Domowa wędlina - schab gotowany w mleku z dużą ilością czosnku. Bez konserwantów i innych zbędnych dodatków - tylko mięso, czosnek i naturalne przyprawy. Nie jest też przesolona, jak to się zdarza w kupnych wędlinach. Taki schab gotowany możemy bez wyrzutów sumienia podać dzieciom. Jest delikatny, miękki i soczysty, z lekko czosnkową nutą. Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste. Może trochę(...)godzinę gotować w mleku. No i trzeba jeszcze doliczyć czas stygnięcia. Ale naprawdę warto poczekać, bo taka domowa wędlina jest najlepsza i wiemy co jemy! Te kupne mogą się przy niej schować. Idealna propozycja na świąteczny stół. Składniki: ok. 1 kg schabu 1 litr mleka 6-7 ząbków czosnku 3 listki laurowe 3-4 ziela angielskie Marynata: 1 łyżeczka papryki
Kuchnia MagdaLenyDomowa wędlina - schab gotowany w mleku z dużą ilością czosnku. Bez konserwantów i innych zbędnych dodatków - tylko mięso, czosnek i naturalne przyprawy. Nie jest też przesolona, jak to się zdarza w kupnych wędlinach. Taki schab gotowany możemy bez wyrzutów sumienia podać dzieciom. Jest delikatny, miękki i soczysty, z lekko czosnkową nutą. Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste. Może trochę(...)godzinę gotować w mleku. No i trzeba jeszcze doliczyć czas stygnięcia. Ale naprawdę warto poczekać, bo taka domowa wędlina jest najlepsza i wiemy co jemy! Te kupne mogą się przy niej schować. Idealna propozycja na świąteczny stół. Składniki: ok. 1 kg schabu 1 litr mleka 6-7 ząbków czosnku 3 listki laurowe 3-4 ziela angielskie Marynata: 1 łyżeczka papryki
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj kolejny przepis na smaczną i zdrową, domową wędlinę. Tym razem schab gotowany, bardzo delikatny w smaku. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Schab gotowany Składniki 1 kg schabu bez kości 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 2 ząbki czosnku bez obierania 2,5 łyżki soli 1 łyżka musztardy ostrej 2 łyżki majonezu Instrukcje Do dużego garnka wlewamy
To co lubię - gotuję i polecamDomowe wędliny przygotowujemy regularnie, ostatnio pokazywałam na blogu przepis na rewelacyjny w smaku schab peklowany pieczony z tymiankiem i czosnkiem. Nasz blog jest z tego znany, opowiadaliśmy o tym w Pytaniu na Śniadanie w TVP 2 , gdzie pokazaliśmy nasze domowe wędliny. Przygotowanie domowej wędliny to bardzo prosta rzecz, a na blogu znajdziecie ogrom pomysłów na suszone, parzone, czy też pieczone(...)wędlinie czas aby przeszła ich smakiem, oraz wybrać sposób przygotowania produktu końcowego. Polecam dzisiejszy przepis na schab pieczony z pieprzem i majerankiem . Jest pyszny! Szczególnie polecamy przepisy na: domowa szynka schab suszony z pończochy schab peklowany parzony schab suszony w piekarniku. pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym pieczona szynka Schab pieczony z pieprzem cytrynowym jest doskonały, na jego wygląd miękną kolana
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSCHAB Z PAPRYKĄ W 20 MINUT NA KANAPKI Domowa wędlina jest najlepsza. A jest jeszcze lepsza, kiedy robimy ją z tym z czym chcemy. Moja wędlina jest paprykowa z dodatkiem świeżej papryki, którą możemy dostać wszędzie, a jeszcze lepiej, gdy mamy swoje w ogrodzie. Papryka komponuje się idealnie, nadając pysznego smaku i koloru. Wędlina jest bardzo dobrze doprawiona, zamarynowana, dzięki(...)Victorinox idzie to jak z płatka. Raz, dwa i pokrojone :) Polecam bo domowe wyroby, to zdrowe wyroby :) Taką zdrową, bez konserwantów sztucznych i chemii wędlinkę możemy zamrozić. W ten sposób można zachować smak lata, świeżej zebranej papryki na dłużej i cieszyć się smakiem zimą. ~~SKŁADNIKI~~ schab 1 kg. papryka słodka mielona 3 łyżki papryka wędzona mielona 1 łyżeczka
Kuchnia PaulettesDoskonały schab, który może być na święta, ale też na każdy smaczny dzień :) Pomysł wyszedł przypadkowo...po peklowaniu solą i cukrem na wędliny suszone. Jeden
chleba naszegoZapraszam dzisiaj na przepis na schab parzony, w postaci domowej wędlinki. Przygotowanie schabu w nie zajmie Ci dużo czasu. Zapomnij o godzinnym pieczeniu w piekarniku czy żmudnym nacieraniu mięsa przyprawami. Do garnka z wodą wrzucasz przyprawy i wkładasz mięso. Odliczasz 5 minut od zagotowania schabu i operację powtarzasz drugiego dnia. Jak sama widzisz, przygotowanie domowej wędliny nie musi być czasochłonne
Mieszam w GarnkuKolejna smaczna wędlina przygotowana w szynkowarze. Zrobienie tej wędliny jest banalnie proste, nie musimy niczego mielić czy mieszać. Wystarczy posmarować mięso przyprawami, poczekać 48 h i
Stare GarySchab pieczony w rękawie Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszny pieczony schab . Tak przygotowane mięso można podać na ciepło na obiad (w towarzystwie powstałego podczas pieczenia sosu) lub na zimno w formie wybornej domowej wędliny . Schab pieczony w rękawie wychodzi naprawdę soczysty, miękki, nie jest wyschnięty, ani twardy . A prosta mieszanka przypraw dodaje nadaje mięsu wspaniałego smaku
Słodkie okruszkiDomowa wędlina - schab pieczony w maślance z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Tak przygotowany schab jest delikatny i soczysty, a przede wszystkim naturalny - bez konserwantów i zbędnych dodatków. Nie jest też przesolony tak jak kupne wędliny, więc spokojnie można podać go dzieciom oraz osobom, które muszą unikać nadmiaru soli. Maślanka świetnie się sprawdza jako marynata do mięsa, dzięki niej staje(...)się ono bardziej delikatne i nie wysycha podczas pieczenia. Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste, bo praktycznie robi się sama. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, bo proces ten wymaga trochę czasu... Składniki: ok. 1 kg schabu b/k 800 ml maślanki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki majeranku Dodatkowo: 1 łyżeczka papryki
Kuchnia MagdaLenyDomowa wędlina - schab pieczony w maślance z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Tak przygotowany schab jest delikatny i soczysty, a przede wszystkim naturalny - bez konserwantów i zbędnych dodatków. Nie jest też przesolony tak jak kupne wędliny, więc spokojnie można podać go dzieciom oraz osobom, które muszą unikać nadmiaru soli. Maślanka świetnie się sprawdza jako marynata do mięsa, dzięki niej staje(...)się ono bardziej delikatne i nie wysycha podczas pieczenia. Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste, bo praktycznie robi się sama. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, bo proces ten wymaga trochę czasu... Składniki: ok. 1 kg schabu b/k 800 ml maślanki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki majeranku Dodatkowo: 1 łyżeczka papryki
Kuchnia MagdaLenyPrzepis podpatrzony na wż , oczywiście z własnymi modyfikacjami, Wy też możecie "bawić " się smakami :) Polecam taki schabik nie tylko od święta. Warto zrobić domową wędlinę do kanapek, wiemy co jemy a w dzisiejszych czasach "sklepowa" wędlina jest niskiej jakości i nie ma się co oszukiwać .... Mięsko jest mięciutkie i soczyste , doskonałe na kanapkę, ale także na ciepło(...)Przyprawy można dobrać wg własnego smaku i upodobań, wybór dowolny. Polecam i zachęcam do wypróbowania, taka wędlina jest najsmaczniejsza. Na święta obowiązkowa:) Schab w mleku -domowa wędlina 1,6 kg schabu olej z czosnkiem czosnek granulki lub świeży sól majeranek Mieszanka syczuańska Deluxe kupicie w KLIK (skład: pieprz syczuański
Takie tam pichceniejednak regularnie staram się robić tego typu wędliny i dopracowuję swoje przepisy. Przygotowywałam już wielokrotnie pyszną karkówkę, czy schaby z pończochy, a dzisiaj proponuję Wam kolejny przepis na domową wędlinę, tzw. schab dojrzewający przez 2 tygodnie w gazie. Dwa pierwsze etapy są podobne, ale w etapie doprawiania wykorzystałam oprócz majeranku wędzoną paprykę, granulowany czosnek i pieprz młotkowany z kolendrą. Jeśli(...)szynka parmeńska, serrano czy włoskie prosciutto albo nasza polska wędzona polędwica np. sopocka. Tak przygotowana wędlina jest zdrowa, bez konserwantów, wspomagaczy, jest pyszna. Schab przygotowałam na Boże Narodzenie, przecież święta nie mogą się obyć bez domowych wędlin, czy domowej białej kiełbasy. Jak pisałam już wcześniej suszenie to świetna i tania metoda konserwowania, należy wędlinę suszyć w suchym miejscu. Mój schab
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSchab dojrzewający cieszy się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam wypróbować inny gatunek mięsa. Święta są zawsze dobrą okazją, aby nasze stoły zdobiły wędliny domowe. Tym razem będzie szynka, a dokładniej dwie małe szynki dojrzewające. Składniki na 2 szynki: - 2 kawałki surowej szynki (po ok. 650g każdy) - cukier - 1/2 miarki * - sól morska – 1/3 miarki * - sól peklowa – 1/2 łyżki Przyprawy (ilość
mojewypiekiinietylkoNiedźwiedzi ,schab kanapkowy Domowym wędlinom , nie ma końca , są pyszne i zdrowe . Przede wszystkim smakują mięsem , przyprawami …. i mięsem , a nie soją , wodą ..oraz czymś nie określonym , sztucznym .. uf ! Generalnie jestem zwolennikiem domowego wytwarzania żywności , nawet jeśli ciut bardziej tłusta , to i tak zdrowsza od tej sklepowej napakowanej chemią , gdybym miała więcej czasu i miejsca , to pewnie hodowałabym krowy(...)height: 1em; max-height: 1em;" /> No ale wróćmy do rzeczywistości i tego co się ma i przerobić da " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Poniżej niedźwiedzi schab , czyli pyszny soczysty kawał mięcha na kanapki ; ) Składniki : 2,5 kg świeżego schabu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki papryki mielonej słodkiej 2 opakowania soli peklowej
Ogrodnik w podróżywiem czemu, … po namyśle już wiem czemu, nie zdążyłam nigdy zrobić zdjęcia, zjedli… 😉 Przykładowe przepisy na nasze mięsne domowe wyroby: Kiełbasa ze słoika Schab suszony w piekarniku Suszony schab wieprzowy Szynka domowa gotowana Baton wieprzowy gotowany Pasztety Schab z żurawiną gotowany Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką Schab ze śliwką Boczek faszerowany Karkówka pieczona miodowa Karczek rolowany z boczkiem Mielonka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię