drożdżowe - 16813 przepisów (strona:698/1121)

Rogaliki drożdżowe 209

sklepie? Ja należę jeszcze do tej pierwszej grupy, jednak w najbliższym czasie mam poważne plany, aby to zmienić :) Dziś w związku z tym zaproponuję Wam przepis na bajeczne rogaliki drożdżowe, które wybornie smakują z wszelkimi dodatkami (na słono i na słodko). Są puszyste, lekko słodkie w smaku, bardzo miękkie i rumiane. Możecie poeksperymentować dodając do ciasta suszone zioła, czy też

MyCookBook.pl
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym 154

Jako, że okres bożonarodzeniowy i noworoczny trwa w najlepsze, a mak jest nieodłącznym symbolem świąt mającym przynieść dostatek na cały rok, dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym. Idealne jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzą się też jako drugie śniadanie w pracy czy w szkole. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej

MyCookBook.pl
Pizza 199

łyżki mąki (z podstawowej ilości), ponownie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosły na ok. 15-20 minut. Do przesianej z solą mąki wlewamy rozczyn drożdżowy, dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za twarde możemy dolać trochę ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasto nie powinno kleić się do rąk, ma być miękkie i gładkie. Ponownie nakrywamy

MyCookBook.pl
Drożdżowe ciasto ze śliwkami 161

Drożdżowe ciasto z dodatkiem śliwek to mój stały punkt podczas sezonu na te owoce. Dość cienko rozwałkowane, ale puszyste i miękkie ciasto z gęsto ułożonymi (dachówkowo) owocami wygląda bardzo efektownie. Jeżeli trafiły się Wam bardziej kwaśne śliwki możecie po upieczeniu posypać je dodatkowo cukrem, a dla nadania ładnego połysku posmarować odrobiną dżemu morelowego. Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe

MyCookBook.pl
Drożdżowe rogaliki dyniowe z pigwą, powidłami i makiem 214

Rogaliki drożdżowe z dodatkiem dynii są żółciutkie, mięciutkie i pyszne. Nadziewane dżemem pigwowym i powidłami śliwkowymi z własnej spiżarni, choć można je nadziać właściwie wszystkim. Bez nadzienia, posmarowane masłem lub ulubionym dżemem są również pyszne. Zaraz po upieczeniu można je zamrozić i mieć zawsze pod ręką świeże rogaliki na śniadanie lub podwieczorek. Z podanej porcji ciasta zrobisz 16 małych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis 296

oprócz 200 g masła, które wykorzystamy w dalszym etapie) i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało dość rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Jeżeli jednak ciasto okazałoby się zbyt rzadkie możemy dodać niewielką ilość mąki - jeżeli natomiast zbyt gęste - mleka. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce

Słodka Strona
Drożdżówki z konfiturą z dyni 185

odstawić do wystudzenia. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru, odstawić na kwadrans aby drożdże ruszyły. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i żółtko. Gdy rozczyn drożdżowy ruszy dodać do niego resztę cukru i wymieszać do zupełnego rozpuszczenia, połączyć z mąką i ciepłym tłuszczem. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, jeśli lepi się do dłoni podsypać mąką. Ciasto zostawić

Apetyczna babeczka
Szarlotka krucho-drozdzowa czyli Slodki Czwartek doc.92 229

przepis już niebawem) a drugą na upieczenie ciasta. Oj nie byle jakie to ciasto! oto Szarlotka najwyższej jakości, na którą to przepis znalazłam na blogu Addio Pomidory . Szarlotka krucho-drożdżowa  ciasto: 450 g mąki tortowej + ok. trochę na podsypanie i do wałkowania 250 g masła szczypta soli 4 żółtka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
40 śniadań na ciepło 1941

grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano

Moja smaczna kuchnia
Domowa pizza 207

podwoiło objętość. W międzyczasie, na odrobinie margaryny szklimy cebulę dodajemy pieczarki, podsmażamy do miękkości, odstawiamy. Ser scieramy na tarce na dużych oczkach. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość wykładamy je na wysmarowaną tłuszczem, dużą blachę z pieca. Ciasto jest klejące, aby je rozprowadzić używamy mleka lub oleju, w którym moczymy palce. Odstawiamy ciasto jeszcze

Gotowanie moimi oczami
Mini pączki z serka homogenizowanego 151

Doskonała alternatywa dla drożdżowych pączków Składniki serek homogenizowany waniliowy, 300g jajka, 3 sztuki mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki sól, szczypta cukier drobny, 50g cynamon, 1 łyżeczka Przygotowanie W misce mieszamy widelcem serek i jajka aby się dobrze połączyły. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą, dodajemy do masy jajecznej. Wszystko dokładnie mieszamy. Olej

Gotowanie moimi oczami
Bułeczki z płatkami owsianymi 160

cukrem, dodajemy jedną łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Odstawiamy rozczyn na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, jajko, płatki, otręby, wyrośnięty rozczyn drożdżowy i na końcu ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i formujemy małe

Gotowanie moimi oczami
Bułeczki śniadaniowe 165

cukru i łyżkę mąki. Przykrywamy rozczyn ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy masło i delikatnie studzimy. Do mąki wlewamy rozczyn drożdżowy, stopione masło, jajko, żółtko, pozostały cukier i sól. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż pokażą się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie ciasto

Gotowanie moimi oczami
Bułki tygryski 128

dodajemy łyżkę mąki i cukier. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aby ruszyły. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy masło. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy rozczyn drożdżowy i mleko z masłem. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, wyciągamy je na blat obsypany mąką i dzielimy

Gotowanie moimi oczami
Wodne bułeczki cebulowe 130

miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę podgrzewamy, ma być ciepła, nie gorąca. Dodajemy sól, resztę letniej wody, zrumienioną cebulkę razem z tłuszczem, na której się smażyła oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto ręcznie, przez około 10 minut, aż będzie lśniące i elastyczne. Krótsze wyrabianie spowoduje, że bułki będą po upieczeniu gliniaste. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę, aż podwoi objętość

Gotowanie moimi oczami

Proponowane wyszukiwania