domowy chleb - 5671 przepisów (strona:48/379)

chleb z zakwasem z ogórków 118

Domowe ogórki kiszone :) robiliśmy w połowie lipca  a zajadamy teraz :) zostaje bardzo dobry zakwas, który warto wykorzystać np. przy wyrobieniu chleba... Polecam wypiekanie domowego pieczywa, na pewno się uda i będzie smakować :) Na 1kg  mąki-może być mieszana np. 650 i 1850- potrzebujemy: a) zaczyn- pół kostki drożdży, łyżkę cukru, pół szkl. ciepłej wody, łyżkę mąki(...)następnego dnia będzie jeszcze lepsze :) Po wyrośnięciu dzielimy na pół i zagniatamy chlebki do dwóch keksówek 30x11... Możemy ponacinać, posmarować jajkiem i posypać ziołami lub zostawić bez cudowania :) Gdy chleby w foremkach trochę podrosną, to włączamy piekarnik... Pieczenie: przez pierwsze 10 minut w 220 st.C, drugie 10 minut 200st.C i 40 minut 180 st.C Upieczone chleby wyjmujemy z formy

chleba naszego
Mleczna chałka drożdżowa z żurawiną 159

Uwielbiam domowe chleby i drożdżowe wypieki. Chałka mleczna z maślanym akcentem i żurawiną suszoną jest jednym z nich. Najlepsze zaraz po przestudzeniu z odrobiną masła i kubkiem ciepłego mleka, ale i na drugi dzień smakuje tak samo dobrze. Przygotowałam ją, by sprawdzić nowego robota z hakiem od Lidla , bo wierzcie lub nie, ale nie mam jakoś nigdy siły i cierpliwości(...)mogę stwierdzić śmiało, że "dał radę" :) Kolejny w kolejce jest chlebuś, a dziś nawet udało się kupić formę, która pasuje nie tylko na ciasta, ale też właśnie na chleby :) Zresztą taki domowy, świeży i chrupiący znika u mnie bardzo szybko :) Większy więc się nie zmarnuje... No ale póki co chleba nie ma, jest chałka (tzn. jej też już

Kuchnia w czekoladzie
schab z rodzynkami 164

Dlaczego nie :) jeżeli nie ma w domu śliwek, to są rodzynki. Schab upiekłem w piątek do chleba, ale plany domowe się zmieniły i wyszedł w sobotę na obiad. Ładny kawałek schabu około 1,5 kg  nacieramy solą, przyprawami i czosnkiem z olejem 1/2 szkl. Robimy w środku dziurę nożem i faszerujemy. Tak przygotowany w naczyniu wkładamy do pieca. Pieczemy(...)porcje obiadowe i dodałem włoszczyznę.  Wstawiłem na 40 min / 180 st. C  do piekarnika. Schab rozpływał się w ustach :) Sos wyszedł przepyszny :)  Można go podawać z chlebem, ziemniakami lub makaronem :)  Polecam ! Smacznego

chleba naszego
domowy chleb z otrębami i ziarnami 122

  składniki: 500 g mąki pszennej 80 g otrębów pszennych 30 g drożdży 1 łyżeczka miodu 50 g ziaren słonecznika 30 g siemienia lnianego 500 g

Domowy Smak Jedzenia
Chleb pieczony na proszku do pieczenia, bardzo prosty przepis. 292

Bardzo prosty przepis na chleb, gdy nie ma w domu drożdży, a zakwas "wyszedł" :) ... ...wówczas możemy upiec "chleb na proszku"  :)  Składniki: 1 kg mąki

chleba naszego
Pieczona łopatka 105

Domowe mięsa do chleba(...)najlepsze. Wiemy co jemy. Ta łopatka marynowała się 12 godzin, dzięki czemu cała przeszła aromatem i smakiem przypraw. Do takiego mięska bardzo lubię dużo musztardy a jeszcze jak jest domowy chleb to już więcej nic nie trzeba. Do marynowania użyłam przypraw firmy Bella Bis, jak do tej pory nie zawiodłam się na nich. Są smaczne i dobrze skomponowane.rozwi

Ewa w kuchni
Chleb z kaszy gryczanej 152

Zawsze myślałem, że zakup chleba w dobrej piekarni jest znacznie lepszym rozwiązaniem aniżeli wypiek go w domowym zaciszu. Nic bardziej mylnego… pokażę(...)jaki sposób przygotować pyszny chleb z kaszy gryczanej. Chleb gryczany wbrew pozorom nie jest łatwo dostać nawet w dobrej piekarni. Niestety sporym minusem domowego wypieku jest bardzo długi czas oczekiwania aż chleb nam wyrośnie i będzie nadawał się do pieczenia, ale z drugiej strony uważam że warto poczekać. Nie spodziewałem się, że wyjdzie tak pyszny… sprawdźcie. Przepis znajdziecie poniżej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) 145

Wiecie już, że już dawno łyknęłam bakcyl pieczenia domowego pieczywa, zarówno bułek i chleba. Przecież to żaden problem zagnieść ciasto, uformować je i wstawić do piekarnika. Różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna, chyba że pójdziemy do dobrej piekarni i chcemy sporo zapłacić za bochen chleba, czy też jakąś zdrową bułeczkę. Ostatnio piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni(...)Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Składniki na 4 bagietki: -250 g mąki pszennej typ 650 + ok 100 g do podsypywania ciasta -250 g mąki żytniej chlebowej (do wypieku domowego chleba) -50 g świeżych drożdży lub 1 op. suszonych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml  wody -2 łyżki masła lub margaryny do pieczenia -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy smalec 143

Domowy smalec ze skraweczkami najlepiej smakuje ze świeżo wypieczonym chlebem oraz ogórkiem kiszonym. Kto nigdy nie próbował musi spróbować tego wyrobu nazywanego przez znawców tematu „dżemem ze świni”. Czas wykonania: 1 h (+12 h oczekiwania) Ilość porcji: około 750 g Składniki: 400 g podgardla 400 g słoniny(...)kostkę 10. Przygotować sobie 3 miseczki: pustą, z cebulą prażoną i z pokrojoną cebulą 11. Wlać gorący tłuszcz Poprzedni 1 z 11 Następny Tutaj znajdziecie najlepszy przepis na domowy chleb oraz kiszone ogórki: Chleb pszenny Kiszone ogórki Artykuł Domowy smalec pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Chleb pszenno - żytni na piwie 124

smakowity bochen dziś Wam przedstawiam. Jego wykonanie nie jest jakoś szczególnie trudne, każdy powinien sobie taki bochen upiec. Chleb ma sprężysty miąższ i delikatną skórkę i smakuje obłędnie. Domowy chleb na bank powinien wejść do Twojego menu, jest tego wart. Chleb na piwie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Domowy chleb na drożdżach z domieszką płaskurki. 143

domowy , ciepły i pachnący chleb nie umywa się do tego ze sklepu... kiedyś piekłam go bardzo często. Później zaprzestałam, nie wiem z jakiego powodu. Dziś znów upiekłam swój pierwszy domowy chleb od dłuższego czasu. Wyszedł mega smaczny, lekko słodki z chrupiącą skórką. Chleb, masło i nic więcej nie potrzeba... Składniki; 1 szkl. mąki z płaskurki (najstarsza odmiana pszenicy

Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb z siemieniem i słonecznikiem na miodzie 97

Nasz ulubiony, domowy chleb to ten z siemieniem i słonecznikiem na miodzie . Nie jest trudny do przygotowania – wystarczy dokładnie wymieszać go hakiem miksera lub nawet łyżką, ewentualnie chwilę wyrobić w dłoniach do połączenia składników. Ostatnio nie używam samej białej mąki, ale łączę ją z dodatkiem tej pełnoziarnistej. Taki smakuje nam najbardziej. Zamiast mąki pszennej – świetnie sprawdzi się orkiszowa(...)pszenica orkisz jest bardziej wartościowa odżywczo). Pieczywo idealne na kanapki – jest świeże ok. 3 dni. Spróbujcie koniecznie z awokado roztartym z sokiem z cytryny i solą lub domową wędliną . Taki chleb możemy mieć na stole po nieco ponad dwóch godzinach od podjęcia decyzji o pieczeniu. To co? Robimy? Chleb z siemieniem i słonecznikiem na miodzie: 400 g mąki pszennej

Poezja smaku
Domowy zakwas na chleb - to proste 190

Zdrowa, domowa kuchnia nie może obyć się bez samodzielnie upieczonego chleba. Nie ma co szukać na sklepowych półkach zdrowego pieczywa, trzeba wziąć sprawy we własne ręce, zakasać rękawy i upiec chleb samodzielnie. Chleb piekę już 8 lat. Dzięki(...)temu wyeliminowałam z diety sklepowe zapychacze jak również bardzo wątpliwej jakości mąkę pszenną. Na blogu zaprezentowałam już ponad 20 przepisów na chleby na zakwasie, tyleż samo przepisów na domowe pieczywo i chleby na drożdżach oraz chleby bez użycia drożdży i zakwasu. Najwyższy już czas na jeden z najważniejszych przepisów - domowy zakwas na chleb. Wielu z Was długo zwleka z upieczeniem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno-żytni na maślance 144

Chleb pszenno-żytni na zakwasie, z dodatkiem maślanki. Z pyszną chrupiącą skórką. Domowy. Najlepszy! Rozmnożenie zakwasu: 60 zakwasu 200 g mąki żytniej typ 720 180 ml letniej wody Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej (około 1-2 h). Ogrzany zakwas przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta. Dodać pozostałe(...)Wyjąć chleb z piekarnika i odstawić na kratkę do ostudzenia. 6. Czas na degustację- najlepiej smakuje z prawdziwym masłem. Pycha! Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia

Moja Galeria Smaku
Chleb oliwkowy – śródziemnomorski eksperyment 126

Chleb oliwkowy domowej roboty to mój kolejny chlebowy eksperyment. Nie jest to typowy chleb z oliwkami dodanymi do chlebowego ciasta. Jest to chleb z oliwą i nadziewany pastą z oliwek, bazylii i parmezanu. Ten chleb upiekłam w ostatni weekend dla gości. Był świetnym dodatkiem do zimnych zakąsek jak hummus , marynowane oliwki czy salami amore. Chlebek jest puszysty z miękką skórką

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania