprócz tego ryż z szybkim gulaszem z papryki i seitanu :) Smacznego w pracy i w domu
Co na wege obiad?zostawione na noc i zagotowane rano) banan 2 łyżki masła orzechowego (zmielone fistaszki bądź kupne 100% orzechów) dżem z czarnej porzeczki orzechy (nerkowiec i laskowe) ew. ziarna (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane) Owsianka owocowa baza owsiana j.w. duże jabłko 2 łyżki masła orzechowego j.w. żurawina nerkowiec/pestki słonecznika Obydwa zestawy są bardzo jesienne i rozgrzewające, stanowią prawdziwą bombę energetyczną
Przepysznik - BLW i nie tylkowinnic i klimatycznych winniczek wypełnionych po brzegi beczkami z dojrzewającym nastawem z winogron. Kierując się do mniejszych miejscowości takich jak Pere w której mieszkałam można napotkać hektary pól zasianych dynią i słonecznikiem co tworzy niepowtarzalny krajobraz. Na drzewach dojrzewają aromatyczne pigwy, a pobocza dróg porośnięte są krzewami tarniny. Malowniczy Tokaj kusi wąskimi uliczkami, a każdy zakątek zachęca do smakowania miejscowego
Apetyczna babeczkaszklance zamknięta Ale zajmijmy się festiwalowym menu. Na pierwszy ogień poszło Jesienne Trio — zupa krem w trzech odsłonach. Oryginalne podanie zachęcało do skosztowania. Radosna pomarańczowa barwa kremu z dyni spowodowała, że bez zastanowienia poszedł on na pierwszy ogień. Lekko pikantny, o wyrazistym smaku wraz z chipsem z kiełbasy kresowej (tylko czemu tak małym?) tworzył kompozycję doskonałą. Później aż żałowałem
Food Squareszklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki surowego kakao 2 łyżki przypraw korzennych łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki kefiru 3 łyżki puree z dyni 0,5 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je se sobą. Masę przelewamy do formy o wymiarze 22cmx33cm
Mienta blogcykorie 1 łyżka suszonej żurawiny 6 daktyli garść rodzynek łyżka ziaren dyni pół cebuli ocet winny 3 łyżeczki brązowego cukru szczypta soli oliwa Cykorię przekroić na pół, wyciąć głąbek, namoczyć na kilkanaście minut w zimnej wodzie by złamać goryczkę. Osączyć i posiekać, dodać cebulę i bakalie i ziarna, daktyle pokroić. Posypać cukrem, solą i skropić octem winnym. Doprawić 2 łyżkami
Gotowanie jest łatwegarście liści i wierzchołków lebiody (łobody) 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren dyni 1 łyżka orzechów włoskich 1 szkl oliwy 40 g tartego parmezanu Wszystko zmiksować blenderem stopniowo dodając liście . Pesto można zamrozić w małych porcyjkach
Gotowanie jest łatwepiersi z kurczaka 1 cebula 100 g grzybów leśnych (opieńki) 1 papryka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 60 g żółtego sera mieszanka ziaren (dynia, słonecznik, siemię lniane, sezam) oliwa brązowy cukier Mięso oczyścić i przy pomocy ostrego noża naciąć tak by powstały dwa jak największe płaty. Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę
Gotowanie jest łatwedwie duże garście natki pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka ziaren dyni 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 szkl oliwy 2 łyżki startego parmezanu sól pieprz Ziarna uprażyć na suchej patelni przez chwilę, wystudzić. Natkę umyć, osuszyć. Odciąć grubsze gałązki i włożyć do kubka blendera 1/3, dodać oliwę i ziarna, zmiksować, dodać następną partię natki
Gotowanie jest łatweżurku (w butelce) 900 g mąki żytniej żurkowej 1 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 2 łyżki ziaren (wedle uznania) dynia, słonecznik, siemię , sezam. 3/4 szkl wody. Żurek wlać do wysokiej miski, dodać połowę drożdży i łyżeczkę cukru, wsypać ok 1 szkl mąki żurkowej, wymieszać i pod ściereczką pozostawić w cieple
Gotowanie jest łatwemąki pszennej 0,5 kg mąki żytniej 2 łyżki siemienia 2-3 garście słonecznika 2-3 garście pestek dyni 2-3 łyżki otrąb pszennych 5 łyżeczek soli zakwas 5 szklanek wody ciepłej (letniej) Wymieszać składniki, odłożyć 5 łyżek zakwasu, Nasmarować 3 keksówki smalcem, nałożyć ciasto do połowy, zostawić na 8 godzin. po wyrośnięciu posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem
Gotowanie jest łatwepomidory ze szklarni i ogórek. Na obiad: ryż jaśminowy i boeuf strogonow ( z tego przepisu ). Oprócz tego mam banana, owoc kaki i 1/2 l soku z jabłek, marchwi i dyni. Słodki tak bardzo, że chyba go wodą rozcieńczę ;) Miłego dnia i smacznego
Co na wege obiad?informacjami od producenta można przy pomocy tej prasy wytłoczyć: - siemię lniane, - siemię złociste, - pestki słonecznika, - orzechy ziemne, - orzechy włoskie, - migdały, - nerkowce, - orzechy brazylijskie, - orzechy piniowe, - orzechy laskowe, - pestki dyni, - mak, - sezam, - pistacje i jak się okazało również wiórki kokosowe :) U mnie na pierwszy rzut poszedł mak, bo bardzo byłam ciekawa oleju i tego jak prasa poradzi sobie z tak drobnymi
Co na wege obiad?szklanki dodatków ( u mnie: - 0,5 szklanki rodzynek - 0,5 szklanki siekanych daktyli - 0,5 szklanki ziaren łuskanego słonecznika - 0,25 szklanki ziaren siemienia lnianego - 0,25 szklanki ziaren dyni - 0,25 szklanki sezamu - 0,5 tabliczki siekanej gorzkiej czekolady (80% kakao) - zamiennie 3 łyżki kakao) W rondlu umieścić masło roślinne, cukier i mleko. Zagotować. Dodać płatki owsiane - prażyć około
kawawszklancejedna można zjeść zdrowo....i pysznie :) Proporcja na ok. 16 kwadratów 4x4 cm - 25 - 30 dag daktyli - po 1/3 szklanki*: siemienia lnianego słonecznika dyni suszonej żurawiny fistaszków rodzynek** - 1 szklanka dowolnych otrębów ( u mnie pszenno-owsiane ) Daktyle przełożyłam do rondelka i zalałam wodą ok. centymetr nad powierzchnię. Owoce gotowały się na wolnym
kawawszklance