spożywać zarówno na ciepło jak i zimno - wedle upodobań. Zresztą.. musicie sami spróbować, aby poznać jej smak! Zapraszamy ((;! Składniki: ok.12 gniazd makaronu szpinakowego typu tagiatelle (lub ok.2 szklanki innego preferowanego lub domowego wyrobu, ale koniecznie szpinakowego) 1 opakowanie (250g) pomidorków koktajlowych 2 spore ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka (pojedyncza) 1 jajo pół szklanki otrąb owsianych pół(...)feta pokrojonego w kostkę 4 łyżki sosu sojowego 1,5 mała łyżeczka octu balsamicznego odrobina cukru oliwa z oliwek do smażenia oraz 1 łyżka do ugotowanego makaronu (lub innego preferowanego oleju do sałatek: u mnie z orzechów włoskich) po połowie łyżeczki preferowanych, suszonych ziół - u mnie estragon i rozmaryn garść świeżych ziół - u mnie oregano świeżo zmielona
Symfonia SmakówJakiś czas temu prezentowałam na blogu przepis na domowe pesto . Pesto jest pyszne jako dodatek do kanapki z wędliną, ale najlepiej smakuje oczywiście z makaronem, pełnoziarnistym szczególnie. :-) Makaron z pesto jest jednym z pomysłów bezmięsne obiady, które staram się co jakiś czas serwować. 400g makaronu 10 suszonych pomidorów z oleju 10 orzechów nerkowca, u mnie Piątnica 5 listków świeżej
Szefowa kuchniLekki bulion będący bazą zupy oraz spora ilość zielonego groszku i wstążek z cukinii i marchewek. Niewielki dodatek makaronu oraz wysmażonego, chrupkiego boczku sprawiają, że zupa jest bardziej treściwa. Do tego świeżo przygotowane, domowe pesto nadające bazyliowo-orzechowego posmaku. To wszystko czyni z tej zupy doskonałą potrawę na wiosenno-letni obiad. Wyraźnie wyczuwalny jest smak zielonego groszku, acz nie dominujący(...)przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do zupy ugotowany makaron oraz boczek. Gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Gorącą zupę rozlewamy do miseczek, na środku umieszczamy łyżkę sosu pesto (przepis na domowe pesto jest już na blogu) i posypujemy całość odrobiną świeżych, posiekanych ziół. Zupę można także posypać
MyCookBook.plLazania chodziła mi pogłowie już od dłuższego czasu. Wiedząc że jest to spore wyzwanie trochę się z tym ociągałam. Pamiętam jak pierwszy raz miałam do czynienia
Kuchnia Pełna Pasjipewno zasmakuje dzieciom :). Co prawda rzadko ją robię, ale kiedy zaczynam ją jeść to od razu przypominają się lata dzieciństwa! Można powiedzieć, że to domowy "fast-food" :). Składniki (na 2-3 osoby): 1 szklanka makaronu świderki 250 g twarogu półtłustego 1-2 łyżki cukru (do smaku) 3-4 łyżki jogurtu (użyłam o smaku owoców leśnych) opcjonalnie: kilka owoców
Gotuj z Mąkąjuż wcześniej z wami przepisem na pesto bazyliowe z orzechami włoskimi- TUTAJ . Gorąco polecam spróbować, tym co jeszcze nie próbowali robić domowego pesto, bo jest to dziecinnie proste i dużo tańsze. Składniki: około 150g makaronu tagliatelle 10 suszonych pomidorów (wcześniej namoczonych w gorącej wodzie) 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego 30g orzechów nerkowca (mogą być wcześniej
Moja Michanastępnego dnia. Łazanki przygotowałam z młodej jak i kiszonej kapusty mieszające je ze sobą. Tę wariację przygotowałam z kiełbasą. Było smacznie i przede wszystkim domowo. Łazanki z młodą i kiszoną kapustą Składniki: 500 g makaronu łazanki 600 g kiełbasy śląskiej 1 duża białą cebula 1/2 główki kapusty białej 400 g kapusty kiszonej 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipapryki 2 duże cebule 2 duże łodygi selera naciowego duża garść suszonych chińskich grzybów Mun 5 łyżek domowego chińskiego sosu słodko - kwaśnego 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki oleju arachidowego sól morska i świeżo mielony pieprz pęczek świeżej kolendry opakowanie chińskiego makaronu ryżowego Vermicelli Przygotowanie: Suszone grzyby mun zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy do namoczenia na ok pół godziny(...)wrzucamy do smażących się warzyw. Do podsmażonych warzyw dodajemy domowy chiński sos słodko-kwaśny oraz sos sojowy. Całość dokładnie mieszamy, nie dopuszczając do przypalenia. Starannie doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Jeśli smak potrawy jest mało wyraźny, to podkręcamy go słodko - kwaśnym sosem chińskim lub sojowym. Ugotowany makaron można wrzucić na patelnię z warzywami i wymieszać, można też
Naturalna Kuchniasyrop z agawy i mieszamy. Smażymy do momentu aż ciecierzyca będzie złocista, co jakiś czas mieszając. Podajemy solo jako przekąskę do szkoły, pracy czy na domowe przyjęcie. Świetnie pasuje również do zup kremów np. makaronu z cukinii albo sałatki . Smacznego! Artykuł Prażona ciecierzyca pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plMakaron w połączeniu z pesto to dla mnie jeden z lepszych i najprostszych obiadów. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować do pożądanej konsystencji. W
Fabryka pomysłówPrzedstawiam Wam prosty i szybki przepis na smakowe oliwy, które można dodawać do sałatek, pieczywa czy makaronu... Doskonale sprawdzają się jako dodatek zamiast sosów do domowej pizzy - zapraszam również do zapoznania się z przepisem na "dietetyczną włoską pizzę" ( link tutaj ). Oliwy jakie możecie wykorzystać to oliwy tłoczone na zimno, extra virgin z pierwszego tłoczenia czy np. olej lniany, który
MintTasteProsty przepis na przygotowanie domowego sosu Yakisoba, nieodłącznego składnika klasycznego w Japonii smażonego makaronu Yakisoba (przepis wkrótce ), ale może być również używany do innych potraw. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w miseczce i gotowe. Składniki: 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki Mirinu 1 łyżka ketchupu 1 płaska łyżka cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie
Oryginalny smakNależę do miłośników włoskich smaków. Uwielbiam włoskie desery, dobrą kawę i wino. Makarony, sery i oliwki staram się zawsze mieć w domowej szafce. Dzisiejszy deser to połączenie dwóch prodktów: przepyszna ricotta i pachnąca, rozpuszczalna kawa. To zdecydowanie jeden z najlepszych i najprostszych deserów, jakie kiedykolwiek przygotowałam! I dealny na każdą porę roku, gdy tylko zatęsknimy za słoneczną Italią, zróbmy taki
Moja smaczna kuchnialepszej okazji, niż dzisiejszy Dzień Makaronu, do zaprezentowania najsmaczniejszych dodatków do pasty. Marynowane oliwki, domowej roboty ziołowe oliwy i sosy pomidorowe, nietypowe pesto, idealnie pasujące do jesiennej aury, mieszanka aromatycznych dodatków ukrytych pod nazwą gremolaty, to moje dzisiejsze propozycje, niezbędne do makaronowego świętowania, koniecznie z kieliszkiem dobrego, włoskiego wina! Viva la pasta! Alla salute! Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Ciecierzyca
Moja smaczna kuchniaZdrowe danie, które przygotujemy w kwadrans. Składniki: 2 szklanki makaronu (skręcone rurki) 350 g szpinaku 100 g serka topionego 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia