porcję, że wystarcza na parę godzin Dziś rosół z kury, tradycyjny na drobiu i włoszczyźnie, dużej ilości marchwi, słodki, koniecznie z lubczykiem! długo pyrkający, domowy. Zapach unosi się w całym domu! Rosół podaję tradycyjnie z makaronem w postaci krótkich i cienkich nitek, udekorowany koperkiem lub natką. Składniki: 1 cała kura, ew. połowa kury 3 pietruszki 7 marchwi 1 seler połowa
Zasmakuj Kuchniopakowania wystarczy na dwa obiady) 500g. filetów z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 200g. pieczarek 400ml. bulionu (skorzystaj z domowej kostki rosołowej!) 200g. śmietany 18% oliwa z oliwek/olej do smażenia Przyprawy : pietruszka, 2-3 liście laurowe, ziele angielskie Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente. Pokrój cebulę w piórka, pieczarki w plasterki i marchewkę w kostkę. Przygotuj filety z kurczaka: pokrój(...)pietruszką. Wlej bulion. Jeśli masz domową kostkę rosołową , zalej ją gorącą (nie wrzącą) wodą i dodaj do warzyw. Poczekaj aż się zagotuje. Dodaj śmietankę. Przypraw pietruszką, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Dokładnie wymieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Jeśli sos wydaje Ci się za rzadki – dodaj mąkę rozcieńczoną z wodą. Na talerz wyłóż makaron i polej przygotowanym sosem
Rozdomowionapapryka 2 łyżki oleju 1 średnia cebula około 150g mrożonej warzywnej mieszanki do zupy (dowolnej) 1 ząbek czosnku 2 ½ łyżeczki syropu klonowego ¾ szklanki makaronu orzo 4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone lub 400 ml domowego przecieru pomidorowego sól 2 ½ ostrej papryki w proszku ½ kostki (100g) wędzonego tofu 1 łyżka orzechów piniowych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki octu(...)garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę oraz warzywną mrożonkę i duś całość przez około 5 minut. Obierz czosnek i przeciśnij go do warzyw, dodaj też syrop klonowy, makaron, pomidory i 400ml wody. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10-12 minut; po 5 minutach gotowania dodaj 2 łyżeczki papryki w proszku. W międzyczasie przygotuj
Roślinna - blog wegańskiidealny obiad dla całej rodziny, pyszny i sycący na długo, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem (6-8 porcji) Składniki na makaron: 2 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 czerwona papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 1 żółta papryka, z usuniętymi(...)kostkę 500 g mielonej wołowiny 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 pęczka kolendry, posiekanej 600 g ulubionego sosu pomidorowego, gotowego ze sklepu lub domowego sól, pieprz i cukier do smaku 500 g makaronu Lubella , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu starty parmezan do posypania Składniki na beszamel: 70 g masła 40 g mąki 400 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej
karmelowyhistorii kuchni światowej, a także prostych i świeżych smaków kuchni regionalnych, bogatych w rozmaite specjały. Przedstawiam dzisiaj jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej- kaczkę w sosie figowym z kluseczkami. Składniki:200g makaronu risoni20g masła200g młodziutkich liści szpinaku1 cebula, drobno posiekana6 suszonych fig (90g), pokrojonych w ćwiartki250ml porto250ml bulionu z kurczaka20g masła, dodatkowo4 filety z piersi kaczki4 gałązki świeżego
Smakowity Blog Kulinarnyposypmy wszystko pietruszką i voilà . Krewetki idealne sprawdzą się jako obiad jak i przystawka do dania głównego. Polecam zwłaszcza w połączeniu ze świeżą bagietką bądź makaronem. Spróbujcie również: Dorsz w sosie cytrynowym z warzywami Domowy sos ze świeżych pomidorów Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Trudność Początkujący Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 10 min. Całkowity czas(...)łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina sok z cytryny chili, sól morska, pieprz posiekana natka pietruszki do podania: pieczywo bądź makaron INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Rozmroź krewetki i dokładnie je umyj pod letnią wodą. Jeśli krewetki wcześniej nie były oporządzone, obierz je z pancerzy, a następnie natnij nożem wzdłuż grzbietów i wyciągnij przewody
A to pestkaMoja cukinia obrodziła pięknie, więc cukiniowe lasagne przyrządziłam całkowicie z własnej hodowli. Miały być też własne pomidory ale pomyliły mi się nasiona i wyhodowałam kilogramy papryczek
codojedzeniaPachnące przyprawami, masłem i delikatną nutą cytryny. Soczyste i delikatne kawałki kurczaka. Idealny mięsny dodatek do ziemniaków, makaronów, kasz, ryżu. Możecie je także wykorzystać do domowych tortilli z dodatkiem sałat i warzyw. Smacznego:) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 łyżki oleju sól, pieprz, vegeta natur, chili, bazylia, majeranek, lubczyk, przyprawa do kurczaka sok z połowy cytryny łyżeczka startej skórki
Zasmakuj Kuchniprzecier i przyprawy. Gotować na gładką konsystencję. Makaron polać sosem i posypać świeżą bazylią. Makaron oblepiony zielonym pesto. Ja je uwielbiam. Mogę je jeść z makaronem, chlebem, pomidorem.... Niedługo biorę się za własne domowe pesto, by przekonać się, które będzie lepsze. Jedno jest pewne - pesto Sottile Gusto jest niesamowite i polecam je każdemu miłośnikowi kuchni włoskiej
Karola gotujewyszła mi pyszna pasta – baza do zup i sosów na zimę. Gałkownicą do lodów podzieliłam na porcje i zamroziłam. Zimą użyję do gulaszu, sosu do makaronu lub zupy. Zapraszam na nietypową kostkę rosołową :-) Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw około 14 porcji 500 g oczyszczonych kurek 2 średnie marchewki 2 małe korzenie pietruszki pół selera 2 płaskie łyżki soli
Posadzone i zjedzonepomysłem chwili i tego, co zawierała w danym momencie lodówka. Wyszedł zaskakująco dobrze i zagościł na stałe w domowym menu. Sławek zjadł, ale wolałby schabowego! Składniki dla 4 osób: • makaron szpinakowy tagliatelle 400 g • 250 g sera mascarpone • 500 g pieczarek • 3 ząbki czosnku • 1 puszka pomidorów krojonych • olej do smażenia • sól, pieprz
To co kochamrównie dobrze sprawdzi się brokuł podzielony na różyczki, lub klasyczny sos pomidorowy albo serowy. Nawet keczup w chwili desperacji można dodać. No, chyba że domowy , wtedy z czystym sumieniem! ;) Składniki: 300 g cienkich parówek makaron spaghetti 250 g pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 szczypty brązowego cukru 4 łyżki startego sera (parmezan, oscypek, lub inny) 4 łyżki posiekanej pietruszki
zadanie-gotowaniecukinia, stąd delikatny pastelowo-zielony kolor. Jako dodatki, które razem finalnie smakują naprawdę wyśmienicie są: drobniutko posiekana i podsmażona szynka szwarcwaldzka, feta oraz makaron Lubella Jajeczna 5 jaj w postaci krajanki, który smakuje i wygląda jak domowy. Oprócz krajanki, Lubella ma w swojej ofercie nitki i wstążki, również przygotowywane z 5 jaj i 3-krotnie wałkowane, dzięki czemu makaron jest
Kraina Miodem Płynącaprzystępnych cenach. Poniżej kilka z nich, które wpadły mi w oko Tarka do sera U nas, to podstawa. Bardzo często w raz z mężem przygotowujemy domową pizzę (polecam ten przepis ) lub najróżniejsze zapiekanki czy makarony. Ser, jest ich podstawowym składnikiem. A taka tarka nie dość, że nie zajmie w mojej szufladzie dużo miejsca. Jest też odpowiedzią na pytanie(...)czosnku na rekach ? A użycie obieraczki jest naprawdę proste. Możecie zobaczyć, to na tym filmie U nas bardzo często dodaje się czosnek do wielu potraw, pizz lub przygotowuje domowy sos czosnkowy. A na koniec coś czego nie może zabraknąć w moim domu – otwieracz do słoików. Uwielbiam ten gadżet! Co roku przygotowuję duże ilości domowych przetworów. Niestety późniejsze
Słodkie okruszkiTajska zupa z kurczakiem i zoodle to pyszna domowa wersja tajskiej zupy z pszennymi noodles. Lubię zastępować makaron jego warzywnymi odmianami. Aby zrobić warzywne noodle potrzebne jest specjalne narzędzie czy veggie spiralizer. Ja akurat mam mały podręczny veggie spiralizer, który wędruje ze mną wszędzie ale mam zamiar kupić krajalnicę obrotową, która pozwoli mi kroić większe warzywa. Wracając do tajskiej zupy(...)małżonek. Robię dla niego wyjątek i zamiast kolendry dodaję pietruszkę. Dzisiejsza tajska zupa z kurczakiem jest z kolendrą, bo ja i dzieci za nią przepadamy. Co prawda dzieci wolą makaron pszenny. Tajska zupa jest syta, bo gotuję ją na prawdziwym wywarze z kurczaka. Zalewam całego kurczaka wrzątkiem, dodaję włoszczyznę i wolno gotuję przez godzinę nawet półtorej. Odlewam wywar, a mięso
codojedzenia