duszona wołowina - 500 przepisów (strona:2/34)

Wołowina duszona w cebuli z ogórkiem kiszonym 157

Duszona wołowina z cebulą w sosie własnym to sposób na pyszny obiadek.  Podałam z kluskami śląskimi ale również z kaszą jest pyszna, polecam. Składniki: 1 kg wołowiny 3 cebule 2 średnie ogórki kiszone masło do smażenia mąka do obtoczenia 2 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić(...)Cebulę z czosnkiem zeszklić, dodać do mięsa. Wszystko zalać gorącą wodą tak, by całe mięso zostało przykryte, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku i dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do mięsa i chwilę jeszcze razem wszystko dusić. Smacznego! Podałam z kluskami śląskimi i zasmażaną

magiczna kuchnia Kasi
Kanapka z pulled beef, pastą z pieczonej papryki, serem i szczypiorkiem 128

Przepyszna kanapka z długo duszoną wołowiną, rozpuszczonym serem i pyszną pastą z pieczonej papryki. By nadać świeżości temu daniu posypałam mięso dużą ilością szczypiorku. Jest to jedna z lepszych kanapek jakie jadłam. Cały trik polega na tym, by odpowiednio grillować pieczywo, które posmarowane pastą z papryki nadal będzie chrupiące i nie będzie chłonęło płynów. Reasumując jest ciekawy pomysł

Mango Papaja
Duszona wołowina w warzywach i pomidorach z szybkowara 167

dzisiejszy obiad proponuję duszoną wołowinę w warzywach i pomidorach. Smaczne danie dla całej rodziny. Warto przy takich daniach wykorzystywać szybkowar, mniej pracy i czasu w przygotowaniu posiłku. Ostatnio „odkopałam” szybkowar i zastanawiam się dlaczego tak długo go nie używałam. Wołowinę robiłam około 30 minut. Składniki: ok.600 gram wołowiny 2 marchewki Kawałek selera 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól Pieprz

Smaki Ewy
Wołowina w warzywach 139

plastry, lekko podsmażyć na oleju, podlać ok. pół litra wody. Warzywa obrać. marchewkę, pietruszkę i seler pokroic w dużą kostkę. Cebulę i pora pokroić w prążki. Dodać do wołowiny. Dusić na małym ok 1,5 godziny do miękkości mięsa.Doprawić solą i pieprzem  Można podlać woda jeśli wyparuje. Podawać z kaszą

W kuchennym oknie Ewy
Gotuj z Julia- podstawowy sos winegret oraz salatka na zimno 343

sałatki. Zapraszam do śledzenia całej akcji i jej przepisów tutaj. Drugi element wpisu to moja wersja jej sałatki z mięsem na zimno. Wg Julii wystarczy jakikolwiek kawałek mięsa duszonej wołowiny, cielęciny, wieprzowiny lub drobiu zamarynować w sosie winegret, dodać kilka warzyw, korniszonów, oliwek, kaparów i pyszna przekąska gotowa. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 153

smaku. Naczynie zamykamy i wstawiamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika. Pieczemy 2 do 3 godzin aż wołowina zmięknie. Sprawdzamy co jakiś czas nakłuwając wołowinę widelcem. W czasie duszenia się wołowiny przygotowujemy dodatki. Pieczarki starannie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie przekładamy go na durszlak i osuszamy na papierowym ręczniku. Odcinamy nóżki, a kapelusze kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy ½ łyżki

Kolizje Smaków
Czeski gulasz piwny i festyn ludowy 193

ogniu, mieszając, a jak odparuje wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć. Dodać całe przyprawy, zalać połową szklanki piwa i dusić ok. 40 min. (jeśli robi się z wołowiny, trzeba dusić w pierwszej fazie ok. 2h!), podlewając wodą jeśli trzeba. Potem dodać sól, kminek, ostrą paprykę, pokruszony chleb i resztę piwa. Dusić się, aż chleb się całkowicie rozpadnie

Kuchnia Prezydentowej
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 239

pieczoną – my zdecydowaliśmy się na duszoną w garnku, gdyż nie każdy z Was ma zawsze dostęp do piekarnika. Zrezygnowaliśmy także z marynowania mięsa, aby skrócić przygotowania – przez 3h duszenia bez problemu zdąży ono przejść smakiem wina i przypraw. Opis jest długi, ale większość przygotowań polega na pokrojeniu i podsmażeniu składników. W trakcie duszenia wystarczy kilka razy zamieszać potrawę(...)które Wam nie podchodzi, tylko dlatego, żeby się nie zmarnowało – po ugotowaniu wcale nie będzie lepiej Jeśli chodzi o mięso, my kupiliśmy szponder – jest stosunkowo tanim kawałkiem wołowiny, można go długo dusić, a do tego zawiera kości, które przydadzą się do zrobienia wywaru (zamiast wrzucać sztuczne i pełne niezdrowych składników kostki wołowe). Możecie też kupić goleń, łopatkę czy rozbratel. Warto

Nerds Kitchen
Wołowina Blue 128

łyżeczkę oleju sezamowego, czosnek przeciśnięty przez praskę i 1 łyżeczkę startego imbiru – w dowolnej kolejności. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy wołowinę pokrojoną w grubą kostkę. Mieszamy i przekładamy na suchą, rozgrzaną patelnię lub do garnka z grubym dnem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 4 godzin („aby tylko pyrkało”). Pod koniec miksujemy w blenderze białą  fasolę odsączoną z zalewy(...)mnie dodatkiem były szare kluski (bez boczku) i jarmuż pieczony (chipsy). Przyznam, że koleżanka zafundowała ucztę mięsną wartą grzechu (obżarstwa). Gorąco polecam i życzę smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Wołowina Blue appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Wołowina z pieczarkami 138

obsmażamy mięso z obu stron następnie podlewamy wrzącą wodą i dusimy pod przykryciem ok. 30-45 minut. Do garnka z plastrami wołowiny dodajemy pastę paprykową, oraz pokrojone pieczarki. Wołowinę z pieczarkami dusimy pod przykryciem dalsze 15-20 minut (musimy sprawdzić czy wołowina jest już miękka), na koniec wlewamy śmietankę i podgotowujemy, aby sos zgęstniał. Dzięki obecności pieczarek, przypraw i mąki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczeń wołowa w ciemnym sosie cebulowym 207

mieć z nią nic wspólnego. Trzeba też umieć kupić odpowiedni kawałek mięsa wołowego, bo nie każdy nadaje się do konkretnej potrawy. Dlatego boimy się wołowiny :) Sama bałam się jej kiedyś, zwłaszcza po moim pierwszym samodzielnym z nią kontakcie. Nie warto jednak poddawać się, bo można stracić sporo fajnych smaków(...)czosnek odsunąć na bok i na dnie garnka poukładać plastry mięsa. Przykryć je cebulą i czosnkiem, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i dusić prawie do miękkości - około 40-60 minut. Pod koniec duszenia dodać pozostałe 2 ząbki czosnku, posiekane drobno. Mięso posolić i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Sosu w zasadzie nie trzeba niczym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym 179

kombinować, lecz zrobić coś prostego. Może nie będzie zbyt efektowne, ale też i nie będzie udziwnione :) Tak po prostu i zwyczajnie, jak lubię :) Zapraszam na pyszną wołowinę z patelni zapiekaną z warzywami. Jako dodatek zasmażane buraczki i najprostszy na świecie sos koperkowy.  Składniki: gruby plaster giczy wołowej (około 400 g), 4-6 średnich ziemniaków , około 10 cm białej(...)pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Masło stopić i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę i dodać starte buraczki. Wszystko razem połączyć dokładnie i mieszając dusić przez 1-2 minuty na niewielkim ogniu. Doprawić solą, cukrem i octem winnym. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać. Sos koperkowy: 200 ml dobrej kwaśnej śmietany , pęczek koperku , sól

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chili con carne 160

puszka czerwonej fasoli 30 ml wywaru z wołowiny pieprz natka pietruszki do dekoracji - opcjonalnie Roztopić w garnku masło i zeszklić delikatnie czosnek i cebulę Przełożyć do garnka wołowinę i dusić pod przykryciem przez 10 minut Następnie dodać chili, kminek, koncentrat pomidorowy i całość dokładnie wymieszać Dodać fasolę, bulion i doprawić solą oraz pieprzem Nastawić piekarnik na 180 stopni Przełożyć potrawę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz węgierski 209

gulasz jest przyjemnie pikantny i mocno paprykowy. Najlepszym mięsem wołowym do przygotowania gulaszu jest karkówka, goleń, łopatka, pręga lub udziec.  Gulasz można posolić dopiero na sam koniec duszenia mięsa. Inaczej wołowina będzie twarda. Gulasz wołowy wymaga długiego (3 - 4 godziny) i cierpliwego (na małym ogniu) duszenia - wówczas mięso będzie miękkie i soczyste.  Podczas duszenia gulasz wymaga częstego mieszania

Gospodyni Miejska